X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, Kokosowa... strasznie szybko. Ja też robiłam wymianę szafy córki ostatnio ;) I też wszystko oddaję koleżance. Ale młodego ciuszki będę zostawiała... Jeśli nie dla siebie w przyszłości to dla siostry ;)

Właśnie ponownie zamówiłam te same bluzki z H&M, tyle, że mniejsze o rozmiar. A tamte zwrócę jak tylko dojdzie do mnie druga paczka :)

Kookosowa lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerici, a dodatni GBS ma jakieś większe konsekwencje niż antybiotyk przed porodem? Może to głupie pytanie, ale ostatnio miałam ujemny ;)

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu cieszę się, że u Was wszystko dobrze. Teraz możesz się cieszyć swoim Malenstwem :) i powiem Ci, że bardzo chciałabym już mojego Maluszka mieć ze sobą <3

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze nie mogę nadrobić, mam chyba z 20 stron do tylu. Na razie znowu ostatnie pare stron przeleciałam. Niby caly czas leze, ale albo cos cztam, albo jakiś film, albo ktoś zadzwoni i shopping online ;) i jakos tak leci. W międzyczasie jeszcze bawie się z z synkiem. Z drugiej strony czas do wizyty mi się mega dluzy, jeszcze 6 dni. Ale jakos czuje, ze mnie zapuszkują już w szpitalu. Mentalnie się szykuje. Na szczęście maz przywozi jutro moja mame, zostanie z nami we wrześniu, będzie trochę latwiej i nie będziemy musieli sie stresować, jak zorganizować opieke młodemu, jak cos zacznie się dziac.
    Musze tylko przetrwać sama pol dnia z 4 latkiem lezac ;), bo popołudniu pojdzier do mojej przyjaciolki pobawić się z jej dziecmi.

Caberera wlasnie, ze nie czułam tego obrotu, chyba w nocy to zrobil, ale wydawalo mi się, ze inaczej czuje ruchy, Sytuacja była o tyle smieszna, ze w piątek na wizycie był miednicowy, w pon miałam planowo isc do szpitala bo tam miałam rozne przygody po drodze, trochę na obserwace i docelowe cc po paru dniach. No i pojechaliśmy rano na Polna, przyjecie itd. te wszystkie procedury, na oddziale usg a tam glowa na dole. Ktg nagle okazało się super, bo wcześniej wstawki regulartnych skurczy już miewałam, no i o 15 bylam w domu. Także tak mnie zalatwil mój syn ;).

Kate jesteś mega dzielna, szacun naprawdę, 34tc już calkiem bezpieczny, waga piekna, a jak oddychają maluchy, samodzielnie czy zj akims wspomaganiem? Zdazylas dostać sterydy? Pamietam, ze pisalas o miekkij krótkiej szyjce, pamiętasz ile miała ? lezalas pod koniec w szpitalu czy w domu? Sorki, za tyle pytac ale jestem zainteresowana zwiadomych wzgledow.
    Basiu piękne zdjęcia, wzruszające. Filipek jest dzielny, a stabilny stan to dobra wiadomość.
    Monijak będziesz robic badania to może jeszcze morfologie , alt i ast???

Reszty nie pamiętam :P.

Cabrera lubi tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Mamy starszaków, nosicie jeszcze swoje dzieci? Ja staram się od dłuższego czasu nie podnosić już mojego synka (13 kg), ale czasami się zdarza, że muszę. Ale nie żadne długie noszenie, tylko raczej podniesienie na chwilę (niestety od roku przechodzi bunt dwulatka i czasem kładzie mi się np. na chodniku :/). Myślicie, że coś się może od tego stać? Dziś miałam taką sytuacje, czuję lekkie napięcie w brzuchu, ale może to z nerwów.
    Borys wazy ok 12.5 i zdecydowanie stram sie go nie nosic, ale podniesc czasem trzeba, glownie w sytuacja typu posadzic w foteliku, (bo sam sie tam gramoli zasem 10 minut przechodzac przez wszystkie dsiedzenia w samochodzie), albo na sedesie jak jestesmy gdzies gdzie nie ma nocnika albo schodka. Mowilam mojemu gin o tym, kazal ograniczac do minimum, ale sam mowil, ze rozumie, ze nie da sie w ogole

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola, morfologię i tak robię co miesiąc, na każda wizytę :)

