X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kkkaaarrr a nie masz kogoś, kto mógłby Ci z tym pomoc? Musisz na siebie zdecydowanie uważać...
    Pilnyje aby nic nie dzwigac, ale spakowac i rozpakować to zdecydowanie musze sama, inazej bym do ładu z tym pozniej nie doszła...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Wow, 12 tygodni to naprawdę kosmos :O Jednak większość mebli robionych na zamowienie ma terminy do 6 tygodni (mąż prowadzi firmę ze sprzedażą mebli, więc coś tam wiem w temacie..). Chyba że rzeczywiście są sprowadzane i zamówienie jest nietypowe. Ja przez neta kupuję wszystko i akurat dla mnie to wybawienie :) Co do wozka, fakt, dobrze jest przymierzyć osobiście. Nie wiem, dla mnie 20-25 tydzień to osobiście za wcześnie, ale chodzi bardziej o strach, że teraz pójdzie coś bardzo nie tak. To tylko oczywiście moje osobiste odczucie, każdy czuje inaczej. Ja czekam z pierwszym ciuszkiem do 25 tygodnia :) chociaż już mi wpadł w oko fajny zestaw „startowy” z lamą w Tesco.

Taki biały chyba z trzech części się składa i do tego śliniaczek i? Jeżeli tak to też go mamy i jest przesłodki :D

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do aptek, to w Wawie moge polecic aptekawaw.pl, maja kilka punktow odbioru. Ja nie przepadam za kurierami i zawsze wole sama odebrac, z reszta z dostawa lekow to czesto w ogole jest problem, szczegolnie jak cos na recepte.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również polecam aptekę gemini. Barfzo często robię tam zakupy.
    Co do wyprawki to ja chce to ogarnąć w sierpniu. Póki jeszcze będą siły. Ciuchy będą po synku, akurat tu odkładałam rozmiarami i kategoriami. Ostatnio jeszcze raz je przeglądałam i przeraziłam się ile tego jest. Wiec „tylko „ wyprać i wyprasować. I tez raczej nie chciałabym czekać na ostatnia chwile. Chociaż w razie czego mąż mnie wyręczy.
    Teraz czekamy na szafę i będziemy urządzać pokój dla starszego syna. Także póki starszy nie zwolni komody to nie mam co ogarniać rzeczy dla młodszego.
    Co fo kosmetyków na samym początku używaliśmy oliwki i żelu z hippa. Teraz tylko żel do mycia ciała i włosów z hippa. Sporadycznie balsam z dermedic bo miał suche łokcie. Z dobrych składów jest jeszcze seria babydream. Emolientow na samym początków nie ma sensu żeby niepotrzebnie nie przyzwyczajać skory maluszka.
    I tak jak Sunshine nivea na wiatr i mróz oraz zielony linomag.
    Kiniorek, witaminy K już się nie podaje doustnie. Tylko witamina D 400 j.
    I akurat teraz zaczynaja się wyprzedaże praktycznie wszędzie wiec faknie się wstrzelić i kupić ciuszki. Bo moim zdaniem ceny regularne ciuchów to jakieś nieporozumienie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, ja z Gimini już od lat korzystam ;)

Moni, Sunshine, może podzielicie się tu lista wyprawkowa 😊?? Szczególnie ciekawa jestem tych kosmetyków, tez staram sie mocno uważać na składy, ale przyznaje, ze czasem brak mi cierpliwości do dokładnej analizy ;)
    Ja na razie mam listę odręcznie spisana, pewnie w przyszłym tygodniu ja rozszerze...

A dziś nie mogę sobie znaleźć miejsca...tez podczytuje wrzesniowki i mocno kibicuje tej małej...tak bardzo chciałabym, żeby ta historia dobrze się potoczyła...trzeba wierzyć z całych sił 😔

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już mam wyprawkę prawie skończona :) w sumie to idę na polowanie w poniedziałek bo mają być rożki po 9zl w biedrze :p także jak bratowa mi nie załatwi u siebie to będę szukać w Kato. A tak to całą listę mam. Na allegro też. Zdecydowałam się na materac piankowy. Z atestami, polskiej firmy. Naczytalam się artykułów, że naturalne w tym przypadku nie znaczy dobre
    I poszłam po opiniach wielu blogerek w tym kierunku. Plus opinie na allegro też swoje zrobiły.
    Zaopatrzyłam się też w termoforek z pestek i elektryczny katarek. No i aptekę tez mam zamknięta. W przyszłym tyg powinnam mieć odbiór w aptece dwóch paczek. No i na allegro też będę robić na dniach zamówienie.
    Kasper dziś dał trochę popalić i się zdenerwowalam. No ale mam nadzieję że mu przejdą fochy.

A jutro jadę na cukrzycowe zakupy... 🙎🤦

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 23:11

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana :) czy tylko ja mam wrażenie ze dzisiaj poniedziałek ? Miłego dnia dla wszystkich :)

• adella1 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Mi się wydaje że dziś sobota ;)

• silent Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Taki biały chyba z trzech części się składa i do tego śliniaczek i? Jeżeli tak to też go mamy i jest przesłodki :D
    Tak, ten! :)

3uqruv0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny.
    Ja znowu z innej beczki...
    W lipcu wybieram sie w gory na 5 nocy (oczywiscie zamierzam siedziec na dupsku jak najwiecej, chcialam tylko klimat zmienic). Pytalam anominowo w Zusie czy jesli lekarz zalecil to czy mozna wyjechac a Pani odpisala ze jak najbardziej tylko zglosic zmiane miejsca pobytu. Bylam u lekarza to lekarz powiedzial ze lepiej nie zglaszac teggo Zusowi i lepiej im powiedziec ze jade do mamy bo L4 i wakacje to sie kloci i moga nam zrobic kolo tyłka.
    Moze faktycznie majac 3 dni na zgloszenie miejsca pobytu podam adres mamy i bede spokojniejsza. Co radzicie?

