X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey, haha, no dziecko dużo zmienia ;-) my też tyle razem zwiedzaliśmy i lataliśmy, no a teraz latamy- za nią. U nas podobnie- dziecko nam nie usiedzi. Zwiedzanie wygląda tak, że mąż zwiedza, a ja latam za Kingą lub odwrotnie- u nas też jak już wyjdzie z wózka to kaplica. Na plaży posiedzi 5 min i długa do lasu :-) na loda jak zatka sobie buzię waflem (loda jeszcze nie dostaje) to też 5 min spokoju. Urlopy są pod nią, chodzimy tam, gdzie coś może ją zainteresować. I mimo że nie mieszkamy w UK i dziadków mamy w tym samym mieście odkąd się urodziła wyszliśmy we dwójkę aż 2 razy- raz do kina (była na tyle mała, że jakoś się udało) i raz na koncert, z którego biegusiem wracałam, bo ryczała mojej mamie i szukała nas po całym mieszkaniu.. także tego.. Spontaniczność z dzieckiem to dwa wykluczające się pojęcia. Wypady weekendowe- pod warunkiem, że wam dziecko nie ryczy całą drogę (u nas na szczęście nie ryczy, ale są tacy co 10 km z dzieckiem nie przejadą..), znajomi i wyjścia, szczególnie nocne- taa, któraś już napisała, człowiek pada z nóg i w sumie nie ma już sił na nic i marzy tylko, żeby się wyspać :-) Dentystę umawiam pod teściową (jak może mi z nią zostać), paznokcie przez te prawie półtora roku zrobiłam raz. Tak, dziecko dużo zmienia :-) i najlepsze w tym wszystkim, że człowiek niby tęskni, za tym jak było kiedyś, ale nie zamieniłby tego malucha na nic innego, szczególnie jak przyjdzie, uśmiechnie się, przytuli i da buzi. Człowiek od razu mięknie :-)
    No i podobnie, liczymy, że dzieci będą yeraz mieć siebie i będzie mała różnica wieku i w pewnym momencie one będą sobie, a my sobie i wrócimy choć w części do dawnego życia :-)

ammarylis, lena198808, Kaczorka lubią tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Pola a czułaś ta akrobacje, bo chyba musiało to być średnio przyjemne....😏

Pytanie w kwestii pieluch tetrowych/muslinowych/bambusowych...:
    Jakie polecacie??

Bo powiem tak: po praniu i prasowaniu 1) otulacz Lulalove jest super 2) pieluszka muślinowa Pink No more jest Ok 3) tetry od mamyginekolog są Ok, ale
    Muslinowe pieluszki ze smyka to jakiś dramat - po praniu w 40 stopniach i prasowaniu wyglądają jak szmatki 😤

Dokupilabym chętnie jakieś ładne (raczej ze wzorkami) pieluchy średniej wielkości...a nie chce się juz naciąć...jakie macie typy :)????
    Muslinowe z babyono (na allegro 3szt za niecale 20zl) ze wzorkami są calkiem spoko po praniu :) nie jest to rewelacja, bo lekko sie wyciagnely, ale nadal są mieciutkie i wzorek ok :)

Biala tetra lux z allegro po praniu tez ok.

Natomiast flaneli z allegro (akurat hubiworld) i tetry ze wzorkami z allegro nie polecam.

Ponoć z motherhood są bardzo dobre pieluchy muslinowe i inne :) ale juz ciut droższe :)

Cabrera lubi tę wiadomość

• Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:

Jakie polecacie??

Bo powiem tak: po praniu i prasowaniu 1) otulacz Lulalove jest super 2) pieluszka muślinowa Pink No more jest Ok 3) tetry od mamyginekolog są Ok, ale
    Muslinowe pieluszki ze smyka to jakiś dramat - po praniu w 40 stopniach i prasowaniu wyglądają jak szmatki 😤

Dokupilabym chętnie jakieś ładne (raczej ze wzorkami) pieluchy średniej wielkości...a nie chce się juz naciąć...jakie macie typy :)????

