X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakrycznie wszystko analizujemy. Ja po jednym usg się zmartwiłam ze tętno tylko 140. A na następnym się zmartwiłam ze aż 170. Także nie dogodzi. Ale faktycznie internety twierdzą ze to dużo. A lekarze ze jest idealnie.

omii lubi tę wiadomość

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    omii wrote:
    Hejo hej. U nas maluszek w 13 tyg ma 153 uderzenia, ja byłam przestraszona że to za mało ale lekarz mówił że jest ok. Sprawdziłam w domu i synek w 13 tygodniu miał dosłownie tyle samo więc mnie to uspokoiło

U mnie na prenatalnych było 156, też oczywiście się zmartwiłam, bo przecież dla kobiety w ciąży nigdy nie ma wyniku idealnego 😉 Ale też uspokoiło mnie, gdy porównałam z wynikiem córki. No i faktycznie mogło być niższe dlatego, że Maleństwo się ledwo przebudziło gdy rozpoczęło się badanie.

omii lubi tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Chyba taki standard. Biega, wszystko rozwala. Ostatnio wspiął się na kominek i porozbijał ramki ze zdjęciami. Wchodzi na stół. No demoluje dom krótko mówiąc. Trzeba mieć oczy dookoła głowy. No i cały czas wymusza na ręce.

Widzisz, ja jestem zdania, że nie ma niegrzecznych dzieci.
    To co piszesz, to jest normalne zachowanie dziecka w tym wieku.

Tusianka, Marcelina85, Magu, Etoilka lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • blama Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po prenatalnych .. 6 cm zdrowego człowieczka ❤️

nat87, Tusianka, Nalia, Kama91, Gosiaaak, Marianka@87, omii, Magda - mbc, Apple Lady, Emma_, Marcelina85, Mama Trójki, Wombat, Wojna, Cola87, majóweczka83, Kania85, Etoilka, martuśka737, Magu, Beza87, Marcia86, opóźniona lubią tę wiadomość

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • Kama91 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2021, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) czy Wy tez macie takie głupie sny? Mnie ostatnio męczą koszmary. Jak nie opętania przez szatana to śmierć. Dziś w nocy śniło mi się, że dwa wielkie czarne kruki zaatakowały mnie w domu...I dodam, ze nie oglądam takich filmów. Nie jestem zbytnio przesądna Ale trochę mnie to męczy (chyba pora iść do kościoła;) Poza tym coś zaczyna pylić w powietrzu. Nigdy nie miałam alergii a drugi rok z rzędu meczy mnie katar, oczy łzawia. Czy są w ogóle jakies leki na alergie dla kobiet w ciazy?

• Nalia Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dołączam do temu boląca głowa. Wczoraj wieczorem zaczęła i boli cały czas. Lekko i znośnie, ale jednak. W nocy poszła mi krew z nosa z jednej dziurki. Ale ciśnienie 108/60. 🤷‍♀️

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miewam koszmary i dziwne sny, w ciąży to normalka. Np. śniło mi się, że zaczęła się wojna i nocą nad moim domem leciał sznur wojskowych helikopterów, a mój mąż czołgał się po ziemi w ogródku i mi też kazał za nim pełzać (a miałam już ogromny brzuch), żeby posadzić po ciemku w tajemnicy koperek na ciężkie czasy 😂

Kama91, majóweczka83, Etoilka, Gosiaaak lubią tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2021, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Do wszystkich dobrych rad trzeba podchodzić z dystansem, bo każde dziecko jest inne. Ja np. chciałam nosić dziecko w chuście. Ale moje dziecko bardzo dużo spało i bez problemu zasypiało czy to w wózku czy w łóżeczku, więc chustę zamotałam ledwie kilka razy. Nie ma najlepszych butelek/smoczków/pieluszek/ubranek/mleka mm/sposobów na usypianie. Może być co najwyżej coś co się najlepiej sprawdza u danego dziecka, ale drugiemu zupełnie nie pasuje. :) Można posłuchać czy zapytać o radę kogoś doświadczonego (któraś pisała o położnej środowiskowej, a to też nie zawsze jest dobre źródło, zależy na kogo się trafi), ale to i tak trzeba zweryfikować i sprawdzić na sobie i swoim dziecku. Dlatego na przykład nie warto kupować dużego zapasu pieluch, bo może się okazać, że dziecko akurat na dane ma uczulenie.
    A propos pieluszek - któraś z Was planuje wielopielo?

