X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ebab8cbbe060.jpg

Po co spac. Jak mozna sie bawić

aga90, Aaga, kasia1518, aga_ni, sandrina22, moni05, mia4444, wiktoriaa, Cabrera, nuśka91 lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Bartuś jest dzielnym słodziakiem. Ja tutaj niewiele pisałam, ale czytam od dawna. Przed porodem głupio mi było się wpraszać, po porodzie miałam dość duzą traumę i jakoś nie mogłam się przełamać żeby wejść na forum a teraz to już też tak głupio znów się wtrącać ale bardzo gorąco pozdrawiam wszystkie mamy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 20:21

Kamilka, Kookosowa, Zimri lubią tę wiadomość

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga90 wrote:
    Ale Bartuś jest dzielnym słodziakiem. Ja tutaj niewiele pisałam, ale czytam od dawna. Przed porodem głupio mi było się wpraszać, po porodzie miałam dość duzą traumę i jakoś nie mogłam się przełamać żeby wejść na forum a teraz to już też tak głupio znów się wtrącać ale bardzo gorąco pozdrawiam wszystkie mamy.

Wystarczy tu miejsca dla wszystkich :) zapraszamy :)

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Fajne z Was dziewczyny i wiele się od Was można dowiedzieć i poczuć się lepiej gdy np. ktoś jeszcze zmaga się z podobnym problemem czy ma podobne wątpliwości co do różnych spraw.

Ja to cały czas walczę z traumą po porodzie. Niby na zewnątrz tego nie widać ale jednak wewnętrznie ciągle wracają do mnie te same myśli i wspomnienia często nawet przez nie nie mogę zasnąć. Może jak się tu wygadam to mi pomoże. Tak więc może pomyślicie że przesadzam, ja sama się dziwię że tak to przeżywam bo koniec końców wszystko skończyło się dobrze.
    Ciążę przechodziłam bez większych problemów. 2 października miałam się stawić w szpitalu z powodu cukrzycy ale o 2 w nocy odeszły mi wody i pojechałam bez skierowania. Najpierw czekali czy samo się zacznie a potem już było takie obłożenie porodówki że nie było mnie gdzie wcisnąć i takim sposobem po interwencji mojego męża po 36 godzinach od odejścia wód wzięli mnie do sali porodowej. Poród na oksytocynie trwal 4 godziny. Hania urodziła się z 10 punktami ale zanim mnie zaczęli zszywać zaczęła siniec i nie mogła dobrze oddychać. Trzymałam ją może 20 minut. Zabrali ją na neonatologię skąd mieli zadzwonić na salę co się dzieje. Nie dzwonili w międzyczasie wyszła położna i zostałam sama z mężem. Żeby się dowiedzieć co się dzieje mąż poszedł też do neonatologa i jak wrócił powiedział że podejrzewają krytyczna wadę serca hlhs. Okazało się potem że to było nadciśnienie plucne które tak zniekształciło obraz serca że wyglądało jakby lewa połowa była niedorozwinięta. Małą zobaczyłam po porodzie w inkubatorze na chwilę podłączoną do respiratora. Pani neonatolog cały czas podejrzewała wadę serca i jako że w Toruniu nie mamy kardiochirurgii zabrali ją wieczorem do Warszawy do centrum zdrowia dziecka. To było 4 godziny po porodzie. Mąż pojechał w tym samym czasie co karetka do warszawy a ja zostałam sama. W nocy wykluczyli hlhs i okazało się że nadciśnienie powstało w skutek opóźnionej adaptacji do życia pozamacicznego a nie wad anatomicznych. To była ogromną ulga. Zostało tylko zapalenie płuc. Na drugi dzień rano wyszłam ze szpitala i musiałam pozalatwiać sprawy szukać po całym mieście laktatora i spakować rzeczy do warszawy. Czułam się tak strasznie że jeszcze nie minęła doba od zostania mamą a ja chodzę po mieście i nikt tego nie widzi jaki dramat się we mnie rozgrywał. Mąż wrócił po mnie z Warszawy i razem pojechaliśmy tam z powrotem. Mała leżała na oiomie 4 dni a potem wypisali nas na patologie noworodka. Tam mogłam mieszkać ale w takim osobnym pokoju dla matek na końcu korytarza. 2 tygodnie tam byliśmy i co mieliśmy wychodzić do domu to coś znajdywali nowego. Najpierw koarktacja cieśni aorty, nieciągłość międzyprzedsionkowa, niedomykalna zastawka, test słuchu nie wyszedł, rezonans wykazał krwiak w mózgu i na dodatek przy badaniu okulistycznym wyszła nam bradykardia. Jak tylko słyszałam z korytarza że wyje jakąś maszyna to leciałam zobaczyć czy to nie u Hani. Do tego spałam może z 1, 5 godziny dziennie bo stałe odciagalam pokarm, karmiłam ją a bardzo długo jej schodziło a w dzień nie chciałam zostawiać małej samej. Do tego historie innych mam na oddziale dodatkowo zrobiły swoje. Teraz stale mi się przypomina ten szpital.
    Hania dostała skierowania do wszelkich możliwych specjalistów ale całe szczęście wszystko mamy tylko do obserwacji i mała rozwija się prawidłowo.

