X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Współczuje :/ sama mam AZS i tez się zastanawiam czy mój synek ma. A jaka dietę masz zaleconą? Ta waga która podajesz nie różni się bardzo od tej która być powinna wiec może nie tak źle z tą wagą? A przypomnij mi proszę jaka ma wysypkę i czy poza tym i niższa wagą jakieś objawy?
    Mi się też wydaje że waga ok. Kazała dalej podawać dicoflor bo dzieci urodzone przez cc powinny dostawać dłużej niż do 3 miesiąca. Pochwaliła że dajemy devikap, kazała zwiększyć do 2 kropel. A wysypka jest na policzku i na brzuchu. Trochę lepiej niż było ale stwierdziła że zmiany duże. Młoda mi się w nocy strasznie rzuca na spaniu i drapie, chyba ją ta skóra swędzi. I pytała czy zawsze taka płaczka, a płakała tylko podczas badania potem u taty na rękach już gugała w najlepsze.

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    A to nie jest tak,że w 4tym miesiącu dziecko powinno podwoić wagę urodzeniową? Wiktoria, przecież twoja się malutka urodziła z tego co widzę na pierwszej stronie. To chyba nie tak źle jest teraz?
    No mi się też wydaje że jest ok przecież to tylko 200g, na początku za dużo przybierała po 51g na dobę, teraz za mało no nie dogodzi

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jaką wodę do picia dajecie? I czy trzeba ja przegotować? Ma być letnia czy jak? Będę próbować dawać ale ciężko to widzę

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i kazała prać w proszku jelp, wszystko, moje ciuchy, pościel, rzeczy dziecka. Prasować bez użycia pary, robić 2 płukania, mamy płyn lovela. Wydaje mi się że gdyby to ją uczulało to chyba od początku a nie po 3 miesiącach?
    Ciuszki na mieć tylko białe albo jasno różowe, bo w ciemnych jest dużo chemii. A ja mam tyle kolorów. Ogólnie mi się wydaje, że baba trochę przesadza, ale trzeba coś wprowadzić byle wysypka zniknęła. Mąż chce iść jeszcze w przyszłym tygodniu prywatnie do innego dermatologa. Jak da nowe zalecenia to ja już chyba osiwieje

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Biedna Wiktora jesteś , nie dość że Ty jesteś już chuderlak ( z tego co pamiętam), to jeszcze bardziej masz się katować? Jak tu kp utrzymać. Maja mało waży? Moja podobnie jakoś 6100, a mi się wydaje że kluska 😊 jeszcze żeby jej pomogły te Twoje wyrzeczenia.
    No ja już nie wiem nic, żaden lekarz do tej pory mi się do wagi nie przyczepił

syy26iye928jhyb7.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    A i kazała prać w proszku jelp, wszystko, moje ciuchy, pościel, rzeczy dziecka. Prasować bez użycia pary, robić 2 płukania, mamy płyn lovela. Wydaje mi się że gdyby to ją uczulało to chyba od początku a nie po 3 miesiącach?
    Ciuszki na mieć tylko białe albo jasno różowe, bo w ciemnych jest dużo chemii. A ja mam tyle kolorów. Ogólnie mi się wydaje, że baba trochę przesadza, ale trzeba coś wprowadzić byle wysypka zniknęła. Mąż chce iść jeszcze w przyszłym tygodniu prywatnie do innego dermatologa. Jak da nowe zalecenia to ja już chyba osiwieje
    lovela mnie uczuliła. Miałam wysypke na całym ciele przez 2 miesiące. Teraz tylko dzidziuś. Co do ciemnych rzeczy to to prawda, mają więcej chemii bo np w Warszawie w jednym ze szpitali jest wymóg żeby ciuszki były tylko jasne. My dicoflor w 2,5 miesiąca odstawilismy. Nie było poprawy ani nie było gorzej po jego odstawieniu. Kolki same przeszły.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    No te 200g różnicy to mi się wydaje że tragedii nie ma. Za grube źle, za chude źle! Już nie liczę tych pieniędzy, ciekawa jestem co mam robić z tymi wszystkimi kosmetykami.
    A dieta to pić mam tylko wodę,żadnych skoków, odstawić mleko, sery, jaja, mogę tylko żółtko i to 3 w tygodniu. Łyżeczka masła dziennie, pieczywo tylko białe, nie mogę cytrusów, jabłek, orzechów, czekolady, marchewki, pietruszki, kurczaka! Dużo rzeczy już odstawiłam wcześniej ale teraz to co ja mam jeść? Rosołu nie, czyli zupy na czym robić? Pomidora nie wolno, wydaje mi się że baba trochę przesadza bo zaraz to faktycznie nic mi nie zostanie

