X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2020, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    U mnie pierworodna dostała szczepionke przeciwko wirusowi rsv- synagis. Jestem bardzo zadowolona bo póki co chorowała mi raz na zapalenie krtani. Ta szczepionka jest bardzo droga, niestety należy się tylko wcześniakom do 32tc. Chciałam podać Gabrysi ale nie bardzo jest możliwość żeby ja zdobyć bo podaje się 5 dawek uzależnionych od wagi dziecka i jeździliśmy na podawanie do szpitala
    Aktualnie chyba kosztuje około 4-5 tys za 1 dawkę a po daje się 5

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia bo ten wirus jest grozny a wcześniak z gory ma gorzej i dobrze ze macie to refundowane. Dla nas to katar a dla dziecka to groźna choroba.
    Trzeba korzystac poki mozna.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2020, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Aktualnie chyba kosztuje około 4-5 tys za 1 dawkę a po daje się 5
    Tak , dokładnie jedna dawka 5tys. Mam się z Zosia udało bo ja ją urodziłam w 32tc 3d i właśnie od 2018 się zmieniło że do 32tc uwzględniają bo wcześniej było do 28tc. Także nam się udało.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2020, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 12:26

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa jak Bartuś? Niech Wam się te szpitale już skończą.

Brunetka więc teraz na spokojnie z mężem przedyskutuj kwestie finansowe. Jeśli czujecie że brakuje kasy aby żyć na satysfakcjonujacym poziomie to trzeba działać a nie załamywać ręce.

My mamy jakieś gorsze dni. Nerwicy od tego KP dostanę. Lidia zagryza w trakcie jedzenia i zaciska piąstki na piersi. Strasznie to boli, do tego zaczęła jeść z obu piersi na raz. Nie wiem czy to kolejny kryzys laktacyjny. Jestem wymęczona i nadal przeziębiona - już 2 tygodnie mnie trzyma. A noce to dramat, budzi się często. Coś tam je, ale nawet nie za każdym razem zjada, tylko budzi się i płacze, macha rączkami, wypluwa smoczka i pcha rączki. Już myślałam że może żabki ale dziąsła twarde. Wczoraj już mi się okres kolek przypomniał bo wyła pół wieczoru.

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj nasza córka kończy 3 lata🎂🎁 Jak to zlecialo. Świętujemy jutro.

Karooo93, wiktoriaa, mia4444, ammarylis lubią tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Kokosowa jak Bartuś? Niech Wam się te szpitale już skończą.

Brunetka więc teraz na spokojnie z mężem przedyskutuj kwestie finansowe. Jeśli czujecie że brakuje kasy aby żyć na satysfakcjonujacym poziomie to trzeba działać a nie załamywać ręce.

My mamy jakieś gorsze dni. Nerwicy od tego KP dostanę. Lidia zagryza w trakcie jedzenia i zaciska piąstki na piersi. Strasznie to boli, do tego zaczęła jeść z obu piersi na raz. Nie wiem czy to kolejny kryzys laktacyjny. Jestem wymęczona i nadal przeziębiona - już 2 tygodnie mnie trzyma. A noce to dramat, budzi się często. Coś tam je, ale nawet nie za każdym razem zjada, tylko budzi się i płacze, macha rączkami, wypluwa smoczka i pcha rączki. Już myślałam że może żabki ale dziąsła twarde. Wczoraj już mi się okres kolek przypomniał bo wyła pół wieczoru.
    U nas już od 3 tygodni zaciska dziąsełka na piersi i szczypie strasznie piersi podczas jedzenia. Mało tego, zaciskając dziąsełka ciągnie sutek z całej siły.

