X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi no ja właśnie jestem team bebetto 😄

sunshine03 lubi tę wiadomość

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey piękny kolor wózka😍😍😍
    I z używanymi mam tak samo,dlatego pościele itp.wszystko szyje sama ;)

Ja tez regularnych ruchow nie czuje,od wczoraj przycichly.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My będziemy miesli stary wózek, tzn z 2007 roku po mojej siostrze ciotecznej. Nie jest jakoś super nowoczesny, ale przy Jasiu byłam z niego zadowolona, tym bardziej,że będziemy używać tylko gondoli i to przez zimę, więc szkoda mi kasy na nowy 😉
    Jedyne co będziemy kupować to chustę i może też jakaś pościel, tak żeby miał maluszek coś nowego. Myślałam jeszcze nad szumisiem, ale słyszałam różne opinie i się waham trochę 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei nie mam problemu z używanymi rzeczami 😉 po prostu je później piorę i tyle 😉
    Jasio dostaje rzeczy od mojej koleżanki po starszym synku, my później je oddajemy dla jego młodszej siostry 😉 Jasio już sam mówi,że coś trzeba oddać Basi 😂

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga nie masz się co martwić. Jeszcze nie czas na liczenie ruchów. Może dzidzia bawiła się gdy spałaś i poprostu nie czułaś. To jeszcze nie to że budzi cię kopniak. Teraz śpi. Moje żabisko najczęściej czuję jak chodzę długo a na chwilę usiąde. Kończy się bujanie i awantura w brzuchu. Po słodkim to wcale bo mnie cukier usypia.

Piękny ten wózek miętowy. U nas jest po córce i cieszę się że mi oddadzą bo mam jeden wydatek mniej. U nas się sprawdził camarelo Figaro :) mąż chciał czerwony ale wybrał ostatecznie granatowo biały z czerwonymi wstawkami.

Emikey oj to bardzo cię rozumiem. Nie lubię używanych ubranek i rzeczy. Dla córki mam czasem torby od kogoś. Przebieram co lepsze i niezniszczone ale w większości oddaje. Ja po córce oddaje co lepsze bo też nie wszystkie się nadają. Wolę kupić w Pepco na wyprzedażach za parę zł niż używane.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, fałszywy alarm! Widocznie Mała lubi długo spać po tacie i dopiero przed chwilą się rozbudziła :)

My łóżeczko, spacerówke itp. dostaliśmy w spadku od koleżanki, ale brakuje nam właśnie wózka gondoli i fotelika samochodowego. W fotelik chyba zainwestujemy nieco więcej dla bezpieczeństwa a wózek pewnie kupię jakąś używke na OLX. Zazwyczaj tego typu sprzęt nie jest zbyt długo użytkowany i można dostać w naprawdę fajnym stanie.

Chyba już się tu przewijał temat, ale rozgrzebię go jeszcze raz. Co sądzicie o koszu Mojżesza? Przydaje się ten wynalazek czy gadżet?

_nova lubi tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Emikey oj to bardzo cię rozumiem. Nie lubię używanych ubranek i rzeczy. Dla córki mam czasem torby od kogoś. Przebieram co lepsze i niezniszczone ale w większości oddaje. Ja po córce oddaje co lepsze bo też nie wszystkie się nadają. Wolę kupić w Pepco na wyprzedażach za parę zł niż używane.

W pepco to i za 4.99 bez promocji są body i też wolę kupić tam i mieć spokój ducha. Jakoś mnie odrzucaja myśli, że jakieś dziecko było w tym z jakąś wysypka albo upapralo podczas biegunki. Nie mogę się przełamać. To samo z wózkiem. Tyle historii słyszałam, że to kot wlazl i nasikal do wózka. No nie wiem ale sama myśl mnie brzydzi. Jak pierwszy raz przyjechaliśmy do Polski Gaba miał 3m. Tata pożyczył od znajomej z pracy gondolke. Przyjechałam zobaczyłam, że cały materacyk w jakimś zacieku. Położyłam kocyk i małego na kocyki i poszłam z tatą do sklepu kupić nowy wózek :P kocyk poszedł do prania. każdy ma jakieś swoje schizy i to jest moja (zaraz obok strachu przed mrowkami hehe).

