X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carbera, ja po porodzie dostałam w szpitalu deklaracje do wypisania i tam musiałam oznaczyć do jakiego ośrodka przynależec będzie córka. Tylko, że ja mieszkam na wiosce i jest jeden ośrodek i jedna położna, więc co do położnej wyboru dużego nie miałam :)

Oliiiii ja tam dla własnego spokoju sprawdzilabym, żeby uniknąć niepotrzebnego stresu.

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olii, uważaj na siebie
    Ps. Na pewno wszystko w porządku, ale podjechałabym na kontrolne usg

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wzięłam wczoraj jeszcze gorący prysznic i się położyłam, było lepiej, bo właściwie od razu zasnęłam. Więc nigdzie nie jechałam na ip.
    Ale w nocy się jeszcze obudziłam parę razy od tych kłuć i spięć. Teraz już brzuch miękki i wszystko ok.
    Wczoraj się chyba przeforsowałam, bo miałam bardzo intensywny dzień i stąd taka reakcja :/ dzisiaj będę odpoczywać ;)

moni05, sandrina22, Cabrera, Dominika32, silent, Atyde, ammarylis, kkkaaarrr, meerici, Goemi, kasia1518 lubią tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia, trzymam kciuki. To tylko zły sen. Będzie dobrze, zobaczysz. Z uczuciem rozwierania łączę się w bólu. Szkoda, że to się nie okazało moim wymyslem. Czekam na wieści! :)

Sunshine, lepiej Ci? Mój mały podczas skurczu rzadko się rusza, ale jak mi pociągnie z kopa w tak napięte mięśnie to kłuje niemiłosiernie.

Oli, jedz na IP, bo nie ma żartów. Zobaczą, że wszystko ok z małym, ale i z Tobą!

Cabrera ja nie korzystałam z położnej jeszcze. Stwierdziła, że jak już rodziłam to zbyt wiele mi nie przekaże i decyzja należy ode mnie. Przyczlapie się po porodzie. Chyba nie o meldunek tutaj chodzi tylko o miejsce zamieszkania. Ale ja nie jestem pewna jak kto jest. Zadzwoń może i zapytaj orientacyjnie?

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty! ❤️

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Ooo, Przedszkolanko, dobrze ze przypominasz: czy któraś z Was jeszcze nie kontaktowała się z żadna położna?? Mi jakos ten temat umknął...
    Nie wiem tez jak to jest z przychodnia i lekarzem (ja jestem zameldowana gdzie indziej, mieszkam gdzie indziej, a najlepsze, ze lekarza pierwszego kontaktu mam jeszcze w zupełnie innej części miasta 🙉).
    I teraz nie wiem, czy nadal funkcjonuje jakaś rejonizacja?? Czy lekarz pierwszego kontaktu ma być tam, gdzie młody będzie zameldowany??
    Pomocy, bo tego tematu nie ogarniam w ogóle...😭
    Cabrera ja się ze dwa dni temu tym zajęłam. Znalazłam przychodnię rejonową najbliżej mnie i tam spytałam, co i jak.
    Także szukasz najbliżej tego miejsca, gdzie mieszkasz, a nie gdzie jesteś zameldowana. Wtedy położna przyjdzie do domu.
    Możesz zapisać też do przychodni gdzie tylko chcesz, ale jak będzie daleko to położna do domu nie przyjdzie raczej, tylko Ty z maluchem do przychodni będziesz musiała te parę dni po porodzie iść.

W szpitalu przy porodzie podajesz tylko adres przychodni, a po narodzinach dziecka idziesz zapisać do tej przychodni dziecko i siebie (lub partner idzie) i wtedy ustala się wizytę położnej w domu.
    W szpitalu zadnych nazwisk pediatry ani położnej mam nie podawać (bo też nie znam;)) jedynie adres poradni

Rejonizacji nie ma pod tym względem, że wybierasz dowolną przychodnie, jaka chcesz. Może też być prywatna (tak nam na szkole rodzenia mówili) jeśli ktoś tak chce.

Ja i tak pewnie szczepić i leczyć będę w medicover, ale przeniosę tam dziecko po narodzinach, bo wcześniej chyba nawet nie możemy tam zgłosić z pracy póki się nie urodzi i nie ma peselu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 09:03

moni05, Cabrera lubią tę wiadomość

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Dobrego dnia dzisiaj! Oliiii na pewno się nic nie stało ale zawsze lepiej sprawdzić. Sunshine jak dzisiaj, lepiej? Kalcia daj znać koniecznie jak po wizycie.

A ja wczoraj plotłam tzw koronę ze świerkowych gałęzi, na wesele koleżanki. Dobra była impreza, korzystam z aktywności póki mogę. Wszyscy mi mówili jak pięknie wyglądam, fajnie tak czasem posłuchać od obcych ludzi zamiast od rodzinki na dzień dobry usłyszeć, cześć grubasku.

ManiaM, Cabrera lubią tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    No ja dziś się umówiłam na tą rozmowę- termin za 3 tyg. Nie wiem jeszcze też, czy tam będę rodzić, ale na wszelki wypadek skierowanie chcę mieć.

