X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam oliwkę z Johnson'a dla dzieci, jak się kąpię to dolewam ją też do wanny żeby się już potem nie nacierać i oleju kokosowego naturalnego tez używam na brzuch i po nim jest skora duzo bardziej miękka i nawilżona jakby znacznie lepiej i głębiej sie wchłaniał niz oliwka. Ale swędzieć i tak swędzi.

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Robię listę rzeczy do kupienia i pojawiają się różne dylematy, więc mam pytania do doświadczonych już mam :D póki co 3, ale pewnie z czasem pytań będzie coraz więcej :D

1. w czym prałyście ubranka dla noworodka? proszek/płyn? na co zwrócić uwagę?

2. ile podkładów poporodowych trzeba kupić?

3. ile wkładek laktacyjnych trzeba kupić?

pewnie 2 i 3 to kwestia indywidualna, ale w ileś trzeba się na początek zaopatrzyć, żeby od razu nie biegać po sklepach :)
    1. Ja pralam w proszku Lovella, tyle czasu na ile wystarczylo mi jedno opakowanie, czyli kolorowe krocej niz biale :)
    2. Zdaje sie, ze jedna paczka. Osoboscie polecam takie, ktore maja pasek kleju i sa cienkie, canpol takie robi, moze ktos jeszcze, nie wiem. Te najpopularniejsze belli to dla mnie nieporozumienie, wielkie to, grube, samo sie przesuwa
    3. U mnie byl potop, wiec ilosci szly hurtowe i uzywalam ponad rok.. mimo to nie polecam kupowania wiecej niz 1 paczki, bo nie wiesz czy beda ci potrzebne. Z racji na hurtowe zuzycie uzywalam tych babydream z rossmana, choc sa troche grube i maja mniej kleju niz te drozsze.

sunshine03 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    zastanawianie się czy będę musiała się zmagać z laktacją (poronienia ciąży od 16 tygodnia podobno już mogą dołożyć ten problem)
    Ja po pierwszym, tym nieszczesliwym porodzie musialam brac tabletki na wstrzymanie laktacji, bo mleko lecialo tylko nie bylo dla kogo... mimo to, za drugim razem mialam morze mleka, blizniaki bym wykarmila. Dodam, ze mam biust w rozmiarze małe A. Także, tym tematem zupelnie sie nie przejmuj, 'mleko jest w glowie', jesli chcesz karmic to bedziesz i inaczej nawet nie mysl

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez na poczatku lubilam kopertowe body, przy pierwszym dziecku jak jeszcze nie ogarniasz tak dobrze, a dziecko takie wiotkie, na samym poczatku mi to ulatwialo sprawe, potem juz obojetnie, chociaz czasem faktycznie maz mial klopot, zeby to pospinac. Pajacyki swietne sa, ale tez trzeba patrzec jak zapinane, kiedys pamietam, ze kupilam, bo napis mi sie podobal, a byl jakos dziwienie wciagany przez glowe i zapinane z tylu- badziew totalny. Pajacyki lubilam na zamek blyskawiczny, szybko i sprawnie, bo czasem pozapinac te napy od nozki i potem w kroku masakra, a jk teraz bedzie podwodjnie- no way.
    ja tez sie jeszcze nie smaruje, po pierwszej ciazy nie mam pamiatek, ale chyba wypadaloby zaczac. Nie mam pojecia czym, nie wiem czy cena balsamu ma znaczenie :P, nic sobie jeszcze nie sprawidlam, musze poczytac.

• japonka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Ja po pierwszym, tym nieszczesliwym porodzie musialam brac tabletki na wstrzymanie laktacji, bo mleko lecialo tylko nie bylo dla kogo... mimo to, za drugim razem mialam morze mleka, blizniaki bym wykarmila. Dodam, ze mam biust w rozmiarze małe A. Także, tym tematem zupelnie sie nie przejmuj, 'mleko jest w glowie', jesli chcesz karmic to bedziesz i inaczej nawet nie mysl
    Teraz się tym nie martwię ale wtedy bałam się, że nie dość że nie wracam z dzieckiem to jeszcze będę miała mleko, to by było za trudne... Podziwiam że to przeszłaś i jeszcze na dużo późniejszym etapie :( u nas było wiadomo, że rokowania są żadne więc przebolałam z czasem. Nie wzięłam też wtedy macierzyńskiego, poszłam na miesiąc L4 i wróciłam do pracy.

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adella1 wrote:
    Popieram co piszesz :) Ani razu swojej dwójce kaftanika nie załozyłam. I te kopertowe body to jakaś porażka wg. mnie. Co do półśpiochów- pamiętam że te z h&m miały przy stopach gumki (nie wiem czy dalej są w sprzedaży), było to niewygodne, a poza tym np. stopy moich dzieci tam nie wchodziły.
    Ale mamy odmienne doswiadczenia! Z kaftanikami sie zgodzę- nie uzywalam wcale. Natomiast kopertowe body u nas byly wspaniale, unikalismy przekladania przez glowe, ktorego syn nie znosił. Natomiast gumki na piety w polspiochach u nas tez robily robote bo inaczej czesto wysuwal nogi z nogawek a tak sie trzymalo

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Jestem w domu.
    Mam dopegyt brać. I ten isoptin odstawić skoro nic nie daje. I codziennie mierzyć.

Mały ma 365gram! Ptyś kochany :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/54ac278a4368.jpg
    Kiniorek gratulacje!!! Piękny bobas❤❤❤

pOla34 lubi tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też kaftanikow żadnych, u nas głównie pajacyki, body i polspiochy, body raczej przez głowę, mała szybko przywykła, a my szybko się nauczyliśmy je zakładać. Jeszcze w ciąży kupiłam śliczną sukieneczkę jeansową 62-zalozylam raz. W praktyce wychodzi co jest tylko ladne a co oprócz tego wygodne.

