X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    My od 3 dni próbujemy się odpieluchowac. I pierwszego dnia szło nam super. A od wczoraj córka sobie coś ubzdurala, że ona nie chce siadać na nocnik i toaletę, bo się boi. Najpierw mówiła, że się boi węża. 🤪 Potem, że się boi pszczoły, robaka, na koniec, że dźwięku spadajacego siku. Pokazaliśmy jej, że jak woda leci do nocnika, to też robi taki dźwięk. I że nic tam nie wyskakuje, nic się nie dzieje. Ma frajdę, że może iść wylać siku do toalety i umyć nocnik. A Teraz na nocnik nie usiądzie. Albo usiądzie na 2 sekundy, mówi, że jej się nie chce jednak siku, a za chwilę idzie w.majtki. Pojechałam z nią do Auchan i wybrała sobie taki nocnik, jaki chciała. Powiedziala, ze tego sie nie boi. W domu lipa. Nie chce siadać. Steka i kweka. A to, że nocnik za mały. A to, że to dla dzidziusia będzie. Że się jednak nie podoba. I wymyśla 100 wymowek.

U nas było podobnie. Córka mega kumata, mieliśmy już wcześniej dwie próby i się kończyły tak samo. Jednego dnia zrobiła już ładnie siku na nocnik, a następnego afery i histerie, że się boli. I zaczęła wstrzymywać.
    A jak skończyła 3 lata to jej się odmieniło i poszło bez problemu. Dosłownie 2 dni, 3go już było bez żadnych wpadek. A zaczynałam tracić nadzieję, że pójdzie do przedszkola od września.

Byłam dzisiaj na badaniach, na szczęście wyniki w normie. W środę połówkowe :)

Etoilka, martuśka737, Nalia lubią tę wiadomość

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka ja mam tylko problem z cukrami na czczo i są w granicach zazwyczaj 90-92 i ciężko dieta z nimi walczyć :/ za to po posilkacham bardzo ładne, nie mam przekroczeń.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2021, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na czczo mam super za to ostatnio jak zmierzyłam to tragedia także od wczoraj jestem na diecie i już sama nie wiem czy dobre te cukry czy nie🤔

16udskjox3u389a0.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka a jakie masz? Mierzysz godzinę po posiłku?

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na czczo cukier 89, to jest do kontroli juz? Bede rozmawiac z moim lekarzem dopiero 18.05

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Magu Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos pomiarów cukru to na innym forum dziewczyny polecały aplikację SweetPregna, tam jakoś pokazuje jakie powinny być. Z tego co zrozumiałam.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2021, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola87 wrote:
    Migotka a jakie masz? Mierzysz godzinę po posiłku?

Mierzyłam ze 2tyg temu to wszystko było ok. A ostatnio zjadłam bułkę z wędlina i ogórkiem po godzinie 149
    Wiec wczoraj i dzis już dietka... I największy jaki miałam to 113

16udskjox3u389a0.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Ja mam na czczo cukier 89, to jest do kontroli juz? Bede rozmawiac z moim lekarzem dopiero 18.05
    Od 92 na czczo stwierdza się cc.

Mum2b lubi tę wiadomość

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    A co do szczepień to napiszcie proszę jaki macie odstęp do drugiej dawki w przypadku moderny i pfizera?

To zależy od punktu szczepień i dostaw w danym czasie, są widełki od 3 do 6 tygodni. Np. Pfizerem mój Tata w lutym miał wyznaczone za 4 tygodnie, Mama w kwietniu dopiero po 6 tyg., ja teraz dostałam termin po 5 tyg. Moderną Mąż też po 5 tyg.

