X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ja wyrodna matka zaczęłam od słoiczków. Chciałam najpierw sprawdzić czy w ogóle będzie chciał. A skoro je chętnie to skończę jeszcze te 2 co kupiłam i zacznę sama gotować. Wiecie może ile może stac takie ugotowane warzywo w lodówce?

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olii, 48h na pewno. Ja gotowalam zawsze na 3 dni, podawalam pierwsza porcje po ugotowaniu i 'pojutrze' bylo akurat 48h

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ostatnio trafiłam na artykuł w necie że mleko jest do roku podstawowym posiłkiem dziecka A to rozszerzanie to tylko taki dodatek. Pamiętam jak pracowałam jako niania i miałam 9 miesięczne dziecko to ono już jadło prawie wszystko to co rodzice i rodzeństwo! Rybę mu robiłam na parze A później to nawet i schabowego wcinał

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i nie wiem czy coś się zmieniło odnośnie szczepień ale moja koleżanka urodziła 29.12 i poszła szczepić dziecko A pediatra jej powiedziała że weszły nowe wytyczne i teraz pierwsze szczepienie odbywa się po 8 tygodniu życia A nie między 6,a 8

syy26iye928jhyb7.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sugerowałabym się ta rycina. Tak jak Wiktoria pisze mleko to podstawa do roku. Według zaleceń to dziecko samo sobie reguluje ilość mleka bo karmienie ma być na zradanie. Z czasem posiłki stałe wyprą mleko, ale jak już teraz to zamienisz to ograniczysz laktacje.

Polecam grupę dieta niemowlaka i starszaka na fb. Piszą tam dietetycy i specjaliści co do karmienia dzieci. Zadasz pytanie i możesz liczyć na odpowiedź zgodna z obecnym stanem wiedzy.

Ja gotowałam na 2 dni. Po przyrządzeniu dawałam dziecku a reszta do lodówki.

Myślę że nie ma też co sugerować się stronami producentów żywności dla dzieci bo niestety nie jest to aktualna wiedzą. To oni produkują soczki, kaszki i sloiczki więc zalecają je od 4m.
    Nie demonizuje sloiczkow, też korzystałam.
    Z synem zaczęłam rozszerzenie diety od 5m skończonego i mój błąd był taki ze za długo dawałam papki za namową teściowej i mamy. Bo jak to dziecko ma coś grysc. I nie dawałam piersi tylko Wprowadziłam posiłek zamiast i karmienie skończyło się w 7m.

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My poki co dajemy 3-4 lyzeczki I bardzo chetnie zjada. Jutro wjedzie marchewka bo dynia zaakceptowana. Tez jeszcze sie posilkuje sloiczkami 100% warzywka bo jak kupilam ostatnio marchewke to sama niezbyt chetnie ja zjadlam :/ licze ze a wiosne beda fajne swieze warzywka z ogrodka :)

Dziewczyny chyba mamy pierwszy zab 😬 noce tragedie do potegi, maruda jak nie wiem, jeden falszywy ruch I wrzask nie do opanowania a dzis pojawila sie biala ostrzejsza kropka na dziasle. Jak tak bedzie z kazdym zebem to moge zapomniec co to znaczy sen...

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka, dzięki za dietetyczne podpowiedzi. Tak, obawiam się ze muszę wrócić do jedzenia mięsa bo jakoś mi ciężko na diecie wegańskiej przy karmieniu.

Ja jeszcze nie rozszerzam diety, sama nie wiem kiedy zacząć ale dzięki za wszystkie wpisy, uczę się z nich dużo.

A czy wasze dzieci ciagle tak często jedzą? Te karmione piersi zwłaszcza? Mój synek na kp je naprawdę co 2 h nawet w nocy. Czasem dłużej pospi na spacerze ale generalnie wychodzi z 9-10 karmien na dobe. Wydaje mi się ze to bardzo często.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Konieczynka, dzięki za dietetyczne podpowiedzi. Tak, obawiam się ze muszę wrócić do jedzenia mięsa bo jakoś mi ciężko na diecie wegańskiej przy karmieniu.

Ja jeszcze nie rozszerzam diety, sama nie wiem kiedy zacząć ale dzięki za wszystkie wpisy, uczę się z nich dużo.

A czy wasze dzieci ciagle tak często jedzą? Te karmione piersi zwłaszcza? Mój synek na kp je naprawdę co 2 h nawet w nocy. Czasem dłużej pospi na spacerze ale generalnie wychodzi z 9-10 karmien na dobe. Wydaje mi się ze to bardzo często.
    To bardzo mało :) u nas są ze 3 karmienia w ciągu godziny, w nocy (takiej dobrze przespanej) około 5. W ciągu doby wychodzi około 30 karmień.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś

My z Judka zaczelismy jak miala 4 miesiace. Po dwa dni jedno warzywo i potem dalej. Potem łączenie. Potem owoce. Potem z mieskiem i od 7 miesiaca weszly nam jogurty naturalne i zupki juz gotowane jak normalne z mala iloscia przypraw.
    I mniej wiecej wyglądało to tak
    Mleko ( sniadanie) ok 8 wstawala
    Owoc lub jogurt (2 sniadanie) ok 11 po spacerze
    Mleko ( po spaniu) ok 13-14 jak wstala
    Obiadek ok 16
    Mleko 19
    Mleko 23
    I w nocy mleko ok 3

Potem po roku zmniejszamy mleko w zamian miala inne posilki
    Mleko.( sniadanie) ok 8
    Zupa o 11
    Drugie danie. Jak nie chciala to owoce ok 14
    Podwieczorek ( serek, jogurt, owoce ) 16
    Kolacja ( jajko, parowki, kanapki) ok 18
    Mleko 19
    W nocy raz na jakis czas mleko

Mniej wiecej tak to wyglądało. Od roku byla ze mna w żłobku wiec jadla zupy i dania normalnie ugotowane.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • mia4444 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agi ni mój co 2 ha.na kp z zegarkiem w ręku. Czasem w nocy zrobi niespodziankę i przespi;)

aga_ni lubi tę wiadomość

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wszystkie rady. To chyba największy mój błąd do tej pory jest taki, że nie dawałam po 2-3 łyżeczki tylko ile chciał a to pewnie było od razu z 5-6 łyżeczek x)

"Zupki" to macie na myśli parę warzyw połączonych, bez żadnego wywaru typu rosół?