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest jeśli chce odmówić teraz szczepienia? Mały ma chrypę, kaszel, ciągle kicha. No ale osłuchowo okej, więc na bank będą go chcieli szczepić, a ja nie chce ryzykować. Po prostu powiedzieć, że chce przełożyć i tyle czy mogą robić problem jeśli według nich nie ma wskazań? Zaznaczam, że należymy do idiotycznej przychodni co zawsze robi pod górkę.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    U nas już od 3 tygodni zaciska dziąsełka na piersi i szczypie strasznie piersi podczas jedzenia. Mało tego, zaciskając dziąsełka ciągnie sutek z całej siły.
    Jakby o swojej córce czytała. Szczypie tak okropnie że później pierś niebieska bo wszystkie żyły mi wychodzą. Ściska sutek odciąga głowę do tyłu. Myślałam że tylko u mnie takie akcje. A ostatnio w nocy miałam 4 pobudki...

syy26iye928jhyb7.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Jakby o swojej córce czytała. Szczypie tak okropnie że później pierś niebieska bo wszystkie żyły mi wychodzą. Ściska sutek odciąga głowę do tyłu. Myślałam że tylko u mnie takie akcje. A ostatnio w nocy miałam 4 pobudki...
    U mnie też pierś czerwona, poszczypana. I też odciąga głowę ciągnąc sutek. A w nocy budzi się ze 14 razy.. I robi tak, że napije się, odwróci na plecy i znowu na bok się napić. Tak, ze 30 razy zanim zasnie.

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    U mnie też pierś czerwona, poszczypana. I też odciąga głowę ciągnąc sutek. A w nocy budzi się ze 14 razy.. I robi tak, że napije się, odwróci na plecy i znowu na bok się napić. Tak, ze 30 razy zanim zasnie.
    Gdyby nie to że moja właśnie na cycku to bym się poważnie zastanowiła czy u Ciebie nie ma mojego dziecka! Też tak robi do cycka i na plecy i znowu do cycka i na plecy. A jaki ma przy tym ubaw, chwilami to ona jakaś komedię odstawia zamiast jedzenia 🤦‍♀️

syy26iye928jhyb7.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha u naas identycznie. Pobudka co chwile, cycka przygryza, w nocy sie rzuca I ciagle musi miec rece w buzi. Zrobila sie straszny nerwus w nocy.

Co do szczepienia ja sie nie tlumacze tylko dzwonie ze chcialam przelozyc szczepienie I tyle. W ogole nie draza ale nawet jak by ktos mial jakies ale to trudno nikt Cie do szczepienia zmusic nie moze. Ja wole poczekac tydzien dluzej ale miec pewnosc ze dziecko jest zdrowe. Niestety lekarze dosc lekko do tego podchodza I wedlug nich katar, kaszel czy stan podgoraczkowy to nie powody zeby nie szczepic.

• adella1 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Hahaha u naas identycznie. Pobudka co chwile, cycka przygryza, w nocy sie rzuca I ciagle musi miec rece w buzi. Zrobila sie straszny nerwus w nocy.

Co do szczepienia ja sie nie tlumacze tylko dzwonie ze chcialam przelozyc szczepienie I tyle. W ogole nie draza ale nawet jak by ktos mial jakies ale to trudno nikt Cie do szczepienia zmusic nie moze. Ja wole poczekac tydzien dluzej ale miec pewnosc ze dziecko jest zdrowe. Niestety lekarze dosc lekko do tego podchodza I wedlug nich katar, kaszel czy stan podgoraczkowy to nie powody zeby nie szczepic.

To trafiłaś na dziwnych lekarzy. Ci z którymi miałam styczność nie zakwalifikowaliby dziecka z katarem czy kaszlem do szczepienia.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, jak to jest jeśli chce odmówić teraz szczepienia? Mały ma chrypę, kaszel, ciągle kicha. No ale osłuchowo okej, więc na bank będą go chcieli szczepić, a ja nie chce ryzykować. Po prostu powiedzieć, że chce przełożyć i tyle czy mogą robić problem jeśli według nich nie ma wskazań? Zaznaczam, że należymy do idiotycznej przychodni co zawsze robi pod górkę.
    Olii jak masz jakąś wątpliwość i nie chcesz szczepic, to po prostu nie idź do przychodni. Jak będą dzwonili i pytali z jakiego powodu Wad nie było ( w co wątpię że będą dzwonić- u nas to robią jak już jest spore opóźnienie), to powiesz że dziecko choruje i tyle.
    Albo po prostu powiedzieć że nie chcesz szczepic bo ma chrypke, kaszel i chcesz poczekać.
    Ja miałam sytuację że dr powiedziała że gardło czyste i osłuchowo ok i mogę szczepic( a dzień wcześniej inna dr mi oznajmiła że ma plesniawki w buzi i szmery nad oskrzelami i mam nie szczepic), to oznajmiłam tej dr że ja dziecka nie zaszczepie i nikt nie robił problemu- przyszłam za 2tyg .

