X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • maama90 Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2021, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po połówkowych wszystko w jak najlepszym porządku, USG trwało dosyć krótko bo młody ładnie się pokazał, jakoś 20min byłam w gabinecie. Problem był tylko w wychwyceniu ust bo chował w łożysko ale na koniec już pokazał na szczęście ☺️

Nalia, Tusianka, Kama91, opóźniona, Etoilka, Cola87, Marianka@87, majóweczka83, Mama Trójki lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2021, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wiem, ze fajnie tu pisac :) w pierwszej ciąży udalo mi sie wlasnie na belly poznac fajna ekipe mam z Krakowa, nawet sie widziałyśmy kilka razy juz z maluchami :)
    Co do zelaza na receptę to ja biorę od poczarku, teraz juz drugi preparat, bo tamten srednio dzialal.. Hemoglobina zaraz spadnie ponizej 11,taki moj urok. Planuje kupic zakwas z burakow ale odciągam to w czasie, bo nienawidzę. Podobno jest jakis koncentrat, którego pije sie 10-15 mln dziennie, musze dopytać.

• Nalia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2021, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaak wrote:
    No a lekarz nic nie powiedział na ten temat? Mnie się wydaje że to jest jeszcze tak wcześnie że się może wszystko zmienić
    Nic nie mówiła ;) Więc pewnie jest ok 😛 Ale ja jak zwykle już musiałam sobie coś wynaleźć. 😂

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rano miałam jechać oddać mocz do badania ogólne + posiew, żeby sprawdzić te bakterie.
    Zazwyczaj nie wstaje w nocy siku. A dzisiaj przed snem się napilam wiecej wody i o 3 mnie już cisnąl mega pęcherz.
    Zrobiłam siku, napilam się pół szklanki wody i stwierdziłam, że jak wstanę 7.30 to powinnam oddać mocz, bo po ok 4h powinien gęstnieć odpowiednio. Co sądzicie? Będzie okej?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że jak najbardziej, bo w ciąży to mi trudno utrzymać mocz dłużej niż te 4-5 h

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie, nadal chłopak chociaż dodatkowo pępowina plątała się między nogami. Wizyta bez ważenia malucha, muszę poczekać 2 tygodnie do połówkowych. Moja waga + 4 kg. Mimo zrobionego testu obciążenia glukozą powiedział, że cukrzycy ciążowej nie diagnozuje się na tym etapie, bo nie wychodzi. Nie jestem zadowolona z wizyty, niewiele wniosła.

Tusianka lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:
    Jestem po wizycie, nadal chłopak chociaż dodatkowo pępowina plątała się między nogami. Wizyta bez ważenia malucha, muszę poczekać 2 tygodnie do połówkowych. Moja waga + 4 kg. Mimo zrobionego testu obciążenia glukozą powiedział, że cukrzycy ciążowej nie diagnozuje się na tym etapie, bo nie wychodzi. Nie jestem zadowolona z wizyty, niewiele wniosła.
    A jakie miałaś wyniki cukru?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:

Coo? Przecież im wcześniej wykryta i wprowadzona dieta tym lepiej. Co za bzdura, ja miałam krzywą w 14tc, stwierdzona cukrzyca i krzywej już nie będę nawet powtarzać bo to za duże obciążenie i diagnoza już jest. Dziwne podejście

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2021, 08:16

• Elena26 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:

Ja mam cukrzycę ciążową stwierzdzoną już od 6tc - na podstawie tego, że poranne cukry miałam powyżej normy.

3jgx43r848q7vmi7.png
    31.12.2020 - Betahcg 55,8
    02.01.2021 - Betahcg 155,4
    07.01.2021 - Betahcg 2305,0
  • Elena26 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami po wczorajszych badaniach połówkowych. Przed badaniami sporo stresu a same wejście do gabinetu opoźniło się aż o półtora godzinki. Ale najważniejsze jest to, że na badaniu wszystko wyszło okej. Płeć poraz 4 potwierdzona - będzie Dziewczynka.👶🏻💕

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego dnia!

Mimi__, Marianka@87, opóźniona, martuśka737, majóweczka83, Nalia, Kama91, Kania85, Cola87, Apple Lady, Etoilka, Tusianka, Mama Trójki, nat87 lubią tę wiadomość

3jgx43r848q7vmi7.png
    31.12.2020 - Betahcg 55,8
    02.01.2021 - Betahcg 155,4
    07.01.2021 - Betahcg 2305,0
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję dziewczyny pozytywnych wizyt i dzisiejszym wizytującym też życzę pomyślnych wiadomości! 😊 miłego dnia!