Wiktoria dieta jak moja! Ale dziwne moim zdaniem zalecenia, bo jeśli chcesz mieć efekt to musisz odstawić alergen całkowicie a nie pozwalać sobie na łyżeczkę masła albo żółtko. To nazwałabym głupota. Po całkowitej eliminacji i ustąpieniu objawów, wprowadza się powoli do diety produkty i obserwuję dziecko.
    Pieczywo białe chyba ze względu na dodatki w ciemnym. Bo nie wiem skąd taki pomysł?
    A jaka dietę do tej pory miałaś.
    ?
    Ja nie jem nabiału, jaj, orzechów i miodu.
    Zamiast jaj kurzych stosuje przepiorcze. Nie uczulają, przynajmniej większości alergików.
    Mięso często daje reakcje krzyżowe, stąd eliminacja kurczaka, wołowiny i cielęciny.
    Indyk nie uczula, a rosół na indyku nie jest zły. Dziś gotowałam 👍 kaczka też nie uczula. Zupy na wieprzowinie możesz gotować.
    Do picia woda? Ja pije z kranu (mamy dobra wodę) albo żywiec. Ale też herbatę, kawę, jeśli sok to domowy z czarnej porzeczki ale ja nie przepadam za sokami.
    Kawę zabielam napojem roślinnym zazwyczaj kokosowym.
    SA tez jogurty na mleku kokosowym w biedrze i Lidlu.
    Co do cytrusów, pomidorów, jabłek, włoszczyzny się nie wypowiem. Ale najpierw odstawiłabym nabiał i jaja bo to najczęściej uczula chyba że już tego nie jadłaś.

Ja z synem przeszłam szereg lekarzy którzy też wymyślali cuda wianki. Jedna profesor wymyśliła alergie na kurz u niemowlaka. Gdzie alergie wziewne rozwijają się dużo dużo później.

Wlasnie listonosz przyniósł sloiczek bobovita z brokułem 😃 czy to sugestia rozszerzenia diety 🤔

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria, jesli u was 6100 na 4msc to za malo to ciekawa jestem czy ja cos uslysze w pt. Nina jutro konczy 5msc i w weekend wazac sie z nia i bez niej na wadze domowej wyszlo mi rowne 6kg. No, ale Nina urodzila sie 2880 i mi osobiscie szczuple dziecko nie przeszkadza, ma od poczatku wage w dole siatki centylowej, grunt, ze caly czas podobnie w okolicach 10 centyla. Nasz pediatra zazwyczaj mowi, ze najwazniejsze, aby trzymac sie swojego centyla.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 16:48

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Wiktoria, jesli u was 6100 na 4msc to za malo to ciekawa jestem czy ja cos uslysze w pt. Nina jutro konczy 5msc i w weekend wazac sie z nia i bez niej na wadze domowej wyszlo mi rowne 6kg. No, ale Nina urodzila sie 2880 i mi osobiscie szczuple dziecko nie przeszkadza, ma od poczatku wage w dole siatki centylowej, grunt, ze caly czas podobnie w okolicach 10 centyla. Nasz pediatra zazwyczaj mowi, ze najwazniejsze, aby trzymac sie swojego centyla.
    No tylko ta mi się do wagi przyczepiła. A Majka urodziła się z waga 2970

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Wiktoria dieta jak moja! Ale dziwne moim zdaniem zalecenia, bo jeśli chcesz mieć efekt to musisz odstawić alergen całkowicie a nie pozwalać sobie na łyżeczkę masła albo żółtko. To nazwałabym głupota. Po całkowitej eliminacji i ustąpieniu objawów, wprowadza się powoli do diety produkty i obserwuję dziecko.
    Pieczywo białe chyba ze względu na dodatki w ciemnym. Bo nie wiem skąd taki pomysł?
    A jaka dietę do tej pory miałaś.
    ?
    Ja nie jem nabiału, jaj, orzechów i miodu.
    Zamiast jaj kurzych stosuje przepiorcze. Nie uczulają, przynajmniej większości alergików.
    Mięso często daje reakcje krzyżowe, stąd eliminacja kurczaka, wołowiny i cielęciny.
    Indyk nie uczula, a rosół na indyku nie jest zły. Dziś gotowałam 👍 kaczka też nie uczula. Zupy na wieprzowinie możesz gotować.
    Do picia woda? Ja pije z kranu (mamy dobra wodę) albo żywiec. Ale też herbatę, kawę, jeśli sok to domowy z czarnej porzeczki ale ja nie przepadam za sokami.
    Kawę zabielam napojem roślinnym zazwyczaj kokosowym.
    SA tez jogurty na mleku kokosowym w biedrze i Lidlu.
    Co do cytrusów, pomidorów, jabłek, włoszczyzny się nie wypowiem. Ale najpierw odstawiłabym nabiał i jaja bo to najczęściej uczula chyba że już tego nie jadłaś.