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Cer Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Jestem z majówek 2020, ale wbijam na chwilę na wasze forum, ponieważ szukam opinii u doświadczonych już koleżanek:) Jestem na etapie kupowania wózka, no i wpadł nam w oko Muvoo Slick,ale z racji tego,że to nowy model,to u mnie na forum jeszcze nikt nie użytkował...a może któraś z was jest posiadaczką tego modelu i ma chęć podzielić się opinią na jego temat? Zastanawiamy się jeszcze nad Muvoo Quick 2.0,ale w Slicku, podoba nam się bardzo to, że po złożeniu można go ciągnąć jak walizkę,a on tej opcji nie ma.
    Oglądaliśmy też foteliki, sprzedawca polecał nam bazę Maxi Cosi 3 Way Fix i fotelik Maxi Cosi Pebble Plus.
    Byłabym bardzo wdzięczna za wasze opinie co do wózka i rzeczy do autka, jeśli macie z nimi doświadczenie:)

34 lata, starania od 2014

Wojtek - 02.05.2020 :)
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cer wrote:
    Cześć dziewczyny! Jestem z majówek 2020, ale wbijam na chwilę na wasze forum, ponieważ szukam opinii u doświadczonych już koleżanek:) Jestem na etapie kupowania wózka, no i wpadł nam w oko Muvoo Slick,ale z racji tego,że to nowy model,to u mnie na forum jeszcze nikt nie użytkował...a może któraś z was jest posiadaczką tego modelu i ma chęć podzielić się opinią na jego temat? Zastanawiamy się jeszcze nad Muvoo Quick 2.0,ale w Slicku, podoba nam się bardzo to, że po złożeniu można go ciągnąć jak walizkę,a on tej opcji nie ma.
    Oglądaliśmy też foteliki, sprzedawca polecał nam bazę Maxi Cosi 3 Way Fix i fotelik Maxi Cosi Pebble Plus.
    Byłabym bardzo wdzięczna za wasze opinie co do wózka i rzeczy do autka, jeśli macie z nimi doświadczenie:)
    Hej co do wózka się nie wypowiem bo mam inny, a jeśli chodzi o fotelik to mamy besafe izi go i maxi cosi cabrio fix. Ten pierwszy dużo lepszy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2020, 17:48

Cer lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliii ja po prostu dzwonię, mówię że dziecko jest chore i tyle.
    Adella niestety ,ale katar nie jest przeciwwskazaniem do szczepienia (czytałam na ulotkach nawet) ,więc lepiej nie mówić,że ma katar .

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie ma problemu- jeśli widzę że dziecko według mnie nie powinno być zaszczepione to nie umawiam się do wizytę. Nawet jak mam termin i nagle coś się stanie to odwołuje wizytę. Nie ma z tym problemu. Nie dałabym zaszczepić zakatarzonego malucha. Każdy rodzic swój rozum ma.

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Ja z Polą miałam przykład ,że "to ocenia lekarz czy chora jest" (miała dzien przed kontakt z chorym) . Oczywiście przesunęłam i również z katarem bym nie poszła.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2020, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym przesunęła i nie szczepiła z katarem. Zadzwoń i przełóż szczepienie. Nie mogą zmusić was do przyjścia ani odmówić wyznaczenia nowego terminu.

W ogóle to jestem zaskoczona jak mały zniósł szczepienie na meningo. Poza zaczerwienieniem w miejscu wkłucia, zero innych objawów. Odetchnęłam z ulgą.
    Byliśmy też na drugim USG bioderek. Wszystko ok. Dr też obejrzał całego malucha i stwierdził przykurcz paluszków u stóp i kazał masować.
    No i tu już się zaniepokoiłam, bo od stycznia bezskutecznie walczymy z przykurczem kciuka i być może czeka nas zabieg, a tu jeszcze stopy doszły :(

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
‹‹ 1548 1549 1550 1551 1552 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