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi się wydaje ze zmieniając miejsce zamieszkania trochę zwracamy na siebie uwagę w zusie. To taka trochę informacja dla nich ze wcale sie tak Zle nie czujemy. Nie wiem jak wyglada kwestia tych kontroli. Na którymś wątku chyba wrześniowym widziałam ze jedna kontrola się trafiła. To chyba nie jest to aż tak powszechne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno bo ostatnim razem jak wyjechalam do mamy i podalam zmiane miejsca pobytu to na drugi dzien byli u mnie w pracy. Ale jak to zglaszalam telefonicznie to Pani p drugiej stronie jak najbarzdiej na tak. U mamy moge byc. Polozna mi powiedziala ze jak mam L4 chodzace to moge byc wszedzie gdzie moge miec opieke lekarza.

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się wydaje, że nie powinnaś wcale zgłaszać. Nie sądzę, że jeśli jesteś na zwolnieniu to akurat w te dni Cię skontroluja. Większe jest ryzyko, że jak podasz nowy adres to mogą to zrobić

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neroli ja bym nic nie zgłaszala, nawet jeśli by ci się kontrola zdarzyła to napiszesz wyjaśnienie gdzie byłaś np. W aptece czy coś. Bo jak masz l4 chodzace to może wychodzić z domu. Poza tym sporadycznie kontrole się trafiaja, więc bym liczyła że akurat do mnie nie przyjdą :)

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym pewnie zgłosiła. Lubię mieć pod wszystko podkładkę niż się potem denerwować i kombinować. Ale każdy ma swoje zdanie :D
    Miłego dnia wszystkim. Mi jakoś tak smutno po tej historii z Weroniką. Jak wchodziłam ostatnio na wrzesień to jeszcze było wszytko ok, a teraz takie wieści. Niestety nie da się przewidzieć co nas kiedyś spotka :(

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:-)
    Kciuki za wizyty jeśli ktoś wizytuje:-P

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Aaga Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po krzywej. Bez tragedii było, ale nie jest to trunek życia :)

Co do ZUSu nie wiem czy mi się nie nałoży wyjazd nad morze z L4 i nie planuję zgłaszać tego do ZUSu

• Jupik Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już w pon. wróciliśmy z Pomorza Zachodniego, ale dopiero was nadrobiłam.

Neroli, moja lekarka poradziła mi w ogóle nie zgłaszać tego wyjazdu, więc olalam. W wakacje będę jeździć na działkę do rodziców i teściów i też nie zamierzam za każdym razem tego zgłaszać. W razie kontroli będę się zastanowiac co im powiedzieć, ale osobiście uważam, że ryzyko kontroli u dziewczyn na etacie, gdzie nie było żadnych większych podwyżek przed ciążą itd., w dodatku wiekowych (mam prawie 35 lat) jest minimalne. Nie ma sensu zwracać na siebie uwagi.

Co do wyprawki, wszystko chyba było powiedziane, z kosmetykami mam zdanie jak Sunshine (skóra zdrowa=myjemy wodą), jedna rzecz nie była poruszona- spakujcie do szpitala krem na brodawki, serio, jedyna rzecz jakiej mie miałam i mąż musiał lecieć kupować, w dodatku potem dopiero się dowiedziałam, że najlepiej czystą lanoline- fioletowe opakowanie krem Lansinoh. Duże opakowanie ok.40 zl ale bez tego ani rusz. Bezpieczny dla dziecka (nie trzeba zmywać przed karmieniem). Większość z was będzie mieć problemy z brodawkami, ssaniem i ból, ten krem wam trochę ułatwi życie. Jedna dziewczyna na tym forum pisała, że smarowała już przed porodem- nie wiem, czy to coś daje, ale może. Karmienie przy 1 dziecku może być trudne i bolesne, i jak pisałam, ze 2 mce walczyłam z pocharatanymi sutkami. Tak więc polecam.

Ja na razie nic nie szykuję, w głowie cały czas że niby wszystko (większość) mam, i że dużo czasu. Choć niestety zdarzają się właśnie takie przypadki jak na wrzesniowkach. Tak więc dziewczyny, nie przemęczać się i nie dźwigać. I te bez dzieci- odpoczywajcie i śpijcie do oporu, bo to ostatni taki wasz okres w życiu ;-) w drugiej ciąży (ani w ogóle jak się ma dziecko) już tego luksusu nie ma.

Właściwie musimy kupić tylko fotelik łupinę (mieliśmy od koleżanki ale muszę jej oddać, bo jej siostra potrzebuje) i materac do łóżeczka. Kiniorek jaki kupiłaś po tym swoim reaserchu?
    U nas Kinia śpi od 7 mca..w łóżeczku turystycznym. Jak zaczęła wstawać (i się przewracać) i przemieszczać w łóżeczku zwykłe obwarowane ochraniaczami nie dawało rady-w kółko waliła o szczebelki, po ochroniaczach chciała się wspinać, no dramat był. W turystycznym jest super, bo boki elastyczne i przy jej ruchliwości jest bezpieczna. No jedynie materac muszę kupić, bo śpi właśnie na tym ze zwykłego łóżeczka. Nie widzę jej na razie w takim już dla starszaka, cały czas bardzo wędruje, może za pare mcy.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wzięłam sam piankowy. Myślałam nad pianka kokos ale lekarze twierdzą że twardy nie znaczy zdrowszy dla kregoslupa. A zanim się odkształci przy maluchu taki piankowy to minie parę lat.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:11

‹‹ 669 670 671 672 673 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