X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliii ja bym pojechała na IP ja jak upadłam to też na wszelki wypadek poszłam.Potrzymali mnie 1dzien w szpitalu sprawdzili wszystko i wyszłam do domu.A jeśli chodzi o położna to poszłam do swojej przychodni i spotkałam się z położna ona ustaliła mi kilka wizyt i jest taki program który ona ze mną omawia przed porodem.Fajne spotkania zawsze można o coś dopytać i czegoś się dowiedzieć.Po porodzie mam do niej zadzwonić to przyjdzie,mówi że czasem że szpitala taką informacja idzie 3tyg.

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliii tak jak radzą dziewczyny też bym się wybrała na Ip albo jakiegoś ginekologa.

Kiniorek tak trzymaj:-) pozycja leżąca też jest fajna.

Kalcia to wypoczywaj i też nic nie rob. Jeszcze ten miesiąc maluch powinien posiedzieć.

Emway( nie pamietam dokladnie nicku:-))
    Tak czasami bywa z tym brzuchem
    Ja teraz mam duży ale chyba w 2 ciązy byl wiekszy. Najgorsze to gonienie za maluchem:-(. Trzeba to przetrwać. Ściskam.

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Oliii tak jak radzą dziewczyny też bym się wybrała na Ip albo jakiegoś ginekologa.

Kiniorek tak trzymaj:-) pozycja leżąca też jest fajna.

Kalcia to wypoczywaj i też nic nie rob. Jeszcze ten miesiąc maluch powinien posiedzieć.

Emway( nie pamietam dokladnie nicku:-))
    Tak czasami bywa z tym brzuchem
    Ja teraz mam duży ale chyba w 2 ciązy byl wiekszy. Najgorsze to gonienie za maluchem:-(. Trzeba to przetrwać. Ściskam.
    EMIKEY Oczywiście:-)

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy do cięcia trzeba ściągnąć obrączkę? Bo mam problem:-(. Nie da się niestety. Mogę nią ładnie kręcić i obracać i trochę góra dolale nie przejdzie przez palca. Palce mi nie puchną kontroluje to codziennie a jedynym rozeiązaniem jest rozcięcie a nie chce tego robić. Obrączka była za mała przed ciążą bo mi sie przytyłu. W ciąży mi nie spuchły. Wszystkie metody ściągania z youtube wyprobowane.

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Dziewczyny macie jakieś huśtawki nastrojów przez wielkosc brzucha? Ja przestałam sobie już z tym radzić. Brzuch mam już wielkości tego z Gaba w 40 tyg albo I większy. Przeszkadza mi w siedzeniu I ciężko mi się funkcjonuje. Bardo mnie to irytuje. Gdybym mogła tylko bym leżała ale przy 1,5 latku nie da rady. A tu jeszcze 7 tyg.

Emikey ja mam dwubiegunowke chyba. Czasami się czuje super fit, cały dzień na nogach, potrafię od 9rano do 23 gdzieś biegać, coś załatwiać i czuje się ok. Chodzę w ubraniach sprzed ciąży i wydaje mi się ze super wyglądam. A czasami patrzę na siebie i mysle, masakra. Ledwo jestem w stanie się dotoczyc na przystanek tramwajowy a jak siedzę mam wrażenie ze się dusze od tego wielkiego brzucha. Wydaje mi się ze o ile nie dzieje się nam nic poważnego, samopoczucie w dużej mierze to kwestia nastawienia. To w sumie nie ma znaczenia, ze w poprzedniej ciąży miałaś mniejszy brzuch, to tylko w Twojej głowie. Postaraj się o tym nie myśleć i nie porównywać tylko cieszyć ze się wszystko ok, ubierać wygodne ubrania i nie zmuszać się do niczego na co nie masz ochoty :)

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    No ja już po. Szyjka znów się skróciła, rozwarcie na pełen centymetr, chociaż ten lekarz nie ma porównania, bo to nie on mnie przecież badał w szpitalu, ale mówi, ze widać, ze coś się dzieje. Kazał już wszystko odpuścić i lezec, bo nic niewiadomo. Wizyty teraz będę miała co tydzień.