Nie było potrzebne żadne skierowanie od ginekologa prowadzącego ciążę. Lekarka kwalifikująca spytała, jaką opinię wyraziła moja dr, powiedziałam że zaleca szczepić, na co odparła, że jest tego samego zdania. Spytała, który to tydzień i czy ciąża przebiega prawidłowo. W ankiecie było pytanie o przyjmowanie leków immunosupresyjnych, więc prawdopodobnie Encorton dyskwalifikuje. Tak samo pozytywny test w ostatnich 3 miesiącach. Zaskoczyło mnie, że w kolejce do Pfizera były prawie same młode osoby, spodziewałam się większości osób w wieku 50-60 lat. Młodzi śmiało wchodzili jeden po drugim, tylko jakiś starszy pan się stresował i pytał każdego po wyjściu, czy bolało 😝

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    My od 3 dni próbujemy się odpieluchowac. I pierwszego dnia szło nam super. A od wczoraj córka sobie coś ubzdurala, że ona nie chce siadać na nocnik i toaletę, bo się boi. Najpierw mówiła, że się boi węża. 🤪 Potem, że się boi pszczoły, robaka, na koniec, że dźwięku spadajacego siku. Pokazaliśmy jej, że jak woda leci do nocnika, to też robi taki dźwięk. I że nic tam nie wyskakuje, nic się nie dzieje. Ma frajdę, że może iść wylać siku do toalety i umyć nocnik. A Teraz na nocnik nie usiądzie. Albo usiądzie na 2 sekundy, mówi, że jej się nie chce jednak siku, a za chwilę idzie w.majtki. Pojechałam z nią do Auchan i wybrała sobie taki nocnik, jaki chciała. Powiedziala, ze tego sie nie boi. W domu lipa. Nie chce siadać. Steka i kweka. A to, że nocnik za mały. A to, że to dla dzidziusia będzie. Że się jednak nie podoba. I wymyśla 100 wymowek.

Moja też w podobnym wieku, zaczęła sama siadać rok temu wiosną. Próbowałam jakoś pierwszy raz zima ja posadzic. Siadała chętnie, czasami nawet siku zrobiła. Potem raz zrobiła kupę i się przestarszyla. Nocnik omijała szerokim łukiem chyba ze dwa miesiace. Stal u nas ciągle przy toalecie w korytarzu,żeby go widziała, ale omijała cały czas. Nie nalegałam. Potem jakoś wczesna wiosną zaczęłam jej proponować rano, jak widziałam że wstawała z suchą pielucha i tak chyba ze dwa tygodnie robiła siku, ja jej biłam brawo itd. potem znowu się zacięła i nie chciała. Nic nie zmuszałam. Czasami jak widziałam że chce to pytałam czy chce na nocnik, ale mówiła że nie, no to nie. Jakoś chwilę po 2 urodzinach, w kwietniu, byliśmy u mojej kuzynki, która ma córkę 5 miesięcy starsza od niej. Ona siadała na nocnik, robiła siku. Zuzia patrzyła na nią pół dnia. W końcu sama usiadła, zrobiła siku, zachwalalam i biłam brawo. Od tamtego dnia zaczęła sama chętnie siadać. Zwłaszcza przy innych dzieciach jak szły siku to i ona oczywiście też szła.
    Oczywiście zdarzają się wpadki do dzis itd czasami na złość mi i mężowi potrafi zrobić siku na podłogę patrząc nam prosto w oczy, ale ogólnie widziałam po niej, że może i była gotowa, ale albo się bała albo coś. Ogólnie nie zmuszałam na siłę, chce to chce, nie to nie. Załapała patrząc na starsze dzieci.
    Niedawno byłam u brata, on ma córkę rok starsza i syna dwa lata starszego od małej. Dzieci się bawiły razem, chodziły siku, a potem nagle przychodzi do mnie i mówi, że zrobiła kupę. Ja mówię to chodź szybko dupkę wytrzeć i myć rączki, a ona że kuzynka już jej pokazała jak i supke sama wytarła i rączki umyla. Byłam w szoku. Jak jej te wycieranie wychodzi to różnie bywa, ale próbuje i przy starszych dzieciach nauka idzie jej szybciej i się nie buntuje bo widzi że inne też to robią.
    Czy twoja mała chodzi do żłobka? Przedszkola?