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga, ja mam to samo! Dzisiaj dokładnie ostatni dzień 20tc, równe 50%, 20+0, a młody, który wcześniej fikał jak dzikus od trzech dni spokojniutko. Do takiego stopnia, ze jak coś się „przelewa” to mam wątpliwości. Ale napina mi się brzuch dość mocno i wręcz się robi górka z prawej strony tak jak później starsze dziecko sie wypina. Trochę boleśnie. Na tym etapie przecież niemożliwe żeby to była główka czy pupka...

Moj brzuch w równej połowie o tak:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/91ae3dec111c.jpg

Ponoć „malutki”, ale ja się aż boje co dalej. Trochę więcej wazę niż z córka, ale mimo 50kg wtedy wyglądałam jak monstrum - wielki brzuch i kończyny jak patyki.

brunetka91, Kotecki, Kookosowa, _nova, Karooo93 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrówki brrrr, też nie znoszę 😁
    A kosz Mojżesza moim zdaniem jest fajny, tyle że na króciutko starcza. Ale przydatny np. dla noworodka, żeby się przytulnie czuł podczas snu albo jak masz mało miejsca w pokoju a chcesz żeby dzidzia była w pobliżu LUB gdy masz wielki dom i żeby Maleństwo było w pobliżu podczas czynności domowych. Można w tym celu korzystać z leżaczka,ale ta pozycja jest podobno niezdrowa dla noworodków.

• Aaga Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    W pepco to i za 4.99 bez promocji są body i też wolę kupić tam i mieć spokój ducha. Jakoś mnie odrzucaja myśli, że jakieś dziecko było w tym z jakąś wysypka albo upapralo podczas biegunki. Nie mogę się przełamać. To samo z wózkiem. Tyle historii słyszałam, że to kot wlazl i nasikal do wózka. No nie wiem ale sama myśl mnie brzydzi. Jak pierwszy raz przyjechaliśmy do Polski Gaba miał 3m. Tata pożyczył od znajomej z pracy gondolke. Przyjechałam zobaczyłam, że cały materacyk w jakimś zacieku. Położyłam kocyk i małego na kocyki i poszłam z tatą do sklepu kupić nowy wózek :P kocyk poszedł do prania. każdy ma jakieś swoje schizy i to jest moja (zaraz obok strachu przed mrowkami hehe).

Moja mama ma takie samo podejście - absolutnie nic używanego da dziecka i tu się ścinamy :D Tzn jak najbardziej to szanuję i nie podważam, ale ja nie mam z tym problemu i już i tak dostałam kilka używanych rzeczy od znajomych, z których będę korzystać. Niestety "nowe" rzeczy też często są nieodpowiednio przechowywane np. miesiącami na wilgotnych magazynach lub statkach z Chin i wręcz czuć od nich stęchliznę.

W każdym razie najważniejsze żeby kupować wszystko z własnym sumieniem, a nie sugerować się opiniami innych. Bo ile ludzi tyle opinii i doświadczeń :)

Karooo93 lubi tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP wrote:
    Mrówki brrrr, też nie znoszę 😁
    A kosz Mojżesza moim zdaniem jest fajny, tyle że na króciutko starcza. Ale przydatny np. dla noworodka, żeby się przytulnie czuł podczas snu albo jak masz mało miejsca w pokoju a chcesz żeby dzidzia była w pobliżu LUB gdy masz wielki dom i żeby Maleństwo było w pobliżu podczas czynności domowych. Można w tym celu korzystać z leżaczka,ale ta pozycja jest podobno niezdrowa dla noworodków.
    Sa leżaczki kołyski na rynku :) tańsze i służą dużej bo potem zostają bujaczkami. Kosze Mojżesza powinny być tańsze bo taka cena jak za 3m użytkowania to sporo za sporo.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy już macie takie fajne brzuszki, a u mnie dopiero co zaczyna być widać, że jestem w ciąży i to ktoś musi mnie znać, bo obcy może nie poznać :P moja mama miała na tyle mały, że jak poszła 2 tygodnie po terminie do szpitala to nikt nie wierzył, że to nie wcześniak i powtarza, że po niej będę miała taki mały, ale wątpię że tak to działa :D