Kalcia, brzmi poważnie. Ale ty tak samo miałaś w poprzedniej ciąży, tak? Odpoczywaj sobie, dobrze ze następna wizyta już za tydzień!

starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zaczyna mnie stresować to, że tak z dnia na dzień można mieć przykaz leżenia, a nawet urodzić (czekam na info od mojej bratowej czy będzie miała dzisiaj cc, zupełnie niespodziewanie, nie maja jeszcze wyprawki bo nie są mistrzami planowania). Chciałabym przyspieszyć ogarnięcie wyprawki.

Nuśka, Ty pisałaś ze zrobiłaś to ekspresowo. Podzieliłabyś się lista zakupów/faktura która zrobiłaś w gemini? Mnie to trochę przerosło, nawrzucałam coś do koszyka, ale w końcu nie wiem czego mi jeszcze brakuje. Jeśli to dla Ciebie nie problem, chętnie bym podgladnela co kupiłaś.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie przychodni, moze to mniej lub bardziej oczywiste, ale warto zgooglac wszystkich pediatrow jacy pracuja w waszej wybranej przychodni i zapisac dziecko do konkretnego, wybranego przez siebie. Naturalnie, wazne przede wszystkim, aby to byl dobry lekarz, ale patrzcie tez na grafiki jak przyjmuje (czy nie jest to np. Raz w tygodniu miedzy 12 a 13) i myslcie o tym dlugofalowo, ze dla dziecka dobrze jak ma swojego jednego pediatre przez dluzszy czas.

Sunshine, pediatrzy w Medicover sa jacy sa. Na pewno warto z nich korzystac po stronie 'dzieci chore', bo w zasadzie zawsze dostaniesz sie niemal natychmiast. Ale, ja bym przynajmniej z 'dzieci zdrowe' na NFZ nie rezygnowala i to z kilku powodow. Jakby, tfutfutfu potrzebna byla jakas szersza diagnostyka, specjalista z poradni przyszpitalnej itd. to z Medicover tam sie nie dostaniesz, a jak masz swojego lekarza na NFZ to idziesz na dzieci zdrowe i zalatwiasz co trzeba. Jesli chodzi o szczepienia, to nawet jezeli nie chcesz korzystac z refundowanych tylko tych Xw1 to w Medicover maja koszmarny narzut i zaplacisz o kilkadziesiat zl wiecej, samemu w aptece kupic szczepionki nie pozwalaja. Teraz jak szczepilam sie na krztusiec to szczepionka w aptece 90zl i taki bylby koszt jakbym zrobila to na NFZ, a u nich 200zl.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    W temacie przychodni, moze to mniej lub bardziej oczywiste, ale warto zgooglac wszystkich pediatrow jacy pracuja w waszej wybranej przychodni i zapisac dziecko do konkretnego, wybranego przez siebie. Naturalnie, wazne przede wszystkim, aby to byl dobry lekarz, ale patrzcie tez na grafiki jak przyjmuje (czy nie jest to np. Raz w tygodniu miedzy 12 a 13) i myslcie o tym dlugofalowo, ze dla dziecka dobrze jak ma swojego jednego pediatre przez dluzszy czas.

