Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi przez kilka lat wychodził podniesiony cholesterol. Lekarze się dziwili ze taka młoda i taki wynik. Ja tez bo wtedy nie jadłam smażonego prawie wcale. Po kilku latach ktoś w końcu mi doradził żebym zrobiła badania na dobry i zły cholesterol. I wyszło ze do zły mam ok a przekroczony mam ten dobry. I to mi podnosiło wynik ogólnego
-
Apple Lady wrote:Hmm, wiecie. Mój internista skierował mnie na podstawowe badania z uwagi na ciążę (tak proforma).( Sumiennie chodzę na badania kierowane przez gina). W tym wątrobę i cholesterol. Dostałam wyniki i zonk. Cholesterol calkowity 226 (max to 190), trójgliceryd 188 ( max to 150).
W poniedziałek zapisze sie na wizytę do doktorka, ale jestem w szoku, ze mam takie wyniki. Mam nadzieję, że nie wpłyną negatywnie na Małą. Macie doświadczenia w tym temacie? Ja jestem zielona. Nie mam zamiaru świrować i to zwyczajnie skontroluję co nie zmienia faktu, że mocno się zdziwiłam.
Mam taki sam moj gin powiedział ze w ciąży jeśli nie był on wysoki wcześniej nie kontroluje się ponieważ wzrasta on wraz z wiekiem ciąży tzn podnosi się bo jesteśmy w ciąży i nie jest wiarygodny.1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Hej dziewczyny gratuluję udanych wizyt ☺️ mi może uda się zrobić dziś dodatkowy podgląd na dzidziusia
ja od tygodnia mierzy cukry pożyczonym glukometrem, po posiłkach zawsze dobre, na czczo zawsze 92, raz 94. Nie wiem już co robić żeby zejść poniżej
zobaczę co we wtorek mi diabetolog powie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2021, 07:25
-
Odnośnie cholesterolu, mój mąż jest osobą szczupła, umięśniona. Tłuszczu u niego raczej nie ma wcale 😬 a cholesterol ma beznadziejny. Do tego jeszcze ten zły. No niestety uwielbia smażone, tłuściutkie jedzonko, spala kalorie w podczas pracy stąd jego sylwetka. No ale cholesterol jest fatalny. I to jest też genetyczne, ma to po ojcu. Podobno trochę pomaga sok z gratana, zamówiłam ostatnio w aptece duża butle.31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
Gosiaaak wrote:Odnośnie cholesterolu, mój mąż jest osobą szczupła, umięśniona. Tłuszczu u niego raczej nie ma wcale 😬 a cholesterol ma beznadziejny. Do tego jeszcze ten zły. No niestety uwielbia smażone, tłuściutkie jedzonko, spala kalorie w podczas pracy stąd jego sylwetka. No ale cholesterol jest fatalny. I to jest też genetyczne, ma to po ojcu. Podobno trochę pomaga sok z gratana, zamówiłam ostatnio w aptece duża butle.❤Ada&Pola❤
-
Ja też ostatnio zrobilam badania m.in. tarczycy i taniej było w pakiecie niż pojedynczo i w pakiecie był też cholesterol i wyszedł mi trochę podwyższony, ale wyczytałam, że właśnie w ciąży się podwyższa, więc się nie przejmuje. I to trochę jest taka kwestia osobnicza/genetyka, bo mój mąż który się raczej zdrowo odżywia, nie je mięsa za to dużo warzyw i owoców i od lat ma lekko podwyższony i to właśnie ten zły.
-
Hej 😊
U mnie kolejna bezsenna noc..
W dodatku mój żołądek od trzech dni nie odpuszcza niestety.. Cały czas czuję mega ucisk i mam mdłości. Na wieczór jest najgorzej i nad ranem. W ciągu dnia jeszcze w miarę. Już się zastanawiałam czy oby nie zatrułam się czymś, ale nie było takiej okazji więc już sama nie wiem 😔
Do lekarza nie będę szła, bo i po co. Nie mam wymiotów, biegunki, ani gorączki więc zapewne powie, że samo przejdzie 🤷♀️
Wstaję już i jadę na wymianę opon w samochodzie. Później może jak będę miała siłę to zajadę do przyjaciółki na herbatkę 😊
Miłego dnia ☀️ -
Menina wrote:U mnie z kolei endokrynolog kazała zbadać witaminę D3 i wyszedł mi wynik 20. Powiedziała, że mam niedobór i kazała suplementować dodatkowe 2000 jednostek. Przed ciążą miałam poziom ponad 30 - widać, że zawartość D3 w ciążowych suplementach nie wystarczyła do utrzymania tego poziomu.
Menina, ja sądzę, że to nie chodzi raczej o wartość D3 w sumplementach, ale raczej o większe zapotrzebowanie w ciąży i od naszego organizmu.
Normalne zapotrzebowanie dla dorosłych jest od 800 do 2000 j.m
Jeśli mamy niedoczynność tarczycy, to ta suplementacja D3 jest tą wyższą normą, albo powyżej normy.
Ja od lat codziennie biorę co najmniej 2000 j.m, więc nie miałam niedoborów. W ciąży teraz też mi do 20 spadł wynik, ale w ciąży też wzrasta zapotrzebowanie na witaminę D3, bo rozwija się płód, jego układ kostny. Obecnie biorę 3000 jm.
