X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do szpitala też będę zabierać takie jednorazowe papierowe nakładki na WC. Mam problem z korzystania z toalety poza domem a tak psychicznie łatwiej.
    Ostatnio w szkole rodzenia położna mówiła że po pobraniu gbs nie powinno się już depilować...

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kolejna wizytę mam na początku września i to będzie 35/36 tydzień, myślałam, że będzie częściej w sierpniu ale powiedział, że nie ma potrzeby i dopiero za miesiąc

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się gole tylko przed lusterkiem i przed wizytami czyli 2 x na miesiąc. W poprzedniej ciąży raz się ogolilam "Na czuja" i na wizycie jak siadlam na fotel moja gin rzuca tekst "O widzę nowa fryzurka" - myślałam że się spale ze wstydu. Od tamtej pory zawsze po goleniu- mąż rzuca okiem czy jest ok ☺

moni05, wiktoriaa lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Japonka ja liczę że skoro kość nosowa obecna, przyziernosc w normie. Wszystko ok to ta dwunastnica tylko rozwojowa a nie że współwystępująca. Bo jestem tym przerażona.
    Musi być dobrze. Będę trzymać za Ciebie kciuki a Ty trzymaj za moje usg. I zaciskamy nogi do 38 tygodnia chociaż :)

Kookosowa, mia4444 lubią tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • japonka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    nova ja też nie miałam częściej wizyt, a chodzę prywatnie. W sumie wychodziło, że 5 tygodni odstępu.
    I wyszło, że to za długo, bo u mnie już wynikły jakieś kwiatki, a wizyta za 2 tygodnie dopiero.

Byłam dzisiaj na dodatkowej wizycie u kogoś innego, lekarka sensowna, ale w gabinecie nie było usg, bo to medicover. W każdym razie kazała się oszczędzać, bo szyjka miękkawa i na jej oko palpacyjnie ok. 1,5 cm. Do tego magnez, luteina, nospa.

Dostałam skierowanie na cito na usg i udało mi się zrobić je też dzisiaj, ale jakość tego usg medicoverowego niestety pozostawia wiele do życzenia :/
    szyjki praktycznie nie mógł gość zmierzyć, ponoć głowa dziecka zasłania (?!) więc uznał, że jest 2,5cm, czyli na granicy. USG było bardzo kiepskie, więc pozostaje mi się oszczędzać i czekać na wizytę u mojego lekarza za 2 tygodnie :/
    z plusow to tylko tyle, ze maly rosnie i ma 1800g juz, ale ze to usg kiepskie to lekarz kazal sie 16centylem w ogole nie przejmowac, bo jego pomiary na tym sprzecie nie sa precyzyjne. Po co w ogole taki sprzet im do gabinetu wstawiają :/
    Sunshine to chyba zależy od centrum bo ja i u mojego ginekologa stałego w Medi mam usg w gabinecie i u pani która mnie przyjęła tydzień temu i dziś też jest usg. I jeszcze w ciągu 20 min mój ulubiony doktor od usg mnie przyjął i bez problemu zmierzył szyjkę, za tydzień będę też robić u niego... A Ty w Warszawie czy inne miasto? No i faktycznie miałyśmy dziś podobne przygody :)

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Sunshine to chyba zależy od centrum bo ja i u mojego ginekologa stałego w Medi mam usg w gabinecie i u pani która mnie przyjęła tydzień temu i dziś też jest usg. I jeszcze w ciągu 20 min mój ulubiony doktor od usg mnie przyjął i bez problemu zmierzył szyjkę, za tydzień będę też robić u niego... A Ty w Warszawie czy inne miasto? No i faktycznie miałyśmy dziś podobne przygody :)
    W Warszawie, ale dzisiaj po prostu pojechałam na szybko na wizytę tam, gdzie było wolne miejsce.
    Do którego centrum na wizyty chodzisz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 18:56

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn prowadzących ciążę na NFZ. Macie już po 30 tc wizyty co dwa tygodnie? Ja się tak nastawiałam, a dzisiaj zapisali mnie na kolejną wizytę dopiero za miesiąc! Matko i córko, to już będzie 35 tc! Wtedy też lekarz chce mi pobrać GBS.

Co do golenia, to ja już od trzech miesięcy nie gole się maszynką. Udaje mi się to zrobić w miarę dokładnie i bezboleśnie tylko kremem do depilacji. Czytałam na necie, że niby jest bezpieczny w ciąży. Macie jakieś informacje, żeby było inaczej?
    Ja akurat przez urlop lekarza czekam 4 tyg.(pierwszy raz tak dlugo) ,zobaczymy jak dostane kolejna. Ale jeszcze 2 tygodnie czekania mam..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Musi być dobrze. Będę trzymać za Ciebie kciuki a Ty trzymaj za moje usg. I zaciskamy nogi do 38 tygodnia chociaż :)

Trzymam kciuki cały czas :) i liczę że już kilkakrotnie doświadczone smutnymi ciążami te okażą się radosnym finiszem.

japonka lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam mieć już wizyty na NFZ co dwa tygodnie, ale jak zmierzył szyjkę i zrobił usg dziś to stwierdził, ze za tydzień mam przyjść jednak. Prywatnie na razie dalej co 4 tygodnie.

