Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też dziś mam wizytę a dokładniej badania prenatalne na godzinę 16:00, więc już odliczam. 🙂
Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty! 😉Mama Trójki, Kama91, Marcelina85, Etoilka, nat87, Marianka@87, opóźniona, Tusianka, Marghe lubią tę wiadomość
-
Gosiaaak wrote:Dzień dobry!
Wiem, że nie jesteście lekarzami, wiem że nie powinnam pytać ale wiecie jak to jest być kobietą....
Dziewczyny, dostałam wyniki testu pappa. Ktoś podpowie jakie mniej więcej mogą być przeliczenia? 12 tydzień 1 dzień.
Pappa - 5,550 IU/I (norma w Invicta 2,664)
Beta - 46,10 IU/I (norma 34,5)
Może któraś z Was miała podobne wyniki?
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
nick nieaktualnyUlaa wrote:Ja na zaparcia polecam zakwas z buraków 😀
Codziennie po szklance piję i nie wiem co to zaparcia 💪 a poza tym smakuje mi bardzo więc i jest zdrowe więc same plusy
Też piłam przed ciążą. A w ciąży jakoś przestałam. Dziękuję za przypomnienie. A sama robisz czy kupujesz?Ulaa lubi tę wiadomość
-
Trzymam kciuki za dzisiajesze wizyty.
Ja dopiero niedawno wróciłam z córką ze szczepienia. Była super dzielna, nawet nie jęknęła! Dostała 7 naklejek i dyplom.
Tylko strasznie długo się zeszło w tej przychodni. Do każdego gabinetu oddzielna kolejka - na mierzenie/ważenie, do lekarza i na samo szczepienie. Zapisane byłyśmy na 9.45, a wyszłyśmy z przychodni krótko przed 11.Elena26, Kania85, nat87, Mama Trójki, Nalia lubią tę wiadomość
-
Odebrałam wyniki na dzisiejszą wizytę i niestety glukoza 92 (czyli wg laboratorium w górnej granicy normy dla kobiet ciężarnych). Przed ciążą na początku grudnia miałam 95. W poprzedniej ciąży na tym etapie było 94,3. Krzywe glukozowe robiłam wtedy 2 razy i były w normie, ale ginka zalecała dietę Słodkich Mam, więc teraz też staram się odżywiać wg niej, ale przez to w pierwszym trymestrze schudłam 1kg mimo braku wymiotów. Apetytu specjalnie nie mam, ciągnie mnie do samych niskokalorycznych produktów, np. do kiszonek, selera naciowego, cykorii, zup, surówek... Pamiętam, że w poprzedniej ciąży od początku tyłam za szybko i w końcu przybrałam 17 kg, ale startowałam z niedowagą. Teraz przez cały dzień latam za moją Dzidzią i robimy długie spacery, a nie ma czasu na podjadanie.
Ja też lubię zakwas, a moje dziecko przepada za kiszonymi burakami 🙂
Ale mi dziś wolno leci czas, liczę że z Wami jakoś wytrzymam to czekanie... Powodzenia dla pozostałych wizytujących!Nalia lubi tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
A mi wgl ogórki kiszone śmierdzą i nie mogę nawet zjeść do obiadu.
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
Wiem, że nie jesteście lekarzami, wiem że nie powinnam pytać ale wiecie jak to jest być kobietą....
Dziewczyny, dostałam wyniki testu pappa. Ktoś podpowie jakie mniej więcej mogą być przeliczenia? 12 tydzień 1 dzień.
Gosiaaak tych wartości nie odczytuje się bez wprowadzenia w system, można tylko najeść się stresu. Chodzi o to, że ważna jest kole racja między biochemią a parametrami ultrasonograficznymi. Tak przykładowo, wysokie beta HCG przy wysokim białku Pappa i niskiej przezierności karku da lepsze ryzyko dla T21 niż u innej pacjentki z niskim białkiem Pappa a podobnymi innymi parametrami.System musi przeliczyć twoje wyniki na MOM w zależności od innych parametrów .
Wysoka wolna beta hcg jest parametrem informującym nie tylko o wadach genetycznych płodu ale przede wszystkim o problemach w funkcjonowaniu łożyska, prawdopodobieństwie wystąpienia w ciąży zespołu preeklampsji, heelp (ogólnie stanów niewydolności łożyska. Do tego służy też inny marker- PLGF o którym już tu pisałam.
Bardzo ciekawy wykład dotyczący preeklampsji i dlaczego warto monitorować parametry PLGF w zapobieganiu niewydolności łożyska :
https://www.youtube.com/watch?v=OhaJWXhl-XA -
Mama Trójki wrote:Też piłam przed ciążą. A w ciąży jakoś przestałam. Dziękuję za przypomnienie. A sama robisz czy kupujesz?
Teraz robię sama, ale jak byłam na początku ciąży i nie miałam siły na nic, to kupowałam na lokalnym ryneczkuMama Trójki lubi tę wiadomość
-
Ulaa wrote:Teraz robię sama, ale jak byłam na początku ciąży i nie miałam siły na nic, to kupowałam na lokalnym ryneczku
-
Tak na prawdę to każda świadoma mama powinna przejrzeć materiał który udostępniłam. Na kanale YT "ProjectPrenatal" jest też fajny weebinar dotyczący hipotrofii płodu. I teraz uwaga-to że jesteśmy młode, zdrowe i nigdy w naszej rodzinie nic się nie działo nie zwalnia nas z odpowiedzialności i świadomości czym jest ciąża i z czym możemy się spotkać.
