X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Dziewczyny wiem o kalkulatorze bety, ale jakoś chyba odpuszczę do 13 lutego... szkoda mi już kasy i kłucia się, bo mi słabo zawsze krew leci. Objawy miesiączkowe minęły i czuje się już dobrze :) wczoraj pojechałam sobie na basen wieczorkiem i mam plan pływać 3 razy w tygodniu jak w pierwsze ciąży :)

Kalcia, nie ma żadnych przeciwskazań do basenu w ciąży? Ja w 1 nic nie robiłam (najpierw byłam dłuuuugo dętka, potem się bałam) i poród to była masakra, teraz bym chciała właśnie coś porobić - popływać jak nie będzie przeciwskazań.. Pływałaś aż 3 razy w tyg.? Naprawdę można ? :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik jeśli do tej pory nie uprawiałaś żadnego sportu regularnie to zaleca się zacząć dopiero w drugim trymestrze o ile lekarz pozwoli :)

A pływanie to najbezpieczniejszy sport w ciąży. Jeśli nie będę mieć żadnych komplikacji to zacznę chodzić w drugim trymestrze na basen właśnie, żeby się wzmocnić do porodu :)

• Jupik Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wizyt.. Dziewczyny, wiecie kiedy powinno założyć się kartę ciąży itd.? Mi w poprzedniej babka założyła jakoś pod koniec sierpnia, mimo, że już na początku wiadomo było, że jest zarodek i bije serduszko. W ogóle nie wiem, kiedy iść w końcu na usg i wizytę, bo mój mąż akurat wyjeżdża :-| od 9 do 21 lutego. Planuję iść na usg ok.7/8 lutego ale się zastanawiam, czy pierwsza wizyta po 21 to nie za późno. Choć znając moją lekarkę wcale nie chce mnie widzieć wcześniej.. (w sumie zastanawiam się nad jej zmianą..).

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik a 7/8 lutego jaki tydzien i dzien ciazy bedziesz miala?

• Jupik Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Jupik jeśli do tej pory nie uprawiałaś żadnego sportu regularnie to zaleca się zacząć dopiero w drugim trymestrze o ile lekarz pozwoli :)

A pływanie to najbezpieczniejszy sport w ciąży. Jeśli nie będę mieć żadnych komplikacji to zacznę chodzić w drugim trymestrze na basen właśnie, żeby się wzmocnić do porodu :)

Oj uprawiałam sporty, przed pierwszą ciążą.. basen, bieganie, czasem Chodakowska ;-)Wszystko mi się ucięło jak zaszłam w ciążę, a że była trochę problematyczna i najpierw w ogóle umierałam ze 4 mce, to moja lekarka cały czas nie dawała mi zielonego światła i tak jakby mnie nastraszyła, że może jednak nie powinnam, więc się strachałam cokolwiek robić. Nie chcę powtórzyć błędu.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Oj uprawiałam sporty, przed pierwszą ciążą.. basen, bieganie, czasem Chodakowska ;-)Wszystko mi się ucięło jak zaszłam w ciążę, a że była trochę problematyczna i najpierw w ogóle umierałam ze 4 mce, to moja lekarka cały czas nie dawała mi zielonego światła i tak jakby mnie nastraszyła, że może jednak nie powinnam, więc się strachałam cokolwiek robić. Nie chcę powtórzyć błędu.
    czyli regularny sport miałaś dawno temu - poczekaj do drugiego trymestru :)

• Jupik Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Jupik a 7/8 lutego jaki tydzien i dzien ciazy bedziesz miala?

Żebym to ja wiedziała ;-P
    Ostatnia @ 22.12, ale test sikany 24.01 kreska blada (nie bardzo blada ale też nie gruba krecha), 25.01 beta 175 - moim zdaniem na poziomie ok.14 dpo. Tak sobie przyjęłam, więc wychodzi, że 7/8 to ok.4 tyg.po owu. Choć ciąży chyba ponad 6,5 tyg.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, ja cała ciąże pierwsza pływałam i ćwiczyłam, ale dlatego ze na długo przed ciąża już to robiłam. Jeśli nie masz problemu z infekcjami to basen jak najbardziej wskazany- ogólnie ruch w ciszy tez. Poród jest dużym wyzwaniem i warto być przygotowanym nie tylko psychicznie ale i fizycznie. Ja dzięki ćwiczeniom i basenie oraz ćwiczeniom mięśni dna miednicy nie miałam problemu przy porodzie. Potrafiłam przeć i miałam sile oraz kondycję. Obyło się również bez nacięcia i pęknięcia. Z racji tego, ze teraz przed ciąża ćwiczyłam wybiórczo to tylko basen do pierwszej wizyty, jeśli będzie ok to jeszcze marsze na bieżni i być może delikatne ćwiczenia na wzmocnienie bardziej- mój lekarz w pierwszej ciąży bił mi brawo ze chce i po porodzie gratulował ochrony krocza, bo mówi ze rzadko się to już zdaza, ale tak jak mówię wszystko w konsultacji z lekarzem i jakikolwiek zły sygnał to znaczy ze trzeba przestać i co ważne, w ciąży absolutnie nie ćwiczymy mięśni brzucha!

