Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie ruchy już raczej regularnie. Czasem się położę i cisza to się denerwuje. A przecież takie dziecko dużo śpi
z pierworodnym piłam kefir i dzilal natychmiast. Teraz próbowałam i narazie nie działa.
Będziemy powoli kończyć połówkowe. Fajnie ze wszystkie dzieciaczki zdrowe. I zaczynmy glukozę. U mnie w Synevo nie pozwalają cytrynowej. Co o tym sądzicie ? Będę jeszcze te babeczki męczyć. -
anulka20 wrote:Wizytę mam za tydzień we wtorek. Dostałam wyniki moczu. Wyszły mi ślad ketony i już się naczytałam i stresuje 😭😭😤😤😱😱
Zjedz kolację ok 21-22. Po ketonach na pewno nie będzie śladu, za długo nie jadłaś. Miałam to samo za pierwszym badaniem, przed badaniem teraz jem później i już ok.
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
Dreamer wrote:Będziemy powoli kończyć połówkowe. Fajnie ze wszystkie dzieciaczki zdrowe. I zaczynmy glukozę. U mnie w Synevo nie pozwalają cytrynowej. Co o tym sądzicie ? Będę jeszcze te babeczki męczyć.
Ja specjalnie idę do Diagnostyki na to badanie, bo tam mają tylko cytrynową
i nie muszę kupować swojej.
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Dzień dobry
moje dziecko jest aktywne, kilka razy miał tak wieczorem, że dawał naprawdę mocne kopniaki.u mnie 22+5. Dalej są w zasadzie nisko.
Nalia lubi tę wiadomość
27.12.2020 - II 🍀
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
Dziewczyny a Wy macie tak co godzine te ruchy? Kurcze, bo ja sie martwic zaczynam. Bo wczoraj to byly z 3 ruchy, a dzis od rana np mialam juz z 10 ruchow, ale nie wiem jak to powinno byc. Bo w 1 ciazy noe mialam nigdy ruchow cl godzine. Dziecko sie ruszalo aktywnie o 15 z parenasxie ruchow i juz potem nic, no i bylo ok. Z drugiej strony nawet jak sie malo ruszaja to chyba i tak nic nie mozna zrobic:(Corka - 2018
Syn - 2021 -
Mum2b wrote:Dziewczyny a Wy macie tak co godzine te ruchy? Kurcze, bo ja sie martwic zaczynam. Bo wczoraj to byly z 3 ruchy, a dzis od rana np mialam juz z 10 ruchow, ale nie wiem jak to powinno byc. Bo w 1 ciazy noe mialam nigdy ruchow cl godzine. Dziecko sie ruszalo aktywnie o 15 z parenasxie ruchow i juz potem nic, no i bylo ok. Z drugiej strony nawet jak sie malo ruszaja to chyba i tak nic nie mozna zrobic:(
Ale w różnej intensywności w zależności od dnia.
Wiem tylko, że jest tak, że chyba od 30tc trzeba liczyć jakoś ruchy, ale nie pamiętam już jak. ;/
Mum2b lubi tę wiadomość
❤Ada&Pola❤
-
Jeśli chodzi o te staniki ja nosiłam je również w nocy, tylko taki miękki bez fiszbin. Raz że ciągle mi mleko leciało i te wkładki laktacyjne musiały się na czymś trzymać to dwa, piersi były bardzo wrażliwe. Po porodzie i karmieniu 16 miesięcy moje piersi nadal wyglądają jak przed ciążą na szczęście. Teraz znowu są większe gdzieś o dwa rozmiary, nabrzmiałe i pełne żył. Mam nadzieję że jak będę o nie dbać tak samo jak wtedy to nadal będą wyglądać okej. Myślę że to kwestia indywidualna.