Ja z synem przeszłam szereg lekarzy którzy też wymyślali cuda wianki. Jedna profesor wymyśliła alergie na kurz u niemowlaka. Gdzie alergie wziewne rozwijają się dużo dużo później.

Wlasnie listonosz przyniósł sloiczek bobovita z brokułem 😃 czy to sugestia rozszerzenia diety 🤔
    No ja już od miesiąca albo i dłużej nie jem sera, jajek, masła nie jem ogólnie bo nie przepadam. Jadłam płatki na mleku bez laktozy. Miodu i cytrusów odkąd karmię w ogóle nie miałam w ustach. Orzechy jadłam na początku ale później przestałam

syy26iye928jhyb7.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria dla mnie lekarka ostro przesadza... jak mozesz to idz do kogos innego. Jakas wariatka...

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Wiktoria dla mnie lekarka ostro przesadza... jak mozesz to idz do kogos innego. Jakas wariatka...
    No mi się też wydaje że bardzo wszystko olbrzymia

syy26iye928jhyb7.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria, przecież Twoja Mała już podwoiła wagę. Gdzie czas na podwojenie wagi jest do 6 msca. Poza tym czepianie się o 200 g to lekka przesada. Wystarczyłoby ze byłaby zaraz po karmieniu i już mogła mieć prawie te 6300.
    U mnie tez były przyrosty najpierw po 50 g a później zdecydowanie mniej.
    Co do tych zaleceń i eliminacji ja konsuktowalabym się jeszcze z innym lekarzem. A myślałaś o wizycie u gastroenterologa?
    U nas tez cały czas jakaś wysypka na policzku. Oczywiście pediatra kazała się przyjrzeć diecie. Jutro idę do CDL to wypytam, mam nadzieje ze ona będzie w stanie stwierdzić czy to alergia pokarmowa

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    No ja już od miesiąca albo i dłużej nie jem sera, jajek, masła nie jem ogólnie bo nie przepadam. Jadłam płatki na mleku bez laktozy. Miodu i cytrusów odkąd karmię w ogóle nie miałam w ustach. Orzechy jadłam na początku ale później przestałam

A nie jesz tez produktów które to zawierają? Bo mleko (lub serwatka w proszku) jest w naprawdę wielu produktach. No i ja rozumiem taka eliminacyjna restrykcyjną dietę żeby zobaczyć czy jest poprawa, ale takiej ze się od czasu do czasu coś podjada to nie rozumiem, ale w sumie się nie znam. Ostatnio czytałam artykuł o błędach na takich dietach i było napisane ze błędem jest odstawianie na raz różnych rodzajów produktów, ze powinno się najpierw tylko białko krowie i na dłużej. Ale wiem jeszcze mniej niż bo moja lekarka jest beznadziejna.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    A nie jesz tez produktów które to zawierają? Bo mleko (lub serwatka w proszku) jest w naprawdę wielu produktach. No i ja rozumiem taka eliminacyjna restrykcyjną dietę żeby zobaczyć czy jest poprawa, ale takiej ze się od czasu do czasu coś podjada to nie rozumiem, ale w sumie się nie znam. Ostatnio czytałam artykuł o błędach na takich dietach i było napisane ze błędem jest odstawianie na raz różnych rodzajów produktów, ze powinno się najpierw tylko białko krowie i na dłużej. Ale wiem jeszcze mniej niż bo moja lekarka jest beznadziejna.
    To szło stopniowo, najpierw moja pediatra kazała sery, jaja i przejść na mleko bez laktozy, później dermatologa cytrusy, orzechy, kakao, ale tego i tak nie jadłam. A w produkty aż tak się nie wczytywałam, a pewnie powinnam. Mój błąd

syy26iye928jhyb7.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    To szło stopniowo, najpierw moja pediatra kazała sery, jaja i przejść na mleko bez laktozy, później dermatologa cytrusy, orzechy, kakao, ale tego i tak nie jadłam. A w produkty aż tak się nie wczytywałam, a pewnie powinnam. Mój błąd