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukier na czzczo wyniki 100, 92, 85 z testu 81 po godzinie 127, po dwóch 112. Cukrzyca typu II w rodzinie, cukrzyca ciążowa w rodzinie, waga pierwszego dziecka urodzonego w 40 tygodniu 3900. Mam normalną wagę, więc szukam dziury w całym, tak?

Za to badanie na kiłę mam zrobić tylko nie wiem po co, bo chyba w 1 i 3 trymestrze jest wymagane. Zwykle po wizycie byłam spokojniejsza, a tym razem wręcz przeciwnie.

• Nalia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:
    Cukier na czzczo wyniki 100, 92, 85 z testu 81 po godzinie 127, po dwóch 112. Cukrzyca typu II w rodzinie, cukrzyca ciążowa w rodzinie, waga pierwszego dziecka urodzonego w 40 tygodniu 3900. Mam normalną wagę, więc szukam dziury w całym, tak?

Za to badanie na kiłę mam zrobić tylko nie wiem po co, bo chyba w 1 i 3 trymestrze jest wymagane. Zwykle po wizycie byłam spokojniejsza, a tym razem wręcz przeciwnie.
    No w sumie z tej krzywej chyba nie wychodzi cukrzyca. Ale te poranne cukry 100 i 95 za wysokie. Sama nie wiem. Może idź do diabetologa z wynikami? Czy stsoowalas jakaś dietę przed badaniem? Powinno się jeść tak jak zazwyczaj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2021, 09:21

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Atena000 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:

Ja też byłam na glukozie i z palca miałam 94 a z krwi 87 ... na razie mam powtórzyć w 28 tc jeszcze raz. W pierwszej ciąży cukrzyca ciążowa teraz na razie spokój :) myślę że lekarz dalej powinien Cię pokierować np. za jakiś czas dodatkowym badaniem z glukozą.

Nalia lubi tę wiadomość

INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
    PCO
    NK-12%
    Nasienie-Fragmentacja 30%
    MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
    MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
    16.01.2021 - test II kreski naturals???
    04.02.2021- jest serduszko :) 7tc 1 d

2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać :( )
    * 6 dpt - 40,7
    *10 dpt- 121,6
    * wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk :)
    * 05.11.2019 - jest serduszko :)
    * 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
    na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
    mhsv3e5egkhasukv.png
    8p3os65g7oyt0r03.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybaczcie mi dziewczyny jeżeli czegoś noe rozumiem, ale jeżeli lekarz Wam mowi ze nie macie np cukrzycy czy powodów do obaw o niedobór żelaza a wy wiecie że macie "dziwne" czy wykraczajace ponad normę wyniki to nie dopytujecie czy nie prosicie o wyjaśnienie dlaczego tak jest, że Was to niepokoi itd? Ja chyba nigdy nie wyszłam z gabinetu dopoki mi nie wytłumaczono diagnozy czy decyzji a jak było to dla mnie wciąż niepokojące to prosiłam o ponowne badania czy wizytę kontrolna w krótkim czasie czy konsultacje wynikow z innym lekarzem. Chyba tylko raz lekarz w Polsce mnie olał, ale złożyłam na niego skargę i więcej nie poszłam (skarga oczywiście nie nie dala). Sama pracuje w organach publicznych i dokładam wszelkich starań, zeby ludziom podać jasne i klarowne informacje i tego samego oczekuje od innych.

Jeżeli Wasi lekarze tłumacza Wam wszystko a to kwestia waszego stresu to nie było tematu 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2021, 09:31

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dupa, mam już wyniki, bo zrobiłam w lab w szpitalu i znów bakterie dosyć liczne. :/ A na pewno dobrze się podmylam. Jedno mi jeszcze przychodzi do głowy. Że jak jechałam, to do woreczka z kubeczka mi wyciekło trochę moczu. Może przez to coś się mogło dostać też do probki? Na szczęście zrobiłam też posiew i czekam na wyniki. Jak się coś wyhoduje, to będziemy pewnie leczyć. Teraz chyba bym sobie zaaplikowala ten urosept. Jakie mialyscie dawkowanie? 3x2 tabletki przez ile dni? Nadal leukocytów nie mam, tylko same bakterie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2021, 10:00

