X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Cena apartamentu to pikuś w porównaniu z pakietem Gold i Platinum: odpowiednio 13 500 i 23 000 zł ;) Myślę, że oni właśnie z takich korzystają.
    Chyba o tym właśnie myślałam:D

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Lekarz nie powiedział jak się dziecko ułożyło? Moja jest w poprzek po prawej stronie od samego początku, zawsze tylko z jednej strony czułam ruchy
    Nie robil mi usg tylko detektorem szukal tetna. Ale na polowkowych bylo glowkowe polozenie i tez czulam kopanie po pecherzu.

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :* Ja chyba dziś z łóżka nie wyjdę. Chciałam iść do kościoła ale było na 9 i nie dałam rady wstać... Tak narzekam na tę pracę ale prawda jest taka że jak nie wstanę o tej 6 to jestem nie do życia później.

• _nova Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Miała któraś do czynienia z żylakami sromu? Póki co zdiagnozowalam się z dr Google, ale tak do końca nie wiem, czy to to. Co jakiś czas czułam po całym dniu jakby ucisk na pochwę, ale po odpoczynku ustępowało. Od wczoraj boli mnie cały czas i nawet leżenie nie pomaga. Tj. nie jest to jakiś silny ból, po prostu czuję, że coś mi napiera na pochwę. Na wargach sromowych większych z prawej strony wyczuwam miękką gulę. Czytałam o żylakach sromu i pomyślałam, że to to, ale znowu w objawach piszą o pieczeniu i swędzeniu, a u mnie nic takiego nie ma. Wizytę mam dopiero 12.07. jutro mój gin nie przyjmuje, bo ma długi weekend i tak do końca nie wiem, co z tym fantem zrobić. Ma któraś z Was takie bóle/napierania?

Ja jeszcze nie umiem się ogarnąć z wyprawka, wydaje mi się, że do porodu jeszcze jest tyyyle czasu. Ubranka mam po starszym. Na szczęście, jak wyrastał z jakiegoś rozmiaru, to pakowałam wszystkie ciuszki do worka próżniowego, podpisywałam i wrzucałam do garderoby, przez co teraz nie będę musiała za długo tego szukać.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nova ja miałam i w ciąży z córką i teraz też wróciły. Lekarz w szpitalu nawet o tym wspomniał. Mój prowadzący o tym nic nie mówi. Mają prawo się robić. Nie boli. Czuję je przy dłuższym siedzeniu w aucie. Żadne pieczenie ani inne objawy. :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia pójdziesz na wolne to przyzwyczaisz się do późnego wstawania. Organizm musi mieć czas żeby się przestawić. :)

U nas takie ciśnienie że śpię na stojąco. Na placu zabaw słońca nie ma ale parno. Więc licze na deszcz.

Witaj synku
  • silent Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    I tak i nie. Nie zawsze ma się ten komfort, że ciąża przebiega bez komplikacji do 40tc, nierzadko im bliżej końca tym więcej problemów i wiążących się z nimi zaleceń leżenia. Jeśli nie chce być się skazanym na zakupy 100% online to dobrze sobie pojeździć po sklepach i przynajmniej te grubsze rzeczy pooglądać wcześniej i mieć wybrane, aby później móc tylko zamówić. Dodatkowo, na mebelki i wózki również nierzadko trochę trzeba poczekać (nasze mebelki 10-12tyg), więc zaczynając temat po 30tc możemg mieć już ograniczony wybór dostępnością towaru.

Wow, 12 tygodni to naprawdę kosmos :O Jednak większość mebli robionych na zamowienie ma terminy do 6 tygodni (mąż prowadzi firmę ze sprzedażą mebli, więc coś tam wiem w temacie..). Chyba że rzeczywiście są sprowadzane i zamówienie jest nietypowe. Ja przez neta kupuję wszystko i akurat dla mnie to wybawienie :) Co do wozka, fakt, dobrze jest przymierzyć osobiście. Nie wiem, dla mnie 20-25 tydzień to osobiście za wcześnie, ale chodzi bardziej o strach, że teraz pójdzie coś bardzo nie tak. To tylko oczywiście moje osobiste odczucie, każdy czuje inaczej. Ja czekam z pierwszym ciuszkiem do 25 tygodnia :) chociaż już mi wpadł w oko fajny zestaw „startowy” z lamą w Tesco.

3uqruv0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zgadzam z kkkaaarrr, że z wyprawką nie ma co czekać na ostatnią chwilę :)
    Właśnie przez możliwe komplikacje pod koniec ciąży, a także przez to, że czasem zwyczajnie sił na chodzenie po sklepach będzie brakowało.
    Do tego faktycznie na mebelki i wózki trzeba często poczekać minimum kilka tygodni od zamówienia.

