X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn tak, nie zgodzę się do końca z Panią dr gdyż na moim detektorze słyszę bardzo wyraźnie szybkie bicie serduszka, tętno 170, więc na 100% nie jest to moje tętno tylko dzieciaczka, a jestem właśnie w 12 tyg. Więc wbrew temu co mówi Twoja Pani dr- słychać.
    Co do ruchów dziecka. Absolutnie się zgadzam, że jak nie czuć trzeba jechać sprawdzić. Dla mnie najprostszym sprawdzianem jak nie czułam Kingi było puknięcie w brzuszek, jak mi odpuknela znaczy wszystko ok, a odpukiwala zawsze. Jakbym pukała i pukała a odpowiedzi byłoby brak grzalabym w te pędy do szpitala nie zważając na żadne detektory.
    Z takim sprzętem trzeba rozsądnie i tyle. Nie jest to zło i mi na razie fajnie służy, ale na pewno nie będzie to nigdy wyrocznia i o tym trzeba pamiętać, szczególnie w późniejszej ciąży, bo teraz i tak na nic nie mamy wpływu, potem już tak.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie zgadzam się z Jupik. Ja również słyszę dziecko i nie da się go pomylić ze swoim tętnem.
    Co do brzuszka to ja pukałam lub naciskałam lekko na brzuch lub jadłam słodkie, odzew po tym był zawsze a jak była chwila że przez jakiś czas nie ,mimo tego to wtedy się martwiłam (na szczęście niepotrzebnie).

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Awaria_90 Koleżanka

Wysłany: 16 marca 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jakie macie sposoby na mdłości? Nie wymiotuję, ale rano i wieczorem strasznie mnie muli i mi się odbija. Czy bierzecie imbir w jakiejkolwiek postaci?
    Za tydzień przystępuję do kilkudniowego egzaminu zawodowego i muszę być w formie.

cb7wyx8d3fx1nvty.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awaria_90 wrote:
    Dziewczyny, jakie macie sposoby na mdłości? Nie wymiotuję, ale rano i wieczorem strasznie mnie muli i mi się odbija. Czy bierzecie imbir w jakiejkolwiek postaci?
    Za tydzień przystępuję do kilkudniowego egzaminu zawodowego i muszę być w formie.

Nie pomogę, druga ciąża i u mnie nic nie pomaga. Ani opaski na nadgarstkach, ani imbir, ani Pepsi (choć czasem na chwilę może łagodzi), ani jedzenie, ani głodzenie.
    Jak ktoś w końcu znajdzie skuteczny sposób na ciążowe mdłości to powinni mu Nobla dać.

Awaria_90, nuśka91 lubią tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie, dla tych co jeszcze nie są mamami- jak później nie czuć dzieciaczka to oprócz pukania/naciskania faktycznie zjedzenie czegoś słodkiego powinno go pobudzić, też dobry sposób :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awaria_90 wrote:
    Ja np idą spać,żeby się z tym nie męczyć ;) I pomaga

Awaria_90 lubi tę wiadomość

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • Awaria_90 Koleżanka

Wysłany: 16 marca 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulina wrote:
    Ja np idą spać,żeby się z tym nie męczyć ;) I pomaga
    Mi też pomaga, ale to słaba opcja na egzamin :D

Kasiulina lubi tę wiadomość

cb7wyx8d3fx1nvty.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awaria Mi pomagało picie soku grejfrutowego, pomarańczowego, wody z cytryną i świeże zimne powietrze :) nie dopuszczałam też do głodu, bo wtedy było najgorzej ;) generalnie trzeba znaleźć swój własny sposób. Jak bedziesz zajęta egzaminami to trochę Ci to zajmie głowę, więc będzie lepiej. Ale są niestety takie dni, że praktycznie nic nie pomaga i swoje trzeba odcierpieć :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2019, 21:41

Awaria_90 lubi tę wiadomość

• _nova Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, dziewczyny, my się tak nakręcamy, krzyczymy na te detektory, ale prawda jest taka, że ten detektor ma działać od 12 tygodnia - tak zaleca producent. Żałuję, że odpaliłam go już teraz. Fundujemy sobie niepotrzebny stres. Jedne już usłyszą serduszko, inne jeszcze nie. XxMoniaxx nie denerwuj się, z Maluchem na pewno wszystko dobrze, tylko się gdzieś schował ;)

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja troche żałuję ze wogole ten detektor odpalilam. Niby przez 2 dni kiedy znalazlam i te 10 sek sluchalam vylo cudnie i mega spokoj ale teraz gdy od 3 dni nie slysze jestem mega smutna i zmartwiona.

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia odpalilam mój i złapałam dosłownie na 3 sek.i to skakalo nawet do 190 a pózniej 2-3 min.nie moglam znalezc -myślę,że brykaja tam nieźle zamiast spac o tej porze!

Na mdłości nie działa nic-sprawdziłam dwa razy ;p w pierwszej ulga po kroplówce,w drugiej byle nie dopuścić do głodu. Brak złotego środka..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    U mnie też oki, dobrze się czuję, aczkolwiek już grubo 🤷
    Niby na wadze nic nie przybiera, a czuje się jakbym już gdzieś
    W 5 miesiącu była ...

Kasia1518 - pierwsza też miałaś CC ?

