Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Uwemhe wrote:Dziewczyny czy do cięcia trzeba ściągnąć obrączkę? Bo mam problem:-(. Nie da się niestety. Mogę nią ładnie kręcić i obracać i trochę góra dolale nie przejdzie przez palca. Palce mi nie puchną kontroluje to codziennie a jedynym rozeiązaniem jest rozcięcie a nie chce tego robić. Obrączka była za mała przed ciążą bo mi sie przytyłu. W ciąży mi nie spuchły. Wszystkie metody ściągania z youtube wyprobowane.2017 #1
2019 #2
-
[/url]
Kochane jestem po wizycie o to moje
1400 gram szczęścia ❤Wincus;*.Spirit, moni05, Kookosowa, silent, nuśka91, Cabrera, sunshine03, Dominika32, Atyde, japonka, meerici, przedszkolanka:), kasia1518, ammarylis, Karooo93, wiktoriaa, Kasiulina, Zimri, brunetka91, Goemi, Aaga, Jupik lubią tę wiadomość
❤❤❤.
-
Paulina, dlatego już pisałam, że nigdy nie wiesz. Bo niektóre kobiety chodzą pół ciąży z rozwarciem i rodzą po terminie, a niektórym szyjka się sypie między wizyta i i rodzą przedwcześnie.
Także morał taki: jak lekarz każe leżeć z dupskiem do góry to leżymy z dupskiem do góry. 👍🏻paulina2811, Cabrera lubią tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Spirit wrote:Idę tam kiedyś oglądać żeby mieć awaryjnie jakby nie było miejsc w ujastku,moja koleżankę tak odesłali. Jeśli nie będzie miejsc to właśnie Żeromski albo siermadzki . Ogólnie ja już rodziłam na ujastku i było ok więc teraz też chce bo już wiem jak to tam wygląda. Byłam dwa razy na patologi i tak jest z ogóle super opieka,nie miałam tam nikogo znajomego ani swojego lekarza a raz jak była potrzebą to mnie z środku nocy lekarka po głowie głaskala i 3pielęgniarki się mną zajmowały ( co z perspektywy czasu pokazuje mi że musiało być wtedy ze mną kiepsko :p) ,potem byłam 3 razy na porodówCe^^ i też było spoko. Na wywołanie dostałam najlepszą salę z wanną i własną studentkę (podaj zawołaj głaskAj mnie). Fakt faktem po urodzeniu już jest gorzej :p trzeba sobie radzić z dzieckiem samemu,nikt nie pomoże dostawić itp ale ja na to nie liczyła więc byłam zadowolona. leki przeciwbólowe w ilości w jakiej bym chciała :p dziecko też zaopiekowame medycznie. Więc to wszystko zależy na co komu zależy;) jak na pomocy z noworodkiem to faktycznie może być szpital źle oceniony.
Dzięki za opinię! To naprawdę super brzmi ten ujastek.Spirit lubi tę wiadomość
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
Emikey ja też patrzę na swój brzuch i myślę że z Judka taki miałam na porodówce. O rozstepach nawet nie wspomnę bo zrobiły mi się w dwa dni na pół brzucha. Ale w sumie mam to gdzieś. Chce żeby Bartuś był zdrowy. Wogole przestałam przejmować się jak wyglądam.
Uwemhe tak biżuteria zdjęta. I kolczyki nawet. Ja już zdjęłam dawno. Tylko różaniec nosze bo on jakoś większy i łatwiej mi schodzi z palca. Idź potrzymać ręce pod chłodna woda. Mydło, oliwka, masło i zejdzie. W pierwszej ciąży też nie mogłam zdjąć to dwie godziny stękania i smarowania i zeszła. W niektórych szpitalach nawet proszą o brak hybrydy albo lakiery na paznokciach bo po paznokciach widać że coś się dzieje.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
nick nieaktualnyKalcia, uważaj na siebie i odpoczywaj!! Mam nadzieję, że będzie podobnie jak z Konstancją...