Sunshine, pediatrzy w Medicover sa jacy sa. Na pewno warto z nich korzystac po stronie 'dzieci chore', bo w zasadzie zawsze dostaniesz sie niemal natychmiast. Ale, ja bym przynajmniej z 'dzieci zdrowe' na NFZ nie rezygnowala i to z kilku powodow. Jakby, tfutfutfu potrzebna byla jakas szersza diagnostyka, specjalista z poradni przyszpitalnej itd. to z Medicover tam sie nie dostaniesz, a jak masz swojego lekarza na NFZ to idziesz na dzieci zdrowe i zalatwiasz co trzeba. Jesli chodzi o szczepienia, to nawet jezeli nie chcesz korzystac z refundowanych tylko tych Xw1 to w Medicover maja koszmarny narzut i zaplacisz o kilkadziesiat zl wiecej, samemu w aptece kupic szczepionki nie pozwalaja. Teraz jak szczepilam sie na krztusiec to szczepionka w aptece 90zl i taki bylby koszt jakbym zrobila to na NFZ, a u nich 200zl.
    Kkkaaarrr głównie to tak planowałam, tzn. zgłaszać się do medicover głównie w przypadku choroby albo jakiś nagłych sytuacjach, bo tam jednak łatwiej niż wystać swoje w kolejce w przychodni.
    Właśnie sama nie wiem jeszcze, co mam w pakiecie dla dziecka, ale pewnie tych płatnych szczepionek nie, bo nijak by im się to nie kalkulowało.

Na krztusiec zapisałam się na wizytę na nfz właśnie po to, żeby wydać tylko na szczepionkę w aptece.
    Ale na grypę w medicover w zeszłym roku szczepiłam się za darmo

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Dziewczyny czy do cięcia trzeba ściągnąć obrączkę? Bo mam problem:-(. Nie da się niestety. Mogę nią ładnie kręcić i obracać i trochę góra dolale nie przejdzie przez palca. Palce mi nie puchną kontroluje to codziennie a jedynym rozeiązaniem jest rozcięcie a nie chce tego robić. Obrączka była za mała przed ciążą bo mi sie przytyłu. W ciąży mi nie spuchły. Wszystkie metody ściągania z youtube wyprobowane.
    Niestety musisz zdjąć do operacji wszelką biżuterię. Im wcześniej zdejmiesz tę obrączkę tym lepiej. Spróbuj potrzymać rękę w bardzo zimnej wodzie, namydlic palec lub oliwką natłuścić i zdjąć.
    Ostatnio było w mediach głośno o podobnej sytuacji, że pani przed cesarką miała obrączkę rozcinana przez straż pożarna.
    Do operacji nie może być żadnych pierścionków. Jeśli dostalabys większego obrzęku, a to jest możliwe, stracilabys palec z niedokrwienia

• kalcia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, tak ja wnpieredzej ciąży również miała szybko skracajaca się szyjkę i rozwarcie. W tym tygodniu miałam już 2 cm, a w dniu porodu 4 cm. Lekarze prorokowali poród w 36 tc, urodziłam 5 dni po terminie. Tego nie da się przewidzieć, dlatego odpuszczam już na całego. Męża w prawdzie nie ma cały dzień i jestem sama z córka, ale wiem ze jeśli ja czegoś nie zrobi to on to zrobi jak wróci. Jak nie zrobię obiadu to on mi przywiezie z restauracji, mam tez ten komfort , ze ma swoją firmę 3 km dalej i w każdej chwili może podjechać do domu gdy czegoś potrzebuje lub złe się czuje :) no i mam już wszystko gotowe.

aga_ni lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mam super sąsiadkę, która ma synka w wieku Kosi i oni uwielbiają się razem bawić, wiec mogę siedzieć na dworzu z Kosia na ławeczce wygodnie lub n kocyku leżymy na trawce, a dzieci bawią się obok nas ewentualnie sąsiadka ich dogląda :)

aga_ni, Cabrera lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Na krztusiec zapisałam się na wizytę na nfz właśnie po to, żeby wydać tylko na szczepionkę w aptece.
    Ale na grypę w medicover w zeszłym roku szczepiłam się za darmo
    Bo za grype najpewniej zaplacil pracodawca, u nas tez w 'sezonie' grype mozemy zrobic w medicover za darmo

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówię dzień dobry z poczekalni. Już godzina opóźnienia. Moje lekarz jest ostatni dzień przed urlopem, więc mnóstwo kobiet w ciąży czeka na wizytę i L4.

