WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika, a jeśli mogę spytać - jaki jest powód? Bo może da się coś z tym zrobić i niekoniecznie będzie trzeba błagać... :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • japonka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Kate88 ale wiadomości, gratulacje! Napisz coś więcej jak będziesz miała siłę :)
    Ja po zeszłotygodniowym strachu zamówiłam gotową torbę do porodu i będzie już czekała w domu albo u męża w samochodzie, oby nie przydała się jak najdłużej. Wybrałam opcję ekspresową, z juz wypranymi dwoma kompletami ciuszków, ręcznikami, rożkiem plus oczywiście wszystkie rzeczy kosmetyczne dziecięce i dla mnie (dopakowałam tylko koszule i staniki do karmienia). Normalnie pewnie bym się nie zdecydowała na taki zbędny wydatek ale trudno, pewnie za to odpadnie nam jednak koszt prywatnego porodu, bo raczej będę wracać do szpitala MSWiA, zwłaszcza jeśli zdarzy się znowu coś nagłego. Doceniam też że byli w stanie mi to skompletować i dostarczyć w długi weekend mimo urlopów itp.
    A tak to wygląda :)

8b8febb3c181.jpg

moni05, kasia1518, Cabrera, Kookosowa, Dominika32, kalcia, nuśka91, Goemi lubią tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny 🙂

My już po wizycie, mała już ułożona główka w dół- choć przy CC nie ma to znaczenia. Będzie drobna- waży 1717g ( starsza córka na tym etapie miała już ponad 2kg A jest taka drobna), szyjka się skrócila do 23mm ( było 35mm) - ale twarda i zamknięta- dr mówi że na tym etapie jest ok. Ilość płynu owodniowego w normie 13.4cm ( powiedziała że spokojnie wystarczy) wszystkie przepływy prawidłowe i generalnie cała reszta ok. Mówi że ma dużo włosów- A mnie męczy od ponad tygodnia zgaga 🙂

Jedne co mnie przeraża to to że cięcie wstępnie ok 15.10 - powiedziała że 39 tydzień ale konkretnie będziemy się umawiać na następnej wizycie 20.09.

Niestety usg 3d nie dało się zdobyć bo buzię co chwilę zasłaniala stopa. I całe badanie ziewała

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 11:47

moni05, Karooo93, Cabrera, Kookosowa, KasiaP, Dominika32, japonka, nuśka91, ammarylis, wiktoriaa, Jupik, ManiaM, Goemi lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii ja akurat mam dość płytki sen i budzę się na siku z kilka razy w nocy choć bywają takie momenty nad ranem, że cały pęcherz i brzuch bolą od moczu więc biegnę do łazienki krokiem kaczki :D Ale myślę, że opcja z budzikiem i podkładem jest bardzo dobra. Ewentualnie nie pij za dużo przed samym snem.

• emikey Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zmiany życia po dziecku... My z mężem zawsze lubilismy weekendowe wypady i podróże. Myslalam, że dziecko 2 podróżników musi lubic podróże bo ma to we krwi :P bo cóż... nie ma. Jeszcze jak był maly to było spoko. Nakarmilo się i spał w gondoli ale już ok 5-6 m udowodnił, że może zepsuć każdy wyjazd. Nie lubil zwiedzania, nie lubił plaży, nie lubił basenu, lubił pokój z klima :P odkąd chodzi to już w ogóle robi co chce. Nie lubi być w wózku. Nawet to co wydawało mi się naturalne dla dzieci nie jest. Myslalam, że dzieci lubią bawić się w wodzie. No więc zabraliśmy go na Warchały. Warchały maja idealna plaże dla dzieci. Mój syn pobawił się 5 min w kałuży blotnej obok tej mega czystej wody a potem zaczął nam spierdzieląc po lesie. Wypad do restauracji a nawet na lody to ryzyk fizyk. Albo wytrzyma 5 minut albo będzie się drzec. W UK jesteśmy sami więc teatr, kino czy kolacja we 2 jest czymś abstrakcyjnym dla nas. Dlatego też nie planujemy dużych różnic między dziećmi bo chcemy odchowwlwc i mieć z bani i wrócić do życia jakie było przedtem :P nadal latamy i podróżujemy ale to już nie to samo. Teraz gdziekolwiek jedziemy 50% czasu musi być pod dziecko. Więc parki zabaw, splash parki, parki + jego jeździk, bawialni. A my musimy spakować dodatkowo jedna więcej rzecz - anielska cierpilowosc.

sunshine03, nuśka91, ammarylis, Jupik, lena198808 lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz ciekawe kto następny :) poród jest zaraźliwy. Zawsze idą parami.

