X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    U mnie ta sama sytuacja. Chodzę do hematologa i on nie napisze mi, że mam wskazanie do cc chociaż mam, tylko ginekolog musi to zrobić u nas

Paulinko, a Tobie Tomaszewski nie może napisać? Czy Ty już w ogóle z niego w ciąży zrezygnowałaś?

Po ostatnich wizytach i adnotacjach specjalistów wątpię że któraś z prywatnych klinik mnie zechce :-( a muszę pokazać dokumenty....

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika ja właśnie mam traumę z CC i chciałam sn no ale niestety, wszystko się potoczyło inaczej.

Szorowalam ta wanienkę... Wyparzylam no i do wyrzucenia :/ teściowa od siebie już zamówiła nowa... Ta mimo wyparzania, szorowania płynami i znowu wyparzania - śmierdziała piwnica... :/ No cóż, nie lubię wyrzucać rzeczy, które są teoretycznie dobre, ale nienawidzę jak coś śmierdzi... Tym sposobem będzie miał nowa a ja spokojny nos ;)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Dominika ja właśnie mam traumę z CC i chciałam sn no ale niestety, wszystko się potoczyło inaczej.

Szorowalam ta wanienkę... Wyparzylam no i do wyrzucenia :/ teściowa od siebie już zamówiła nowa... Ta mimo wyparzania, szorowania płynami i znowu wyparzania - śmierdziała piwnica... :/ No cóż, nie lubię wyrzucać rzeczy, które są teoretycznie dobre, ale nienawidzę jak coś śmierdzi... Tym sposobem będzie miał nowa a ja spokojny nos ;)

Kiniorek plastik przejął zapach. Wyrzuć na balkon czy do nieuczeszczanego pokoju z otwartym oknem, niech postoi i nabierze nowego zapachu, a potem dopiero wyparz i umyj.

Mam wózek z prlu też miał zapach strychowo-piwniczny, postal sobie, wywietrzyl się, został umyty, na słoneczku postal i wysechl i jak nówka sztuka

• Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PS. Nie wiem Kiniorku, jak u Ciebie, ale u mnie wózek był zapakowany szczelnie a mimo to czuć było.

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milenka już zamówiona nowa wanienka. Teściową stwierdziła że zamówi i nie będziemy cudować. Będzie od niej dla wnuczka ;) wanienka też już po dwójce dzieci. 8lat miała.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie bo to wszystko te zmiany przepisów. Chyba ktoś kto to zmienia nigdy nie rodził i prawdopodobnie jest facetem. Z góry wiadomo że po pierwszym CC drugi e powinno być z marszu. Nie ważne ile lat. Bo skoro było to CC to z jakiegoś powodu. A to brak postępu ( tu mama może mieć traumę że znowu dzidzia może być zagrożona) albo z przyczyn zdrowotnych.
    Można wybrać sn ale to powinien być świadomy wybór kobiety a nie że jest zmuszona. Ja osobiście chciałam sn po CC ale boje się pęknięcia mimo chęci. Wkoncu blizna jest. Macica już nie taka sama

Dominika32 lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Wczoraj zamówiłam te ubrania z H&M, dzisiaj przyszły. Także fajnie. Ale nie mam pojęcia, co oni porobili z rozmiarami. Zawsze wszystko wypadało mniejsze albo takie, ze rozmiar się zgadza. Wzięłam 134, który młoda nosi i prawie wszystko muszę oddać. Tzn bluzki, podkoszulki i sweterki :/ mój liliput w tym pływa. Toż to za rok może będzie dobre. Tylko legginsy i t-shirt się nadadzą. No i cieplejsza czapeczka dla młodego. Ale mi zle, bo za taka cenę już nie wymienię na mniejsze, promocja do wczoraj :(
    Dziś też jest więc jak tylko są rozmiary to kup jeszcze raz :)

moni05 lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    A mi mama i babcia mówiły, że jak dziecko się nie obróci to w szpitalu położna siada na Tobie okrakiem i tak brzuchem wywija aż dziecko się obróci xD a z tą latarką to też musi być coś prawdy, bo wtedy jak mi się dzidziuś mało ruszał to mu świeciłam i to go trochę wkurzało 😉
    Ten radosny manewr jest już zakazany na szczęście :p

nuśka91 lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka wrote:
    Paulinko, a Tobie Tomaszewski nie może napisać? Czy Ty już w ogóle z niego w ciąży zrezygnowałaś?