A my meldujemy się również po usg 3 trymestru, wszystko sprawdzone, piękne narządy, już nawet jąderka zeszły ponoć
Młody ma 1721 gram i tym samym jest poniżej połowy siatki centylowej (35,7%) - ale u nas wszystkie wymiary mniej więcej pokrywają się z wiekiem ciąży za wyjątkiem nóg, które jak zawsze są 2 tygodnie do przodu
No i mamy uroczy filmik z usg
A najśmieszniejsza sytuacja, jak tylko lekarz rozpoczął usg i eM. podszedł do monitora, to młody wystawił język
To mój mały cud
sunshine03, silent, Kookosowa, nuśka91, Kaczorka, Atyde, japonka, sandrina22, meerici, przedszkolanka:), Kotecki, kasia1518, Karooo93, mia4444, moni05, Kinga82, Spirit, pOla34, ManiaM, wiktoriaa, Zimri, brunetka91, aga_ni, Goemi, kkkaaarrr, kalcia, Aaga, Jupik lubią tę wiadomość
-
aga_ni wrote:Nuśka, Ty pisałaś ze zrobiłaś to ekspresowo. Podzieliłabyś się lista zakupów/faktura która zrobiłaś w gemini? Mnie to trochę przerosło, nawrzucałam coś do koszyka, ale w końcu nie wiem czego mi jeszcze brakuje. Jeśli to dla Ciebie nie problem, chętnie bym podgladnela co kupiłaś.
Oczywiście, że wyślę moje listy
Chciałam napisać tutaj w komentarzu, ale jest tego TAK DUŻO, że wrzucam link do pobrania z wetransfer: https://we.tl/t-fvkABTYtkS. Link będzie działał 7 dni i raczej trzeba to pobrać na komputerze.
Zamówienie z gemini jest w PDF a reszta w ODT (OpenDocument, powinnyście otworzyć, ale jakby co zrobię też dla Was PDF). Daję też moją listę do szpitala, listę wyprawkową i listę wyprawkową z komentarzem - napisałam tam dokładnie gdzie wszystko kupiłam i powstawiałam linki do stron
Oczywiście lista jest stworzona pode mnie, znajdują się tam też rzeczy które nie są obowiązkowe (ale są fajne) np literki z imieniem na łóżeczko czy organizer do szuflady. Zostawiłam to wszystko na liście gdyby ktoś chciał linka skąd kupiłam
Wszystkie rzeczy kosmetyczne, które zamówiłam w gemini bardzo porównywałam cenowo co się bardziej opłaca. Np jak dawałam do koszyka opakowanie wkładek laktacyjnych to wcześniej porównywałam cenę i ile jest ich w paczce i wybierałam to co wychodziło najtaniej za największą ilość. Na temat wszystkich kosmetyków dla dzidziusia czytałam bardzo dużo artykułów z porównaniem składów i wybierałam te najlepsze.
Tak, że która z Was ma ochotę to możecie śmiało pobieraćJa te listy stworzyłam na bazie wielu artykułów z internetu i też tej listy, która jest u nas na pierwszej stronie, ale my mamy tylko kosmetyki, a ja stworzyłam listę dosłownie ze wszystkimi rzeczami, ponieważ to będzie moje pierwsze dziecko i w domu nie mieliśmy praktycznie nic.
Cabrera, pukola, moni05, pOla34, aga_ni, Goemi, marchev lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, uważajcie na siebie... Współczuję tym leżącym i tym które mają jakieś problemy typu skurcze, rozwarcie itp. Trzymam mocno kciuki, żebyście dotrwały co najmniej do 37 tygodnia. Oliii chyba też pojechałabym na IP po tym upadku. Dzidziusiowi pewnie nic nie jest, bo chronią go wody płodowe, ale Ciebie niech zobaczą.
I gratuluję wizytCabrera zdjęcie mistrz
A ja jutro robię zdjęcia na ślubie w USC, trzymajcie kciuki żebym przetrwała bezproblemowo. Chociaż pewnie to będzie pół godzinki roboty to mam nadzieję, że nie dopadną mnie nagle jakieś słabości i bóle -
emikey wrote:Dziewczyny macie jakieś huśtawki nastrojów przez wielkosc brzucha? Ja przestałam sobie już z tym radzić. Brzuch mam już wielkości tego z Gaba w 40 tyg albo I większy. Przeszkadza mi w siedzeniu I ciężko mi się funkcjonuje. Bardo mnie to irytuje. Gdybym mogła tylko bym leżała ale przy 1,5 latku nie da rady. A tu jeszcze 7 tyg.kasia1518
-
Kalcia, lez i odpoczywaj.