Tak ja!!! Poprzednie 2 dzieci na wieluszkach. Pierwsza córcia krótko, na samej tetrze (kiedyś nie było takich fajnych systemów jak teraz), a druga od 7 miesiąca życia do odpieluchowania. Wiele pieluszek pozostanie dla trzeciego dzidziusia.
    Najlepiej przetestować wszystkie systemy i pozostać przy tych, które się najlepiej sprawdzają. Nigdy nie miałam problemów z odsprzedażą.
    U nas najlepiej sprawdziły się otulacze wełniane + wkłady w dzień, na noc formowanka i gatki.
    Teraz planuję wielopieluchować od urodzenia, ale u noworodka lepiej sprawdzi się tetra niż wkład plus otulacz. To też najtańsza opcja. Są też pieluszki jak pampersy ale to już najdroższa opcja.
    A tak w ogóle wielopieluchowanie bardzo wciąga. ;)

• Kama91 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2021, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Ja też miewam koszmary i dziwne sny, w ciąży to normalka. Np. śniło mi się, że zaczęła się wojna i nocą nad moim domem leciał sznur wojskowych helikopterów, a mój mąż czołgał się po ziemi w ogródku i mi też kazał za nim pełzać (a miałam już ogromny brzuch), żeby posadzić po ciemku w tajemnicy koperek na ciężkie czasy 😂
    No to się uśmiałam:D z takich innych dziwnych rzeczy przed badaniami prenatalnymi śniło mi się, ze byłam u lekarza, ktory zamiast zrobic mi usg wsadził mi do macicy średniej wielkości kamerę i okazało się, ze zamiast dziecka mam w brzuchu węża. Masakra ... aż wstyd to opowiadać nieanonimowo :/

• Kama91 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2021, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Trójki wrote:
    Tak ja!!! Poprzednie 2 dzieci na wieluszkach. Pierwsza córcia krótko, na samej tetrze (kiedyś nie było takich fajnych systemów jak teraz), a druga od 7 miesiąca życia do odpieluchowania. Wiele pieluszek pozostanie dla trzeciego dzidziusia.
    Najlepiej przetestować wszystkie systemy i pozostać przy tych, które się najlepiej sprawdzają. Nigdy nie miałam problemów z odsprzedażą.
    U nas najlepiej sprawdziły się otulacze wełniane + wkłady w dzień, na noc formowanka i gatki.
    Teraz planuję wielopieluchować od urodzenia, ale u noworodka lepiej sprawdzi się tetra niż wkład plus otulacz. To też najtańsza opcja. Są też pieluszki jak pampersy ale to już najdroższa opcja.
    A tak w ogóle wielopieluchowanie bardzo wciąga. ;)

Ja tez właśnie chce spróbować. Jako nowicjuszka ( nigdy w życiu nie zmieniłam ani jednej pieluszki...) pewnie zacznę od zwykłych jednorazowych. Ale później chciałabym sprawdzic te wielorazowego użytku. Poza ekologia i oszczednosciami mają jakieś inne plusy? Mniejsze odparzenia?

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2021, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama91 wrote:
    Ja tez właśnie chce spróbować. Jako nowicjuszka ( nigdy w życiu nie zmieniłam ani jednej pieluszki...) pewnie zacznę od zwykłych jednorazowych. Ale później chciałabym sprawdzic te wielorazowego użytku. Poza ekologia i oszczednosciami mają jakieś inne plusy? Mniejsze odparzenia?