Jeśli chodzi o te majtki to w szpitalu i z tydzień w domu ja nosiłam te siateczkowe, jednorazowe. normalnych raz że bym nie założyła bo byłam sporo grubsza, to tak mi uciskały brzuch że nie dałam rady, po prostu wszystko bolało. Więc teraz tez na pewno też je kupie13.03.2018 córeczka
27.08.2021 syneczek -
Mum2b wrote:Dziewczyny a Wy macie tak co godzine te ruchy? Kurcze, bo ja sie martwic zaczynam. Bo wczoraj to byly z 3 ruchy, a dzis od rana np mialam juz z 10 ruchow, ale nie wiem jak to powinno byc. Bo w 1 ciazy noe mialam nigdy ruchow cl godzine. Dziecko sie ruszalo aktywnie o 15 z parenasxie ruchow i juz potem nic, no i bylo ok. Z drugiej strony nawet jak sie malo ruszaja to chyba i tak nic nie mozna zrobic:(
Mum2b lubi tę wiadomość
27.12.2020 - II 🍀
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ami_ami wrote:Teraz ruchy są nieregularne, nawet dr mi powiedział że i kilka dni możemy dziecka nie czuć. Dopiero po 30 tc powinny być regularne.Corka - 2018
Syn - 2021 -
Z tymi ruchami, to na razie na spokojnie. Ja dopiero od zeszłego tygodnia cokolwiek poczułam, teraz jednego dnia poczuję, a innego nie.
Pamiętajmy, że wszystko zależy od: ułożenia łożyska - przednia czy tylna ściana oraz od ułożenia dziecka względem brzucha. Na wizycie u mojej gin na USG łożysko na przedniej ścianie i jeszcze Młody ułożony dupą/kręgosłupem do łożyska, więc ciężko by było cokolwiek poczuć, bo rączki i nóżki były w przeciwną stronę. Od 29 tygodnia powinno być czuć regularnie, bo dziecko już będzie miało mniej miejsca.09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka -
Dreamer wrote:Dziwna sprawa z tymi szczepieniami. Ja dzisiaj byłam w przychodni. To dawali terminy od ręki. Babeczka w rejestracji mówi ze mogę już dzisiaj siadać i oni szczepią.
Hmm to może w Łodzi jest jakieś większe poparcie dla szczepień, bo tutaj trudno o krótkie terminy na mRNA, Astra jest nawet jutro. Mąż się załapał, bo rejestrował się przed majówką, zanim ruszyły zapisy na młodsze roczniki. Ja się bałam Moderną, bo wiedziałam tylko o badaniach nad Pfizerem, ale teraz żałuję, trzeba było iść wczoraj z nim i 8 czerwca miałabym drugą, bo na jego przykładzie widzę, że Moderną szybciej szczepią drugą dawką... Sąsiad jechał właśnie 130km, bo chciał Pfizera, ja też tam jestem zapisana. Teraz dzwoniłam na infolinię i mam 15 km od domu, ale dopiero 24 maja, więc druga wypadnie dopiero w 29t6d 😕 to już chyba wolę tego 12 maja dalej, żeby nie było tak na styk z tą drugą dawką. Moja ginka twierdzi, że muszę zdążyć przed 33 tygodniem, Wy coś wspominacie o 30, wolę już mieć to z głowy jak najszybciej. Będę jeszcze dzwonić i próbować, albo właśnie poszukam bezpośrednio w jakiejś przychodni, może też potraktują mnie priorytetowo."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
nick nieaktualnyU mnie jeżeli chodzi o ruchy to jest spokojnie w ciągu dnia kiedy się ruszam. Jak się położę to czuję pukanie i kopanie, ale nie nazwałabym to dyskoteką. I czasem wydaje mi się, że odczuwam czkawkę - takie rytmiczne pukanie.
