X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może głupie pytanie ale przyszło mi na myśl w nocy, w co ubierać maluszka do spania? Czy ubiera się sam pajacyk czy pod pajacyk body? Mówię o takiej temperaturze jaka jest w domu na jesień czyli około 23 stopni jak u nas

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    To ja jeszcze ide 5.09 czyli chyba dzien przed Toba ;) to ok.2.5 kg.moga dobic? 😀
    Według połowy siatki to tak. Ja się boje, ze teraz zmierzy mi go na 2,5 dobrze, a wcześniej absurdalne 2300 i wielki brzuch i będzie myślał, ze słabo przyrasta :/

Paulina, 23 stopnie to lato dla mnie 😁 a w czym sama śpisz? Ja bym włożyła body i ewentualnie cieńszy śpiworek.

Pierwszy raz mam tak, że obudziłam się wściekle wręcz głodna. I nie zasnę przez to. Siku i ssanie takie, że muszę wstać i zjeść :/ (normalnie jem koło 9:00).

paulina2811 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    kurcze nie mogę nadrobić, mam chyba z 20 stron do tylu. Na razie znowu ostatnie pare stron przeleciałam. Niby caly czas leze, ale albo cos cztam, albo jakiś film, albo ktoś zadzwoni i shopping online ;) i jakos tak leci. W międzyczasie jeszcze bawie się z z synkiem. Z drugiej strony czas do wizyty mi się mega dluzy, jeszcze 6 dni. Ale jakos czuje, ze mnie zapuszkują już w szpitalu. Mentalnie się szykuje. Na szczęście maz przywozi jutro moja mame, zostanie z nami we wrześniu, będzie trochę latwiej i nie będziemy musieli sie stresować, jak zorganizować opieke młodemu, jak cos zacznie się dziac.
    Musze tylko przetrwać sama pol dnia z 4 latkiem lezac ;), bo popołudniu pojdzier do mojej przyjaciolki pobawić się z jej dziecmi.

Caberera wlasnie, ze nie czułam tego obrotu, chyba w nocy to zrobil, ale wydawalo mi się, ze inaczej czuje ruchy, Sytuacja była o tyle smieszna, ze w piątek na wizycie był miednicowy, w pon miałam planowo isc do szpitala bo tam miałam rozne przygody po drodze, trochę na obserwace i docelowe cc po paru dniach. No i pojechaliśmy rano na Polna, przyjecie itd. te wszystkie procedury, na oddziale usg a tam glowa na dole. Ktg nagle okazało się super, bo wcześniej wstawki regulartnych skurczy już miewałam, no i o 15 bylam w domu. Także tak mnie zalatwil mój syn ;).

Kate jesteś mega dzielna, szacun naprawdę, 34tc już calkiem bezpieczny, waga piekna, a jak oddychają maluchy, samodzielnie czy zj akims wspomaganiem? Zdazylas dostać sterydy? Pamietam, ze pisalas o miekkij krótkiej szyjce, pamiętasz ile miała ? lezalas pod koniec w szpitalu czy w domu? Sorki, za tyle pytac ale jestem zainteresowana zwiadomych wzgledow.
    Basiu piękne zdjęcia, wzruszające. Filipek jest dzielny, a stabilny stan to dobra wiadomość.
    Monijak będziesz robic badania to może jeszcze morfologie , alt i ast???

Reszty nie pamiętam :P.

Maluchy oddychaja same juz sa wyjęte z inkubatorów, po pietwszym szoku zalewa mnie taka fala miłości ze nie moge tego opisać.. dosyałam dostać steryd 12h przed ale na sużo sie nie zdał bo chociaż doba powinna byc zachowana. Szyjka byla miękka ale miala prawie 2 cm.. mialam wizyte o 15 a o 1 w nocy jjuż skurcze.. leżałam w domu ale właściwie nikt nie kazał mi leżeć..

Kciuki za Was dziewczyny! Ja sie bałam sn... ale tak szczerze gdyby to byl sam poród bez wstrzymywania to naprawde nie ma czego sie bać. Ja godzine rodziłam łożyska ale trafiłam taka połozna co sie nie poddała...

Kookosowa, nuśka91 lubią tę wiadomość

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przy dodatnim GBS podobno już od wyniku aż do porodu podają antybiotyk.

Moni ja mam ogromny brzuch😂 a brzuch nie świadczy o wadze dziecka.. ;)

Moja granica 34 tygodnia osiągnięta😍 teraz 3 tyg.i donoszona😀

kalcia, moni05 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś

Donoszona jest od 36+6? Co do GBS, siostra jak urodziła synka 35+5 i nie miała wyniki GBS to podali jej jedna dawkę antybiotyku

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytam o te tygodnie bo u nas na szkole rodzenia mówili, że już 36+0 to ciąża donoszona

• Aaga Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję kłaść spać w samym pajacyku i w śpiworek. Temperaturę gdzieś na 21st. będziemy regulować. U nas zazwyczaj tyle jest, ale położna właśnie mówiła, żeby nie nagrzewać nie wiadomo jak w domu jak jest dziecko. Opowiadała jak chodziła na patronaże i wchodząc aż buchało gorącem.

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 37+0 to donoszona.
    Kate super,że same oddychaja 😍 i również myślę,że strach przed sn jest na wyrost,przeciez natura nas stworzyla do tego. Brawo dzielna mamusiu ;*

Porównałam sobie Pole do Olka i Olek jest ciezszy o 250 g.na tym etapie a ja lżejsza o 0.6 kg😂

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Paulina ciąża donoszona to 38 tydzień.