Podkłady Canpol były dla mnie super, też jak Kkaaarrr długo krwawilam i te z Belli osobiście uważam za porażkę, choć dużo dziewczyn je chwali, ale może nie te z naprawdę obfitym krwawieniem, bo na to się nie nadają.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek gratuluję 😘😍

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny ;) jestem szczęśliwa :)

CodziennoscM, brunetka91 lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    My też kaftanikow żadnych, u nas głównie pajacyki, body i polspiochy, body raczej przez głowę, mała szybko przywykła, a my szybko się nauczyliśmy je zakładać. Jeszcze w ciąży kupiłam śliczną sukieneczkę jeansową 62-zalozylam raz. W praktyce wychodzi co jest tylko ladne a co oprócz tego wygodne.

Podkłady Canpol były dla mnie super, też jak Kkaaarrr długo krwawilam i te z Belli osobiście uważam za porażkę, choć dużo dziewczyn je chwali, ale może nie te z naprawdę obfitym krwawieniem, bo na to się nie nadają.

Widzisz, ja krwawiłam długo i obficie i te podkłady z belli mnie ratowały. Także, co kobieta, to opinia :)

• Aaga Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też panujemy wspólny poród i mąż inaczej sobie nie wyobraża.

Dziewczyny miewacie ból w kroczu? Tak na wzgórku łonowym? Mnie od wczoraj męczy szczególnie jak chodzę lub siedzę i nie wiem czy to normalne czy powinnam się zacząć niepokoić?

• Aaga Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany czytam tak o tych ubrankach i rozmiarach i ja kompletnie jeszcze nie jestem w temacie... Dla mnie to czarna magia, ale muszę zacząć coś już też ogarniać bo niby jeszcze tyle czasu a my już w połowie ciąży moje drogie Panie :)

• moni05 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga, opis pasuje do bólu spojenia łonowego. Boli okrutnie ponoć (ja nie miałam) i trzeba leżeć. Skonsultuj to z lekarzem koniecznie.

Matko, połowa... 😱 jak to brzmi... jak sen, nadal.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0cb96476698d.jpg

My też już po wizycie :) wszystko w porządku, waga 200g czyli kostka masła :P już nie był taki ruchliwy jak na ostatnim usg, pewnie już ma mniej miejsca. Dowód męskości też widziałam, więc będzie Ignaś. Jedyne co to łożysko mam nisko, więc póki co ostrożnie z wysiłkiem i współżyciem, cokolwiek to znaczy.

japonka, Jupik, brunetka91, Kookosowa, przedszkolanka:), basia1987, ManiaM, pOla34, Kotecki, ammarylis, moni05, Kasiulina, adella1, wiktoriaa, CodziennoscM, Karooo93, kasia1518, meerici, Cabrera, mia4444 lubią tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajna ta kostka :) i gratuluję synka, mój przybija mu piątkę :D

Olliiii lubi tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po łyżeczkowaniu dostałam w szpitalu takie mega grube, duże wkładki. I powiem szczerze ze dla mnie dużo lepsze niż np podpaski z always, które maja jakaś sztuczna gumę i dla mnie okropnie niewygodne. Zawsze jak zakładałam alwaysa to się zastanawiałam jak małe dzieci wytrzymują w pieluchach cały dzień. A te grube przynajmniej oddychające a to ze bylo je czuć podczas chodzenia to mi nie przeszkadzało. A były takie wielkie ze się nie przesuwały bo nawet nie miałby gdzie. Także faktycznie co człowiek to opinia.

Z wpisów o ubrankach przynajmniej jedno wszystkie potwierdzicie. Żadnych kaftaników. I tak na logikę nawet to faktycznie niezbyt to funkcjonalne. Napewno nie kupię.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka ja też mam nerwa. Może to na dziewuchy :)

A tak w ogóle dzień dobry. Niech ten dzień się kończy bo to jakaś masakra.

U nas z ubranek sprawdziły się body plus śpiochy na dzień i pajacyk jako piżamka. I teraz tak samo kupuje na 56 i 62 po 7 sztuk wszystkiego plus kombinezonik polarowy. Stosuje zimny wychów więc u nas jedna warstwa ubranek w domu. A zimą dopiero coś pod kurtkę.
    Zamówiłam jeszcze dwie bawełniane czapeczki bo to jesień jednak i skarpetki do szpitala na łapki.

Super wieści z wizyt. Gratulacje dziewczyny :)

Moje jegomości w brzuchu daje czadu. Wie że mame to pociesza na wszystkie nerwy :)

U mnie termin porodu też pokrywa się ze strata ostatniej ciąży. 25 października miałam zabieg. Myślę że poprostu jegomości chciał być dłużej w brzuchu. A że nie jestem słoniem to musiał poczekać w kolejce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 18:47

japonka, brunetka91 lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam o tych ubrankach i wszystkim to dla mnie to czarna magia :P w całym życiu miałam doczynienia z jednym dzieckiem, więc nie wiem nic. Muszę sobie screeny zacząć robić waszych postów, żeby wiedzieć co kupować :D

moni05 lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierze któraś dopegyt? Mam brać codziennie ale nie mam napisane ile :/ i nie wiem czy brać sobi jedną dziennie i 20ego zapytać na połówkowych jej czy dobrze biorę. Bo wcześniej się z nią widzieć nie będę

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 501 502 503 504 505 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