Goemi, ale dlaczego się nie golić? Przecież do porodu chociażby należy być ogolona w razie pęknięcia/nacięcia i szycia, do cc również, przynajmniej tam przy linii bikini.

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Ja miałam mieć już wizyty na NFZ co dwa tygodnie, ale jak zmierzył szyjkę i zrobił usg dziś to stwierdził, ze za tydzień mam przyjść jednak. Prywatnie na razie dalej co 4 tygodnie.

Goemi, ale dlaczego się nie golić? Przecież do porodu chociażby należy być ogolona w razie pęknięcia/nacięcia i szycia, do cc również, przynajmniej tam przy linii bikini.
    U nas właśnie lekarze mówią, że lepiej skrócić włoski (przyciąć) przy linii bikini do cc. I też co wizyta jestem w kropce czy się golic czy nie :)

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, przepraszam, parsknelam w telefon 😁😂👍🏻
    Zacznę się bacznie przyglądać jaki jest efekt końcowy 😋

kasia1518 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Ja mam chyba dość mało tych wód. Bo rozumiem, że 92mm to 9cm i w tym przypadku prawda? 😋
    No, ale nikt nie mówił żeby coś było nie halo, więc spoko.

ja mam równe 10 :P i jest ok :)

moni05 lubi tę wiadomość

• XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    nova - ja też co 4 tygodnie mam wizyty nadal :(

japonka - mój mały też taką karpatkę z brzucha robi, albo wypina zadek z prawej strony

ja kolejną wizytę mam za 32 dni dopiero... :( Będzie juz 37+1

• emikey Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie narzekajcie na wizyty bo ja w UK do tej pory (33tyd) miałam 3 w tym 1 papierkową a 2 to tylko ciśnienie i słuchanie serca ;P następna 16.08. No ale ja co miesiąc w Polsce na full wypasie :)

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XYZ89 wrote:
    ja kolejną wizytę mam za 32 dni dopiero... :( Będzie juz 37+1

Jak to poważnie brzmi! Ja ostatnio w 37+1 urodziłam 😂
    Dobra, trochę się uspokoiłam, że Wy też macie wizyty co miesiąc. Może jakoś przeżyję do kolejnej. 🙈

moni05 lubi tę wiadomość

• japonka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    W Warszawie, ale dzisiaj po prostu pojechałam na szybko na wizytę tam, gdzie było wolne miejsce.
    Do którego centrum na wizyty chodzisz?
    Na Wołoską i gościnnie na Puławską.

a5526252e0.png

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5fc756a8f95d.jpg

b0ab5fa21056.jpg

Ten mój arbuz jak doczepiony :) mama się śmieje że wygląda jakby miał odpaść :)

japonka, sandrina22, kasia1518, Kinga82, sunshine03, wiktoriaa, meerici, ManiaM, Cabrera, moni05, Jupik, silent, Atyde, przedszkolanka:), miśka, Karooo93, nuśka91, Aaga, brunetka91 lubią tę wiadomość

Witaj synku
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kasia, przepraszam, parsknelam w telefon 😁😂👍🏻
    Zacznę się bacznie przyglądać jaki jest efekt końcowy 😋
    Dzisiaj sama się z tego śmieje ale rok temu mi do śmiechu nie było- odpowiedziałam po prostu że ja już tam nic nie widzę i od tego momentu lusterko poszło w ruch i mąż zerka

moni05 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położona mówiła że maszyną już się nie powinno, dlaczego to nie tłumaczyła. stwierdziła tylko że bezpieczniej jest przycinać niż się golić. Pamiętam pytanie jak mnie przyjmowali do szpitala "a jak u pani z fryzurą" a ja byłam w takim stresie że nie załapałam o co chodzi 🙄 na szczęście byłam dobrze przygotowana chociaż pobyt przez zupełny przypadek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 21:09

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do golenia to jak byłam na patologii to dwie dziewczyny poszły do cesarki i jak już był obchód to lekarka sprawdzała osobiście czy trzeba golić. Bo trzeba być na gładko. Bo i szycie o szwy a i sam plaster to nic przyjemnego jak musisz zdjąć razem z włosami.
    Dlatego lepiej przed wyjściem do szpitala jeszcze sobie machnąć na wysokości blizny żeby ten brzuch nad spojeniem był gładko bo nigdy nic nie wiadomo.

Witaj synku
‹‹ 916 917 918 919 920 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