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • meerici Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Meerici, a dodatni GBS ma jakieś większe konsekwencje niż antybiotyk przed porodem? Może to głupie pytanie, ale ostatnio miałam ujemny ;)
    W którejś z mądrych książek czytałam, ze przy dodatnim GBS i odejściu wód płodowych do szpitala trzeba się udać w te pędy, żeby antybiotyk podano jak najszybciej. O tyle mnie to stresuje, że my jednak kawałek do naszego szpitala mamy 😕 Poza tym to chyba żadne dodatkowe konsekwencje (o ile dziecko faktycznie nie zdąży się zarazić).

moni05 lubi tę wiadomość

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025!
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oddaje teraz przyjaciółce. Wśród znajomych miałam pierwsza dziecko. I całą wyprawkę 56-68 oddałam biednej mamie. A chwilę później się okazało że przyjaciółka zaszła i bratowa więc już teraz oddaje jej. Bratowa za to ode mnie dostaje ciuszki ze sklepu a potem odda Bartkowi :) ruch w interesie jest :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka waży 16 kg i kilkanaście razy ja podnisze na chwilę. A to do WC, a to wysadzić jak poza domem, do wanny wsadzić i wyjąć tego typu sytuację.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerici tak z dodatnim gbs antybiotyk musisz dostać od razu. Ale poza tym nic z tym się nie robi. Mama jest tylko nosicielem. Bardzo rzadko mamy z tego powodu jakieś zachorowania.

meerici, moni05 lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś Wiki ma 1 noc poza domem. Nocuje z teściowa na działce. Jak się zgodziła i rozlaczylam to od razu się popłakałam. Każdy mówi wypisz się, a ja wiem ze będę bardziej nie spokojna jak tam ona bez mnie bo razem spimy. To hormony czy sam fakt, że 1 raz. 😊
    Korzystając z okazji, że dziś sama w domu, wywaliłam wszystkie swoje ciuchy z szafy i robię porządki.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Pola, morfologię i tak robię co miesiąc, na każda wizytę :)
    o to super, myslalam, ze w międzyczasie dorabiasz ten mocz na okoliczność tego podwyższonego ciśnienia
    Mój młody ponad dwadzieścia kilo i zdecydowanie go nie nosze, chociaż czasem się domaga jak mega zmeczony, ale mu tlumacze, ze nie mogę i generalnie to rozumie i jakos się udaje. Tacie nawet tłumaczy, ze on musi go zanieść bo mama nie może :P także cos tam do niego trafia.
    dzisiaj się ubawiłam, bo mu jakiś samochodzik wpadl pod kanape, a tam dosyć waska szczelina, wiec mu tluacze, ze musimy poczekać na tate, bo ja nie dam rady się polozyc na podłodze z tym brzuszkiem, a on "wiem mamusiu, bo ty masz trampolinę z dzidziusiami" :) :P, nie wiem czy odbilabym się od tej podłogi jak od trampoliny, ale musiałbym chyba jakas joge odstawić, żeby to autko wydobyc :P .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2019, 20:18

nuśka91 lubi tę wiadomość

• pOla34 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimiri mysle, ze 2w1, fakt, ze pierwszy raz i ze hormony. Mój nieraz zostawal na dluzej z babcia, zawsze to przezywalam, a w ciąży nie bylam, ostatnio pojechal z mezem na tydzień i nie chciał wrocic, to został sam na drugi tydzień, ja to znosiłam roznie, on swietnie się bawil. A pierwszy raz jak go zostawiałam na kilka dni z tesciowa to było w dość przykrych okolicznościach i po prostu nie miałam wyjścia, ale tam było dużo roznych emocji. Generalnie mysle, ze mloda będzie zadowolona bo to fajna przygoda i na pewno to znesie lepiej niż Ty. Wykorzystaj ten czas na jakiś relaks, zostaw sprzątanie, może jakiś film albo ksiazka, wyspij się.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja noszę bo nie chodzi , ale u mnie roczna córka i niecałe 8kg więc nie na tragedii. Ograniczam jak mogę, z reguły gdzieś wsadze, skądś wyjme i sadzam na podłodze niech raczkuje. A ba zewnątrz to cały czas wózek.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To bardzo mnie ciekawi jaki ja mam gbs- u dr wyszedł ujemny - wynik był po 5 dniach, a w szpitalu dodatni i wynik po 6 dniach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2019, 20:31

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate piekna waga jak na bliźniaki! A własnie,jak mają na imię? :)
    Atyde ale ślicznotka <3
    Japonka czyli pozostaje leżeć :) dasz radę!
    Basiu ale cudnie <3
    Kokosowa no właśnie gbs jest zmienny..dzisiaj miałam spotkanie z położną i o tym rozmawiałyśmy , bo lekarz mnie za 2 tyg.ma kierować na badanie i ona mówiła,że może byc w pierwszej ujemny a teraz np.dodatni..
    Zimri ja to przeżyję w szpitalu, pierwsze noce bez Poli. Będzie ciężko.
    gratuluję wizyt!