Ja się cieszę, że poogladalam i powybieralam rzeczy już wcześniej (w lipcu tylko pozamawiam online), bo przy obecnych upalach nie mialabym najmniejszej ochoty na udanie się do sklepu. Lato raczej zapowiada sie upalnie, wiec lepiej juz nie bedzie :D Poza tym są wakacje i też wolę skorzystać z tego czasu inaczej niz na chodzeniu po sklepach :)

Do tego koleżanki mi radziły, żeby jednak poprać i poprasować ciuszki wcześniej póki się jest w pełni sił, bo pod koniec ciąży mozna zwyczajnie nie mieć siły sie tym zająć

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Wow, 12 tygodni to naprawdę kosmos :O Jednak większość mebli robionych na zamowienie ma terminy do 6 tygodni (mąż prowadzi firmę ze sprzedażą mebli, więc coś tam wiem w temacie..). Chyba że rzeczywiście są sprowadzane i zamówienie jest nietypowe. Ja przez neta kupuję wszystko i akurat dla mnie to wybawienie :) Co do wozka, fakt, dobrze jest przymierzyć osobiście. Nie wiem, dla mnie 20-25 tydzień to osobiście za wcześnie, ale chodzi bardziej o strach, że teraz pójdzie coś bardzo nie tak. To tylko oczywiście moje osobiste odczucie, każdy czuje inaczej. Ja czekam z pierwszym ciuszkiem do 25 tygodnia :) chociaż już mi wpadł w oko fajny zestaw „startowy” z lamą w Tesco.
    Silent jeśli coś ma pójść nie tak, to niezależnie od tego kiedy zaczniesz coś kupować, co ma być to i tak będzie... Bo coś nie tak może pójść zarówno w 20,25tygodniu, jak i 40tym, przy porodzie, a i też po porodzie.

• _nova Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Nova ja miałam i w ciąży z córką i teraz też wróciły. Lekarz w szpitalu nawet o tym wspomniał. Mój prowadzący o tym nic nie mówi. Mają prawo się robić. Nie boli. Czuję je przy dłuższym siedzeniu w aucie. Żadne pieczenie ani inne objawy. :)

Mam nadzieję, że u mnie to właśnie te żylaki, a nie coś innego :/ a mogłabyś napisać jak to wygląda? Czy czułaś tylko takie zgrubienie, czy wygląda to jak np. żylak na nodze? Mnie boli, jak dłużej pochodzę, albo się przedzwigam. A od wczoraj stałe czuję, że coś tam uciska przy wejściu do pochwy.
    Przepraszam, że tak Cię bombarduje pytaniami:p

Ps. Czy Twój lekarz zauważył podczas badania te żylaki, czy sama mu o nich powiedziałaś?

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Mam nadzieję, że u mnie to właśnie te żylaki, a nie coś innego :/ a mogłabyś napisać jak to wygląda? Czy czułaś tylko takie zgrubienie, czy wygląda to jak np. żylak na nodze? Mnie boli, jak dłużej pochodzę, albo się przedzwigam. A od wczoraj stałe czuję, że coś tam uciska przy wejściu do pochwy.
    Przepraszam, że tak Cię bombarduje pytaniami:p

Ps. Czy Twój lekarz zauważył podczas badania te żylaki, czy sama mu o nich powiedziałaś?

To taka kulka wyczuwalna pod palcami. Może być większa lub mniejsza. Jak dasz radę podejrzeć z lusterku to ma kolor czarny. Nie wygląda jak na nodze tylko jakby żyła się wybrzuszyła. Jak mi się robiły w pierwszej ciąży to czułam ból jak siedziałam długo teraz nie czuje tego.
    Lekarz sam zauważył ale nie zlecał niczego .
    Powiedz swojemu lekarzowi o tym. Co lekarz to inne obyczaje może zleci acard na lepsze krążenie. Niech to obejrzy.