Ojej, to ja też muszę się umówić, nie wiedziałam że takie terminy długie, a ja dopiero 30+5

oar843r8hxms7jm7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni ja miałam taki napięty brzuch, a mały się ruszał całkiem chętnie to każdy ruch to taki ból, że masakra :(

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja dziś całą noc na lewym boku i rano jak wstałam to mam takie kłucia jak chodzę normalnie prądy mi w pachwinach przechodzą. Ale wczoraj też miałam intensywny dzień więc dziś by trochę poleżeć.

syy26iye928jhyb7.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, wierzę. Może jeszcze się boi tych skurczy? Nie wiem sama.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może sie zwolni dzisiaj jakieś miejsce u lekarza to pójdę dzisiaj na sprawdzenie

moni05 lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry z pozycji leżącej :D śniadanko zjedzone i czekam na "siostrę" :)
    Czy was też tak ręce bolą? Drugi dzień z rzędu od ramion do dołu. Pewnie gdzieś mi od kręgosłupa ciągnie i stąd ten ból. Albo zmiana pogody idzie.
    Rano się przekrecilam na drugi bok i młody mnie obudził, tak się kręcił jakby chciał się obrócić główka do góry ale mu nie wychodziło :D

Ollliii ja chyba był pojechała dla spokoju albo się skontaktowała z gin czy jechać czy odczekać.

Sunshine dobrze że przeszło :*

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Ojej, to ja też muszę się umówić, nie wiedziałam że takie terminy długie, a ja dopiero 30+5

No trochę się czeka, ja chciałam też do konkretnego lekarza i na konkretną lokalizację (bo są do wyboru) i stąd dopiero za 3 tyg. Też się zgapilam, bo powinnam już wcześniej dzwonić. Jak Tobie obojętny lekarz i lokalizacja to może będziesz mieć nie za 3 a za 2. Na pewno trzeba mieć skończony 32 tydzień (bo od skończonego 32 można rodzić w szpitalu o referenc.2). Jak w swoim szpitalu masz 1 stopień to tam możesz rodzić dopiero po skończeniu 36 tyg.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, a na ta wizytę to trzeba mieć jakieś skierowanie od lekarza? Czy dzwonisz i umawiasz się wszystko bezpłatnie

oar843r8hxms7jm7.png
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja położna wybralam po 21 tyg ciazy. Moj lekarz chcial zaswiadczenie ze mam wybrana juz polozna, w razie kontroli. U poloznej jest możliwość zrobienia ktg ;)
    Ja np u mojego lekarza za ktg bym musiala płacić więc wole u poloznej robić.

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Jupik, a na ta wizytę to trzeba mieć jakieś skierowanie od lekarza? Czy dzwonisz i umawiasz się wszystko bezpłatnie

Dzwonisz, mówisz że chcesz się zapisać na wizytę kwalifikująca do porodu i Cię umawiają, bez żadnego skierowania, a wizyta jest bezpłatna (wczoraj jeszcze się upewniłam). Na wizytę dobrze przyjechać wcześniej, bo dadzą Ci jeszcze papiery do powypelniania.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakieś huśtawki nastrojów przez wielkosc brzucha? Ja przestałam sobie już z tym radzić. Brzuch mam już wielkości tego z Gaba w 40 tyg albo I większy. Przeszkadza mi w siedzeniu I ciężko mi się funkcjonuje. Bardo mnie to irytuje. Gdybym mogła tylko bym leżała ale przy 1,5 latku nie da rady. A tu jeszcze 7 tyg.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja już po. Szyjka znów się skróciła, rozwarcie na pełen centymetr, chociaż ten lekarz nie ma porównania, bo to nie on mnie przecież badał w szpitalu, ale mówi, ze widać, ze coś się dzieje. Kazał już wszystko odpuścić i lezec, bo nic niewiadomo. Wizyty teraz będę miała co tydzień.

moni05 lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry wszystkim!! U mnie standardowo kolejna słaba noc. Trochę mnie to wkurza bo chciałabym się wyspać i wypocząć póki maluszek jeszcze w brzuszku no, ale niestety nie da rady. A po porodzie pewnie oczy same będą lecieć :P

Ja Oliii też bym pojechała sprawdzić. Nie tylko chodzi o łożysko, ale mocno uderzyłaś głową, teraz możesz być w szoku, a tam się coś może niedobrego dziać.

Co do przenoszenia się na wrzesień ja nie planuję, czasem podczytuję inne wątki, ale najbliżej mi do Was :) Zresztą myślę, że tu nie jedna będzie miała wrześniowy termin (np. Kiniorek chyba najwcześniej na ten moment ma zaplanowany poród 14.09) więc myślę, że już spokojnie będziemy dalej miały wspólne tematy. Zresztą po cichu liczę, że grupa się nie rozpadnie z ostatnim porodem :)

Ja wczoraj z mężem pozamawiałąm w Smyku i Gemini za kilka stówek, dziś w Rossmannie i Ikei będziemy dokupywać brakujące rzeczy i sporo z wydatków będzie za nami :) Ciesze się, że już ta wyprawka idzie do przodu. Za to ubranka nie ruszone - to musze dopiero ogarnąć.

Dziewczyny mam pytanie o pieluszki rozmiar 1 i 2. Lekarka prognozuje, że Julka będzie chuda i długa i zastanawiam się jak te pampersy dobrać bo i 1 i 2 nachodzą się z wagą. Na ten moment mam ok 50szt. w rozm 1 i nastawiam się raczej na 2. Co myślicie?

• moni05 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    No ja już po. Szyjka znów się skróciła, rozwarcie na pełen centymetr, chociaż ten lekarz nie ma porównania, bo to nie on mnie przecież badał w szpitalu, ale mówi, ze widać, ze coś się dzieje. Kazał już wszystko odpuścić i lezec, bo nic niewiadomo. Wizyty teraz będę miała co tydzień.
    Przepraszam, polubiłam zamiast zacytować. Trzymaj się i uważaj na siebie! Dobrze, że się Tobą opiekuje ten lekarz i zarządził częstsze wizyty. Leż i odpoczywaj 😘

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 912 913 914 915 916 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