X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Magu Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do coli to na mdłości nie próbowałam, ale pamiętam, że w pierwszej ciąży przynosiła ulgę przy zgadze, kiedy nic innego nie pomagało.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    z usg, ale no foteczka nie pozostawia wątpliwości.
    Dobry sprzęt i lekarz i w13tc juz serio widac :)
    No ja mam w środę, sprzęt dobry, specjalista podobno też zna się na rzeczy i dużo usg wykonuje i się zastanawiam czy się przywiązywać do tego co lekarz powie. :D

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka82 wrote:
    Nie wiem czego nie rozumiesz w tym, że pisze że nie usunęła bym. No nie zrobiłabym tego i już. Przecież nie mówię, że panie które chore dziecko by usunęly robią źle. Przeciwnie, cały zaś pisze, że taka sytuacja, czyli tzw.kompromis aborcyjny, powinna być dopuszczalna.
    Natomiast jestem przeciwna aborcji zdrowej ciąży, bo ktoś wpadł, a nie chce dziecka i w nosie mam sytuację tej osoby. Uprawianie seksu zawsze wiaze się z ryzykiem zajścia w ciążę i powinno się to ryzyko wliczyć w decyzję o uprawianiu seksu.
    Uważam, że życie jest już od momentu poczęcia i nie mam prawa tego życia odbierać. Co innego jeśli to życie miałoby być cierpieniem, czyli właśnie ciężkie wady płodu, który się urodzi i będzie cierpiał do prawdopodobnie przedwczesnej śmierci. Wtedy matka powinna mieć prawo decyzji czy zdecyduje się opiekować chór dzieckiem i jednocześnie skaze to dziecko na cierpienie.
    Mam koleżankę, której dziecko miało wykryte wady anatomiczne, wady narządów wewnętrznych. Badania jej robiono do 26tygodbia ciąży. Ostatecznie wyszło, że narośle na głowie rozszerzają się na plecy, organy wewnętrzne są upośledzone i dziecko po odcięciu od pępowiny bez wątpliwości umrze, bo nie ma szans na samodzielne oddychanie. W takiej sytuacji utrzymywanie ciąży jest bez sensu, ale jeśli dziecko ma mieć np zespół Downa to ja osobiście (zaznaczam że mówię o mnie) nie odebrałbym tego życia, bo osoby z zespołem Downa mają szansę na w miarę normalne funkcjonowanie, na szczęście, zakładają rodziny, pracują.
    Nie chcę się kłócić, nie chce was do mojej opinii przekonywać. To moja prywatna opinia, jestem przeciwna aborcji bo ktos ma za małe mieszkanie albo nie czuje instynktu. Moim zdaniem to nie powód do odbierania życia. Zaznaczam raz jeszcze, że mówię o aborcji na życzenie z przyczyn jak wymieniłam w zdaniu wyżej.
    Jeśli chodzi o wady, choroby, gwałt czy zagrożenie życia to uważam, że powinno zostać w mocy obowiązującej obecnie prawo, nikt nie powinien tego zmieniać, choć wydaje się że obecna władza właśnie tego chce, a jednocześnie nie daje żadnej pomocy rodzicom dzieci chorych.

No cóż... To dlaczego uważasz że zdrowe dziecko z gwałtu powinno być usunięte? Przecież jest dzieckiem od poczęcia, może mieć piękne życie. To dlaczego w tym przypadku dobro kobiety zgwałconej jest ważniejsze od dziecka z gwałtu?
    (Zaznaczam: jestem za aborcja tylko zastanawiam się dlaczego z gwałtu nie, ale chore tak skoro argumentem jest, że w chwili poczęcia powstało dziecko)

Marghe lubi tę wiadomość

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2021, 13:31

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    No ja mam w środę, sprzęt dobry, specjalista podobno też zna się na rzeczy i dużo usg wykonuje i się zastanawiam czy się przywiązywać do tego co lekarz powie. :D

no mysle ze tak :)

Magu lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w 1 ciazy tez tak szybko wiedzialam, w tym samym dniu pobieralam nifty i po 10dniach sie potwierdzilo :)

Magu lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czasem piłam kilka lykow coli, bo mi pomagała na mdłości. ;)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem co Wy z ta Cola, nie chce mi sie nadrabiac.
    No jaszka, ze pije cole jak mi niedobrze :)

Miracle lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaak wrote:
    W kwietniu 33. Też pierwsza ciąża.

(Btw moja szwagierka ma 36 lat i robiła test Pappa, jak podała mi wyniki skorygowane to miała wszystko w tysiącach.
    Także wiek nie psuje wynikow, sama byłam zaskoczona że ma takie dobre.