Bardzo długi ten post ale może mi pomoże podzielenie się tą historią.

• Aaga Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga swietnie Cie rozumiem przechodzilam I w sunie dalej przechodze podobne historie z moja corcia. Porod akurat byl blyskawiczny I bez zlych wspomnien ale to co dzialo sie potem to prawie doprowadzilo mnie do depresji. Nie wiem jakim cudem obilo sie bez psychologa. Corcie mialam po porodzie jakies 2 minuty I ja zabrali. Byla prawie 3 tygodnie w inkubatorze. Nie noglam jej przytulac ani karmic. Do tego brak empatii ze strony pielegmiarek I sprzeczne informacje doprowadzaly mnie do szalu. Ryczalam.jak bobr. Teraz nie ma miesiaca zebysmy nie mieli jakiegos lekarza. Tez mamy niedomkniete zastawki, ktore zamiast sie domykac to sie rozszerzaja, gleboka asymetrie I ogolnie problemy z napieciem. Ale mala jest z nami w domku I to jest najwazniejsze. Do tego ogromne wsparcie dziewczyn I dwaj wojownicy na forum robia swoje. Filipek od Basi I Bartus od Kokosowej zasluguja na medale. Podziwiam.Was jako mamy! Zdecydowanie lepiej sie wygadac I nie trzymac tego w sobie. Tu zawsze sie znajdzie wsparcie I zrozumienie :)

aga90, Kamilka lubią tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga teraz jest to trauma ale z czasem jak wyjdziecie na prosta to bedzie tylko zle wspomnienie. Matka dla dziecka zrobi wszystko. I w nas jest taka sila ze moze.byc najgorzej a mimo to nie poddasz sie. Trzeba sie cieszyc kazdym dniem i chwytac dziecinstwk naszych maluszków. Czy w szpitalu czy w domu sa to kroki które sie nie powtorza.
    Trzymam za was kciuki. Nie kumuluj w sobie zlosci albo strachu. Te emocje najplepiej przegadac i wywalić z siebie.