U nas znowu życie trochę się zmieniło ale ani ja ani mąż nie tracimy na tym. Śmiejemy się nawet że tyle czasu marnotrawilismy bez dziecka. I wypady i wyjazdy się skończyły. Kino i randka raz na rok. Ale za to mamy córkę a z nią też można robić wiele rzeczy tylko w strefie dla bobasa hehe :)
    Na początku było ciężko bo i kolki i córka raczkowa nie odkladalska. Ale poszło jakoś. Teraz idzie spać o 20. Mamy cały wieczór dla siebie. W domu też można się pobawic.

Cabrera, nuśka91, ammarylis, Jupik, Goemi lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla rozpakowanych mamuś 🙂

Ja po wizycie. Mały waży 2200, ułożony główką w dół. Ale wód sporo więc może się przekręcić, bo jest dość ruchliwy. Niestety wyszły jakieś nieprawidłowości w układzie pokarmowym, i na kolejnej wizycie dopiero okaże się czy to fizjologia czy wada. Nast wizyta dopiero za 3 tyg, więc chyba oszaleję do tego czasu.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze mówiąc nawet jak mamy okazję gdzieś wyjść, to często wolimy już odpocząć w domu, bo syn z nas wysysa energię jak wampir energetyczny :D Ale jednocześnie jest to najcudowniejsza rzecz jaka nas w życiu spotkała, absolutna wartość dodana, trudno to opisać słowami. Bez wahania zdecydowaliśmy sie na drugie.

Cabrera, Kookosowa, nuśka91, Jupik lubią tę wiadomość

3uqruv0.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Gratulacje Basiu i Kate88. Mam nadzieję że maluszki czują się dobrze. A jak Wy się czujecie?

Mój mąż wczoraj wrócił. Ręką złamana w ortezie. Polska służba zdrowia pożal się Boże. W Rumunii szybciej go zbadano. Nas z pogotowia odesłano bo za godzinę mieli otworzyć poradnie. I miał 36nr. Na szczęście lekarz poproszony przez Babe w ciąży zlitowal się w wziął nas bez kolejki. Potem tylko dostaliśmy opieprz że to nie świeża sprawa bo w końcu zdarzył przejechać z nią 1500km.

A mnie dłonie i nadgarstki nasuwają. Ciesn nadgarstka się pogłębia, palce mi mrowieja, ciężko coś ukroic, odkręcenie butelki z wodą graniczy z cudem.
    Macie jakiś patent na to? Jakieś ćwiczenia?

Teraz w domu ja i mąż - dwie kaleki plus dziecko. A o 16 mamy gości. Z tym że na kawę wpadają to nic szczególnego nie będę szykować.

W nocy chodzę po 5 razy na siku. Dziś miałam farta i byłam tylko 2. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 12:16

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, cieszę się, ze nie jestem se swoimi obawami sama. Mam nadzieje, ze uda nam się to wszystko jakiś dograć - jakoś tak naturalnie połączyć macierzyństwo z życiem codziennym 😊

Japonka, fajna opcja tej torby, przyznaje, ze nawet nie wiedziałam, ze takie są ;)

Ja się wczoraj sama z siebie śmiałam, pakując torbę musialam wszystko otworzyć, zobaczyc, dotknąć i powąchać ;) wszystko było mi nieco obce ;)
    I tak w sumie cieszę się, ze tych podpasek porodowych zamówiłam tylko 1 paczkę, bo czuje, ze będą dla mnie niepraktyczne (meega długie, a bez skrzydełek). Chyba bardziej sprawdza mi się takie naturalne podpaski na noc (ze skrzydełkami).

Oliii, ja podobnie jak ty przed ciąża nigdy nie wstawałam w nocy na siku. A teraz nie ma opcji, żebym nie wstała między 2/3 w nocy. A kiedy moja rwa kulszowa osiągnęła zenit wstawanie z łóżka trwało Ok 10 min - i tez serio myślałam, ze nie zdarze do toalety...:/ teraz jestem nieco bardziej mobilna, ale tez chyba niedługo zainstaluje podkład ;)

A czy wszystkie maluchy są już główkami w dół??
    Bo mój cały czas głowę ma powyżej pępka (i tak od kilku tygodni). Wizyty mamy co 2 tygodnie (choć teraz mój gin będzie na urlopie, wiec będzie zastępstwo). Niby decyzja ma zapaść na kolejnej wizycie tj. 09.09., ale cos mi się wydaje, ze jak w przyszłym tygodniu się nie obróci, to już raczej sytuacja się nie zmieni...