Emikey, ja się już od jakiegoś czasu czuje jak słoń, chociaż wcale gruba nie jestem, ostatnio na wizycie 54 kg. Ale tak jakoś mi ciężko. W spodnie sprzed ciąży to wchodzę w tylko takie na gumce i to już mi ciasno. Ostatnio stwierdziłam tez, że do porodu będę chodzić zarośnięta, bo przy depilacji musiałam się nagimnastykowac porzadnie, tak mi brzuch zasłanial.
Obraczke też już parę dni temu zdjelam, bo widzę, że coraz częściej mi puchna palce i stopy.
Uwemhe, ja jak nie mogłam nieraz ściągnąć, to sypalam sobie mąką i ładnie schodziła.
-
Ja to już się gole z lusterkiem
haha, takie uroki ciąży
. Ale teraz jestem leniwa i gole się tylko z powodu wizyt czyli raz na trzy, cztery tygodnie. Maz jakoś musi to przeżyć
moni05 lubi tę wiadomość
Nasza kochana córeczka Jagódka
20.02.2018r. - 01.03.2018r.
27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna
Zostałam mamą!
Oliwia 🥰 27.09.2019r.
Zosia 🥰 17.05.2021r. -
Cabrera,Mia piekne maluszki 😊😊
Kalcia dobrze,źe wszystko masz gotowe. Ja juź prawie teź na finiszu i lźej mi z tym jednaka przeczucie Cię nie mylilo,teraz "walcz" o tygodnie leżąc;)
Ja nigdzie tez się nie przenosze ;p
Co do szyjek to ja mialam urodzic przed 38 tyg.(miękka,rozwarcie,prawie nie mialam jej) a urodzilam idealnie w terminie. No roznie bywa,ciezko to stwierdzic jak u ktorej bedzie..
Atyde ja tak samo;p chociaz dzisiaj nogi musze jakos bo lato w pelni i do sukienek wypada😂
Mam pytanie. Planuje kapac wodą (mam jakąs probke lekkiego żelu tylko),smarowac w ogole. Pole początkowo mylam mydelkiem dla dzieci ,pozniej emolient i smarowalam oliwka (pozniej w ogole) bo miala problemy skorne i do tego atopik.. jest duze prawdopodobienstwo,źe i maly bedzie mial skaze i azs (my tez mielismy) i nie wiem - rezygnować od początku czy emolienty od poczatku jakies lekkie co 2 dni na przyklad? Macie jakies doświadczenie? Na pewno wszelkie sklepowe hipy,nivea itp.odpadają.mia4444 lubi tę wiadomość
-
Przedszkolanka, u mnie Jagódka miała skórę atopową, i w szpitalu od razu kazali zakupić specjalny krem i smarowali od razu, ale to było w szpitalu na ioimie, więc im było łatwiej nasmarowac, żeby malutka nie miała takiej skóry suchej. Nie wiem co by zalecili jakby w domu była. Fakt, że Jagusia miała bardzo sucha skórę. I kupowałam w rosmanie krem taki biało niebieski, kosztował gdzieś 50 zł, nazwy nie pamiętam.Nasza kochana córeczka Jagódka
Zostałam mamą!
Oliwia 🥰 27.09.2019r.
Zosia 🥰 17.05.2021r. -
Atyde a nie oliatum baby? Tylko to mi się kojarzy biali niebieski.
