X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się gole z lusterkiem 😂 po tym, jak kilka tyg temu jechałam na ślepo i zahaczylam o pieprzyk, który mam na pośladki, prawie przy pachwinie... Krew się lała, mąż opatrywal. 🙈

Japonka, przykro mi, że też masz pod górkę :( z tymi przeciwciałami lekarz dał ciała po całości... Poziom wód ponoć właśnie do skończonych 32 tygodni się reguluje i później już się nie zmienia. Stąd pewnie to czekanie. Mam nadzieję, że to kolejny straszak do kolekcji.

Cabrera, cudo! ❤️ Z językiem pobił wszystko.

A mój mąż ma już jutro urodziny i się tak bardzo nie mogę doczekać... 😍 Po północy dostanie prezent. No bo dzisiaj z młodą siedzimy i tak do 23:00 z Harrym Potterem.

Za to z okna na przeciwko od wczoraj ktoś zapetla po kilka godzin w kółko tą piosenkę o tym, że mama ostrzegała i coś o zaplataniu wiankow... Takie disco polo. Musiałam się wsłuchać o czym ta babka śpiewa 🙈 ma sa kra. Po sto razy dziennie. Mam tego dość.

Cabrera lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie, w badaniu wszystko ok :) Cukrzyca nie psoci.. i jedyny minus, że Młoda dalej ułożona pośladkowo...
    A i waży 2007 g :) dziś mamy 32+4 dni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 15:17

Kookosowa, moni05, silent, Karooo93, ammarylis, sandrina22, Cabrera, _nova, japonka, brunetka91, Goemi, kasia1518, przedszkolanka:), mia4444, Jupik, Kasiulina lubią tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w 30+0 było afi 14,5 cm i pierwszy raz się dowiedziałam właśnie ile jest wód bo zawsze było tylko :ilość wód w normie i wszystko

mia4444 lubi tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Japonka to piąteczka bo u mnie też wielowodzie. Ale nie wiem afi bo lekarz podaje mi w cm a ja kompletnie tego nie czaje. Ale dużo mimo wszystko. Więc obie trzymamy nogi żeby pęcherz wytrzymał jak najdłużej.

Co do immoglobuliny to ona jest zalecana więc nikt jej nie refonduje. Na NFZ tylko w szpitalu. Ja ją dostałam po amniopunkcji i to już 31 tydzień według om.

To ja z ostatniego USG mam napisane odnośnie wód - AFI - 18 cm. 🤷

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasze dzieci zaczynają dziś kilkudniowe wakacje u dziadków, o matko- jak się cieszę...Muszę odpocząć🙂

silent, moni05, Cabrera lubią tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam chyba dość mało tych wód. Bo rozumiem, że 92mm to 9cm i w tym przypadku prawda? 😋
    No, ale nikt nie mówił żeby coś było nie halo, więc spoko.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    To ja z ostatniego USG mam napisane odnośnie wód - AFI - 18 cm. 🤷

Ja muszę zobaczyć. Ale jakoś inaczej pisało. Ale mówił że jakoś 11 albo 13 cm. I że to dużo.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • _nova Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn prowadzących ciążę na NFZ. Macie już po 30 tc wizyty co dwa tygodnie? Ja się tak nastawiałam, a dzisiaj zapisali mnie na kolejną wizytę dopiero za miesiąc! Matko i córko, to już będzie 35 tc! Wtedy też lekarz chce mi pobrać GBS.

Co do golenia, to ja już od trzech miesięcy nie gole się maszynką. Udaje mi się to zrobić w miarę dokładnie i bezboleśnie tylko kremem do depilacji. Czytałam na necie, że niby jest bezpieczny w ciąży. Macie jakieś informacje, żeby było inaczej?

• japonka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Japonka to piąteczka bo u mnie też wielowodzie. Ale nie wiem afi bo lekarz podaje mi w cm a ja kompletnie tego nie czaje. Ale dużo mimo wszystko. Więc obie trzymamy nogi żeby pęcherz wytrzymał jak najdłużej.

