X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Robię listę rzeczy do kupienia i pojawiają się różne dylematy, więc mam pytania do doświadczonych już mam :D póki co 3, ale pewnie z czasem pytań będzie coraz więcej :D

1. w czym prałyście ubranka dla noworodka? proszek/płyn? na co zwrócić uwagę?

2. ile podkładów poporodowych trzeba kupić?

3. ile wkładek laktacyjnych trzeba kupić?

pewnie 2 i 3 to kwestia indywidualna, ale w ileś trzeba się na początek zaopatrzyć, żeby od razu nie biegać po sklepach :)

Ja pierwsze pół roku pralam w dzidziusiu. Ale pralam ręcznie bo dzidziuś ma kawałki mydła i można sobie nieźle pralkę zakitowac.

Co do podkładów to ja kupiłam cała paczkę a po 1 dniu okazało się, że zwykła podpaska always wystarczy.

Wkładki laktacyjne kupowałam na bieżąco. Aż tak dużo mi ich nie szło.

sunshine03 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak chcecie mogę wrzucić listę z tego organizera Mama Ginekolog. Fajnie tam jest spisane i bez przesadyzmu ;)

brunetka91, Cabrera, moni05 lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    I kupcie majtasy. Polecam tę siatkowa e a nie te jednorazowe. Jednorazowe nawet te duże największe wychodzą rozmiar L. Są beznadziejne.
    Jednorazowe majtki masakra. Ale mi I te siatkowe nie podpasowaly bo gumki się praktycznie nie rozciągają i mi się wrzynaly w cialo. Ja kupiłam sobie zwykle bawełniane czarne majtki w primarku za grosze. A po tyg już wróciłam do zwykłych majtek z triumpha :P mój tylek nie lubi zmian.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Dzien dobry;-)

Kiniorek kciuki zacisniete;-) ciekawe czy Twoj chlopiec to nadal chlopiec;P
    Dzisiaj na fb widzialam post ze u jednej z dziewczyn na 90% dziewczynka dzis zmienila sie w chlopca,takze...

U mnie ma byc cesarka,maz moze i chce byc..ale jeszcze nie zdecydowałam

Sarra za Ciebie tez oczywiscie trzymam kciuki;-)
    Koleżanka do porodu słyszała, że będzie mieć syna a urodziła córkę. Szok na porodówce przeżyła :P

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do swędzenie skóry to często jest zwiastun rozstępów. W późniejszej ciąży może to być cholestaza ale to chyba ok 30 tyg dopiero się pojawia.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Co do swędzenie skóry to często jest zwiastun rozstępów. W późniejszej ciąży może to być cholestaza ale to chyba ok 30 tyg dopiero się pojawia.
    nie pocieszyłaś mnie :D

mnie swędzi ciągle, muszę się smarować codziennie po dwa razy, wtedy przechodzi :) a nienawidzę się smarować!!! :D
    ale w ciąży mam skórę bardzo suchą wszędzie, nawet na twarzy wcześniej tłusta cera, teraz zero sebum :) w tej kwestii to akurat plus :D

• japonka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trochę smutno będzie, trochę nie, w każdym razie chciałam napisać, że moja obecna ciąża jest oficjalnie dłuższa niż poprzednia. Jutro będzie 2 lata jak urodziłam / straciłam synka w 15+5 tc. A kupowanie w 15 tc podkładów porodowych, siatkowych majtek i zastanawianie się czy będę musiała się zmagać z laktacją (poronienia ciąży od 16 tygodnia podobno już mogą dołożyć ten problem) było koszmarem, którego nikomu nie życzę, cały czas czułam że to za wcześnie i powinno się skończyć powrotem ze zdrową dzidzią do domu a nie tak... W zeszłym roku dużo gorzej to przeżyłam, bo myślałam, że już będę chociaż w ciąży, w tym roku będzie łatwiej chyba. Na dodatek obaj chłopcy mają ten sam termin porodu w październiku, tylko 2 lata różnicy. Chociaż ten obecny przyspieszył o 3 dni :)
    Mam nadzieję, że Was nie zdołowałam, ale dla mnie to przekroczenie jakiejś ważnej granicy. Oby tym razem wszystko było już dobrze do końca :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 11:37

