X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Mamma90 Przyjaciółka

Wysłany: 7 maja 2021, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to ja będę kompletować wszystko dopiero w sierpniu.Ponieważ do kupienia tylko wózek ,materac do łóżeczka i rzeczy higieniczne dla siebie i dla malucha .Resztę rzeczy mam po moich starszych dzieciach .

svchskjoduldtv7v.png
    8p3oyx8dy7nqt94l.png
    Wiktoria 05.03.2015r♥️
    Emilka 17.08.2018r♥️
    Dominik 23.03.2020r♥️
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    Co do wyprawki czekam z synem późno zbierałam ciuszki końcem lipca wozek i lozeczko w połowie sierpnia. Teraz też późno będę zbierać. Powtórzyłam mocz ketonow nie ma za to lekko urloblilogen wyszedł 🤷‍♂️🤦‍♀️
    Ale podwyzszony?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za wyprawkę zabiorę się w czerwcu po powrocie z wakacji.
    Mam dużo rzeczy po Adzie. Popiorę je, poprasuję, zobaczę co mi brakuje.
    W sierpniu muszę się skupić na wyprawce do przedszkola. :D

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ale podwyzszony?
    Lekko

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ja za wyprawkę zabiorę się w czerwcu po powrocie z wakacji.
    Mam dużo rzeczy po Adzie. Popiorę je, poprasuję, zobaczę co mi brakuje.
    W sierpniu muszę się skupić na wyprawce do przedszkola. :D
    Moja córka idzie od września do zerówki do szkoły i obawiam się, że dadzą jakąś listę na dwa tygodnie przed początkiem roku szkolnego. Muszę poszukać numeru do sekretariatu i zadzwonić, żeby zapytać czy jest szansa na jakieś informacje wcześniej.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    Lekko
    A robiłaś Alat / Aspat?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny proszę się nie obrazić, bo nikogo nie mam zamiaru krytykować, ale pamiętajcie, że dzieci mają dwoje rodziców i tata też może pomóc przy wyprawkach szkolnych, niemowlęcych czy innych sprawunkach. To, że zrobi to inaczej niż my nie znaczy, że jest źle:) dobrze jest czadem oddelegować zadania tatusiowi, niech też bierze udział w przygotowaniach :) jakoś tak stereotypowo przyjęło przyjęło u nas, że mama zajmuje się wszystkim co związane z dzieckiem i musi być po jej myśli. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że tatusiowie mogą nie mieć na to ochoty czy też pracować na wyjazdach ale uważam, że warto pamiętać że mamy pomóc:D

Jak mój mąż ubiera synka to nie przestaję się śmiać, gdy kupuje jakieś ubranko to też się zastanawiam co siedzi w jego głowie, ale bardzo jest dumny że sam ma jakis wklad w rodzicielstwo. Łóżeczko tez kupił sam, ustaliliśmy jedynie jakiej wielkości i ze najlepiej białe. Czasem wymaga to ode mnie cierpliwości i wyrozumiałości, gdy mnie się nie podoba albo nie sobie inaczej wyobrażałam ale przecież to nie jest najważniejsze;)

Apple Lady, Tusianka, lestaa, Marcelina85 lubią tę wiadomość

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak uważam, że trzeba dać mężczyznom trochę pola do popisu. My wspólnie wybieramy właściwie większość, malowanie naklejki i te inne bzdety również ogarnia mój mąż. Ale każdy facet jest inny, każdy ma inną chęć angażowania się niestety i zdaje sobie sprawę z tego że niektóre kobiety muszą liczyć bardziej na siebie. Tylko pamiętajmy że im bardziej pokazujemy że jesteśmy samodzielne tym mężczyźni są mniej chętni do pracy (nie mówię że każdy 😅).

Dziewczyny które są po Pfizerze, czy lekarz kwalifikujący do badania będzie chciał np zaświadczenia od mojego endokrynologa czy ginekologa że wyraża zgodę? (Mam Hashimoto)

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj się zgodzę, żeby mężczyzn angażować gdzie można. Ale przyznam szczerze, że wszystko zależy od konkretnej osoby. Mój mąż niestety nie lubi planować takich rzeczy, bo on zawsze bardziej na spontanie. Więc wiem, że wyprawkę ja ogarniam, ale on ma swoją listę w domu rzeczy do zrobienia, której ja będąc w ciąży nie ogarnę.
    Jak już Młody przyjdzie na świat, to nie będzie miał lekko, bo od początku będzie zaangażowany we wszystko. Jak tylko załapiemy o co chodzi, będzie zostawał z Młodym na kilka godzin.