Chyba następną dam dynie, ale raczej kupię słoiczek, bo dużo będzie zostawać i nie kupię teraz świeżej dyni.

A po takich rzeczach jak groszek (zielony tak?) czy kalafior dzieci nie mają wzdęć? Groszek jak dajecie, z puszki i zblendowany czy jeszcze się go gotuje?

Boję się tego jak będzie więcej jadł. Czuje że cały czas będę myślała o tym kiedy i co ma zjeść. A sama jem bardzo nieregularnie, czasem mi się zapomina w ogóle o jedzeniu. Karmienie jest wygodne, po prostu daje i już, nie trzeba gotować ☺️

Mój też je często, co dwie godziny, nad ranem co godzinę woła.

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    To bardzo mało :) u nas są ze 3 karmienia w ciągu godziny, w nocy (takiej dobrze przespanej) około 5. W ciągu doby wychodzi około 30 karmień.

🙈 imponujące ;) a tak serio to współczuje bo to misi być męczące i jesteś chyba mocno uwiązana.

starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dzisiaj byliśmy na szczepieniu druga dawka 6w1 i pneumokoki. Wiecie jaka jestem wkurzona po tej wizycie! Ta pediatra naprawdę powinna zmienić zawód. Jakbzwykle o nic nie zapytała tylko zbadała i powiedziała: szczepimy. Nie pamięta czy zapisywała coś na kolki wcześniej i w ogóle ją nie obchodzi co u dziecka. Mówię jej ze przeszłam na dietę bez białka a ona ze bez przesady 3 mce było kp i dobrze było to może to nie alergia. wiec ja mówię ze przecież płakał od urodzenia a ona wciąż mówiła ze to kolki ale jak będą się utrzymywać to może alergia. Na co ona mnie zaczęła opieprzać ze co ja sobie myślałam ze dopiero na te dietę przeszłam. Normalnie zaczęła we mnie wzbudzać wyrzuty sumieni ze tak długo dziecku pozwalałam płakać i nie zareagowałam. A na naprawdę na każdej wizycie ja pytałam co możemy zrobic to mówiła ze nic, czekać. 🤦‍♀️ Ale na pytanie czy jeść wołowinę powiedziała ze co ja sobie wyobrażam ze już wiem ze to alergia, przecież nie wiem, wiec powinnam jeść wołowinę tylko nabiał odstawić. No nie ma to dla mnie sensu i strasznie mnie wkurzyła, nie dość ze niemiła, naprawdę ma gdzieś pacjentów to jeszcze niekompetentna.

Dała skierowanie na morfologię bo młody blady wg niej - ok z tym nie dyskutuje, zrobimy badanie.

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    🙈 imponujące ;) a tak serio to współczuje bo to misi być męczące i jesteś chyba mocno uwiązana.
    Jestem mocno uwiązana, mogę wyjść na godzinę tylko. Ale już się przyzwyczaiłam, że mam na pokładzie małego ssaka i teraz to ja za nim tęsknię jak wychodzę bez niego gdziekolwiek :)

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek idę młodej morfologie zrobić. Wiem że waga wadze nie równa, ale 3 na szczepieniu miała wpisane 4800,a dziś w domu ważyłam 4875. Wagę mam od 4 lutego i wtedy waga na mojej wadze 4780.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czym można smarować dziąsła? Strasznie marudna, wszystko pcha do buzi i tak się strasznie denerwuje że szok, chyba ewidentnie dziąsełka ją bolą

syy26iye928jhyb7.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimri chcesz zrobic badanie tylko ze wzgledu na spadek wagi? Zwaz ja za tydzien na swojej wadze w tych samych warunkach I wtedy zdecyduj? Ja mam calkirm niezle.temat przyrostow opanowany z moja dama :D

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Dziewczyny czym można smarować dziąsła? Strasznie marudna, wszystko pcha do buzi i tak się strasznie denerwuje że szok, chyba ewidentnie dziąsełka ją bolą
    dentinox, camilia do picia.

wiktoriaa lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 17 lutego 2020, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    A i ja wyrodna matka zaczęłam od słoiczków. Chciałam najpierw sprawdzić czy w ogóle będzie chciał. A skoro je chętnie to skończę jeszcze te 2 co kupiłam i zacznę sama gotować. Wiecie może ile może stac takie ugotowane warzywo w lodówce?
    ja gotuję i daję,plus porcja na następny dzień i wyrzucam.
    Póki co z nowości słoik, dzisiaj był test czy na brokuła to alergia była czy moja cieciorka .

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 17 lutego 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Jestem mocno uwiązana, mogę wyjść na godzinę tylko. Ale już się przyzwyczaiłam, że mam na pokładzie małego ssaka i teraz to ja za nim tęsknię jak wychodzę bez niego gdziekolwiek :)
    miałam identycznie z córką :) Oli zupełnie nie jest cycochem niestety :P

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 1550 1551 1552 1553 1554 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