• silent Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, mój jest główka do góry. Ale u mnie i tak cc. Mają czas do 34-35, ale szanse maleją z kaźdym tygodniem, bo coraz ciężej im się obrócić :/

Cabrera lubi tę wiadomość

3uqruv0.png
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni powodem jest trauma z pierwszego porodu który i tak zakończono cieciem.

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika mam termin CC na 13.09 ;)

Dominika32 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Gratulacje dla rozpakowanych mamuś 🙂

Ja po wizycie. Mały waży 2200, ułożony główką w dół. Ale wód sporo więc może się przekręcić, bo jest dość ruchliwy. Niestety wyszły jakieś nieprawidłowości w układzie pokarmowym, i na kolejnej wizycie dopiero okaże się czy to fizjologia czy wada. Nast wizyta dopiero za 3 tyg, więc chyba oszaleję do tego czasu.

Jakie nieprawidłowości?? Nie zlecił ci konsultacji u innego USG? U nas wyszła niedrożność dwunastnicy i dlatego jest wielowodzie. No i najlepiej to stwierdzić jak najszybciej bo to ważne gdzie będziesz rodzić. Szpital musi być przygotowany na ciebie. Może warto iść gdzieś prywatnie niech zobaczy. Po co masz się tyle czasu zamartwiać

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera są ćwiczenia na pomoc w odwróceniu się dziecka i wstawienie się głowy do kanału, w pierwszej ciąży miałam cała książkę w ręku, ale nie specjalnie przyswoiłam, bo Kosia bardzo szybko się odwróciła i wstawiła w kanał rodny :) ale poszukaj na internecie.

Cabrera lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Mi lekarz powiedział, jak zapytałam o cesarskie cięcie, że po pierwszym cesarskim cięciu mam prawo wyboru jak chce rodzic. Więc powinnaś mieć możliwość wyboru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 12:49

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    No to Ci zrobią Ciecię jako stan po cięciu jak się zacznie jeżeli nikt Ci skierowania nie da

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Dziewczyny, cieszę się, ze nie jestem se swoimi obawami sama. Mam nadzieje, ze uda nam się to wszystko jakiś dograć - jakoś tak naturalnie połączyć macierzyństwo z życiem codziennym 😊

Japonka, fajna opcja tej torby, przyznaje, ze nawet nie wiedziałam, ze takie są ;)

Ja się wczoraj sama z siebie śmiałam, pakując torbę musialam wszystko otworzyć, zobaczyc, dotknąć i powąchać ;) wszystko było mi nieco obce ;)
    I tak w sumie cieszę się, ze tych podpasek porodowych zamówiłam tylko 1 paczkę, bo czuje, ze będą dla mnie niepraktyczne (meega długie, a bez skrzydełek). Chyba bardziej sprawdza mi się takie naturalne podpaski na noc (ze skrzydełkami).

Oliii, ja podobnie jak ty przed ciąża nigdy nie wstawałam w nocy na siku. A teraz nie ma opcji, żebym nie wstała między 2/3 w nocy. A kiedy moja rwa kulszowa osiągnęła zenit wstawanie z łóżka trwało Ok 10 min - i tez serio myślałam, ze nie zdarze do toalety...:/ teraz jestem nieco bardziej mobilna, ale tez chyba niedługo zainstaluje podkład ;)

A czy wszystkie maluchy są już główkami w dół??
    Bo mój cały czas głowę ma powyżej pępka (i tak od kilku tygodni). Wizyty mamy co 2 tygodnie (choć teraz mój gin będzie na urlopie, wiec będzie zastępstwo). Niby decyzja ma zapaść na kolejnej wizycie tj. 09.09., ale cos mi się wydaje, ze jak w przyszłym tygodniu się nie obróci, to już raczej sytuacja się nie zmieni...

Moja wciąż leży miednicowo .. :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Cabrera są ćwiczenia na pomoc w odwróceniu się dziecka i wstawienie się głowy do kanału, w pierwszej ciąży miałam cała książkę w ręku, ale nie specjalnie przyswoiłam, bo Kosia bardzo szybko się odwróciła i wstawiła w kanał rodny :) ale poszukaj na internecie.

Pocwiczylabym np. na piłce (ponoć pomaga), ale szyjka u mnie tez średnia (dwa miesiące przed ciąża miałam histerolaparoskopie), aktualnie ma niby Ok 30 mm, ale wewnętrzne rozwarcie na 1 cm - wiec wole chyba nie ryzykować z tymi ćwiczeniami 😏

Kaczorka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XYZ89 wrote:
    Moja wciąż leży miednicowo .. :(

A który tc u Ciebie??

‹‹ 987 988 989 990 991 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