Pytanie mam do dziewczyn z trojmiasta: gdzie robicie test pappa i ile czeka się na wynik? W diagnostyce aż 4 dni. Szukam innego labu.

ja tez 33,
    ZD mam 1:7700
    reszte do 20 000

Nalia lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka82 wrote:
    Ale ja przecież o tym napisałam. Też jestem za utrzymaniem obecnego stanu prawnego, natomiast protestujące panie żądają aborcji na żądanie bo tak, bo nie chce dziecka, a wpadłam. Jestem absolutnie przeciw. Co do bycia w danej sytuacji, jestem przed badaniami prenatalnym, mam 38 lat i spore ryzyko. I wiem, że jeśli dziecko okaże się chore to i tak ciąży nie usune. Po prostu to wiem. Zdam się na los.
    Jestem przeciwna aborcji na życzenie, jestem za aborcją ciąży, z której ma się urodzić bardzo chore dziecko, która pochodzi z gwałtu lub która zagraża życiu ciężarnej, czyli jestem za utrzymaniem obecnego stanu prawnego w Polsce w tej kwestii. Jeśli zrozumiałas inaczej, to po prostu nie zrozumiałaś albo ja napisalam niejasno.
    Zle Cie zrozumialam, ale to dlatego, ze napisalas, ze wyrok TK byl ok tzn ze przepis byl niezgodny z Konstytucją. Tak jak napisałam, ochrona zycia jest wzgledna i stad w mojej ocenie przeslanka byla zgodna z Konstytucja. Natomiast zgadzam sie z Toba co do hasel kolo strajku. Ja np nie jestem za aborcja na zyczenie. Natomiast tez nie jest tak, ze strajk = aborcja na zyczenie. To ze Lenart cos tam krzyczy to jest slabe. Na strajki chodza mli znajomi, ktorzy sa po prostu za kompromisem. Doczepila sie do tego skrajnie lewicowa organizacja i twierdzi, ze wszyscy maja takie hasla. No nie wszyscy i myślę, ze tacy ludzie jak my na tym traca

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2021, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Wombat Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Hejka. Trochę mnie zestresowalyscie jak tak skrytykowalyscie picie coli i jedzenie serniczka. Mi się rzadko Zdarza ale jak już mam ochotę to wychodzę z założenia ze w jestem w ciąży i nogę siebie pozwolić na małe grzeszki. Choćby dla lepszego samopoczuci psychicznego. Wiecie ze cola ratuje życie wielu ciężarnym w pierwszym trymestrze. Nie straszcie nawet.

Co do zakazu aborcji to teraz poszło w bardzo złym kierunku. Ale te rozwrzeszczane baby tez przeginają w druga stronę. Za dużo chcą wiec ludzie przestali je poważnie traktować. Ja jestem przeciwna usuwaniu zdrowych ciąży bo ktoś ma już 5 dzieci. Tu faktycznie trzeba myśleć jak się robi. A w każdej nawet najtrudniejszej sytuacji ludzie potrafią sobie poradzić. Mnie boli zmuszanie do rodzenia chorych dzieci. Dzieci cierpią, rodziny się walą. Ogólnie dramat. I temu można zapobiegać.

Nie stresuj sie. Ja nie krytykuje serniczka i coli, a przynajmniej nie o to mi chodziło :P Odniosłam sie tylko do tego, że kobieta bez cukrzycy ciążowej też dba o swoją dietę żeby była zbilansowana i nie opycha się tym serniczkiem od śniadania :D a tak, to też sobie pozwalam na słodkie, na colę może nie, bo nie pijam kolorowych napoi w ogóle, bo się w tym nie kocham, ale ogólnie i ciastko i pizza wpadnie i nie mam żadnych wyrzutów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2021, 16:03

qb3c20mm8gig3vkj.png
    Starania od 6.2017
    2xHSG - niedrożność jajowodów
    11.2018 - laparoskopia
    10.03.2019 - ivf start
    25.03.2019 - transfer 4.2.2
    1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane :(
    24.09.2019 - transfer 4.2.2
    8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuska to już nie chodzi o to, że ludzie są naiwni. Niestety większość jest najzwyczajniej w świecie głupia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2021, 16:06

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2021, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• ami_ami Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co mnie najgorzej wkurza w tym zakazie aborcji i tv? Że oni non stop pokazują tylko dzieci z zespołem Downa i te wysoko funkcjonujące. A co z rodzicami i dziećmi, które są uziemione w łóżkach, z różnymi przyrządami pomagającymi oddychanie, w pampersach itp.? ZD to nie koniec świata, są inne dużo gorsze schorzenia.
    Ja mam nadzieję, że społeczeństwo pójdzie po rozum przy następnych wyborach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2021, 16:15