Co do immoglobuliny to ona jest zalecana więc nikt jej nie refonduje. Na NFZ tylko w szpitalu. Ja ją dostałam po amniopunkcji i to już 31 tydzień według om.
    W cm mam 7,9. W jednych miejscach piszą, że powyżej 25 AFI jest wielowodzie, w innych powyżej 20-24. A u Ciebie się wyjaśniło czy mały ma jakąś niedrożność czy nieznana przyczyna? Podobno w 50% przypadków nie ma powodu. I miałaś w końcu tą amniopunkcję ze zmniejszaniem ilości?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 17:17

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • japonka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Ja mam chyba dość mało tych wód. Bo rozumiem, że 92mm to 9cm i w tym przypadku prawda? 😋
    No, ale nikt nie mówił żeby coś było nie halo, więc spoko.
    Norma jest od 5 do 20 więc ok :) cały czas się bałam że może będę miała za mało albo że będą mi wyciekać a tu taka niespodzianka... ogólnie tak wygląda mój brzuch co chwilę w tym tygodniu, normalnie mam rogi :/

007f6861f48d.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 17:30

moni05, sandrina22, Cabrera, brunetka91, nuśka91, kasia1518, przedszkolanka:), mia4444, Jupik lubią tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    W cm mam 7,9. W jednych miejscach piszą, że powyżej 25 AFI jest wielowodzie, w innych powyżej 20-24. A u Ciebie się wyjaśniło czy mały ma jakąś niedrożność czy nieznana przyczyna? Podobno w 50% przypadków nie ma powodu. I miałaś w końcu tą amniopunkcję ze zmniejszaniem ilości?

Japonka tak dzidziuś ma niedrożność dwunastnicy i ubytek przegrody międzykomorowej w sercu. I to markery trisomni więc dlatego miałam amniopunkcje. Lekarz zasugerował amnioredukcje ale stwierdził w końcu że nie widzi na razie potrzeby. Nie wiem czemu ale ja się z nim kłócić nie będę.
    Wyniki 19 sierpnia u modlę się bo dzidziuś ma tylko te dwa markery i zdążają się wady bez trisomni. Do tej pory nie było podejrzenia żadnych zespołów więc liczę że te wady są pojedyncze.

U mnie to wielowodzie jest od tej dwunastnicy.

Witaj synku
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Oczywiście, że wyślę moje listy <3

Chciałam napisać tutaj w komentarzu, ale jest tego TAK DUŻO, że wrzucam link do pobrania z wetransfer: https://we.tl/t-fvkABTYtkS. Link będzie działał 7 dni i raczej trzeba to pobrać na komputerze.

Zamówienie z gemini jest w PDF a reszta w ODT (OpenDocument, powinnyście otworzyć, ale jakby co zrobię też dla Was PDF). Daję też moją listę do szpitala, listę wyprawkową i listę wyprawkową z komentarzem - napisałam tam dokładnie gdzie wszystko kupiłam i powstawiałam linki do stron :)

Oczywiście lista jest stworzona pode mnie, znajdują się tam też rzeczy które nie są obowiązkowe (ale są fajne ;) ) np literki z imieniem na łóżeczko czy organizer do szuflady. Zostawiłam to wszystko na liście gdyby ktoś chciał linka skąd kupiłam :)

Wszystkie rzeczy kosmetyczne, które zamówiłam w gemini bardzo porównywałam cenowo co się bardziej opłaca. Np jak dawałam do koszyka opakowanie wkładek laktacyjnych to wcześniej porównywałam cenę i ile jest ich w paczce i wybierałam to co wychodziło najtaniej za największą ilość. Na temat wszystkich kosmetyków dla dzidziusia czytałam bardzo dużo artykułów z porównaniem składów i wybierałam te najlepsze.