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nienawidzę się smarować zwlaszcza, że moja skóra tego nie potrzebuje. Zawsze wyskakują mi różne rzeczy po balsamach i kremach nawilżających. Więc smarowanie brzucha to dla mnie koszmar. Mi w ciąży rozstępy nie wyszły. Po porodzie uznałam, że jestem szczęścoara i nie będę mieć. 3 tyg po porodzie przerazilam się patrząc w lustro. Do tej pory nie zbladly.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie straszenie swedzi skóra wszędzie. Nogi, brzuch, biust, plecy no masakra. I skóra głowy strasznie mi się przesusza wręcz okropnie... nie wiem czemu taką mam.suchą skórę, staram się pić dużo i.nawilżac ale jakoś nie pomaga...

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzien dobry ;), sunshine dowiedz sie najpierw co zapewnia szpital, bo w moim np byly podklady poporodowe i te podklady na lozko, takze jak wrocilam do domu juz tego za bardzo nie potrzebowalam, pare dni moze i przeszlam na podpaski, takze zostalo mi sporo z tego co kupilam. Co do wkladek laktacyjnych to na pewno indywidualnie, kup na poczatek jedna paczke i zobaczysz czy bedziesz potrzebowac, Z tego co pamietam fajne byly babyono albo lanisinoh bo cieniutkie a chlonne, ale tansze z rossmanna tez dawaly rade. Pralam w dzidziusiu, potem w lovelli, wyprasowalam raz przed narodziami :P.
    Cabrera- heparyne raczej w przednio- boczna powierzchnie uda.
    Japonka teraz juz bedzie dobrze, maly aniolek czuwa nad bratem, przekroczylas magiczna granice a w pazdzierniku przytulisz synusia ( co do emocji, to wlasnie rycze piszac to, wiec u mnie tez nie najlepiej z tym ;))
    Co do ilosci ubranek to tez mam problem, pisalam o tym kiedys ale nikt nie odpowiedzial na moje pytanie :P <foch>. Nie no zartuje, ale naprawde nie wiem, przy synku mialam za duzo, teraz jednak dwojka. I od jakiego rozmiaru 50? czy 44 tez ? mam nadzieje, ze nie urodza sie az tak wczesnie :(.
    Jedyny pozytyw jest taki, ze mam suszarke bebenowa i wszystko suche i prawie wyprasowane w 2h wiec tym, ze bedzie schnac tydzien sie nie martwie, bo przy tej mojej trojce bym chyba wszedzie miala rozstawione suszarki z praniem.
    Kciuki za wizyty. Ja wciaz czekam na termin mojego usg wtym tygodniu, ale dzownilam i niby pamietaja ;).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 11:45

japonka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Japonka, mam nadzieję, że przekroczenie tej granicy odblokuje już zupełnie Twoją radość z tej obecnej ciąży <3
    Ja nigdy wcześniej nie byłam w ciąży, ale ze względu na długie starania i "dojrzały" wiek jakiś niezrozumiały strach towarzyszy mi na co dzień (czucie ruchów trochę pomaga, uspokaja).

Mam ogromną nadzieję, że ten wątek będzie szczęśliwy i wszystkie nasze ciąże zakończą się happy endem <3

japonka, Karooo93 lubią tę wiadomość

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka rozumiem Cie doskonale...
    U mnie nawet teraz po przekroczeniu tej granicy w ktorej stracilam poprzednie dziecko,strach towazyszy mi codziennie...a mialam nadzieje ze ze po tym feralnym 12 tc kamien spadnie mi z serca,jednak nie..