Kupiłam na allegro tetrowe zwykle, tetrowe lepsze, tetrowe kolorowe i flanelowe. Pralam wszystko w 40 stopniach. Póki co bez prasowania. Więc tetrowe pomiete, flanela ok. Ale nie wyglądaja szmatowato

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam tetrowe z hubi world na allegro muślinowe ze smyka, flanelowe też z hubi. Mam dwie bambusowe z hubi duże. W smyku nlbardzo dobra jakość pieluch. Ja mam akurat aż nadto bo kupiłam 25 tetrowych a później dostałam ponad 30.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:

Jakie polecacie??

Ja kupowałam MUSLINOWE dla pierwszej córki ( i teraz też) z apteki Gemini- pakowane po 3szt - tam chyba firmy baby ono mają- są mięciutkie i ja jestem zadowolona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 17:47

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Jestem po wizycie. Mała napiera na blizne i może być ból. Muszę uważać. Napiera też na przepone i stąd trudności z oddychaniem. Mam leżeć bo mogą znowu mi odejść wody wcześniej skoro mam już bóle okresowe. 3 razy dziennie spazmolina.

Szyjka na uwaga 5,5 cm.

Termin cc 15 wrzesień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 19:05

Kookosowa, kasia1518, moni05, Cabrera, przedszkolanka:), nuśka91, Goemi, brunetka91, Jupik lubią tę wiadomość

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Muslinowe z babyono (na allegro 3szt za niecale 20zl) ze wzorkami są calkiem spoko po praniu :) nie jest to rewelacja, bo lekko sie wyciagnely, ale nadal są mieciutkie i wzorek ok :)

Biala tetra lux z allegro po praniu tez ok.

Natomiast flaneli z allegro (akurat hubiworld) i tetry ze wzorkami z allegro nie polecam.

Ponoć z motherhood są bardzo dobre pieluchy muslinowe i inne :) ale juz ciut droższe :)

Kupowałam u hubiego i flanelowe po praniu super. Nawet ten milutki meszek został. Tetrowe że wzrokiem wyglądają lepiej niż zwykle białe.

• XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    czesc dziewczyny, znowu mam zaleglosci, prawie 4 dniowe, a naskrobalyscie tyle, ze szok. W ogole co tu się dzieje, przesaknowalam rano pare ostatnich stron i szok, mamy pierwsze maluchy. Gratulacje Basiu, oby teraz było już z gorki, Filipek był dzielny i pięknie rosl. Duzo zdrowka dla Was. No i bliznieta juz na swiecie- super gratulacje, dla Was tez wszystkiego dobrego. Tez czekam na wiecej szczegolow.

Caberera moj syn sie obrocil wazac 3,6kg w 38tc, także wszystko jest możliwe. Zadnych cwiczen nie robiłam, po prostu się stało.
    Moni dzisiaj tez jest promo w hm, do 26.08 online chyba.To teraz ide nadrabiac.

dzięki Ci za te wieści :D bo ja wciąż mam nadzieję :)

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Hej. Jestem po wizycie. Mała napiera na blizne i może być ból. Muszę uważać. Napiera też na przepone i stąd trudności z oddychaniem. Mam leżeć bo mogą znowu mi odejść wody wcześniej skoro mam już bóle okresowe. 3 razy dziennie spazmolina.

Termin cc 15 wrzesień.
    Też mam bóle okresowe od wczoraj w nocy, nie ciągłe ale wracajajce w ciągu dnia. Po no spie trochę lżej. Zawsze bóle okresowe oznaczają wcześniejszy poród?

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka wrote:
    Kupowałam u hubiego i flanelowe po praniu super. Nawet ten milutki meszek został. Tetrowe że wzrokiem wyglądają lepiej niż zwykle białe.
    Ja prałam je w 40 stopniach i flanela jest jak szmata, więc nie wiem, może akurat ta z wybranym przeze mnie wzorkiem się taka zrobiła beznadziejna :D miła w dotyku to zdecydowanie nie jest :/ tetra kolorowa też kiepsko wygląda.
    Może kwestia tego, jaki wzór się wybrało

Za to białe tetry lux są bardzo spoko i dobrze wyglądają po praniu, są miłe :)

Ja właśnie te muslinowe z babyono planuję domówić, bo są milutkie i fajne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 17:31

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam muślinowe z babyono zamówione na Gemini i są spoko :)

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:

Termin cc 15 wrzesień.
    Sara mam takie pytanie czemu tak wcześnie ta CC masz wyznaczona?ja mam termin na 1pazdziernika i mam CC na 24wrzesnia a Ty chyba w podobnym terminie jak ja.