Po ostatnich wizytach i adnotacjach specjalistów wątpię że któraś z prywatnych klinik mnie zechce :-( a muszę pokazać dokumenty....
    Zrezygnowałam z niego 1,5 miesiąca temu jak się upewnilam, że musze rodzic w USK. I ja i on uznaliśmy, że nie ma sensu to. Bo ja potrzebuje lekarza z USK do którego zadzwonię i powiem, że rodze i mi pomoże. A Tomaszewski może mi pomóc tylko w swojej klinice. A tam od razu powiedział, że nie ma szans żebym rodziła bo dla mnie to może być niebezpieczne. 2 września mam wizytę prywatna to się dowiem od nowej ginekolog jak będzie wyglądał poród

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Lepiej mi już zdecydowanie 😁 wczoraj musiałam zle spojrzeć i myślałam, ze to ostatni dzień. 🤦🏻‍♀️

I właśnie o takich przypadkach jak Twój, Dominika, mówiłam, ze chciałabym żeby każdy miał wybór. Bo po co i w imię czego dziewczyna ma się stresować teraz i denerwować?
    To, ze matka natura wymyśliła rodzenie tak, a nie inaczej i jesteśmy do tego stworzone totalnie do mnie nie trafia...
    co z tego, ze ja chce kolejny raz SN bo boje się cc, ale ja nie mam traumy. Zupełnie dwa różne przeżycia. Boli w uj, ale ja np. po dobrze się czułam dość szybko itd. Mnie bardziej przeraża to, że lekarze nie patrzą na to, w jakim stanie psychicznym jest kobieta i ze serio się boi, bo to nie jest wskazaniem do cięcia, a kilka tysięcy euro w kopercie już owszem...

Dominika32 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Dla dziewczyn z Warszawy:

w szpitalu na Żelaznej jest realizowane badanie naukowe, które ma na celu wykrycie płodów o małej masie urodzeniowej w populacji niskiego ryzyka. Uczestnictwo w badaniu polega na zgodzie na wykonanie darmowego szczegółowego USG w 36-37tc. Więcej szczegółów tutaj: https://przychodnia.szpitalzelazna.pl/badanie-naukowe/
    Moim zdaniem warto, darmowy i porządny podgląd malucha, a to wszystko ku chwale nauki :D :D :D

Ja wysłałam zapytanie wczoraj, a dziś dostałam już odpowiedź, że jestem zakwalifikowana do udziału w badaniu i mam czekać na tel celem umówienia konkretnego terminu badania.

Też już wysłałam 😁

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Zrezygnowałam z niego 1,5 miesiąca temu jak się upewnilam, że musze rodzic w USK. I ja i on uznaliśmy, że nie ma sensu to. Bo ja potrzebuje lekarza z USK do którego zadzwonię i powiem, że rodze i mi pomoże. A Tomaszewski może mi pomóc tylko w swojej klinice. A tam od razu powiedział, że nie ma szans żebym rodziła bo dla mnie to może być niebezpieczne. 2 września mam wizytę prywatna to się dowiem od nowej ginekolog jak będzie wyglądał poród

To Ty chodzisz do tej samej lekarki na fundusz do szpitala i do prywatnego Gabinetu?