A ja szybka relacja z wizyty- prawie odleciałam na usg,przycisnąl mi brzuch dopływ krwi haha;p pierwsze co to lekarz spytal o tydzien bo mam wielki brzuch😂😂 szyjka zamknieta,2.9cm.wiec pomału sie skraca jak z Pola. Lutke 2 tyg.do wizyty i odstawiac bedziemy😀
    Misio super,2270g. Bardziej proporcjonalny niz ostatnio.
    Wody 3.5, przeplywy super. Ja na wadze na plusie 7.4 kg (taaa niby miesiąc po porodzie juz po mnie ma byc nie widac;p) .
    Aaaaaaaaa to juz tak blisko🤗🤗
    Po wizycie byłam na zakupach i położnej i pierwszy raz poczułam (miałam 2 mega intensywne dni ostatnio) co to znaczy ból w pachwinach(?) , normalnie nogi się uginały :O dziwne uczucie..
    W poniedziałek jadę na spotkanie do szpitala z anestezjologiem by miec już na zaś w razie W zgodę na zzo (nie planuje ale różnie bywa).
    Jedyne co mnie zmartwiło to fakt,że jak wody odejdą i akcji skurczowej nie bedzie to oni kładą na patologie na 48h i jedynie robią ktg i co 8 h morfologie... dopiero później działaja..

Otworzyłam pampersy i te 1 takie wielkie,że do szpitala dokupiłam jednak 0 :P
    i mam pytanie,bo szukam śpiochów jeszcze ale takich rozmiarowo malusich.. bo te co mam 56 to tez wielkie..gdzie znajdę najmniejsze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2019, 20:32

kasia1518, moni05, Dominika32 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam dodatni gbs, jeszcze raz penwoe będę miałam pobierany, ale na samym początku ciąży mi pobierała 😉
    Jasia niestety czasami noszę ... Staram się jak najmniej, ale czasami nie
    Ma wyboru. Kilka razy musiałam go zatachac na 4 piętro, więc no ... 🙄

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuula;2525 wrote:
    Basiu ogromne gratulacje, Kate również! Byłyscie mega dzielne!! Nie było mnie kilka dni a tu takie wiadomosci! Niech maluszki rosną zdrowo :)
    Ja byłam wczoraj na wizycie. Mały ma 2800 g. Wszystko dobrze. Lekarka zapytała jak chcę rodzić. Byłam w szoku bo zaproponowała cc ze wzgl na 6 pròb inv, inseminacje i nasze przeżycia i obawy... mam sie zastanowić.
    Stąd moje pytanie, termin mam na 2.10 wg inv, wg 1 prenatalnych 29.09 A wczoraj jej wyszło 22.09. Wizyta dopiero 12.09 I gdybym się zdecydowała np.na cc to przecież może być już za późno by cokolwiek ustalać, nie wiem...
    Kiniorek Ty pisałaś że masz cc 13.09 I w sumie mamy podobne terminy A masz już dawno ustalone.
    Oczywiście sn może być wcześniej i nie obawiam się tego.
    Aguuula Kiniorek ma cukrzycę ciążową i chociażby z tego powodu cc może mieć zalecaną wcześniej :)

Natomiast z tego, co wiem to obecnie odchodzi się od cc na więcej niż 2 tygodnie przed terminem. Coraz częściej ustala się termin np. tydzień przed, żeby dziecka nie wyciągać za wcześnie albo dostaje się skierowanie i ma się przyjechać, jak zacznie się akcja porodowa, żeby zrobić cc na gorąco, bo to korzystniejsze dla dziecka i matki. Także podejście do tego, kto kiedy ma cc jest różne i myślę, że nie ma co się tym martwić :) cc zdążą Ci zrobić, jeśli się zdecydujesz na wizycie następnej :)

Aguuula;2525 lubi tę wiadomość

• Karooo93 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka - co to za spotkanie z anestezjologiem ? I zgoda na zzo? 😱
    Pierwsze słyszę o czyms takim 🤔

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka ja kupiłam ubranka 56z tej firmy https://eevi.pl/ polecam bo bardzo fajny gatunek bawełny i rozmiar 56to 56 bo inne to sporo zawyżone.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

m6jvh4cdtelsgr6u.png
‹‹ 996 997 998 999 1000 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