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Wy już macie takie fajne brzuszki, a u mnie dopiero co zaczyna być widać, że jestem w ciąży i to ktoś musi mnie znać, bo obcy może nie poznać :P moja mama miała na tyle mały, że jak poszła 2 tygodnie po terminie do szpitala to nikt nie wierzył, że to nie wcześniak i powtarza, że po niej będę miała taki mały, ale wątpię że tak to działa :D
    Moja mama ze mną podczas porodu wyglądała jakby się dobrze najadla. Ale ja urodzona jestem w 34tyg. A teraz w 21 mam Już taki balon jak z Gaba w 7m. Także tego się nie dziedziczy raczej :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2019, 11:25

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli, kwestia gdzie i jak masz wszystko „poukładane” w środku 😊 ale moja mama w ciąży ze mną tez miała ogromny brzuch, później jej się „układało” na całym ciele 😋 ma 3 ciąże za sobą. Ja na razie tez widzę tendencje „sam brzuch”, wręcz witki dolne i górne mi wyszczuplały 😋

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:40

Kookosowa, _nova, Karooo93, moni05, nuśka91 lubią tę wiadomość

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie. Wczoraj jak już położyłam się spać puściła mi się krew z nosa, dość obficie, nie mogłam zapanować nad tym A na końcu wyleciało (sorki za porównanie) takie 2 duże skrzepy jakby kawałki wątróbki. W sumie poza tym wszystko ok, odkąd jestem w ciąży 3 raz taka akcja ale przedtem raz dwa bez skrzepów i po sprawie. Nie wiem od czego to

syy26iye928jhyb7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria też całe życie się z tym borykam. Krwotoki z nosa nawet miałam badania ale nie mam problemów z płytkami. Poprostu taka moja uroda. W ciąży ma prawo. Osłabione naczynka i zmiany w ciśnieniu.

Ja dziś cię czuję jak balon dodatkowo jest parno i dziecko mi się ułożyła chyba na baczność więc dziś już łzy bo wszystkie spodnie upięte i już jestem zmeczona ubieraniem. :(

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • japonka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Jak ktoś ma wskazania medyczne typu choroba genetyczną przenoszona np tylko na chłopaków to wtedy dają dziewczynkę. Tak to nie można bo przecież ludzie by specjalnie szli żeby mieć córkę/syna według preferencji ;)
    Nadal trzeba zbadać zarodki a nie plemniki i zapłacić za to do 20 000... To się nazywa diagnostyka przedimplantacyjna, PGS / PGD. My nie robiliśmy bo nie było takiej możliwości a żadne z nas z tego co wiemy nie ma żadnej choroby genetycznej i kariotypy mamy w porządku. Jest taki film "Motyl. Still Alice" gdzie się okazało, że kobieta ma wczesnego Alzheimera i to jest genetyczne i jej córka zdaje się własnie robi takie badania żeby wiedzieć czy nie przeniesie na dziecko.

Ja wczoraj trochę zniknęłam bo byłam u dentysty a potem strasznie rozbolała mnie głowa chyba od dziąseł i zęba. Wyszłam tylko na jakieś jedzenie i małe zakupy w Lkdlu, znowu zgarnęłam coś dla Misia, chyba muszę przestać :) tak to na razie wygląda + rogal do spania i karmienia dla mnie:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e535624dcd76.jpg

Kookosowa, Neroli, brunetka91, Karooo93, _nova, Spirit, moni05, nuśka91 lubią tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Wiktoria też całe życie się z tym borykam. Krwotoki z nosa nawet miałam badania ale nie mam problemów z płytkami. Poprostu taka moja uroda. W ciąży ma prawo. Osłabione naczynka i zmiany w ciśnieniu.

