X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Czy teściowej też się powinno złożyć życzenia na dzień mamy? Akurat mąż wyjechał (zakładam, że jej napisał smsa) a ja byłam u niej na działce i biłam się z myślami- składać czy nie składać. W końcu nie złożyłam, bo dla mnie mama to ta co urodziła, z drugiej strony do teściowej też mówię per mama.. no i dalej rozkminiam ;-)
    Musle, ze nie, 5 marca jest dzien tesciowej na te okolicznosc: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Dzień_Teściowej

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja swoją teściową kocham i złożyłam jej życzenia :) wiem że większość ma krzywe relacje ze swoimi teściowymi ale mojej bym za nic nie oddała :)

Ja dziś dzień z młodym na turnieju. Jestem spalona... Miałam półdługie rękaw ale i tak mi szyję zjaralo. Nie wspomnę o twarzy... A mam taki burdel w mieszkaniu że jutro się odkopie chyba po 3godz...
    Dobrze że mam obiad na jutro. I padam. Dosłownie. Od słońca. Od chodzenia z boiska na boisko. Nawet dziś się zbuntowałam i powiedziałam że oni schodza z psem...
    Jutro i tak mam też dzień intensywny. SprAtanie. Z młodym fryzjer. Później do spItala po wypis. Na trening... Masakra... Może we wtorek odetchnę ..

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja miałam dylemat, z jednej strony właśnie nie mam z nią złej relacji i mówię per mamo, ale z drugiej to teściowa i nie czuję z nią aż takiej więzi, żeby życzenia składać jak mamie :-/ zresztą ma dużo odchyłów i ma szczęście, że ja jestem jej synową, bo kto inny nie byłby dla niej tak wyrozumiały, haha ;-) No pech chciał, że się z nią dziś widziałam, to tak mnie naszło, że może myślała, że jej złożę, i właśnie nie wiedziałam, jak to u innych jest, dzięki za odp.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilkey - Ty latasz samolotami, jeśli dobrze pamiętam. Do którego tygodnia można tak bezpiecznie latac ? U nas pojawił się pomysł wyjazdu do znajomych do Niemiec w lipcu i tak się zastanawiam 🤔
    Mogłabyś jakoś/coś doradzić? Trochę się w sumie boję latać w ciąży 😣

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Ja mam dziś wizytę. Mam nadzieję, że wszystko dobrze bo jakoś słabiej czuję ruchy i oczywiście lekka panika się właczyła.
    Do tego znów mam mega zaparcia :(

mia4444 lubi tę wiadomość

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuula;2525 wrote:
    Dzień dobry! Ja mam dziś wizytę. Mam nadzieję, że wszystko dobrze bo jakoś słabiej czuję ruchy i oczywiście lekka panika się właczyła.
    Do tego znów mam mega zaparcia :(
    Napewno wszystko w porządku- powodzenia :)
    Miłego dnia !

Aguuula;2525 lubi tę wiadomość

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Ostatni tydzień maja, moje odliczanie trwa, jak przeżyję ten tydzień to już tylko 2 miesiące pracy zostaną 😋
    Powodzenia dziś na wizytach, moje połówkowe za tydzień dopiero, jeszcze muszę cierpliwa być. Ale malutka daje czadu w brzuchu więc się nie martwię. Wczoraj mi po szyjce naparzała, wiem już o czym mówiłyście kiedyś... Niezbyt przyjemne uczucie ale no cóż 🙂
    Karoo, nie do mnie pytanie było ale podpowiem, żeby dla bezpieczeństwa mieć ze sobą zaświadczenie od lekarza że nie ma przeciwwskazań do lotu, jeśli masz duży brzuch, a w 3 trymestrze to już na bank, bo mogą nie wpuścić na pokład. Generalnie 2 trymestr uważa się za bezpieczny do lotów w prawidłowej ciąży.
    A co do teściowej, mimo że miałam z nią super relacje zawsze to jakoś nigdy nie pomyślałam żeby jej składać na dzień matki życzenia. Ja dzwoniłam zawsze do mojej mamy a mąż do swojej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2019, 08:45

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:27

Kookosowa, ammarylis, Kotecki, KasiaP, Dominika32, moni05, Karooo93, wiktoriaa, Kasiulina, mia4444 lubią tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Kciuki za wizyty :)

U nas piękna pogoda z rana. Ale zapowiadają deszcze od południa. Dziecko wczoraj miało i czkawkę i imprezkę i dosłownie brzuch falował hehe :)
    U mnie wizyta za tydzień.

Kasiap szybko zleci. U mnie jeszcze ten tydzień i czerwiec i w lipcu tydzień i wolne :) i nie zgodziłam się na dłużej. Wczoraj poszliśmy na długi spacer i mój brzuch oprotestowal ten pomysł. Do wieczora już się stawiał.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 27 maja 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To do którego tygodnia ciąży kobieta jest wpuszczana na pokład samolotu regulują linie lotnicze indywidualnie wiec to zależy czym lecisz, trzeba to zawsze sprawdzic na stronie danych linii np. Wizzair pozwoli Ci latać do 34 tygodnia, ogólnie im droższe linie tym dluzej pozwalają latać tzn do poźniejszego okresu ciąży. Natomiast każda linia ma prawo żądać potwierdzenia od lekarza ze wolno ci lecieć i trzeba to za sobą miec, oczywiscie od momentu kiedy ciąża jest juz mocno widoczna czasem żądaja tego dopiero po 28tygodniu ciąży. Za ogólnie bezpieczny czas dla lotów podczas ciąży uznaje sie drugi trymest ciąży bez komplikacji. Trzeba jednak wziasc po uwagę ze chodzi o loty krótsze niz 5 godzin.