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A lemancewicz kim tam jest? Byam u niego na usg. A przepiesc ma dobre opinie w necie.

Paulino, u mnie koleżanki to aż wstyd pisać, dla nich prywatna klinika to prestiż, możliwość pochwalenia, a nie tak jak dla mnie spokojna głowa, że ktoś mi pomoże, poczucie że będę z dzidziusiem na 100% zaopiekowana. To nieważne ze wanienka, ubranko, na śniadanie 20 gatunków sera. Gdzieś mam to wszystko, jestem zła na lekarzy i siebie, bo miałam scenariusz, byl stres bo wiadomo pierwsza ciąża ale teraz mam olbrzymi galimatias i stres jak stąd do chin.

Mam też znajome, które nastawialy się na prywatny poród, chodziły do poradni. Przyszedl poród i odsylali, bo miejsca nie było, ewentualnie w końcówce ciąży wyskoczyło coś, co dyskwalifikowalo i trzeba było przeprosić państwowe szpitale.
    Te zadowolone to miały cesarki planowe, że miejsce czekało.

Nie chodzi o koszt prywatnego porodu, bo w Białym nie jest drogo. Z głodu nie umrzemy:-) ale ten strach, że poród zacznie się szybciej, że nie przyjmą bo brak miejsc, że coś się wydarzy podczas porodu, że potem w szpitalu państwowym źle patrzą, jak przyjeżdża się z maluchem z żółtaczka.

Boję się bo tak jak pisałam wcześniej, praktycznie od pozytywnej bety mówiło się o cc. A teraz zmiana planów. Bo położnik decyduje, a nie konkretny specjalista. Bo położnik zna mnie i ciąże od początku. I tekst ginekologa, że dużo czasu na ustalanie! Albo że prywatnie to raczej mogę zapomnieć.

Już myślałam żeby zainteresować się położna ze szpitala. Ale czy to miesiąc przed porodem się uda. Nawet nie wiem gdzie szukać. I z którego USK, czy wojewódzkiego... Boję się że znów położne będą strajkowac i zacznie się odsyłanie.

Chyba, że nastawić się na mniejsze placówki.

• Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, no flanelka po praniu jak skórka brzoskwini:-) obawiałem się, że kolorowe tetry stracą kolory, a tu mile zaskoczenie. Po uprasowaniu, mam nadzieję będą takie jak przyszły w paczce:-)

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kolorowe tetry z allegro tylko ich gramatura jest 140 chyba, prałam w 60 stopniach wszystkie pieluszki (od mamy ginekolog, muślinowe, tetre i Flanelowe z biedronki) i po wyprasowaniu wszystkie są ok

syy26iye928jhyb7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko tetre. I córka codziennie używa bo to jej przyjaciel do spania. I już 3 lata prane i są super jakość. Kupowałam na allegro aby tylko polski wyrób. Droższy ale super jakość. Teraz Bartkowi dokupiłem na Marywilska kilka kolorowych od polskiego dystrybutora i też super.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, hit.
    Już dawno zauważyłam, ze im więcej leze tym gorzej sie czuje. Ale to przebija wszystko... zawsze miałam za niskie ciśnienie a dzisiaj podwyższone... dostałam dopegyt 3x1. Ale nic poza tym się nie ruszyło, bo lekarz bez usg nawet :/

Co do tetry to mam białe z biedronki, prane w 90 stopniach i wyprasowane są ok. Ze smyka jeden wielki szajs, po tym praniu zużyłam w kuchni. Kolorowe z pepco mam i po praniu w 90 stopniach i prasowaniu tez żyją.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Też mam bóle okresowe od wczoraj w nocy, nie ciągłe ale wracajajce w ciągu dnia. Po no spie trochę lżej. Zawsze bóle okresowe oznaczają wcześniejszy poród?
    U mnie tak było. Macica mimo długiej szyjki puściła i poszły wody.

Moja szyjka teraz ma 5,5 cm a mimo to brzuch boli.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga82 wrote:
    Sara mam takie pytanie czemu tak wcześnie ta CC masz wyznaczona?ja mam termin na 1pazdziernika i mam CC na 24wrzesnia a Ty chyba w podobnym terminie jak ja.