Ja dziś cię czuję jak balon dodatkowo jest parno i dziecko mi się ułożyła chyba na baczność więc dziś już łzy bo wszystkie spodnie upięte i już jestem zmeczona ubieraniem. :(
    O dzięki ;) W ostatniej morfologii płytki też mi wyszły ok. No nic grunt że nie zdarza się to często

syy26iye928jhyb7.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! ☺️

Wpadłam podejrzeć co tam u Was ☺️ Przede wszystkim gratuluję wszystkich udanych wizyt, cieszę się że z maluchami wszystko dobrze i rosną zdrowo.

Poza tym też chciałam wiedzieć co tam u naszej Basi i Filipka i sobie odszukałam parę dni wcześniej. Basiu wiedz, że wszystkie Ci cały czas kibicujemy. Nie chcę robić Ci nadziei, ale myślę że jednak będzie wszystko dobrze. Pozostałe badania wychodzą w porządku a to co napisała Mikka jest bardzo ważne...

A u mnie wszystko dobrze, poniżej wklejam Wam zdjęcie mnie i mojego Dzięciołka 😊 Chyba będę mieć bardzo duży brzuch pod koniec. Moja mama mimo filigranowej sylwetki miała ogromny brzuch we wszystkich ciążach. A do końca I trymestru wydawało mi się, że wcale go nie miałam.

Dzidziusia czuje codziennie i muszę przyznać że jest to dla mnie ogromna ulga i z całą pewnością mogę stwierdzić że pierwszy etap ciąży był DUŻO trudniejszy fizycznie (wymioty, nudności itp) jak i psychicznie (strach czy z dzieckiem wszystko ok). Teraz przy ruchach jestem już dużo spokojniejsza. Ale nie przejmujcie się jeśli nie czujecie dzidziusia codziennie, znam wiele kobiet których dzieci były mniej aktywne i potrafiły 2-3 dni siedzieć cicho ☺️

Poza tym u mnie ciągle wyprawka praktycznie na poziomie 0, mam tylko 2 pary śpiochów i czapkę. Brak wózków, bujaczków, kosmetyków, wszystkiego. Ale myślę że jak początkiem lipca pójdę na L4 i będę miała w końcu czas to sprawnie i szybko wszystko ogarnę.

Poza tym mam taki problem, bo woda przestała mi smakować i ciągle pije wodę z sokiem albo same soki. Macie też podobne dylematy?

Dziś na fb wyświetlił mi się profil lekarza neonatologa, nazywa się Riad Haidar. Jest z pochodzenia syryjczykiem ale od 40 lat mieszka i pracuje w Polsce w szpitalu w Białej Podlaskiej. Muszę Wam powiedzieć, że strasznie mnie poruszyły zdjęcia i historie dzieciaczków które uratował. Ratuje dzieci urodzone już w połowie ciąży, jego najmniejszy pacjent miał 380g, już urósł i ma się dobrze. Jeśli chcecie to zobaczcie na jego profil. Bardzo się cieszę że istnieją tacy lekarze ale też trochę ogarnął mnie niepokój co będzie jeśli mój dzidziuś urodzi się za wcześnie i czy będzie miał dobrą opiekę... Boję się tych 4 wesel które muszę ogarnąć w czerwcu, czy coś sobie przez to nie zrobię.

We wtorek połówkowe, juhuu 🙋

Kończę, bo było dziś u nas pięknie i słonecznie a w jednej chwili przyszła czarna noc, burza i ulewa z gradem. Oby znowu wyszło słonko ☺️

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dbc07a497395.jpg

brunetka91, Kotecki, moni05, KasiaP, emikey, Kookosowa, Karooo93, _nova, przedszkolanka:), Jupik, Cabrera, japonka lubią tę wiadomość

‹‹ 543 544 545 546 547 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