Gosiaaak lubi tę wiadomość

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lestaa wrote:
    Tutaj się zgodzę, żeby mężczyzn angażować gdzie można. Ale przyznam szczerze, że wszystko zależy od konkretnej osoby. Mój mąż niestety nie lubi planować takich rzeczy, bo on zawsze bardziej na spontanie. Więc wiem, że wyprawkę ja ogarniam, ale on ma swoją listę w domu rzeczy do zrobienia, której ja będąc w ciąży nie ogarnę.
    Jak już Młody przyjdzie na świat, to nie będzie miał lekko, bo od początku będzie zaangażowany we wszystko. Jak tylko załapiemy o co chodzi, będzie zostawał z Młodym na kilka godzin.

I prawidłowo. Też mam takie podejście. Żeby było zabawniej mój to się cieszy i sam mówi że mam gdzieś sobie wychodzić i odpoczywać. Ciekawe co powie jak dziecko się pojawi 😅😅😅 no ale pierwsze słowo do dziennika. 😂

lestaa lubi tę wiadomość

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was rozmawiała z mężami/partnerami na temat podziału urlopu rodzicielskiego?
    Wiem, że np. w Skandynawii to standard.
    W Polsce tylko dwóch znanych mi tatusiów skorzystało - jeden to Szwed mieszkający w Polsce, a drugi to kolega, który miał dość swojej pracy i 3 miesiące opiekował się swoją córką.
    Ja bym bardzo chciała mojego wysłać na ty minimalne 8 tygodni i jak na razie jest potencjalnie zainteresowany ;)

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Magu Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianka@87 wrote:
    Oj dziewczyny proszę się nie obrazić, bo nikogo nie mam zamiaru krytykować, ale pamiętajcie, że dzieci mają dwoje rodziców i tata też może pomóc przy wyprawkach szkolnych, niemowlęcych czy innych sprawunkach. To, że zrobi to inaczej niż my nie znaczy, że jest źle:) dobrze jest czadem oddelegować zadania tatusiowi, niech też bierze udział w przygotowaniach :) jakoś tak stereotypowo przyjęło przyjęło u nas, że mama zajmuje się wszystkim co związane z dzieckiem i musi być po jej myśli. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że tatusiowie mogą nie mieć na to ochoty czy też pracować na wyjazdach ale uważam, że warto pamiętać że mamy pomóc:D

Jak mój mąż ubiera synka to nie przestaję się śmiać, gdy kupuje jakieś ubranko to też się zastanawiam co siedzi w jego głowie, ale bardzo jest dumny że sam ma jakis wklad w rodzicielstwo. Łóżeczko tez kupił sam, ustaliliśmy jedynie jakiej wielkości i ze najlepiej białe. Czasem wymaga to ode mnie cierpliwości i wyrozumiałości, gdy mnie się nie podoba albo nie sobie inaczej wyobrażałam ale przecież to nie jest najważniejsze;)
    Rzecz w tym, że pierwsza wyprawka szkolna mojej córki to jest coś na co czekam, żebym mogła się tym sama zająć. Dla mnie to przyjemność. Jeśli się okaże, że podadzą listę dopiero pod koniec wakacji to po prostu pójdziemy wcześniej na zakupy i kupimy to co ja uznam, że pewnie i tak będzie potrzebne, a potem tylko się dokupi to czego będzie brakowało. A jeśli coś nie będzie potrzebne to skorzystamy w domu.
    Jak się córka urodziła to ja leżałam w szpitalu, a mąż sam dokupował to co trzeba było i co brakowało.
    Co do urlopu (a właściwie zasiłku) to formalnie biorę chyba wszystko ja, bo nie chce mi się chce dwa razy formalności załatwiać, a finansowo wyjdzie nam raczej to samo. A że to własna działalność to i tak sami będziemy sobie decydować kto kiedy pracuje, a kto zajmuje się dzieckiem. Przy córce mąż ogarniał karmienie do późnej nocy, a ja się kładłam wcześniej, ja wstawałam wcześniej i ogarniałam poranne karmienie, a on odsypiał. Teraz mam nadzieję na karmienie piersią, więc będzie trochę inaczej.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wszystko do tej pory wybieraliśmy i kupowaliśmy razem nie wiem skąd pomysł, że wszystko sama 😄

Poza tym, u nas mąż zajął się remontem, bo bardzo to lubi i ja nie ingerowałam z kolei w to jak maluje itp i wyszło super 😉👍

Jeśli chodzi o apteczkę czy dla mnie do szpitala, to jednak wolę zrobić zakupy sama, bo to są tak błahe rzeczy, że nie wiem czy jest sens w ogóle angażowania męża w przedsięwzięcie 🤣

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2021, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny które są po Pfizerze, czy lekarz kwalifikujący do badania będzie chciał np zaświadczenia od mojego endokrynologa czy ginekologa że wyraża zgodę? (Mam Hashimoto)[/QUOTE]

Też mam Hashimoto, żadnego zaświadczenia nikt ode mnie nie chciał. Pani zapytała co biorę i ile i powiedziała, że OK.