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    czyli regularny sport miałaś dawno temu - poczekaj do drugiego trymestru :)

No trochę minęło ;-P

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, właśnie dlatego już nie będę świrować i badać tej bety, to i tak nic nie zmieni :)

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Żebym to ja wiedziała ;-P
    Ostatnia @ 22.12, ale test sikany 24.01 kreska blada (nie bardzo blada ale też nie gruba krecha), 25.01 beta 175 - moim zdaniem na poziomie ok.14 dpo. Tak sobie przyjęłam, więc wychodzi, że 7/8 to ok.4 tyg.po owu. Choć ciąży chyba ponad 6,5 tyg.
    ja bym poszła na Twoim miejscu i 7/8 i po 21, ale ja z tych niecierpliwych ;)
    nawet jeśli ciąża młodsza to będziesz wiedzieć, czy pęcherzyk jest macicy i na tą chwilę czy jest ok, czy nie ma jakiegoś krwiaka itd.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    ja bym poszła na Twoim miejscu i 7/8 i po 21, ale ja z tych niecierpliwych ;)
    nawet jeśli ciąża młodsza to będziesz wiedzieć, czy pęcherzyk jest macicy i na tą chwilę czy jest ok, czy nie ma jakiegoś krwiaka itd.

Ja się właśnie nawet tego 7/8 nie mogę doczekać, bo w pierwszej ciąży, przez to, że była z inseminacji, na 1 wizytę jechałam wcześniej do kliniki, i tam już widzieliśmy pęcherzyk :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny siedze wlasnie w poczekalni u rodzinnego z powodu przeziębienia.
    Ale nie o to chodzi,jechalam autem ok 15min I zorientowalam się że podczas jazdy samichodem podbrzusze boli mnie bardziej,takie delikatne skurcze jakby...
    Zauważyła którąś coś podobnego??

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• kalcia64 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam juz chyba w pewnym stopniu oficialnie moge dowas dolaczyc.Dzis odebralam wyniki bety z 11 dpo i wynik 89 U/L no i progesteron 93.nmol/L :)

Klamka1982 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]4c3tkw7iss6l03u2.png[/link]
  • kalcia64 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Dziewczyny siedze wlasnie w poczekalni u rodzinnego z powodu przeziębienia.
    Ale nie o to chodzi,jechalam autem ok 15min I zorientowalam się że podczas jazdy samichodem podbrzusze boli mnie bardziej,takie delikatne skurcze jakby...
    Zauważyła którąś coś podobnego??
    Ja tez tak mam szczegolnie dzisaj ale umnie dzis co jakis czas jak skorcz macicy ale potym zaraz wychodza gazy:)

[link=https://www.suwaczki.com/]4c3tkw7iss6l03u2.png[/link]
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominiką to może być rozciągająca się macica

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem, czy na tym etapie już się macica rozciąga.
    Generalnie po prostu może to czas okresu i takie bóle/skurcze są w miarę normalne, bo macica nie skumała jeszcze, że tam coś jest ;-) Koleżanka przy takich bólach/skurczach brała normalnie Nospę, tak jak przy @. I to z zalecenia lekarza.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie migdaly jak arbuzy. Dostalam antybiotyk amoxycyline...do jutra jeszcze kazal domowymi sposobami ale jak nie przejdzie to na weekend antybiotyk...lekarz upiera się że ten lek jest bezpieczny w ciąży

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• kalcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik w sumie nie dopytałam nawet który tydzień, ale pewnie 5-6, ja od 8 tc miałam takie bóle często i słyszałam od lekarza, ze to rozciągająca się macica, ciepła kąpiel i nospa.

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jak Kalcia ;)
    Jestem po wizycie. Jest pecherzyk 4.9mm <3 wszystko jest dobrze tylko mam torbielke 3.66 cm.. mam sie nie martwic bo przy stymulacji sa często i brac duphaston 3x1.
    Miała któraś przypadek taki z tym dziadostwem?
    Kolejna wizyta za tydzień <3

sunshine03, Jupik, basia1987 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