Tak pierwsza CC w 32tc, tylko u mnie druga ciąża 6mcy po pierwszej CC. Jak jest ok 1.5-2 lata przerwy to pozwalają rodzić SN

Karooo93 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    A właśnie, dla tych co jeszcze nie są mamami- jak później nie czuć dzieciaczka to oprócz pukania/naciskania faktycznie zjedzenie czegoś słodkiego powinno go pobudzić, też dobry sposób :-)
    Mój lubił Cole. Ja z Gaba raz pietra miałam bo przestał się ruszać po krzywej cukru. Okazalo się, że cukier go ululal. Spał 1,5 dnia.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko martwie sie bardzo ale pocieszaja mnie Wasze wpisy. Dziekuje.

Mam apke na tel ciaza + i dzis mi pisalo ze na tym etapie sluchanie serca dopplerem jest niemozliwe praktycznie.
    Tylko mnie denerwuje to ze było i sie zmylo. Gdybym go wcale nie uslyszala tym detektorem nie bylo by sprawy. To bedzie najgorszy czas do tego 28.03

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • _nova Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    Ja troche żałuję ze wogole ten detektor odpalilam. Niby przez 2 dni kiedy znalazlam i te 10 sek sluchalam vylo cudnie i mega spokoj ale teraz gdy od 3 dni nie slysze jestem mega smutna i zmartwiona.

Doskonale Cię rozumiem. Ja miałam kilka podejść i ani razu nie znalazłam. Też było mi smutno, bo dziewczyny pisały, że bez problemu znalazły. Obie jesteśmy w 10 tygodniu, więc teoretycznie "nie powinnyśmy" jeszcze używać detektora.
    Kiedy masz wizyte? Jak czujesz, że coś jest nie tak, to może warto "wbić" się wcześniej do lekarza?

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie czuje ze jest nie tak. Nic mnie nie boli. Gdyby nie ten detektor nie byłoby sprawy.
    Wizyte mam 28.03 i beda to prenatalne.
    Nie chce wyjsc na panikare i tego mego gina a z drugiej strony to ma tym etapie nic nie mozna zrobic. Wizyta tylko i az no mniecby uspokoila bo dziecku nic nie pomoze.

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży jak byłam na wizycie u gin która usg nie robi to w 16tyg wyciągnęła detektor i powiedziała że spróbujemy poszukać serduszka ale nie gwarantuje że się uda - ale się udało. Także dziewczyny nie martwcie się na zapas, to są takie maluszki że łatwo mogą się przemieszczać teraz ☺

XxMoniaXx, Karooo93, Dominika32 lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    10 tydzień na detektor to za wcześnie. Zaleca się od 12, a nawet 16, więc spokojnie. Ja mam 12 tyg, zaczęłam używać od 11 choć też nastawiałam się, że może jeszcze nic nie być słychać. Poza tym dochodzi budowa ciała i umiejscowienie malucha, nie ma co się stresować. Odpalcie detektory za tydzień albo dwa i będzie gitara :-)

Czy ja pisałam, że już nie haftuje? No więc, ten tego, jednak jeszcze haftuje :-/

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2019, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się jednak cieszę, że nie kupiłam tego detektora... Po pierwsze ze względu na stres jeżeli nie można znaleźć tętna a po drugie - lekarz mówi, że nie zaleca się używać dopplera, bo nie jest to komfortowe dla dziecka. I w ogóle jaka jest pewność, że te urządzenia są bezpieczne? Niby mają jakieś normy i atesty, ale czy temu wierzyć... Nie wspominając, że część to podróby.

Ja oczywiście też każdego dnia się martwię, ale jakoś udaje mi się doczekać kolejnych wizyt.

Poza tym nasze mamy i babcie nie miały takich bajerów a jednak dały radę ;)

meerici, Karooo93, Kotecki lubią tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 17 marca 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam detektor pozyczony, kupic na pewno bym nie kupila, bo uwazam to za 'bajer', a nie sprzet diagnostyczny. Wlaczam go srednio raz w tygodniu hlownie dla synka jak przychodxi przytjlic sie do brzucha, albo ucho przystawia. Wtedy jemu wlaczam i sie cieszy. Na pewno nie rozumie co slyszy, ale ma radoche. Podobnie ja do tego podchodze, jak znajde dzidzie to sobie w myslach powiem 'czesc bablu' i juz. W ogole nie mysle o tym sprzecie w kategotiach 'sprawdzania czy z dzidzia wszystko ok'. I jeszcze, jak kiedyś wspominalam, ja mam pozyczony taki model, ktory ma jakies 7 lat, jest mega prosty, nue ma zadnych aplikacji, nic nie mierzy, mozna tylko sluchac. Pisza na nim od 14-16tc, ja znsjduje dzidzie na 100% od 10tc. Ale w zupelnosci moge uwierzyc, ze u niektorych moze byc slychac pozniej, szczegolnie jak w obrebie brzucha ma sie wiecej tkanki tluszczowej lub lozysko tworzy sie na przedniej scianie i amortyzuje itd. Oraz, jak sie to juz raz slyszalo to nie pomylisz z wlasnym tetnem, wystarczy sluchac, a nie patrzrc na aplikacje i numerki

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
‹‹ 230 231 232 233 234 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