No pewnie :)
    - pięknie wyglądają na pupie, są przyjemne w dotyku i wygodne
    - są przewiewne, co ma znaczenie nie tylko w przypadku odparzeń, nie przegrzewają też jąderek u chłopców
    - nie zawierają różnych sztucznych dodatków, co jednorazówki
    - dziecko czuje, że ma mokro (choć są też wkładki sucha pupa), co może sprzyjać szybszemu odpieluchowaniu

Kama91 lubi tę wiadomość

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blama gratuluje udanych prenatalnych, super że wszystko ok ☺️

blama lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2021, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znacie jakiś fajny sklep z bielizną dla ciężarnych? Chciałabym sobie kupić jakieś majtki z wysokim stanem.

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Nie udzielam się, bo nie zawsze mam siły na to. Jej czuje się okropnie przychodzi popołudnie i jest masakra. Mówię wam. 3ciazy nie będzie jak mam się tak czuć. Lecę po synka i zawieźć go na basen. Jutro o 14 wizyta. Trzymajcie kciuki.

majóweczka83, Kama91, Wojna, Etoilka, Mama Trójki, Beza87, opóźniona, martuśka737 lubią tę wiadomość

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jutro prenatalne. Ostatnia wizyta prawie miesiąc temu, trzymajcie kciuki.

Kama91, Wojna, Etoilka, Mama Trójki, Tusianka, opóźniona, Mimi__, martuśka737 lubią tę wiadomość

• Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:
    Mam jutro prenatalne. Ostatnia wizyta prawie miesiąc temu, trzymajcie kciuki.

No to jutro wizytujemy razem. Ja mam prenatalne o 11:30

majóweczka83, Etoilka, Mama Trójki, Kama91, Tusianka, opóźniona, Nalia, martuśka737 lubią tę wiadomość

16udskjox3u389a0.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro o 9:00... :) U mnie też ostatnia wizyta miesiąc temu. Już się denerwuję.

Trzymam kciuki za Wasze wizyty!

majóweczka83, Mama Trójki, Kama91, Tusianka, opóźniona, Nalia, martuśka737 lubią tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Trójki wrote:
    No pewnie :)
    - pięknie wyglądają na pupie, są przyjemne w dotyku i wygodne
    - są przewiewne, co ma znaczenie nie tylko w przypadku odparzeń, nie przegrzewają też jąderek u chłopców
    - nie zawierają różnych sztucznych dodatków, co jednorazówki
    - dziecko czuje, że ma mokro (choć są też wkładki sucha pupa), co może sprzyjać szybszemu odpieluchowaniu

To może spróbujemy na odpieluchowanie dwulatka :-)

Mama Trójki lubi tę wiadomość

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie akurat cena pieluch wielorazowych odstrasza. I uważam ze jak chce się kobiety do tego zachęcać to powinny być tańsze. Jak usłyszałam ze komplet takich pieluch to koszt około 2000 zł. To trochę zbladłam. A tu jeszcze dochodzi pranie. Wygodniejsze są napewno dla dziecka. Sama wiem jak się czuje w podpasce. Boże dzięki za wynalazek którym są tampony.

Jutro dużo wizyt. Powodzenia dziewczyny.

majóweczka83 lubi tę wiadomość

• Beza87 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za wizyty :)
    Ja uzywałam pieluch jednorazowych i tak pozostanie. Koszt na start jest wysoki, trzeba sie nakombinować żeby dopasować taki system jaki będzie nam pasował, plus pranie, suszenie, prasowanie. Ja przy trójce dzieci i dwoch psach nie będę mieć na to ani czasu ani chęci. Ale podziwiam te mamy, które używają wielorazówek 😘😘

6sut9jcghvom2pvt.png
    zrz6io4ppuhiztkk.png
    zrz6j44j8i52rgby.png
‹‹ 230 231 232 233 234 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