Ja się zgadzam co do podziału obowiązków, jak najbardziej. myślę, że lekką ręką ze 3/4 bezsennych nocy z córką ogarniał mąż, bo on jest w stanie funkcjonować po nieprzespanej nocy a ja znoszę to dużo gorzej. Natomiast jakby mi ktoś zabrał możliwość kompletowania wyprawek to bym się chyba zapłakała. obojetnie czy przedszkolna czy niemowlęcą, uwielbiam i nie oddam za żadne skarby :D

Magu lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś

My od 3 dni próbujemy się odpieluchowac. I pierwszego dnia szło nam super. A od wczoraj córka sobie coś ubzdurala, że ona nie chce siadać na nocnik i toaletę, bo się boi. Najpierw mówiła, że się boi węża. 🤪 Potem, że się boi pszczoły, robaka, na koniec, że dźwięku spadajacego siku. Pokazaliśmy jej, że jak woda leci do nocnika, to też robi taki dźwięk. I że nic tam nie wyskakuje, nic się nie dzieje. Ma frajdę, że może iść wylać siku do toalety i umyć nocnik. A Teraz na nocnik nie usiądzie. Albo usiądzie na 2 sekundy, mówi, że jej się nie chce jednak siku, a za chwilę idzie w.majtki. Pojechałam z nią do Auchan i wybrała sobie taki nocnik, jaki chciała. Powiedziala, ze tego sie nie boi. W domu lipa. Nie chce siadać. Steka i kweka. A to, że nocnik za mały. A to, że to dla dzidziusia będzie. Że się jednak nie podoba. I wymyśla 100 wymowek.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wczorajszym szczepieniu czuje się bardzo dobrze, jedynka to ta ręka boli, ale to jak u większości. Co do wyprawki to większość mam po synku typu łóżeczko, wózek, nosidełko itp. Powoli ogarniam ciuszki po Adasiu i część zostawiam (będzie chłopczyca 🙈) a część typowo męskich odstawiam do oddania.

Marianka@87 lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • maama90 Koleżanka

Wysłany: 7 maja 2021, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    My od 3 dni próbujemy się odpieluchowac. I pierwszego dnia szło nam super. A od wczoraj córka sobie coś ubzdurala, że ona nie chce siadać na nocnik i toaletę, bo się boi. Najpierw mówiła, że się boi węża. 🤪 Potem, że się boi pszczoły, robaka, na koniec, że dźwięku spadajacego siku. Pokazaliśmy jej, że jak woda leci do nocnika, to też robi taki dźwięk. I że nic tam nie wyskakuje, nic się nie dzieje. Ma frajdę, że może iść wylać siku do toalety i umyć nocnik. A Teraz na nocnik nie usiądzie. Albo usiądzie na 2 sekundy, mówi, że jej się nie chce jednak siku, a za chwilę idzie w.majtki. Pojechałam z nią do Auchan i wybrała sobie taki nocnik, jaki chciała. Powiedziala, ze tego sie nie boi. W domu lipa. Nie chce siadać. Steka i kweka. A to, że nocnik za mały. A to, że to dla dzidziusia będzie. Że się jednak nie podoba. I wymyśla 100 wymowek.[/QUO
    Mój młodszy jest w wieku mojej córki, też była próba odpieluchowania bo już od jakiegoś czasu ma suche noce i w ogóle jest dosyć klimaty. Szło pięknie, wolał siku i kupkę nawet i nagle blokada, płacz, krzyk i wstrzymanie moczu. Odpuściłam na razie, ale pytam go co jakiś czas czy chciałby do nocnika, niestety nic z tego. Czekam do lata, będzie ciepło, będzie biegał w samych majtkach, może już dorosnie do tego🤔😅

• Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2021, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z cukrzycą będące na diecie powiedzcie mi jakie macie cukry?

16udskjox3u389a0.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A robiłaś Alat / Aspat?
    Nie bo wczoraj odebrałam wyniki drugiego moczu. Więc we wtorek zobaczę co mi doktor powie. A co to jest za badanie?

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Moja córka idzie od września do zerówki do szkoły i obawiam się, że dadzą jakąś listę na dwa tygodnie przed początkiem roku szkolnego. Muszę poszukać numeru do sekretariatu i zadzwonić, żeby zapytać czy jest szansa na jakieś informacje wcześniej.
    Ja właśnie mam podobną sytuację , córka idzie od września do zerówki i pewnie czeka nas wyprawka do wykupienia. W sumie chciałabym trochę wcześniej to ogarnąć bo nie wiadomo kiedy poród nas złapie.

Ja mam termin szczepienia na 15 maja. Zdecydowałam po wywiadzie z lekarzami i koleżanka lekarka która kwalifikuje do szczepienia. Mówi że się nie zastanawiać i szczepić. Po porodzie w połogu mniej bezpieczne niż teraz.

Marcelina85 lubi tę wiadomość

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
‹‹ 365 366 367 368 369 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