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianka@87 wrote:
    Ale to może spróbuj się dostać nawet za jakoś czas bo jednak bol i ograniczenie aktywności jest bardzo uciążliwe, zwłaszcza poznoej. Rwa kulszowa często bardO boli gdy leżymy a bezsenne noce lepiej zarezerwować na później;)

Jak macie pilke w domu (chyba piłka do pilates się to mowi oficjalnie) to bezpiecznym ćwiczeniem jest usiąść w lekkim rozkroku, stabilnie i kołysać się w lewo i w prawo, kreślić 8. Ja siedzę pracując na piłce albo jak mam siły i możliwość w TV popatrzeć to też się "bujam" pomaga na bóle i "otwiera" miednicę co pomaga ponoć przy porodzie
    *sorry za moje porównania czy nieprofesjonalne opisy🙈

Ja tak robię ale nie na piłce 😂🤣😅

Marianka@87 lubi tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:

Nie chcę nic wyrokować,ale twój wywiad jest mocno obciąźony.Poranne cukry wskazują na CC ,cukier na czczo z krwi obwodowej przeważnie jest niższy niż z krwi włoś iczkowej,dodatkowo obniżyłaś go aktywnością fizyczną podczas jazdy do Lab
    Twoja waga nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o cukrzycę,szczupłe osoby też chorują,Ja miałam stwierdzoną głęboką IO przy wadze 58kg/172 cm wzrostu. Na twoim miejscu pomierzyłabym poranne cukry przez dwa tygodnie i poszła z tym do diabetologa.Nieleczona CC to poważny problem,trzustka dziecka może nie poradzić sobie po porodzie z wysokimi cukrami bo nie będzie już wspomagana twoją insuliną.Nie przeocz tego

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o mnie to być może nie ma co się czepiać pojedynczych wyników, raczej wynika to z obawy by w odpowiednim momencie zareagować. Dieta zbilansowana z ograniczeniem cukru oraz większą ilością witamin czy żelaza służy każdej. Zalecenia są aby test obciążenia glukozą wykonać po 24 tygodniu i będę powtarzała. Jest cienka granica między nadgorliwością i bagatelizowaniem, żeby niczego nie przeoczyć. A obawy zawsze będą wynikają z troski o maleństwo niezależnie czy są uzasadnione. Widzę że wynik jest ok, ale nie podoba mi się sposób przekazania informacji i niewystarczająca troska o rozwianie wątpliwości. Nie powinnam oczekiwać żeby lekarz pochylił się nad problemem którego nie ma.

Nalia, kiedyś usłyszałam że bakterie bez leukocytów to nie zakażenie, nawet jeśli są erytrocyty czy leukocyty czy bakterie to są widełka dopuszczalne. Wytarłaś się jednorazowym ręcznikiem?
    Normy w diagnostyce :
    erytrocyty do 30,7 ul
    leukocyty do 39 ul
    bakterie do 130 ul.
    Dobrze, że zrobiłaś posiew, będziesz spokojniejsza. Moim zdaniem nic nie wyhodują.

Pozdrawiam i życzę spokojnego dnia!

• majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o mnie to być może nie ma co się czepiać pojedynczych wyników, raczej wynika to z obawy by w odpowiednim momencie zareagować. Dieta zbilansowana z ograniczeniem cukru oraz większą ilością witamin czy żelaza służy każdej. Zalecenia są aby test obciążenia glukozą wykonać po 24 tygodniu i będę powtarzała. Jest cienka granica między nadgorliwością i bagatelizowaniem, żeby niczego nie przeoczyć. A obawy zawsze będą wynikają z troski o maleństwo niezależnie czy są uzasadnione. Widzę że wynik jest ok, ale nie podoba mi się sposób przekazania informacji i niewystarczająca troska o rozwianie wątpliwości. Nie powinnam oczekiwać żeby lekarz pochylił się nad problemem którego nie ma.

Nalia, kiedyś usłyszałam że bakterie bez leukocytów to nie zakażenie, nawet jeśli są erytrocyty czy leukocyty czy bakterie to są widełka dopuszczalne. Wytarłaś się jednorazowym ręcznikiem?
    Normy w diagnostyce :
    erytrocyty do 30,7 ul
    leukocyty do 39 ul
    bakterie do 130 ul.
    Dobrze, że zrobiłaś posiew, będziesz spokojniejsza. Moim zdaniem nic nie wyhodują.

Pozdrawiam i życzę spokojnego dnia!

‹‹ 324 325 326 327 328 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