W drugiej ciąży położna mi mówiła, aby zwracać uwagę na ruchy dziecka po 28 tygodniu ciąży. W pierwszej ciąży też do około 30 tygodnia się tylko pytali czy czuję ruchy a około 30 ile ich jest.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 09:13
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Hejka 😊
Nie sądziłam, że ten dzień nastąpi 😄
Dzieci w szkole i przedszkolu, a ja mam czas dla siebie 💪
Co do ruchów to ja mam już regularnie, codziennie. Nawet Julek ma już swoje pory kiedy się "odpala" zawsze około 6 rano kopie jak oszalaly, tańcuje, potem około 11, następnie 17/18 i około 23 na dobranoc 😄
Jak się ruszam więcej to on mniej wtedy i na odwrót, jak ja odpoczywam, to on się uaktywnia 😍
Dzisiaj mam pierwsze zajęcia w szkole rodzenia. Idę tam głównie dla położnej, bo pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić, no i później nie będę martwiła się o patronaż po porodzie, bo będzie do nas przyjeżdżała 😊 -
Tak, ja odczuwam znaczną różnicę teraz, kiedy łożysko mam na tylnej ścianie - ruchy zaczęły się bardzo wcześnie i wydają się znacznie silniejsze. W poprzedniej ciąży też schizowałam, nie wiedziałam jak to liczyć. Wtedy dostałam taką specjalną kartę ruchów płodu według Cardiff (można też ściągnąć z neta i wydrukować) i od 29. tygodnia ciąży miałam zaznaczać okienko odpowiadające tej godzinie w ciągu dnia, w której naliczyłam 10 ruchów. Ale na tak wczesnym etapie ginka kazała mi tylko zwracać uwagę, kiedy mniej więcej zazwyczaj pojawiają się ruchy, żeby się nauczyć tego konkretnego dziecka. Mam nie porównywać z poprzednią ciążą, bo każde dziecko jest aktywne o innych porach dnia. Ale już widzę podobną zależność - kiedy chodzę, bujam Małą do snu i jest spokojna, a kiedy siedzę lub leżę, zaczyna się ruszać. No i jeszcze po posiłkach 🙂"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Dziewczyny, które się zaszczepiły, jeżeli to nie problem to podzielcie się wrażeniami, ewentualnymi skutkami po szczepieniu. Rozmawiałam już z kim mogłam by podjąć decyzję, ale chciałabym usłyszeć coś więcej od innych ciężarnych. Kontrolujecie coś po szczepieniu? Jakieś wizyty, badania?
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Mum2b wrote:Dzieki uspokoilas mnie! A po tym 30 tc to regularnie czyli co godzine czy ze odziennie? Bo u mnie w zdrowej ciazy nie bylo co godzine. Kurde, ja to w ogole chyba w 1 ciazy sie tak nie stresowalam (dopiero na koniec to nadcisnienie dostalam, a teraz jak juz wiem ze moge to miec to mnie to stresuje:/)
27.12.2020 - II 🍀
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
Ja jestem na samym końcu wrześniowych mam a malutka od samego początku jak za żel ją czuć to czuję codziennie... Niestety siedzi zazwyczaj niziutko i okłada mi pęcherz jest to bardzo nieprzyjemne. Rusza się bardzo często aż strach pomyśleć co będzie po porodzie... Spać nie będzie czy jak😅 nawet jak wstaje w nocy do łazienki i kładę się to zawsze puknie ze dwa razy... Albo np jak leżę i synek jest obok i rozmawiamy to robi się dyskoteka
-
Dreamer wrote:U mnie ruchy już raczej regularnie. Czasem się położę i cisza to się denerwuje. A przecież takie dziecko dużo śpi
z pierworodnym piłam kefir i dzilal natychmiast. Teraz próbowałam i narazie nie działa.
Będziemy powoli kończyć połówkowe. Fajnie ze wszystkie dzieciaczki zdrowe. I zaczynmy glukozę. U mnie w Synevo nie pozwalają cytrynowej. Co o tym sądzicie ? Będę jeszcze te babeczki męczyć. -
Marianka@87 wrote:Dziewczyny, które się zaszczepiły, jeżeli to nie problem to podzielcie się wrażeniami, ewentualnymi skutkami po szczepieniu. Rozmawiałam już z kim mogłam by podjąć decyzję, ale chciałabym usłyszeć coś więcej od innych ciężarnych. Kontrolujecie coś po szczepieniu? Jakieś wizyty, badania?
nic nie boli, u mnie żadnych skutków po, czułam się normalnie, nie miałam temperatury, osłabienia etc.
1 dzień (następny) bolała mnie ręka, ale po krztuścu też, bo obie szczepionki są domięśniowo.Marianka@87, Marcelina85 lubią tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021