Dziewczyny jakiego ja mam kochanego męża. No złego słowa nie powiem do końca życia ( chyba że mnie wkurzy)
Wszystko robi i jeszcze z dzieckiem biega. A ja leżę. Dziś tylko zupę zrobiłam bo akurat on jakby zrobił to byśmy głodni byli. Dopiero w takich momentach widzę że warto było czekaćmoni05, przedszkolanka:), _nova, Goemi, mia4444 lubią tę wiadomość
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Hej dziewczyny,
Moje Gemini przyszło wczoraj, lista konsultowana z kilkoma mamami więc też mogę się podzielić. Ogólnie dołączam do tych co mają ciążę z przygodami i to wszystko pod nieobecność mojego lekarza prowadzącego... W zeszłym tygodniu byłam w szpitalu z dziwnymi bólami brzucha i krzyża, okazało się że jakaś infekcja pęcherza prawdopodobnie, dostałam antybiotyk i prewencyjnie Pimafucin antygrzybicznie... Po czopkach dostałam plamień, najpierw różowych, potem po odstawieniu brązowych. Dzisiaj poszłam na kontrolę do innego lekarza zobaczyć o co z tym chodzi i usłyszałam że szyjka miękka, leżeć, luteina i usg na cito. Na usg z kolei szyjka 3,9 cm i zamknięta i trzyma, plamienie nie wiadomo skąd... Ale mam bardzo dużo wód płodowych, AFI 23, brzuch cały czas twardy i co chwilę się stawia, ogólnie cały ten tydzień tak jest i mały mnie bardzo mocno kopie. Na razie do obserwacji bo za tydzień mam usg 3 trymestru ale mam taki balon, że usg wręcz bolałotak mi się wydawało, że brzuch za duży jak na ten etap ciąży. Jeszcze do tego wszystkiego mój lekarz zapomniał mi wspomnieć że powinnam przyjąć immunoglobulinę między 28 a 30 tygodniem, u niego mam wizytę w 31 dopiero jeśli będzie termin a jak nie to w 33... Załatwiłam to z inną lekarką też dzisiaj ale kosztowało mnie to 450 zł prywatnie, tak może bym zdążyła na NFZ za darmo gdyby mi na ostatniej wizycie powiedział w 27.
Strasznie mnie martwią te wody, czy z małym wszystko ok, czy pęcherz i szyjka wytrzymają do terminu, już nie mówię jak mi niewygodnie... A tu jeszcze chociaż te 8 tygodni by wypadało wytrzymaćWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 14:21
-
Kokosowa dokładnie to
oliatum baby, taki krem do ciała z pompką
Mam podobnie z mężem, we wszystkim mi pomaga. Co jak co, ale przy ciąży bardzo dużo daje pomoc drugiej osoby, bo różne dni się trafiają namWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 14:44
moni05, Kookosowa lubią tę wiadomość
Nasza kochana córeczka Jagódka
Zostałam mamą!
Oliwia 🥰 27.09.2019r.
Zosia 🥰 17.05.2021r. -
Na tym wątku też się chętnie z Wami przywitam
U mnie na pokładzie chłopczyk.
Cabrera jakie masz cudne ujęcia maleństwa!
Nuśka91 - dzięki za listę w Gemini, jesteś kochana!
Ja dopiero zaczynam kompletować swój koszyk..wczoraj rozkminiałam czy warto zainwestować w pas poporodowy. Oczywiście opinie na necie różne.
Może któraś z Was używała po cesarce?
Powolutku nadrabiam forum i widzę, że z zakupami jestem mocno w tyle!Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 10:19
Cabrera, przedszkolanka:), nuśka91, mia4444 lubią tę wiadomość
-
Nuska szacunek za listę
Dziewczyny dzięki dobrze że o tej obrączce pomyslałam. Ja ciągle sprawdzam jak sytuacja wygląda i się cieszyłam że nie trzeba rozcinać bo u mnie tylko to wchodzi w grę. W lutym.probowalismy każdej metody z neta. Przytylam z 10 kilo przed ciążą i nie dalo rady. Kreci się ładnie ale nie schodzi.
Zadzwonilam do jubilera i w poniedziałek pojde i mi rozetną. Powiedzieli że może uda sie naprawić. Mamy nietypowe obrączki więc zobaczymy na miejscu. -
Japonka to piąteczka bo u mnie też wielowodzie. Ale nie wiem afi bo lekarz podaje mi w cm a ja kompletnie tego nie czaje. Ale dużo mimo wszystko. Więc obie trzymamy nogi żeby pęcherz wytrzymał jak najdłużej.
Co do immoglobuliny to ona jest zalecana więc nikt jej nie refonduje. Na NFZ tylko w szpitalu. Ja ją dostałam po amniopunkcji i to już 31 tydzień według om.
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku