Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Cabrera, nie wiem na ile to głupoty a na ile rzeczywiście pomaga, ale jest też metoda z latarką, bawiłam się tak w poprzedniej ciąży. Najlepiej w ciemnym pokoju zapalasz latarkę i przykładasz mniej więcej do główki. Często dzieci na to reagują, zaczynają uderzać w światło. I potem przesuwasz latarkę niżej i niżej. Zaszkodzić nie zaszkodzisz, a w najgorszym razie pobawisz się z maluchem
moni05, Kookosowa, nuśka91, Cabrera lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAtyde wrote:Mi lekarz powiedział, jak zapytałam o cesarskie cięcie, że po pierwszym cesarskim cięciu mam prawo wyboru jak chce rodzic. Więc powinnaś mieć możliwość wyboru.
Ale wiadomo, że część idzie na rękę i do tych nowych przepisów bezsensownych zresztą stosować się nie będzie.
Poza tym Dominika chyba mieszka w Niemczech, a tam może być zupełnie inaczej niż u nas -
Dominika32 wrote:Moni powodem jest trauma z pierwszego porodu który i tak zakończono cieciem.
Dominika32 lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Dzięki dziewczyny, rozkladam dzisiaj podkład i ustawiam budziki. Przynajmniej przygotuję się już na nocne pobudki do dzidzi
Mój maluch niby już od dawna jest główka w dół, ale często czuje rozpychanie z lewego i prawego boku na raz i teraz nie wiem czy ma jeszcze tyle miejsca, że nadal się może obracać czy o co chodzi.
Dominika, mam całą rodzinę w Niemczech i tam niby możesz sobie wybrać jak chcesz rodzić. Wszyscy tak w każdym bądź razie mówią 🤔 -
Wczoraj zamówiłam te ubrania z H&M, dzisiaj przyszły. Także fajnie. Ale nie mam pojęcia, co oni porobili z rozmiarami. Zawsze wszystko wypadało mniejsze albo takie, ze rozmiar się zgadza. Wzięłam 134, który młoda nosi i prawie wszystko muszę oddać. Tzn bluzki, podkoszulki i sweterki
mój liliput w tym pływa. Toż to za rok może będzie dobre. Tylko legginsy i t-shirt się nadadzą. No i cieplejsza czapeczka dla młodego. Ale mi zle, bo za taka cenę już nie wymienię na mniejsze, promocja do wczoraj
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
A mi mama i babcia mówiły, że jak dziecko się nie obróci to w szpitalu położna siada na Tobie okrakiem i tak brzuchem wywija aż dziecko się obróci xD a z tą latarką to też musi być coś prawdy, bo wtedy jak mi się dzidziuś mało ruszał to mu świeciłam i to go trochę wkurzało 😉
Cabrera lubi tę wiadomość
-
Dominika, niestety nie wiem jak to wygląda finansowo
moja kuzynka 2 lata temu rodziła przez CC, ale miała wskazania, więc na pewno za darmo.
-
Konieczynko, mi na nadgarstek pomagał amol. Za dużego wyboru nie masz, bo żele i maści stricte ortopedyczne w ciąży odpadają (choć niby w 3 trymestrze coraz więcej leków i preparatów można).
Na pewno można altacet, lub jego zamiennik - uzarin, opcja w żelu. Możesz spróbować też zimnych okladow.Konieczynka lubi tę wiadomość
-
Dominika32 wrote:Moni powodem jest trauma z pierwszego porodu który i tak zakończono cieciem.
Dominika i myślisz, że to uwzględnią? U mnie od początku ciąży była mowa, że rozwiązanie tylko cc. Im bliżej porodu to lekarz prywatny zaczął zmieniać zdanie. Ten na NFZ milczy, jak poruszyła temat porodu ucial że mam dużo czasu i po co myśleć o glupotach. Mam kilka schorzeń, które mogą utrudniać naturalny poród, a lekarz prywatny mówi żebym przyniosła na papierze wskazanie od specjalistów, specjaliści mówią że to położnik mnie prowadzi i on widząc wszystkie diagnozy oraz znając moj stan powinien wpisać w kartę że jedynie cesarka. -
Moni a mnie zawsze te ciuchy z HM wydają się większe od innych firm i zdecydowanie syn w nich długo jeszcze chodzi. Co do zmian w życiu po urodzeniu dziecka to muszę powiedzieć, że są bardzo duże i od porodu wszystko robi się pod dziecko i dla dziecka. Dopiero jak teraz syn ma 6-7 lat to mogę powiedzieć że jest względny luz. Śpi długo, pobawi się sam,jedzie na wakacje z dziadkami i takie tam. Ale mimo tego, że było ciężko nie wyobrażam sobie życia bez dziecka. Odkąd się urodził udało się nawet zrealizować wiele marzeń,jak budowa domu, moja specjalizacja, męża klub sportowy. Ale w większości to ja musialam zrezygnować ze spontaniczności i swoich dotychczasowych zajęć.
-
nick nieaktualnymoni05 wrote:Wczoraj zamówiłam te ubrania z H&M, dzisiaj przyszły. Także fajnie. Ale nie mam pojęcia, co oni porobili z rozmiarami. Zawsze wszystko wypadało mniejsze albo takie, ze rozmiar się zgadza. Wzięłam 134, który młoda nosi i prawie wszystko muszę oddać. Tzn bluzki, podkoszulki i sweterki
mój liliput w tym pływa. Toż to za rok może będzie dobre. Tylko legginsy i t-shirt się nadadzą. No i cieplejsza czapeczka dla młodego. Ale mi zle, bo za taka cenę już nie wymienię na mniejsze, promocja do wczoraj
a stacjonarnie do któregoś września
dzisiaj mi przyszedł mail
także spokojnie sobie zamowisz mniejsze rozmiary
moni05 lubi tę wiadomość
-
czesc dziewczyny, znowu mam zaleglosci, prawie 4 dniowe, a naskrobalyscie tyle, ze szok. W ogole co tu się dzieje, przesaknowalam rano pare ostatnich stron i szok, mamy pierwsze maluchy. Gratulacje Basiu, oby teraz było już z gorki, Filipek był dzielny i pięknie rosl. Duzo zdrowka dla Was. No i bliznieta juz na swiecie- super gratulacje, dla Was tez wszystkiego dobrego. Tez czekam na wiecej szczegolow.
Caberera moj syn sie obrocil wazac 3,6kg w 38tc, także wszystko jest możliwe. Zadnych cwiczen nie robiłam, po prostu się stało.
Moni dzisiaj tez jest promo w hm, do 26.08 online chyba.To teraz ide nadrabiac.
moni05, Cabrera lubią tę wiadomość
-
Milanka wrote:Dominika i myślisz, że to uwzględnią? U mnie od początku ciąży była mowa, że rozwiązanie tylko cc. Im bliżej porodu to lekarz prywatny zaczął zmieniać zdanie. Ten na NFZ milczy, jak poruszyła temat porodu ucial że mam dużo czasu i po co myśleć o glupotach. Mam kilka schorzeń, które mogą utrudniać naturalny poród, a lekarz prywatny mówi żebym przyniosła na papierze wskazanie od specjalistów, specjaliści mówią że to położnik mnie prowadzi i on widząc wszystkie diagnozy oraz znając moj stan powinien wpisać w kartę że jedynie cesarka.Paulina
-
Dla dziewczyn z Warszawy:
w szpitalu na Żelaznej jest realizowane badanie naukowe, które ma na celu wykrycie płodów o małej masie urodzeniowej w populacji niskiego ryzyka. Uczestnictwo w badaniu polega na zgodzie na wykonanie darmowego szczegółowego USG w 36-37tc. Więcej szczegółów tutaj: https://przychodnia.szpitalzelazna.pl/badanie-naukowe/
Moim zdaniem warto, darmowy i porządny podgląd malucha, a to wszystko ku chwale nauki
Ja wysłałam zapytanie wczoraj, a dziś dostałam już odpowiedź, że jestem zakwalifikowana do udziału w badaniu i mam czekać na tel celem umówienia konkretnego terminu badania.sunshine03, nuśka91 lubią tę wiadomość
-
Dominika32 wrote:Milanka myślę że nie,dlatego jestem nastawiona że będę błagać
Neurolog powiedział, że to jest takie podejście lekarzy poloznikow - jakoś będzie. Jego zdaniem skończy się i tak cc, tylko że zacznie się naturalny poród, z którego nic nie wyniknie i będa na szybko szykować blok. Także nie mam co przeżywać, bo będzie cc.
Nie ukrywam wolałabym uniknąć takiej sytuacji. Z doświadczenia koleżanek wiem, że po planowanych cesarkach łatwiej się dochodzi do siebie, ładniej się goi rana, itd, niż po cięciu na szybkiego.
Druga sprawa, przez tyle miesięcy nastawialam się na CC, a tu niespodzianka. W szkole rodzenia nie byłam, bo musiałam prowadzic kanapowy tryb życia. Kondycja, jak 3 ćwierci do śmierci. Boję się oczywiście o siebie i malucha.