X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa rozumiem Cabrera to faktycznie trudna sytuacja :| nie przewidzisz. Możesz wcześniej i po terminie urodzić jak ja :D

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, nie wiem na ile to głupoty a na ile rzeczywiście pomaga, ale jest też metoda z latarką, bawiłam się tak w poprzedniej ciąży. Najlepiej w ciemnym pokoju zapalasz latarkę i przykładasz mniej więcej do główki. Często dzieci na to reagują, zaczynają uderzać w światło. I potem przesuwasz latarkę niżej i niżej. Zaszkodzić nie zaszkodzisz, a w najgorszym razie pobawisz się z maluchem :)

moni05, Kookosowa, nuśka91, Cabrera lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    Mi lekarz powiedział, jak zapytałam o cesarskie cięcie, że po pierwszym cesarskim cięciu mam prawo wyboru jak chce rodzic. Więc powinnaś mieć możliwość wyboru.
    Od tego roku weszły nowe standardy opieki porodowej i już takiego wyboru nie ma. To lekarz decyduje.
    Ale wiadomo, że część idzie na rękę i do tych nowych przepisów bezsensownych zresztą stosować się nie będzie.

Poza tym Dominika chyba mieszka w Niemczech, a tam może być zupełnie inaczej niż u nas ;)

• moni05 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Moni powodem jest trauma z pierwszego porodu który i tak zakończono cieciem.
    Mam nadzieje, ze uda się rozwiązać to tak, jak Ty chcesz. Trzymam za to mocno kciuki ✊🏻✊🏻😘 jeśli naprawdę mieszkasz w Niemczech (nie pamietam) to nie wiem, jak tam jest. Tutaj może konsultacja z psychologiem/psychiatra by pomogła.

Dominika32 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carbera u nas na ostatnim badaniu ciągle leżała poprzecznie. Za tydzień zobaczymy jak leży, ale nie wydaje mi się, że się obróciła. Aktualnie jest 33+4 więc na wizycie będzie skończony 34 tydzień i rozpoczęty 35.

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, rozkladam dzisiaj podkład i ustawiam budziki. Przynajmniej przygotuję się już na nocne pobudki do dzidzi :D

Mój maluch niby już od dawna jest główka w dół, ale często czuje rozpychanie z lewego i prawego boku na raz i teraz nie wiem czy ma jeszcze tyle miejsca, że nadal się może obracać czy o co chodzi.

Dominika, mam całą rodzinę w Niemczech i tam niby możesz sobie wybrać jak chcesz rodzić. Wszyscy tak w każdym bądź razie mówią 🤔

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pierwsza cesarka była prawie 13 lat temu. Tak mieszkam w DE,ale jeśli zrobią mi cesarke bez wskazań,to trzeba bedzie za nią płacić... nie stać mnie na to poprostu..

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• moni05 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj zamówiłam te ubrania z H&M, dzisiaj przyszły. Także fajnie. Ale nie mam pojęcia, co oni porobili z rozmiarami. Zawsze wszystko wypadało mniejsze albo takie, ze rozmiar się zgadza. Wzięłam 134, który młoda nosi i prawie wszystko muszę oddać. Tzn bluzki, podkoszulki i sweterki :/ mój liliput w tym pływa. Toż to za rok może będzie dobre. Tylko legginsy i t-shirt się nadadzą. No i cieplejsza czapeczka dla młodego. Ale mi zle, bo za taka cenę już nie wymienię na mniejsze, promocja do wczoraj :(

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi mama i babcia mówiły, że jak dziecko się nie obróci to w szpitalu położna siada na Tobie okrakiem i tak brzuchem wywija aż dziecko się obróci xD a z tą latarką to też musi być coś prawdy, bo wtedy jak mi się dzidziuś mało ruszał to mu świeciłam i to go trochę wkurzało 😉

Cabrera lubi tę wiadomość

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika, niestety nie wiem jak to wygląda finansowo :( moja kuzynka 2 lata temu rodziła przez CC, ale miała wskazania, więc na pewno za darmo.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynko, mi na nadgarstek pomagał amol. Za dużego wyboru nie masz, bo żele i maści stricte ortopedyczne w ciąży odpadają (choć niby w 3 trymestrze coraz więcej leków i preparatów można).

Na pewno można altacet, lub jego zamiennik - uzarin, opcja w żelu. Możesz spróbować też zimnych okladow.

Konieczynka lubi tę wiadomość

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna mnie poinformowala że 3-4-tyś e
    Tak że...no nie stać mnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 13:48

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Moni powodem jest trauma z pierwszego porodu który i tak zakończono cieciem.

Dominika i myślisz, że to uwzględnią? U mnie od początku ciąży była mowa, że rozwiązanie tylko cc. Im bliżej porodu to lekarz prywatny zaczął zmieniać zdanie. Ten na NFZ milczy, jak poruszyła temat porodu ucial że mam dużo czasu i po co myśleć o glupotach. Mam kilka schorzeń, które mogą utrudniać naturalny poród, a lekarz prywatny mówi żebym przyniosła na papierze wskazanie od specjalistów, specjaliści mówią że to położnik mnie prowadzi i on widząc wszystkie diagnozy oraz znając moj stan powinien wpisać w kartę że jedynie cesarka.