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Kciuki za wizyty!
    Agula u mnie od wczoraj prawie w ogóle ruchów..dzisiaj w dwtektorze słyszałam jak buszuje ale na brzuchu nie i też lekko panikuje.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry dziewczyny:)
    Kciuki za wizyty:)

Weekend spedzilismy na dzialce. Pogoda dopisala wiec male sie wyszalaly. Maz sie napracowal a ja odpoczelam😊
    Moja malutka tez daje czadu w brzuszku:) juz ma stale godziny aktywnosci:)
    Dla odmiany w nocy dzis spiac nawet czulam jak sie kreci. :)
    Milego dnia:)

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Jupik Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Emilkey - Ty latasz samolotami, jeśli dobrze pamiętam. Do którego tygodnia można tak bezpiecznie latac ? U nas pojawił się pomysł wyjazdu do znajomych do Niemiec w lipcu i tak się zastanawiam 🤔

Generalnie jak nie ma przeciwwskazań i ciąża ok to można też w 3 trym,nie wiem, czy jest jakaś górna granica, możliwa że ustalona przez linie, bo nie chcą,żeby poród w samolocie był. Moja siostra leciała na urlop w maju, wracała koniec maja, a rodziła początek lipca, i wiem, że musiała mieć zaświadczenie, bo by jej do samolotu nie wpuścili. Wcześniej, czyli w 2 trym.nie trzeba z tego co wiem.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po akcji z 1 ciąży (krwiaczek, gdzie z dnia na dzień wylądowałam w szpitalu), stwierdziłam, że nie latam, mimo, że dużo z mężem wcześniej podróżowaliśmy. Dużo kobiet lata w ciąży i się nie przejmuje. Ja wiem, że bym się stresowała, czy nic się nie stanie, co już samo w sobie nie jest dobre, a jakby coś to bym sobie nie darowała.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Zanim wstałam dziewczyny ci już wszystko napisały :) ja latam średnio dwa razy w miesiącu. Z synem też tak latalam. Mnie loty nie stresuj a wręcz odpoczywam w samolocie :) jeśli to lot nad Europa to bym się nie stresowala nawet w ciąży bo Europa jest usiana lotniskami i jeśli cokolwiek by się zdążyło to zawsze mogą ladować awaryjnie. A lot do Niemiec to 1-1,5 więc krociotki. W ciąży należy unikać tych powyżej 5h. Mi lekarz powiedział, że krótkie loty są zdrowsze niż jazda AUTEM. zaświadczenie miałam od 28 tyg i teraz też będę mieć. Nigdy o nie nie pytali. Ale lepiej mieć. Takie zaświadczenie lekarz wydaje za darmo.

Karooo93 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja od paru lat zabieram matkę i teściową do kina i mam z głowy ;) obie dostały też książki o In Vitro Małgosi Rozenek. No a w kwestii mojego dnia matki to wczoraj też czułam smyranie i stukanie i dzisiaj rano chwilkę też więc wydaje mi się, że to nasz Misiek już się ujawnił :)
    Ja w tym roku w ramach minimalizowania ryzyka nie lecę nigdzie, a zwykle podróżuję dużo (w zeszłym roku chyba 12 razy, z czego połowa służbowo). No ale gdybym była młodsza i tyle się nie starała to na pewno bym już siedziała na jakiejś plaży :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2019, 10:27

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien Dobry,kciuki za wizyty;-)

Dziewczyny spadlam z kraweznika!!!
    W drodze do netto przechodzac przez ulice poprostu z niego spadlam,wykrecila mi sie noga i bum... Kolana zdarte, dlon opuchnieta,kostka boli..
    Na szczescie na brzuch nie upadlam,teraz leze i slucham serduszka w takich momentach detektor jest nieoceniony.Serduszko pieknie puka,ale ja chyba dzis juz z lozka nie wyjde..

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Hej.
    Kciuki za wizyty!
    Agula u mnie od wczoraj prawie w ogóle ruchów..dzisiaj w dwtektorze słyszałam jak buszuje ale na brzuchu nie i też lekko panikuje.
    Chyba maluchy nam na razie odpusciły. Ale mimo wszystko zwariować można. Ja chyba do października będę siwa :P

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry🙂
    Powodzenia na wizytach dziewczyny!🙂

Aguuula;2525 lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika mnie się zaczyna kręcić w głowie w taką pogodę... Niestety środek ciężkości też się zmienia. Trzeba bardzo uważać.

Ja od rana oczywiście szaleje. Już dwa prania ściągnięte. Jedno powieszone, drugie się pierze. Pewnie pójdzie jeszcze trzecie. Naczynia że zmywarki wyciągnięte, poskładane następne. Deska z drzwi przyklejona... Mieszkanie ogarnięte. Jeszcze. Zostały kurze, poodkurzac i podłogi.
    Na jutro zostawiłam sobie pokój młodego. Oj tam to będzie co robić w szafkach...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 571 572 573 574 575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