Martuśka82 lubi tę wiadomość

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety, nakrecanie przez media nie pomaga :/

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest❤ jest dzidziuś 😍 śliczniutkie 2,54 cm czlowieczka🤗

Martuśka82, Nalia, Migotka29, Etoilka, Marghe, Wombat, Mimi__, Kama91, Apple Lady, Beza87, majóweczka83, ami_ami, Tusianka, Cola87, nat87, Norka01, Kania85, Miracle lubią tę wiadomość

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka82 wrote:
    Nie wiem czego nie rozumiesz w tym, że pisze że nie usunęła bym. No nie zrobiłabym tego i już. Przecież nie mówię, że panie które chore dziecko by usunęly robią źle. Przeciwnie, cały zaś pisze, że taka sytuacja, czyli tzw.kompromis aborcyjny, powinna być dopuszczalna.
    Natomiast jestem przeciwna aborcji zdrowej ciąży, bo ktoś wpadł, a nie chce dziecka i w nosie mam sytuację tej osoby. Uprawianie seksu zawsze wiaze się z ryzykiem zajścia w ciążę i powinno się to ryzyko wliczyć w decyzję o uprawianiu seksu.
    Uważam, że życie jest już od momentu poczęcia i nie mam prawa tego życia odbierać. Co innego jeśli to życie miałoby być cierpieniem, czyli właśnie ciężkie wady płodu, który się urodzi i będzie cierpiał do prawdopodobnie przedwczesnej śmierci. Wtedy matka powinna mieć prawo decyzji czy zdecyduje się opiekować chór dzieckiem i jednocześnie skaze to dziecko na cierpienie.
    Mam koleżankę, której dziecko miało wykryte wady anatomiczne, wady narządów wewnętrznych. Badania jej robiono do 26tygodbia ciąży. Ostatecznie wyszło, że narośle na głowie rozszerzają się na plecy, organy wewnętrzne są upośledzone i dziecko po odcięciu od pępowiny bez wątpliwości umrze, bo nie ma szans na samodzielne oddychanie. W takiej sytuacji utrzymywanie ciąży jest bez sensu, ale jeśli dziecko ma mieć np zespół Downa to ja osobiście (zaznaczam że mówię o mnie) nie odebrałbym tego życia, bo osoby z zespołem Downa mają szansę na w miarę normalne funkcjonowanie, na szczęście, zakładają rodziny, pracują.

Nie chcę się kłócić, nie chce was do mojej opinii przekonywać. To moja prywatna opinia, jestem przeciwna aborcji bo ktos ma za małe mieszkanie albo nie czuje instynktu. Moim zdaniem to nie powód do odbierania życia. Zaznaczam raz jeszcze, że mówię o aborcji na życzenie z przyczyn jak wymieniłam w zdaniu wyżej.
    Jeśli chodzi o wady, choroby, gwałt czy zagrożenie życia to uważam, że powinno zostać w mocy obowiązującej obecnie prawo, nikt nie powinien tego zmieniać, choć wydaje się że obecna władza właśnie tego chce, a jednocześnie nie daje żadnej pomocy rodzicom dzieci chorych.

Ależ ja zaznaczyłam ze nie rozumiem twoje wypowiedzi co do usuwania dzieci na zyczebie. TY byś nie usunęła , TY uważasz ze z każdej styuacji można wyjść, TY tak uważasz. Ja dama widzisz to twoje decyzje nikt cię nie zmusza być myślała inaczej i jest to jak najbardziej ok. Dlaczego jednak popierasz odebranie go kobietom ze zdrowym dzieckiem? ( płodem bo do 10 tyg nie jest to dziecko) nie rozmawiam tutaj o temacie polska a ogólnie. Wyobraź sobie gdyby j
    Ktos ci pow ze masz usunąć ciaze bo takie jest prawo? Tez byś była zgodna. Nie ma czegoś takiego bo uprawiali sex to musza mieć dziecko, pozatym już pisałam o tym ze jeśli to przypadek to często to kobieta zostaje sama bo to jej problem a nie faceta. Temat rzeka, nie muszę się zgadzać ale uważam ze każda z osób powinna sama o tym decydować ponieważ później sama z tym musi sobie poradzić.

Co do polski to owszem temat poszedł z zła stronę i trochę za dużo używa się brutalnych słów a szkoda🥺

Mimi__ lubi tę wiadomość

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla nowych udanych wizyt♥️

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