• ammarylis Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni a mnie zawsze te ciuchy z HM wydają się większe od innych firm i zdecydowanie syn w nich długo jeszcze chodzi. Co do zmian w życiu po urodzeniu dziecka to muszę powiedzieć, że są bardzo duże i od porodu wszystko robi się pod dziecko i dla dziecka. Dopiero jak teraz syn ma 6-7 lat to mogę powiedzieć że jest względny luz. Śpi długo, pobawi się sam,jedzie na wakacje z dziadkami i takie tam. Ale mimo tego, że było ciężko nie wyobrażam sobie życia bez dziecka. Odkąd się urodził udało się nawet zrealizować wiele marzeń,jak budowa domu, moja specjalizacja, męża klub sportowy. Ale w większości to ja musialam zrezygnować ze spontaniczności i swoich dotychczasowych zajęć.

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka myślę że nie,dlatego jestem nastawiona że będę błagać

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Wczoraj zamówiłam te ubrania z H&M, dzisiaj przyszły. Także fajnie. Ale nie mam pojęcia, co oni porobili z rozmiarami. Zawsze wszystko wypadało mniejsze albo takie, ze rozmiar się zgadza. Wzięłam 134, który młoda nosi i prawie wszystko muszę oddać. Tzn bluzki, podkoszulki i sweterki :/ mój liliput w tym pływa. Toż to za rok może będzie dobre. Tylko legginsy i t-shirt się nadadzą. No i cieplejsza czapeczka dla młodego. Ale mi zle, bo za taka cenę już nie wymienię na mniejsze, promocja do wczoraj :(
    Moni promocja jest do 26.08 :D a stacjonarnie do któregoś września :D dzisiaj mi przyszedł mail ;) także spokojnie sobie zamowisz mniejsze rozmiary :)

moni05 lubi tę wiadomość

• pOla34 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny, znowu mam zaleglosci, prawie 4 dniowe, a naskrobalyscie tyle, ze szok. W ogole co tu się dzieje, przesaknowalam rano pare ostatnich stron i szok, mamy pierwsze maluchy. Gratulacje Basiu, oby teraz było już z gorki, Filipek był dzielny i pięknie rosl. Duzo zdrowka dla Was. No i bliznieta juz na swiecie- super gratulacje, dla Was tez wszystkiego dobrego. Tez czekam na wiecej szczegolow.

Caberera moj syn sie obrocil wazac 3,6kg w 38tc, także wszystko jest możliwe. Zadnych cwiczen nie robiłam, po prostu się stało.
    Moni dzisiaj tez jest promo w hm, do 26.08 online chyba.To teraz ide nadrabiac.

moni05, Cabrera lubią tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka wrote:
    Dominika i myślisz, że to uwzględnią? U mnie od początku ciąży była mowa, że rozwiązanie tylko cc. Im bliżej porodu to lekarz prywatny zaczął zmieniać zdanie. Ten na NFZ milczy, jak poruszyła temat porodu ucial że mam dużo czasu i po co myśleć o glupotach. Mam kilka schorzeń, które mogą utrudniać naturalny poród, a lekarz prywatny mówi żebym przyniosła na papierze wskazanie od specjalistów, specjaliści mówią że to położnik mnie prowadzi i on widząc wszystkie diagnozy oraz znając moj stan powinien wpisać w kartę że jedynie cesarka.
    U mnie ta sama sytuacja. Chodzę do hematologa i on nie napisze mi, że mam wskazanie do cc chociaż mam, tylko ginekolog musi to zrobić u nas

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla dziewczyn z Warszawy:

w szpitalu na Żelaznej jest realizowane badanie naukowe, które ma na celu wykrycie płodów o małej masie urodzeniowej w populacji niskiego ryzyka. Uczestnictwo w badaniu polega na zgodzie na wykonanie darmowego szczegółowego USG w 36-37tc. Więcej szczegółów tutaj: https://przychodnia.szpitalzelazna.pl/badanie-naukowe/
    Moim zdaniem warto, darmowy i porządny podgląd malucha, a to wszystko ku chwale nauki :D :D :D

Ja wysłałam zapytanie wczoraj, a dziś dostałam już odpowiedź, że jestem zakwalifikowana do udziału w badaniu i mam czekać na tel celem umówienia konkretnego terminu badania.

sunshine03, nuśka91 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Milanka myślę że nie,dlatego jestem nastawiona że będę błagać

Neurolog powiedział, że to jest takie podejście lekarzy poloznikow - jakoś będzie. Jego zdaniem skończy się i tak cc, tylko że zacznie się naturalny poród, z którego nic nie wyniknie i będa na szybko szykować blok. Także nie mam co przeżywać, bo będzie cc.

Nie ukrywam wolałabym uniknąć takiej sytuacji. Z doświadczenia koleżanek wiem, że po planowanych cesarkach łatwiej się dochodzi do siebie, ładniej się goi rana, itd, niż po cięciu na szybkiego.

Druga sprawa, przez tyle miesięcy nastawialam się na CC, a tu niespodzianka. W szkole rodzenia nie byłam, bo musiałam prowadzic kanapowy tryb życia. Kondycja, jak 3 ćwierci do śmierci. Boję się oczywiście o siebie i malucha.

‹‹ 988 989 990 991 992 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