Dziewczyny, uważajcie na siebie! Jak trzeba leżeć, to trzeba. Nie ma zmiłuj. Niby ostatnia prosta, ale to naprawdę jeszcze nie jest czas na poród. Trzymajcie się :)

• moni05 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wreszcie dostałam informację, że lekarz orzecznik popchnal mój zasiłek rehabilitacyjny do przodu. 😋 Więc decyzja za dwa tygodnie, jak się uprawomocni 🙈

_nova, kalcia, aga_ni, nuśka91, sunshine03, przedszkolanka:), kasia1518 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, wysłałam Ci zaproszenie. Chciałam spytać o lekarza do którego się wybierasz , bo ja w ogóle nie jestem zorientowana w temacie

oar843r8hxms7jm7.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    A ja wreszcie dostałam informację, że lekarz orzecznik popchnal mój zasiłek rehabilitacyjny do przodu. 😋 Więc decyzja za dwa tygodnie, jak się uprawomocni 🙈
    Jesli chcesz to przyspieszyc to wystarczy, ze napiszesz, ze uznajesz decyzje i nie bedziesz sie odwolywac. Takie orzeczenie z twojej strony zamyka temat.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Jesli chcesz to przyspieszyc to wystarczy, ze napiszesz, ze uznajesz decyzje i nie bedziesz sie odwolywac. Takie orzeczenie z twojej strony zamyka temat.
    Dziękuję :) ale mam o tyle fajnie, że mój pracodawca chciał po prostu wniosek urlopowy "do szuflady" jako ochrondupkę, a w zeszłym miesiącu policzyli mi wynagrodzenie i tak wg zasiłku już, czyli z waloryzacja dostałam więcej. Mimo, że orzeczenia nie było. To była sprawa oczywista raczej, ale ZUSy są jakie są...

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do rozwarcie to już Wam pisałam, że siostra chodziła z 2 cm od 24 tygodnia i urodziła 12 dni po terminie. Miała też skurcze już od 20 tygodnia i była na luteinie, normalnie funkcjonowała bo mają dziecko a mąż ma różne godziny pracy. A tak naprawdę może być wszystko super w ciąży i tak jak druga siostra urodziła w 35 tygodniu nie wiadomo dlaczego

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Silent, Spirit ja mam termin na 11.10 ale ze to pewnie będzie poród SN to pewnie będzie później. Ale wybrałam Żeromski, lekarze mi odradzili ujastek, chociaż mam koleżankę która tam miała cc i była super zadowolona. A Wy nie bralyscie pod uwagę Żeromskiego?
    Idę tam kiedyś oglądać żeby mieć awaryjnie jakby nie było miejsc w ujastku,moja koleżankę tak odesłali. Jeśli nie będzie miejsc to właśnie Żeromski albo siermadzki . Ogólnie ja już rodziłam na ujastku i było ok więc teraz też chce bo już wiem jak to tam wygląda. Byłam dwa razy na patologi i tak jest z ogóle super opieka,nie miałam tam nikogo znajomego ani swojego lekarza a raz jak była potrzebą to mnie z środku nocy lekarka po głowie głaskala i 3pielęgniarki się mną zajmowały ( co z perspektywy czasu pokazuje mi że musiało być wtedy ze mną kiepsko :p) ,potem byłam 3 razy na porodówCe^^ i też było spoko. Na wywołanie dostałam najlepszą salę z wanną i własną studentkę (podaj zawołaj głaskAj mnie). Fakt faktem po urodzeniu już jest gorzej :p trzeba sobie radzić z dzieckiem samemu,nikt nie pomoże dostawić itp ale ja na to nie liczyła więc byłam zadowolona. leki przeciwbólowe w ilości w jakiej bym chciała :p dziecko też zaopiekowame medycznie. Więc to wszystko zależy na co komu zależy;) jak na pomocy z noworodkiem to faktycznie może być szpital źle oceniony.

2017 #1
    2019 #2
    :D
‹‹ 913 914 915 916 917 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