aga90, Kamilka lubią tę wiadomość

Witaj synku
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Jako że czytam Was już długo to też jestem pełna podziwu dla wszystkich mam "po przejściach". Wasze wsparcie mnie wzruszyło. Dziwi mnie tylko fakt, że tak długo trzymają te wspomnienia. Wystarczy niewiele żeby mi się wszystko na nowo przypominało. Najgorsze noce, bo niby człowiek zmęczony przy maluchu a jednak spać nie może i rozmyśla. No ale miejmy nadzieję że z czasem minie.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 03:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, musiałyśmy się gdzieś „minąć”, bo ja też w Toruniu... Twój nastrój jest jak najbardziej uzasadniony. Największym dramatem dla matki jest strach o dziecko... ta niewiedza i bezsilność... :( ja co prawda przeżywałam to „tylko” jak synek był w brzuchu, ale dało w kosc. Jest tu trochę cudownych mam z przejściami, które podziwiam. Każda z Was prędzej lub później upora się zeszłymi wspomnieniami, zostaną jak za mgła, ale mówienie o nich jest potrzebne. Macierzyństwo to ciężka droga, która ciężko przejść bez wsparcia... życzę Ci żebyś uporała się ze wspomnieniami jak najszybciej. Czeka Was multum cudownych chwil 😊

Kookosowa, Kamilka, aga90, mia4444 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak u Was noce? Dalej maluchy budza sie tysiac razy? U nas bez zadnej poprawy, mam wrazenie ze albo cos ja boli albo z czyms sobie nie radzi. Spokojny sen ma tylko po cycusiu a tak po godzinie zaczyna sie podnoszenie nog, obracanie na bok, mamlanie raczek, denerwuje sie I placze ale wiem ze to nie z glodu. Nie wiem czy to trzeba przeczekac czy jakos jej pomoc. Z brzuszkiem nie mamy problemow wiec to nie to...

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Ostatnio mało pisałam, ale starałam się być na bieżąco.
    Kokoosowa, Bartus jaki już duży 🤩 dzielny chłopak ❤️

Aga90, witamy :) współczuje traumy, mam nadzieje, ze złe wspomnienia szybko zbledną i pojawia się nowe, pełne uśmiechów i radości 😊

U nas wszystko dobrze, uporaliśmy się z demonami mm (jednak mocno to we mnie siedziało), a młody rośnie jak na drożdżach 😊
    Zostawiam wam na chwilkę mojego szkraba ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2020, 19:54

Aaga, wiktoriaa, aga90, przedszkolanka:), Kookosowa lubią tę wiadomość

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga90 wrote:
    Dzięki dziewczyny. Jako że czytam Was już długo to też jestem pełna podziwu dla wszystkich mam "po przejściach". Wasze wsparcie mnie wzruszyło. Dziwi mnie tylko fakt, że tak długo trzymają te wspomnienia. Wystarczy niewiele żeby mi się wszystko na nowo przypominało. Najgorsze noce, bo niby człowiek zmęczony przy maluchu a jednak spać nie może i rozmyśla. No ale miejmy nadzieję że z czasem minie.

Aga ja się nie dziwię! Twoja historia jest straszna i wyobrażam sobie jakie pokłady lęki to wszystko wygenerowało. Ja znam ten strach tylko z ciąży która miała się źle skończyć a teraz jest z niej zdrowy Władek i sobie nawet nie wyobrażam jakie to emocje jak się słyszy ze dziecko jest na coś chore. Na pewno z czasem będzie coraz lepiej ale generalnie trauma tkwi w człowieku bardzo długo wiec może chciałabyś się umówić na jedno spotkanie z jakimś terapeutą? Nawet takie jedno spotkanie mogłoby ci bardzo pomoc. Są tez różne ćwiczenia na radzenie sobie z traumą. W każdym razie wydaje mi się ze łatwo sobie możesz pomoc i już się tylko cieszyć macierzyństwem.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga90, ja tez jestem mamą po przejściach. Pierwsze dziecko rodzilam martwe w 27tc, drugie jest po chorobie nowotworowej, operacji na ostro ratujacej życie. Od pierwszego wydarzenoa minely blisko 4.5 roku, od drugiego blisko 1.5. Nie pociesze cie, ta trauma wraca do dzis, w roznych, czesto najmniej oczekiwanych momentach. Ale te ciezkie wspomnienia, przezycia, obrazy, twarze, slowa, dzwieki, zapachy, z czasem przestaja straszyc, przestaja powodowac sciskanie w zoladku, staja sie barziej przystankiem do chwili zadumy. Mysl o tym co przed wami, tego co bylo nogdy nie zapomnisz, musisz te wydarzenia dobrze oswoic. Mi pomagalo mowienie o tym co sie stalo, paradoksalnie lubilam gdy ktos pyta. Super, ze sie odezwalas i otworzylas!! Zycze wam juz samych dobrych dni!!