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka wrote:
    To Ty chodzisz do tej samej lekarki na fundusz do szpitala i do prywatnego Gabinetu?
    Dokładnie. Od 1,5 miesiąca jak zostawilam Tomaszewskiego to poszłam do jednego lekarza i byłam u niego prywatnie i na nfz, prywatnie na usg a na nfz badania krwi itp. I teraz on odchodzi i do nowej lekarki byłam wczoraj na konsultacji, 2 prywatnie na usg a 17 na nfz na badania. Niestety ale chore to trochę jest...bo żeby dostać KOC to musisz chodzić na nfz (i jak dostajesz KOCbto deklarujesz, że w tym momencie nie możesz chodzić do innych lekarzy na nfz). A prywatnie wiadomo- usg dokładne, co tylko chcesz masz zbadane.. Z tego co rozmawiam z dziewczynami w kolejkach to chodzą albo na sam nfz albo dwóch innych lekarzy. A ja za późno się dowiedziałam, że musze być w usk i dlatego wychodzi tetaz jak wychodzi..

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko super jak zaczynasz z nfz i prywatnie, wtedy na nfz możesz wziąć lekarza jakiego chcesz z poradni. A my jak zaczęliśmy w 6 miesiącu to już niestety kor możesz za bardzo szarżować, bo czeka się po 2 mc na wizytę. Swoją drogą to też chore, że nie ma w gabinetach usg tylko normalnie musisz iść do drugiej kolejki do znowu innego lekarza, który Cię widzi pierwszy raz na oczy

• Zimri Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Cześć dziewczyny

Gratulacje Basiu i Kate88. Mam nadzieję że maluszki czują się dobrze. A jak Wy się czujecie?

Mój mąż wczoraj wrócił. Ręką złamana w ortezie. Polska służba zdrowia pożal się Boże. W Rumunii szybciej go zbadano. Nas z pogotowia odesłano bo za godzinę mieli otworzyć poradnie. I miał 36nr. Na szczęście lekarz poproszony przez Babe w ciąży zlitowal się w wziął nas bez kolejki. Potem tylko dostaliśmy opieprz że to nie świeża sprawa bo w końcu zdarzył przejechać z nią 1500km.

A mnie dłonie i nadgarstki nasuwają. Ciesn nadgarstka się pogłębia, palce mi mrowieja, ciężko coś ukroic, odkręcenie butelki z wodą graniczy z cudem.
    Macie jakiś patent na to? Jakieś ćwiczenia?

Teraz w domu ja i mąż - dwie kaleki plus dziecko. A o 16 mamy gości. Z tym że na kawę wpadają to nic szczególnego nie będę szykować.

W nocy chodzę po 5 razy na siku. Dziś miałam farta i byłam tylko 2. ;)

Z rękoma mam to samo, szczególnie prawą więc czuje się jak kaleka. Trzymanie widelca podczas obiadu jest ciężkie i zmirnuam6na lewa rękę, ale nie zawsze do buzi trafiam 😋 najgorsze, że przechodzi mi na lewą dłoń też. Rano nie jestem prawą dłonią ruszyć, zgiac nic utrzymać w niej, a ból i mrowienie mam caky czas.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka wrote:
    Konieczynko, mi na nadgarstek pomagał amol. Za dużego wyboru nie masz, bo żele i maści stricte ortopedyczne w ciąży odpadają (choć niby w 3 trymestrze coraz więcej leków i preparatów można).

Na pewno można altacet, lub jego zamiennik - uzarin, opcja w żelu. Możesz spróbować też zimnych okladow.

Mnie ponad tydzień bardzo boli łopatka i smaruje altacetem 2x dziennie i szczerze to nic nie pomaga... Teściowa pielęgniarka mówi że to jest za słabe żeby mogło pomóc. O amolu i maści vic muszę poczytać czy coś zdziała. Ale basen jest zalecany. Chodziłam w 6 miesiącu, potem mąż wyjechał i nie miałam z kim chodzić ale teraz wrócę 😊

• Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Wszystko super jak zaczynasz z nfz i prywatnie, wtedy na nfz możesz wziąć lekarza jakiego chcesz z poradni. A my jak zaczęliśmy w 6 miesiącu to już niestety kor możesz za bardzo szarżować, bo czeka się po 2 mc na wizytę. Swoją drogą to też chore, że nie ma w gabinetach usg tylko normalnie musisz iść do drugiej kolejki do znowu innego lekarza, który Cię widzi pierwszy raz na oczy