Produkty bez laktozy (cukru mlecznego, który naturalnie jest w kobiecym mleku - syntetyzowany w naszym organizmie ) nadal zawierają białko. W przypadku alergia na białko mleka krowiego nie ma znaczenia czy użyjesz mleka bez laktozy czy standardu.
    Wiele osób myli nietolerancje laktozy i uczulenie na białko. Ale żeby lakarz?!
    Odstaw nabiał na pełnej linii. Wszystko co z mleka i z mlekiem. Również woowine i cielęcine.
    Skoro cytrusów i miodu nie jesz to jak zmiany zejdą, wprowadź po woli. Podobnie orzechy, skoro ich nie jesz to nie one.
    Myślę że to Twoje płatki z mlekiem.

Na tłusty czwartek zrób mufinki na poprawę humoru. Użyj jaj przepiorczych i oleju roślinnego 😆

Po 3 tygodniach restrykcyjnej diety (czytając etykiety) będziesz wiedziała czy to jest alergia na bmk i jaja. Bo odstawisz mnóstwo produktów a tak naprawdę nadal jadłaś nabiał.

Waga moim zdaniem super. Lidia waży 6500 a urodziła się 4kg. Lekarka mówi że ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 21:52

23.07.2015 - synek

event.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Produkty bez laktozy (cukru mlecznego) nadal zawierają białko. W przypadku alergia na białko mleka krowiego nie ma znaczenia czy użyjesz mleka bez laktozy czy standardu.
    Wiele osób myli nietolerancje laktozy i uczulenie na białko. Ale żeby lakarz?!
    Odstaw nabiał na pełnej linii. Wszystko co z mleka i z mlekiem. Również woowine i cielęcine.
    Skoro cytrusów i miodu nie jesz to jak zmiany zejdą, wprowadź po woli. Podobnie orzechy, skoro ich nie jesz to nie one.
    Myślę że to Twoje płatki z mlekiem.

Na tłusty czwartek zrób mufinki na poprawę humoru. Użyj jaj przepiorczych i oleju roślinnego 😆

Po 3 tygodniach restrykcyjnej diety (czytając etykiety) będziesz wiedziała czy to jest alergia na bmk i jaja. Bo odstawisz mnóstwo produktów a tak naprawdę nadal jadłaś nabiał.

Waga moim zdaniem super. Lidia waży 6500 a urodziła się 4kg. Lekarka mówi że ok.
    Dzięki. No jedynym grzechem są płatki cornflakes które zjadam prawie codziennie.kazała zmienić mleko na bez laktozy A ja nie wchodziłam w temat. Więc odstawie to i zmienię tą Lovele na jelp i zobaczymy

syy26iye928jhyb7.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obstawiam że Lovella Bogu ducha winna.
    Codziennie piłaś szklankę mleka.
    Az jestem zła na te Twoja lekarkę jak można mieć takie braki w wiedzy. Lekarz wrrr!!!
    Mordowalas się z dieta a jednocześnie ona sama poleciła Ci alergen.

Laktoza to cukier mleczny. Składa się z 2 cząsteczek : galaktozy i glukozy. Syntetyzowany w naszym organizmie jak i u innych ssaków.
    Białka natomiast to ogromne cząsteczki złożone z aminokwasow. Najczęściej uczula kazeina.

Zamiast mleka daj mleko roślinne, oni tylko z nazwy jest mlekiem, bo to napój. Tylko moze nie sojowy. Kokosowy jest spoko.
    Albo jogurty z Lidla Planton. Lub z Biedry jogovege czy jakoś tak się nazywają. Są bez mleka a na kokosach. Jak kupujesz musli lub płatki to czytaj skład bo często jest mleko w proszku.
    Ogólnie czytaj skład wszystkiego.
    Np. parówki tarczyński z szynki są ok. Niektóre mają mleko 🙈
    Wedlina może mieć mleko - serwatkę z mleka
    A np dziś piekłam ciasto francuskie które powinno mieć maslo a nie miało - był za to olej palmowy 😬

Mam dwóch alergików w domu i z synem przeszłam gehenne.

Masz chęć pisz na priv.

23.07.2015 - synek

event.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie łyżeczki polecacie do pierwszych karmien? I może słyszałyście o miękkim bidonie, tzn takim, żeby dziecko nie mogło się nim uderzyć?

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy łyżeczki takie płaskie z Rossmanna pakowane po 5 szt. Chyba, są fajne :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 1552 1553 1554 1555 1556 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