Co do wyprawki to z córką w 7 miesiącu miałam wszystko poprawne, ułożone, ciuszki nabrały zapachu domowego. W 8 już miałam spakowaną torbę. Wszystko inne już stało i czekało na bobasa. W 9 miesiącu było już mega ciężko. Nawet odkurzanie było jak maraton. Lepiej to robić zanim zamienimy się w piłkę :)

Witaj synku
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja wam chyba nie pisalam. Mamy na tapecie projekt przeprowadzka. Wiedzialam, ze nie pojdzie mega sprawnie i zalozylam, ze zamiast 1 weekendu zrobimu to w dwa. Ale jest jakis kataklizm. Po spakowaniu/rozpakowanou 2 kartonow leżę i kwicze, brzuch twardy jak kamien.. Jak tak dalej pojdzie to do porodu sie nie przeniesiemy :/ a ja po przeprowadzce jeszcze chcialabym zdarzyc sie przyzwyczaic do nowego mieszkania zanim urodze. Zadbac o dodatki. Nie mowiac o tym, ze temat wyprawki z tego wlasnie wzgledu tez u mnoe lezy. Wiem, ze mam jakies 80% tego co potrzebune po Borysie lub innych dzieciakach, meble zamowione, ale tak na spokojnie nawet nie mialam kiedy przejrzec tego co podostawalismy.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam popracowac jeszcze 1-2 tyg, ale ide w pon po zwolnienie, najwyzej ze zwolnienia podomykam jakies ostatnie tematy, 1-2h dziennie przy kompie z domu to nie to co pelen etat. Moze tak znajde wiecej sil na przeprowadzke!

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki - ja gromadzę już teraz, bo zwyczajnie się boje. Tyle dzieci rodzi się przedwcześnie... ostatnio jakaś plaga w ogóle urodzeń jeszcze przed 30 tygodniem. Robię to póki mam sile, żebym później mogła już tylko prać, składać, przekładać i macać do woli 😋

Kkkaaarrr a nie masz kogoś, kto mógłby Ci z tym pomoc? Musisz na siebie zdecydowanie uważać...

Ja dzisiaj wstałam o 11:30, wiec przegięcie 😁 ale miałam odpoczywać wiec to robię 😋 mąż dzisiaj robi obiad, sprząta, dla mnie nic nie zostało, wszystko sobie „przydzielił” 😋

_nova, sunshine03 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadłam na wrzesień i jest mi mega zle, bo malutka Weronika jest w stanie, który lekarze nazywają agonalnym. Wierzące dziewczyny bardzo proszę o modlitwę. Inne grupy tez to robią.

Ja przeżywam takie sytuacje bardzo mocno...

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Wpadłam na wrzesień i jest mi mega zle, bo malutka Weronika jest w stanie, który lekarze nazywają agonalnym. Wierzące dziewczyny bardzo proszę o modlitwę. Inne grupy tez to robią.

Ja przeżywam takie sytuacje bardzo mocno...
    Też podgladam ta grupę i niestety wraca do mnie to co ja przeżyłam i no straszne to jest, brakuje słów... Po prostu świat jest niesprawiedliwy

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja po wizycie. Cora ma już 680 g, 24 tydzień :) szyjka 4,2cm, co ja będę mówić ona jest po prostu cudowna :) i znowu kolejna corcia podobna do męża :)

Dostałam tylko leki na pęcherz, bo nie doczytałam, że mam tam jakieś bakterie.
    Kolejna wizyta 22 lipca

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 15:13

Kookosowa, moni05, adella1, ammarylis, japonka, Kasiulina, przedszkolanka:), kasia1518, Jupik, brunetka91, mia4444 lubią tę wiadomość

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wróciłam z parku i jestem dętka ... W drodze powrotnej ciągle brzuch mi się stawiał i musieli na mnie czekać ;]
    Ogólnie mam wrażenie że góra brzucha mi się obniżyła i nie wiem czy to dobrze czy źle :/

Co do wyprawki. Robię sobie research na allegro. Mam już coś powybierane. W doz zamówiłam już Oillan do kąpieli, linomag, puder i oliwkę oraz delicol.
    Zostanie mi witamina D+k, krem na brodawki i asept.

A allegro nie umiem ogarnąć jeżeli chodzi o jednego sprzedawcę żeby miał wszystko... Na razie buszuje po świat dziecka ale nie wiem czy nie zobaczę gemini jeszcze...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr spokojnie, teraz dodatki możesz na necie zamówić i przywioza :) troszkę zrób i odpoczywaj w miarę sporo :) wiem co prawda jakie to uciążliwe bo remontowalam od podstaw całe moje piętro w domu, równocześnie mieszkając w nim i będąc w 7 miesiącu ciąży z jagoda :) ja wtedy wszystko z allegro zamawiałam :) nawet w sumie wózek w ciemno zamówiłam, tylko po opiniach znajomych :)

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni to ta dziewczynka co urodziła się w 25 tygodniu? Biedne maleństwo ale jest silna napewno. Tyle czasu walczy.

Witaj synku
‹‹ 667 668 669 670 671 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