Z tym laudanskim głupio wyszło, on chyba przeszedł do arciszewskich. Ja to w ogóle, jak nie z tej bajki urwana, co trzeba. W rodzinie małych dzieci nie ma, nie ma kogo popytać (nawet nie chodzi o szpital, lekarza, poród ale o rzeczy wyprawkowe). Koleżanki w większości prywatnie i to chwala swoją klinikę, a negują konkurencję. A już szczyt wszystkiego, że chwalą np. Za to że wanienki nie trzeba kupować tylko dostają w prezencie, kurcze wanienka zajebisty koszt 30zl! Albo że na wypis nie trzeba ubranka, bo z logo dostają i widać gdzie urodzone.

A kto jest teraz szefem za laudanskiego, lemancewicz? Bo na stronie szpitala nie ma zmian.

• Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Mnie ponad tydzień bardzo boli łopatka i smaruje altacetem 2x dziennie i szczerze to nic nie pomaga... Teściowa pielęgniarka mówi że to jest za słabe żeby mogło pomóc. O amolu i maści vic muszę poczytać czy coś zdziała. Ale basen jest zalecany. Chodziłam w 6 miesiącu, potem mąż wyjechał i nie miałam z kim chodzić ale teraz wrócę 😊

Amol stosuję, bo ginekolog, rodzinna, ortopeda i neurolog powiedzieli ze można. Stosuję na ból głowy, pleców, nóg. Jak miałam problem nadgarstkiem również, tylko ja nie mialam ciesni. Pewnego dnia się obudziłam i nie dałam rady się ubrać, wziąć kubka, w ogóle ruszyć. Na rtg się nie zgodziłam i po miesiącu przeszło, ale nie wiemy co to bylo:-/

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka wrote:
    Z tym laudanskim głupio wyszło, on chyba przeszedł do arciszewskich. Ja to w ogóle, jak nie z tej bajki urwana, co trzeba. W rodzinie małych dzieci nie ma, nie ma kogo popytać (nawet nie chodzi o szpital, lekarza, poród ale o rzeczy wyprawkowe). Koleżanki w większości prywatnie i to chwala swoją klinikę, a negują konkurencję. A już szczyt wszystkiego, że chwalą np. Za to że wanienki nie trzeba kupować tylko dostają w prezencie, kurcze wanienka zajebisty koszt 30zl! Albo że na wypis nie trzeba ubranka, bo z logo dostają i widać gdzie urodzone.

A kto jest teraz szefem za laudanskiego, lemancewicz? Bo na stronie szpitala nie ma zmian.
    Laudański idzie do Warszawy, a teraz pełni obowiązki ordynatora Przepieść. Ja tak samo nie wiedziałam co do czego bo siostra w Warszawie rodziła a w Białym koleżanki na Parkowej. I też zachwycone bo nie muszą nic brać tylko wszystko dostaną :) ale żadna sobie nie zdawała sprawy, że w razie nagłej sytuacji zabierają jej maluszkani wioza do szpitala a ona zostaje w prywatnej klinice. Nie wiem jak Ty, ale ja się bardzo boję porodu.. Boję się chyba tej opieki lekarzy i położnych. Obstawiam się już z każdej możliwej strony ale znając życie to jeszcze pewnie coś mnie zaskoczy

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola a czułaś ta akrobacje, bo chyba musiało to być średnio przyjemne....😏

Pytanie w kwestii pieluch tetrowych/muslinowych/bambusowych...:
    Jakie polecacie??

Bo powiem tak: po praniu i prasowaniu 1) otulacz Lulalove jest super 2) pieluszka muślinowa Pink No more jest Ok 3) tetry od mamyginekolog są Ok, ale
    Muslinowe pieluszki ze smyka to jakiś dramat - po praniu w 40 stopniach i prasowaniu wyglądają jak szmatki 😤

Dokupilabym chętnie jakieś ładne (raczej ze wzorkami) pieluchy średniej wielkości...a nie chce się juz naciąć...jakie macie typy :)????

‹‹ 989 990 991 992 993 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