Nalia lubi tę wiadomość

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja dopiero za 3 miesiące kończy 2 lata, a już mnie teściowa pyta kiedy odpieluchuję... Ja widzę, że jeszcze nie umie wyczuć momentu, kiedy jej się chce, jak czasem się trafi moment bez pieluchy to właśnie sika na podłogę i ucieka z chochlikami w oczach 😝 ze względu na skłonności do ZUM, chciałam spróbować, żeby zmniejszyć ryzyko zakażeń, ale nie chcę jej zmuszać. W kółko chce wałkować książeczki "Nocnik nad nocnikami" i "Zuzia korzysta z nocnika", mój Tata przyniósł jej nakładkę na sedes i zrobiła sobie ulubioną zabawę z włażenia i złażenia, ale ewidentnie jeszcze za wcześnie, nie jest gotowa i będę próbować za rok. Nawet jakby się teraz nauczyła, to istnieje duże prawdopodobieństwo że uwsteczni się po narodzinach siostrzyczki, podobno często dzieci starają się wtedy zwrócić na siebie uwagę, żeby rodzice się nimi zajmowali jak młodszym rodzeństwem.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka na razie na spokojnie mierz sobie jeśli masz glukometr w domu. Ale może to tylko jakiś błąd dietetyczny był, albo błąd pomiaru. Mum2b ja jak miałam taki wynik to robiłam częściej glukozę w lab (raz w miesiącu) żeby mieć rękę na pulsie. Mi niestety wyszło w końcu więcej ale u Ciebie wcale nie musi ☺️

Mum2b lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co miesiąc badam glukozę w labie, jak na razie jeszcze się trzymam w normie, ciekawe jak wyjdzie krzywa... trochę się tego boję szczerze mówiąc :P

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badam co miesiac cukier tez, wczesniej w normie a teraz do góry troche poszlo, zobaczymy co krzywa pokaże. Ja cc i tak mam, czy to jest tak, ze jak jest cukier 92 to musi byc nagle cc? Chyba nie, tylko rozumiem, ze to jest wskazanie do cc?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka29 wrote:
    Mierzyłam ze 2tyg temu to wszystko było ok. A ostatnio zjadłam bułkę z wędlina i ogórkiem po godzinie 149
    Wiec wczoraj i dzis już dietka... I największy jaki miałam to 113
    Ojej ale dieta czyli co jesz?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Ja badam co miesiac cukier tez, wczesniej w normie a teraz do góry troche poszlo, zobaczymy co krzywa pokaże. Ja cc i tak mam, czy to jest tak, ze jak jest cukier 92 to musi byc nagle cc? Chyba nie, tylko rozumiem, ze to jest wskazanie do cc?
    A tylko raz Ci wyszedł wynik 92? Czy jak? Raz przekroczony wynik to zrobienie jak najszybciej krzywej cukrowej. Jak ona wyjdzie ok, to chyba znaczy, że cukrzycy nie ma. Ale nie jestem specjalistą.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Pisząc cc masz na myśli cesarskie cięcie? Cukrzyca nie jest wskazaniem do cc. Jeśli pojawią się makrosomia to jest to wskazanie do wcześniejszej indukcji porodu (np. w 37 - 38 tygodniu).

Mum2b lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2021, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Ojej ale dieta czyli co jesz?

Razowe pieczywo, 5posilkow dziennie nic smażonego mniej owoców... No taka typowa dieta cukrzycowa. Z synem w pierwszej ciąży miałam cukrzycę więc wiem o co chodzi ale już nie pamiętam tych norm

Mum2b lubi tę wiadomość

16udskjox3u389a0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2021, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej w samego rana :) ja po szczepieniu wczoraj, noc spokojna nic sie nie dzialo, zadnych dreszczy ani podniesionej temp, apapu nie bralam. Ręka faktycznie troche boli, mocniej niz po grypie ale bez dramatu :)

Ulaa, Mum2b, Marcelina85, Marianka@87 lubią tę wiadomość

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy na takim etapie - 19+3, kiedy nie czuje się powiedzmy dzień ruchów, trzeba jechać na IP?
    Kurcze już było lekkie pukanie a od wczoraj praktycznie nic nie wyczuwam.....
    Czasem jakby coś.... ale nieraz jak dostanę kopa to nie mam wątpliwości... martwię się....

w4sqyx8dc6bykj5r.png
‹‹ 366 367 368 369 370 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