Ja właśnie nie wiem. Termin z Om mam na 1.10 chyba a z usg na 26. 09 więc wsumie 11 dni lub 16 dni wcześniej. Będzie to 37 tydzień więc doniszona.

Wizyta za 2 tyg. Mam umawiać się z ordynatorem prywatnego szpitala w kato gdzie ta moja załatwi mi poród na NFZ. Jeśli jednak wcześniej odejdą mi wody to musi być co najmniej 2 stopień referencyjnisci. Wybrałam Chorzów simini.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka wrote:
    A lemancewicz kim tam jest? Byam u niego na usg. A przepiesc ma dobre opinie w necie.

Paulino, u mnie koleżanki to aż wstyd pisać, dla nich prywatna klinika to prestiż, możliwość pochwalenia, a nie tak jak dla mnie spokojna głowa, że ktoś mi pomoże, poczucie że będę z dzidziusiem na 100% zaopiekowana. To nieważne ze wanienka, ubranko, na śniadanie 20 gatunków sera. Gdzieś mam to wszystko, jestem zła na lekarzy i siebie, bo miałam scenariusz, byl stres bo wiadomo pierwsza ciąża ale teraz mam olbrzymi galimatias i stres jak stąd do chin.

Mam też znajome, które nastawialy się na prywatny poród, chodziły do poradni. Przyszedl poród i odsylali, bo miejsca nie było, ewentualnie w końcówce ciąży wyskoczyło coś, co dyskwalifikowalo i trzeba było przeprosić państwowe szpitale.
    Te zadowolone to miały cesarki planowe, że miejsce czekało.

Nie chodzi o koszt prywatnego porodu, bo w Białym nie jest drogo. Z głodu nie umrzemy:-) ale ten strach, że poród zacznie się szybciej, że nie przyjmą bo brak miejsc, że coś się wydarzy podczas porodu, że potem w szpitalu państwowym źle patrzą, jak przyjeżdża się z maluchem z żółtaczka.

Boję się bo tak jak pisałam wcześniej, praktycznie od pozytywnej bety mówiło się o cc. A teraz zmiana planów. Bo położnik decyduje, a nie konkretny specjalista. Bo położnik zna mnie i ciąże od początku. I tekst ginekologa, że dużo czasu na ustalanie! Albo że prywatnie to raczej mogę zapomnieć.

Już myślałam żeby zainteresować się położna ze szpitala. Ale czy to miesiąc przed porodem się uda. Nawet nie wiem gdzie szukać. I z którego USK, czy wojewódzkiego... Boję się że znów położne będą strajkowac i zacznie się odsyłanie.

Chyba, że nastawić się na mniejsze placówki.
    lemancewicz jest kierownikiem jakimś oddziału położnictwa ale też bardzo w porządku. U mnie właśnie tak jak u Ciebie, miało być inaczej a się zrobił zamęt i nie wiadomo z której strony zaczynać. A i w państwowym szpitalu nie wiadomo czy przyjmą jak nie będzie miejsca już. Dlatego 2 tyg wcześniej chcą mnie położyć. Ale powiem Ci, że ciężko się dowiedzieć rzeczywiście od ginekologow jak rodzic. Każdy mówi, że jest czas, że się okaże. No jak się okaże jak jest 34 tydzień a można urodzić za kilka dni.. Z pobliskich szpitali bardzo chwalą Sokółkę. Nie wiem na ile Twoja sytuacja zdrowotna pozwala na mniejsze szpitale. Bo też na stopnie referencyjnosci trzeba patrzeć. Jednak w Białym maja wszystko co potrzebne żeby ratować maluszka. A z tym, że będą krzywo patrzeć jak się przyjdzie z prywatnego do państwowego to prawda i nie raz tak mówili. Dlatego zależało mi żeby iść prywatnie do lekarza pracującego panstwowo. Co do Parkowej to koleżanka rodziła w listopadzie, cc planowa na poniedziałek rano a we wtorek rano do domu. Nie ma jak w szpitalu, że trzymają kilka dni i obserwują. Jak jest zoltaczka to ich nie obchodzi. Wiadomo komfort jest, bo inna atmosfera. Nie wiem jak U Arciszewskich bo moje koleżanki na Parkowej tylko rodziły. A na nfz nie chodzisz do usk ani śniadecji?

‹‹ 990 991 992 993 994 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