Wczoraj wstałam połamana a dziś przebudziłem się i spałam na plecach. Nic mnie nie boli. Musiał się dobrze ułożyć E nic mi nie miażdżył w środku :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Dzień dobry :)

Paulina ciąża donoszona to 38 tydzień.

Wczoraj wstałam połamana a dziś przebudziłem się i spałam na plecach. Nic mnie nie boli. Musiał się dobrze ułożyć E nic mi nie miażdżył w środku :)
    O to dobrze wiedzieć, bo dziewczyna była w 36+5 i jej powiedzieli, że już ma ciążę donoszoną. Tak samo z siostrą, 35+5 i na Żelaznej jej powiedzieli, że zabrakło 3 dni żeby była donoszona. A mi też się wydawało, że od 38

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:-)
    Kiniorek Ty z rozchodzacym spojeniem lonowym to chyba nic tego wesela Noe użyjesz...

Obudziłam się w nocy na siku,ale tak mi się wstać nie chciało że obrucilam się na bok i jakoś usnelam,i śniło mi się że weszłam ma stół przy którym mąż jadł obiad sciaglam gacie i nasikalam mu do miski....
    Bosheeee jak wyskoczylam z tego łóżka:-)

Miłego dnia;-)

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina wiesz te błędy to pewnie jest dlatego że różni lekarze różnie liczą tygodnie. 36 i 5 tydzień to też jest 37 tydzień. Ale donoszona ciąża to skończony 37 a nie rozpoczęty. Każdy lekarz i każda położna jaka miałam do czynienia zawsze mówi że 38 to donoszona. Dziecko powinno się rodzić dwa tygodnie przed i dwa tygodnie po terminie z om.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. No idę. Jak powiedziałam, że nie przyjadę, bo mam problemu to ciotka z wujkiem i młodymi załatwili specjalnie pokój do leżenia dla mnie nad salą weselna... Na sali weselnej jak coś będzie moja położna z pierwszej ciąży hihi Krzysiek powiedział, że mnie będzie co 2godz wysyłać do pokoju, chyba że będzie widział po mojej minie że już jest kiepsko to będzie mnie normalnie za rękę do pokoju. Auta nie prowadzę. W razie czego będę mieć podwózkę do domu jak tylko poproszę. Tańczyć nie będę ale przynajmniej trochę ludzi zobaczę. Bo leżenie w 4scianach to dla mnie udręka...
    Witam się w 36tc.
    Miłego dnia dziewczyny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2019, 08:41

f2w3dqk3m66a9e1d.png

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika buhahahahahaha 😂😂😂😂

Kiniorek podziwiam bo mnie by sila nikt na wesele w tym stanie nie wyciagnàl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2019, 08:41

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Tak czytam i kurde myślę... Muszę zapytać... Od kiedy wiek matki jest wskazaniem do cc? Mam koleżanki które rodziły po 40,nawet bliźniaki w wieku 43 lat i wiek nigdy nie był wskazaniem do cc. Hmmm m....
    Emikey to moja pierwsza ciąża i takie słowa usłyszałam od mojego lekarza i ufam mu na 100%bo on jest przeciwnikiem cesarek na życzenie nawet kiedyś obszerny artykuł czytał jego na ten temat więc myślę że jeśli nie miał by powodu to by tak nie mówił.A ja raczej więcej dzieci mieć nie będę bo już późno więc zamierzam go słuchać😉

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja też mam duży twardy napięty brzuch a mała ma 2200 g. Mój brzuch jest większy niż jak rodziłam wojtka a ważył 2410 g.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate super, że dzieciątka same oddychają :)

Tutaj ktoś pytał o gbs, podpytalam wczoraj lekarza i powiedział, że to, że w pierwszej ciąży miałam dodatki, nie oznacza, że teraz taki będzie i mam powtórzyć badanie bo może wyjść ujemny.

Co do cesarke też podpytalam, bo ogólnie mi moj lekarz 30 września robi cesarke, ale powiedział mi, że gdyby mnie wcześniej coś wzięło, a go na dyżurze nie było, a personel kazał mi rodzic naturalnie to mam nie wyrazić na to zgody, bo mam do tego pełne prawo, po pierwszej cesarce (szpital koźle). I inni wtedy muszą wykonac mi cc. Więc niby już nie ma możliwości wyboru jak chce się rodzic po cesarce, ale każdy szpital i tak zrobi co uważa za stosowne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2019, 09:42

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zaczęłam się aż tak zastanawiać, jeżeli bakteria gbs jest też w układzie pokarmowym to przecież dostarczana jest tak jakby do płynu owodniowego, czyli do dziecka. I tak się zastanawiam czy jest możliwość zarażenia dziecka w ten sposób, bo w literaturze i internecie jest tylko możliwość zarażenia poprzez kontakt z bakteriami z pochwy, ale jakoś tak nie daje mi to spokoju. Głupie to pytanie ale jakoś mi głowę zaprzata

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde ja tylko słyszałam o tym, że przy porodzie sn może się dziecko zarazić. Ja mam gbs niestety... Wyszło w 22tc jak byłam w szpitalu.

Ale wymyśliłam sobie mały biznes jak urodzę i będzie chwila, żeby coś robić. Teraz kasy nie mam ale później czemu nie. Chce robić zawieszki personalizowane do smoczków :) bardzo mi się to podoba a widzę na tutkach że nie jest to trudne :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :) Witam się po przespanej nocy bez żadnych pobudek <3
    Kate,super że z bliźniakami wszystko ok <3
    Dominika, 😂😂😂 niezły sen :D
    Kiniorek, baw się dobrze tylko oszczędnie :D
    Miłego weekendu wszystkim 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2019, 09:49

‹‹ 998 999 1000 1001 1002 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