Tak, że która z Was ma ochotę to możecie śmiało pobierać :) Ja te listy stworzyłam na bazie wielu artykułów z internetu i też tej listy, która jest u nas na pierwszej stronie, ale my mamy tylko kosmetyki, a ja stworzyłam listę dosłownie ze wszystkimi rzeczami, ponieważ to będzie moje pierwsze dziecko i w domu nie mieliśmy praktycznie nic.

Nuśka😍 dziękuje!

nuśka91 lubi tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była u mnie koleżanka która urodziła 2 miesiące temu i stwierdziła że mam zdecydowanie za dużo ciuszków 🙈 no nic zobaczymy jak zacznę prac ile tego wychodzi

kasia1518 lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Japonka tak dzidziuś ma niedrożność dwunastnicy i ubytek przegrody międzykomorowej w sercu. I to markery trisomni więc dlatego miałam amniopunkcje. Lekarz zasugerował amnioredukcje ale stwierdził w końcu że nie widzi na razie potrzeby. Nie wiem czemu ale ja się z nim kłócić nie będę.
    Wyniki 19 sierpnia u modlę się bo dzidziuś ma tylko te dwa markery i zdążają się wady bez trisomni. Do tej pory nie było podejrzenia żadnych zespołów więc liczę że te wady są pojedyncze.

U mnie to wielowodzie jest od tej dwunastnicy.
    To trzymam kciuki za dzidziusia. Może to tylko rozwojowe i na pewno do skorygowania po porodzie. U mnie za tydzień się okaże, czy to coś ze mną, z młodym czy nie wiadomo. Wiemy na pewno, że genetycznie jest ok ale miałam już jedną ciążę z wadami rozwojowymi, niestety letalnymi, też przy dobrej genetyce więc mnie to stresuje mocno, zwłaszcza że wszystkie badania dotąd ok...

a5526252e0.png

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nova - ja też co 4 tygodnie mam wizyty nadal :(

japonka - mój mały też taką karpatkę z brzucha robi, albo wypina zadek z prawej strony

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak nie pojechałam na IP. Skontaktowałam się z moją gin i powiedziała, że jeśli nie upadłam na brzuch to nie muszę jechać. Zresztą wszyscy mi zaczęli mówić, że na pewno nic się nie stało skoro mały fika, że już sama zwątpiłam czy jechać.. Całe szczęście nic się nie dzieje, ale raczej będę wyglądać jak ofiara przemocy, bo juz siniak na twarzy wychodzi.

Co do wizyt to ja chodzę prywatnie, miałam w 30 tc i byłam pewna, że będą już co 2 tygodnie, a tu następna za miesiąc.

Z goleniem to już nie ma szans bez lusterka. Zresztą ostatnio nawet z lusterkiem tak się pochlastałam, że pół godziny siedziałam w łazience i czekałam, aż krew przestanie lecieć.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Japonka ja liczę że skoro kość nosowa obecna, przyziernosc w normie. Wszystko ok to ta dwunastnica tylko rozwojowa a nie że współwystępująca. Bo jestem tym przerażona.

japonka lubi tę wiadomość

Witaj synku
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś pierwszy raz musiałam wziąć no spe. Mam jakiś bliżej nie określony ból w dole brzucha z prawej strony. Tak jakby mnie jajnik bolał albo chyba co gorsza wyrostek. Co prawda od dwóch dni mam dużo pracy bo jutro urodziny córki i od godziny leżę. Też trochę boli mnie pęcherz - macie jakieś domowe sposoby na poprawę??
    Ja na NFZ póki co wizyty mam co 3 tygodnie, ale ostatnia wizyta to żart dostałam skierowanie na kolejne badania i lekarz dotknął brzucha w dwóch miejscach i po 4 min. Było po wizycie.

immoglobuline dostałam za darmo w ramach nfz.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Japonka pozostaje czekać do usg 3.trymestru. Samo to, że wód dużo nie musi o niczym złym świadczyć. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
    A z szyjką to widzę, że podobna sytuacja, jak u mnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 22:30

‹‹ 915 916 917 918 919 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