Co do cholesterolu, to moja siostra też drobna, raczej nigdy nie ważyła więcej niż 60 kg przy wzroście 1,62m, a poziom cholesterolu wysoki przy wielu badaniach. Dieta raczej normalna, ale nie je dużo smażonego czy tłustego oprócz może sera i makaronów. Niestety musiała zbić lekami, bo zmiana nawyków żywieniowych nie pomogła.09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka -
Apple Lady wrote:Hmm, wiecie. Mój internista skierował mnie na podstawowe badania z uwagi na ciążę (tak proforma).( Sumiennie chodzę na badania kierowane przez gina). W tym wątrobę i cholesterol. Dostałam wyniki i zonk. Cholesterol calkowity 226 (max to 190), trójgliceryd 188 ( max to 150).
W poniedziałek zapisze sie na wizytę do doktorka, ale jestem w szoku, ze mam takie wyniki. Mam nadzieję, że nie wpłyną negatywnie na Małą. Macie doświadczenia w tym temacie? Ja jestem zielona. Nie mam zamiaru świrować i to zwyczajnie skontroluję co nie zmienia faktu, że mocno się zdziwiłam.
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Cola87 wrote:A pytanie z innej beczki, ma któraś z Was lidlomixa i może napisać mi opinie na jego temat. Bo się mozno zastanawiam, termomixa nie kupię,mnie dam aż tyle kasy. Za bardzo się boje że będzie stał i się kurzył ;p
Cola87 lubi tę wiadomość
-
Witaminę D od dawna suplementowałam, zazwyczaj 4 tysiące. W listopadzie zrobiłam badanie - wynik 66. Od kiedy zaszłam w ciążę biorę oczywiście tabletki prenatalne, tam jest 2000, do tego dorzucam lek 2000 i kontynuuję swoje 4 tysiące. Też myślę, że w ciąży spada, wiec zaraz po porodzie sprawdzę poziom. Poza tym mam Hashimoto.
31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
nick nieaktualnyCola87 wrote:A pytanie z innej beczki, ma któraś z Was lidlomixa i może napisać mi opinie na jego temat. Bo się mozno zastanawiam, termomixa nie kupię,mnie dam aż tyle kasy. Za bardzo się boje że będzie stał i się kurzył ;p
Ja mam dopiero od miesiąca i ciężko o opinie, ale od miesiąca nie kupuje już chleba bo ten z lidlomixa jest super do zrobienia w 5 minut. Mąż chwali za drinki 😃 kupiłam głównie z myślą o tych wszystkich zupkach i przecierach. Cały obiad na parze też gotowy w 20 minut w jednym urządzeniu. Dla mnie termomix to jednak za duży wydatekWiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2021, 13:37
Cola87 lubi tę wiadomość
-
Ja mam zalecenie od lekarza żeby brać 10 tys jednostek wit. D. Raczej każdy lekarz z którym rozmawiałam mówi ze 2000 to jakby się nic nie brało. Większość ma niedobory przy takiej suplementacji. Chyba ze przebywa na słońcu.
Co do cholesterolu to ja słyszałam ze grejpfruty pomagają obniżyć.
Ja mam akurat thermomiksa ale główna różnica to design i ten z lidla nie ma raczki. Moze być mniej wygodny do wyciągani. I uważam ze jest to sprzęt dla osób które lubią coś tam kombinować w kuchni. Napewno nie jest to urządzenie które wszystko za nas zrobi zwłaszcza gdy nie chce nam się gotować. Ja sobie cenie za to ze można bez bałaganu zrobić dużo rzeczy. Mi się sprawdza do robienia ciasta na pierogi, chleb, nalesniki. Wrzucasz składniki. Minuta i gotowe. Robię tez koktajle, budynie, kakao i tu jest super bo ustawiam temp. Na 60 stopni i mleko się nie przypali a można pic od razu. Zupy krem tez spoko. Ale do gotowania całych dań to nie dla mnie. Ja lubię mieć no mięso mocno przyrumienione a te urządzenia raczej dusza i to jest takie mdłe dla mnie. No o u nas był taki problem ze te rzeczy które najlepiej wychodzą czyli bułeczki, pierogi, pampuchy, pizza, placki ziemniaczane, racuchy są bardzo kaloryczne. I rodzina się już buntowała.
Ja po endokrynologu. Lekka anemia. Tarczyca ok.
Cola87 lubi tę wiadomość
-
Cola, ja mam Thermomix (prezent od męża, sama bym pewnie nie kupiła). Robię w nim już prawie wszystko, od śniadań (owsianki, omlety, koktajle itp) przez obiady (zupy, mięso/ryby na parze) po pieczywo, nalewki, desery. Myślę, że Lidlomix nie ustępuje wiele Thermomixowi. Bierz śmiało
Cola87 lubi tę wiadomość
-
Hej, dziewczyny kupiłam w Lidlu Bio zakwas z buraków 100% - skład fajny. Ile tego pić ?
Nalia lubi tę wiadomość
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
nick nieaktualnyMoja mama ma thermomix i jest zachwycona, ale mnie jakoś nie przekonuje, zwłaszcza, że urządzenie łączy się z aplikacją w telefonie a ja nie lubię takich urządzeń. Więc sobie nie kupię.
Ami ja piję ok. 1/4 szklanki zakwasu. 😉Cola87 lubi tę wiadomość