Parametry PLGF to stosunkowo nowe odkrycie w perinatologii i dają ogromne możliwości zapobiegania porodom przedwczesnym wynikającym z niewydolnego łożyska. Łożysko może funkcjonować świetnie w dwóch pierwszych trymestrach lecz po 30tc może wykazać cechy przedwczesnego starzenia i niewydolności-rezultatem tego będzie konieczność przedwczesnego rozwiązania ciąży.Dlatego tak ważne jest oznaczanie różnych markerów aby dać możliwość lekarzom dokonania wczesnej diagnostyki problem który na początku ciąży może wcale się nie ujawnić.
Do tego służy także ocena parametrów biochemicznych (wolna beta HCG i białko Papppa)Zuzka83 lubi tę wiadomość
-
P.s. placuszki z cukinii pychotka o wiele lepsze niż z ziemniaków
Marianka@87, Mama Trójki lubią tę wiadomość
-
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Dobrze że jutro albo pojutrze mam prenatalne. Jeszcze nie wiem gdzie pójdę.31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
Tez już kombinowałam. Liczyłam na wszystkie sposoby. Nie da się. I chyba dobrze. Musi to zrobic lekarz. Ja sobie zdiagnozowałem niskie pappa i się nakręcam niepotrzebnie. A miałaś już usg ze podali Ci jakieś normy ? U mnie w labie nie podają norm tylko sam wynik.
Kania Ty to jesteś normalnie chodząca encyklopedia:)
-
Kurde, ja znowu za niskie żelazo... czyli czeka mnie jeszcze gorsze samopoczucie i zaparcia po tych lekach... 😥
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Dreamer wrote:Tez już kombinowałam. Liczyłam na wszystkie sposoby. Nie da się. I chyba dobrze. Musi to zrobic lekarz. Ja sobie zdiagnozowałem niskie pappa i się nakręcam niepotrzebnie. A miałaś już usg ze podali Ci jakieś normy ? U mnie w labie nie podają norm tylko sam wynik.
Kania Ty to jesteś normalnie chodząca encyklopedia:)
Kochana ja też wpadłam w popłoch jak przyszły moje wyniki, u mnie wykonywane były w 10tc więc beta HCG wyszła ponad 100 IU, wyobraź sobie mój stres, dwa dni ryłam internet w poszukiwaniu informacji i stanęło na tymże nie da się tych wyników interpretować bo systemy FNF przeliczając na MOM uwzględniają m.in wiek ciąży przy pobraniu.Miałam prawo mieć podwyższoną betę HCG bo ona powinna spadać z tygodnia na tydzień.Z białkiem jest odwrotnie-rośnie z tygodnia na tydzień. Na szczęście na dniach mam mieć wyniki nifty i wówczas na USG prenatalnym gdy wyjdzie podwyższone ryzyko to będziemy szukać przyczyn odłożyskowych -
nick nieaktualnyJa robiłam zakwas z buraków tak:
1 kg buraków obranych, pokrojonych w plastry
1 łyżka soli niejodowanej
7-8 obranych, posiekanych ząbków czosnków (można mniej jak się nie przepada za czosnkiem)
3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego
Zalać przegotowaną i ostudzoną wodą, aby przykryła buraki.
Całość robiłam w glinianym, wcześniej wyparzonym garnuszku. Obciążyłam talerzykiem (też wyparzonym), aby nic nie wypływało (bo wtedy szybko pleśnieje), a potem jeszcze przykryłam ściereczką. Zakwas był gotowy za pierwszym razem po około tygodniu. Robiąc następny zakwas dolewałam trochę starego i zakwas robił się szybciej, w kilka dni.
Gotowy zakwas zlewałam do wyparzonych słoików i trzymałam w lodówce do kilku tygodni.
-
nie uwierzycie jak przemyciłam probiotyk synkowi-na placuszek z cukinii dałam polewę z jogurtem naturalnym wymieszanym z probiotykiem. Wciągał równo jak się patrzy dziś na szczęście lepiej, apetyt mu wrócił, nie zwraca,nie ma rozwolnienia.Ufff
Marianka@87, ami_ami, nat87, Mama Trójki, Magu, Wombat, Tusianka, martuśka737, Marcelina85, Nalia lubią tę wiadomość
-
Marianka@87 wrote:Kurde, ja znowu za niskie żelazo... czyli czeka mnie jeszcze gorsze samopoczucie i zaparcia po tych lekach... 😥
-
Hej, mnie już stres odłącza powoli od rzeczywistości:/ W czwartek idę na pobranie krwi, 8 w poniedziałek mam wizytę u swojej gin, a 9 prenatalne. Nie widziałam Malucha od 8 lutego, nie wiem nawet czy żyje Detektorem tętna nie udało mi się znaleźć, choć próbuję codziennie.
Cukier przy poprzednim badaniu też miałam 92 mg, gin powiedziała, że na granicy, ale teraz w czwartek sama go powtórzę, bo wszędzie czytam, że przy 92 już powinnam mieć test OGTT.
Niska hemoglobina też mi grozi, ostatnio tylko ona łapała się w normach. Hematokryt i inne składniki niedokrwistości już były poniżej.
Kciuki za dzisiejsze wizyty DziewczynyElena26 lubi tę wiadomość
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021