Teraz termin porodu wypada praktycznie w 2 rocznice jak stracilam poprzednie dziecko

japonka lubi tę wiadomość

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie praktycznie taki jak miałam zabieg z pustym jajem...
    Co do wiekszej ilosci podkladów, jak wam zostaną, to możecie je wykorzystań na przewijak i też pod prześcieradło w łóżeczku, jakby przemokła pieluszka :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    nie pocieszyłaś mnie :D

mnie swędzi ciągle, muszę się smarować codziennie po dwa razy, wtedy przechodzi :) a nienawidzę się smarować!!! :D
    ale w ciąży mam skórę bardzo suchą wszędzie, nawet na twarzy wcześniej tłusta cera, teraz zero sebum :) w tej kwestii to akurat plus :D

Z tymi rozstępami to nie ma reguły mnie w pierwszej ciąży swędziała brzuch jak cholera a rozstępu nawet pół nie mam. Teraz tez swędzi smaruje raz dziennie i ciagle drapę. I też mam skórę na twarzy w strefie T suchą (zawsze tam błyszczał) aż się łuszczy co trochę pilinguję i i tak efekt słaby to samo na dłoniach, okropność. Nigdy tak nie miałam, az kolagen zamówiłam w tabletkach taki co ciężarne tez mogą i czekam żeby już przyszedł.

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wiem czego nie napisalam, Nuśka szukalam Cie tu kobieto w poniedzialek, nawet wyslalam zaproszenie, zeby moc napisac Ci priv bo bylam prawie zdecydowana, chcialam tylko poznac szczegoly i skontaktowac sie z hotelem czy bedzie opcja dostawki dla synka, ale nie odzywalas sie, myslalam, ze moze juz nieaktualne i wczoraj zaplanowalismy cos innego, takze niestety juz nie jestem zainteresowana.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola, z tą ilością ubranek ciężko powiedzieć. Na początku dziecko się nie brudzi, więc nie zmienia mu się co chwila. Niemniej ja miałam dość sporo pajacyków (najwygodniejsze) w tych małych rozmiarach i sobie o tyle cenię, że nie musiałam w kółko prac. Co do rozmiaru to nie wiem jak jest przy bliźniakach. Ja miałam najmniejsze chyba 50-56 i były dobre, Kinia urodziła się 52 cm.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj mini liste spisałam z kosmetycznych potrzeb malucha, później zrobie swoją. Póki co patrze co używałam z Polą a następnie zerknę na listy z neta 😀
    Te majtki siateczki to również polecam ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o ubranka dla bliźniąt to ja bym kupiła podwójnie tzn jesli średnio trzeba liczyć 5szt np body na dziecko w jednym rozmiarze to kupiła bym około 10 dla dwójki 8 minimum. I rozmiarówka tez 44 kilka lepiej miec 50 to na sto procent bo 44 naciąga sie do 50cm a 50 naciąga sie do 54/56 takze wszystko sie przyda a co nie, to sprzedasz lub dasz komuś w spadku ;) bliźniaki często przychodzą na swiat wczesniej i sa drobniejsze, tez nie reguła ale cześciej niz pojedyncze dzieciaki ;)
    Lepiej miec niz potem w takie da długie śpiochy dyndające przez półtora miesiąca ubierać ja naczytałam sie przed pierwszym dzieckiem ze lepiej kupic większe i nic nie miałam małego a potem mimo ze Czarek miał 57cm długości to wszystko na nim wisiało i mama mi na szybko dokupowala rozmiarówkę 54.

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam majtki siateczki, też polecam. U mnie długo były w użyciu, bo przez to krwawienie bardzo duże zuuzywalam dużo podkładów, musiałam często wietrzyć itd.i zwykłe bawełniane majty odpadały, tak jak i zwykłe podpaski. Więc wszystko wam wyjdzie w praniu ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki ja tak z Polą mialam. Na nia 56 byly wielkie i wisialo a te co sama dokupilam małe byly akurat i posluzyly.;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 499 500 501 502 503 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