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestesmy po 3 szzepieniu. Młoda dama waży 6160g i wg pani pielegniarki ma 63.5cm, ale po mojemu ma na pewno więcej, bo mierzylam kilka razy. 4 ukucia dzis bardzo dzielnie, tego na polio nawet nie zauwazyla. Po prevenarze troche sie rozplakala, ale pielegniarka pokazala jej lusterko i tak ja tym chyba zaskoczyla, ze zupelnie jej przeszlo :) ostatnio miala lekka goraczke, zobaczymy jak dzis

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze raz dziewczyny wielkie dzięki za tyle słów otuchy. Muszę chyba sobie sama podczas tych wspomnień przypominać że mała jest już że mną, cała i bezpieczna i może będą się one pomału wyciszać. Jak nie to nie wykluczam sięgnięcia pomocy gdzieś dalej ale samo wygadanie i Wy dałyście mi taki spokój ducha dziś.

Aaga u nas noce niestety bardzo podobne. Już nie wiem na co to zrzucić bo też się przedłuża. Myślałam że to dziąsła ale chyba przydługo by to trwało.

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Jestesmy po 3 szzepieniu. Młoda dama waży 6160g i wg pani pielegniarki ma 63.5cm, ale po mojemu ma na pewno więcej, bo mierzylam kilka razy. 4 ukucia dzis bardzo dzielnie, tego na polio nawet nie zauwazyla. Po prevenarze troche sie rozplakala, ale pielegniarka pokazala jej lusterko i tak ja tym chyba zaskoczyla, ze zupelnie jej przeszlo :) ostatnio miala lekka goraczke, zobaczymy jak dzis
    Nic Ci lekarka nie mówiła że mało waży?

syy26iye928jhyb7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też bez zmian ... pobudki jak z zegarkiem w ręku co 3h, po jedzeniu odbicie i lulanie- czasami 20-30min a czasami 1-1.5godz - nie ma reguły

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2020, 17:46

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Nic Ci lekarka nie mówiła że mało waży?
    Zgodnie z siatka centylowa z ksiazeczki zdrowia to miedzy 25 a 50 centylrm, wg tych internetowych miedzy 10 a 25. Trzyma sie swojego centyle i nasz dr mowi, ze dobrze przybiera, po prostu drobna

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Zgodnie z siatka centylowa z ksiazeczki zdrowia to miedzy 25 a 50 centylrm, wg tych internetowych miedzy 10 a 25. Trzyma sie swojego centyle i nasz dr mowi, ze dobrze przybiera, po prostu drobna
    I dobrze ja sprawdziłam że moja też się w normie mieści A baba się czepia

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestesmy w domu :) zostaly nam inhalacje i specjalne mleko na podtuczenie. Bartek nie miesci sie w centylach.ma 5315g. Ja wiem ze jest ok bo trzeba te operacje odjac ale lekarze sie uparli wiec tuczymy.
    Bartek jak zwykle zawladna serca wszystkich lekarek i studentek. On to ma powodzenie hehe.

Aaga, paulina2811, wiktoriaa, aga90, przedszkolanka:), kasia1518, kkkaaarrr, Cabrera, nuśka91, mia4444 lubią tę wiadomość

Witaj synku
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga90 witaj🌷 fajnie, że się przełamałaś i zaczęłaś udzielać na forum :)

Kokosowa taki mały Casanova ci rośnie... dobrze, że już w domku jesteście.

A ja się wkurzyłam. Małego znowu wysypało srodze na twarzy. I teraz się zastanawiam czemu. Nic w pielęgnacji nie zmieniłam 🤔

aga90, Kookosowa lubią tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
‹‹ 1555 1556 1557 1558 1559 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