X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja krzywa planuje zrobić jak najwcześniej. Jak tylko dostanę skierowanie. Gdyby wyszła cukrzyca to wole od razu wdrożyć dietę. Także ja bym robiła przed wyjazdem.
    Ważne leki skonsultujcie z lekarzem ale euthyroksem nie ma się co przejmować. Ja często pomijam jakaś tabletkę i mam cały czas w normie. Zawsze można zaraz po pobraniu łyknąć. Zanim wrócicie do domu coś tam się Zawsxe wchłonie

Ulaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie wracam z laba, Eutyroxu dzis nie bralam, bo ledwo dojechalam w ogole na pobranie bez kawy i sniadania. Od razu weszlam do kawiarni po jedzenie i kawe, jeden dzień jak sie opusci to nic wielkiego sie nie stanie.
    Obrzydliwe u mnie zimno 11 stopni i leje non stop, rano corka sie obraziła, ze jej kupiłam tyle sukienek a dalej chodzi w kurtce do przedszkola - no co ja dziecku poradzę. Nie pamiętam maja takiego brzydkiego.
    Jutro mam wizyte, mialam okropnie dziwne sny i jakos mi tak dziś zle, chociaz wiem, ze glupie i realistyczne sny zdarzaja sie w ciąży często

• Nalia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, zgrałam z mężem kalendarze i idę na krzywą 28.05, to będzie 24+5.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, co się ze mną dzieje w tej ciąży, ale ciągle o czymś zapominam i nie mogę się skupić, naprawdę ciężko byłoby mi teraz pracować... wczoraj, rozpakowując zakupy, z roztargnienia włożyłam ziemniaki do zamrażarki i potem wszędzie ich szukałam 🤷

Mimi__, Apple Lady lubią tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff anemia się poprawiła, całe szczęście, bo myślałam, że kolejne tabletki nie działają - teraz biorę sorbifer i podniosła się hemoglobina o 0.1. Niedużo ale u mnie to sukces, poprzednią ciążę skończyłam z hemoglobiną 7 mimo suplementacji non stop. Podbudowałam się, bo biorę żelazo od listopada cały czas i caly czas lecialo w dol. Hematokryt to już w ogole o 2 lepszy. Może mi mąż pozwoli w nagrodę małą miseczkę czipsów :D od grudnia mam ochotę i jeszcze nie pozwolil :(

Nalia lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Uff anemia się poprawiła, całe szczęście, bo myślałam, że kolejne tabletki nie działają - teraz biorę sorbifer i podniosła się hemoglobina o 0.1. Niedużo ale u mnie to sukces, poprzednią ciążę skończyłam z hemoglobiną 7 mimo suplementacji non stop. Podbudowałam się, bo biorę żelazo od listopada cały czas i caly czas lecialo w dol. Hematokryt to już w ogole o 2 lepszy. Może mi mąż pozwoli w nagrodę małą miseczkę czipsów :D od grudnia mam ochotę i jeszcze nie pozwolil :(
    A czemu nie pozwolił?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a orientujecie się czy jak robiłam krzywa w 16 tc i wyszła mi cukrzyca, jestem pod opieką diabetologa to muszę powtarzać krzywa? Zapomniałam ostatnio zapytać i gina i diabetolog.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A czemu nie pozwolił?

Cytuje - "żeby mu dziecka syfem nie truć" on też nie je w ramach solidarności ale nigdy za mną tak nie chodziły czipsy jak teraz. raz na rok jadłam i tyle było,a teraz codziennie o nich myślę.

Cola87 krzywej sie juz nie powtarza jak raz wyszła cukrzyca

Cola87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Nie wiem, co się ze mną dzieje w tej ciąży, ale ciągle o czymś zapominam i nie mogę się skupić, naprawdę ciężko byłoby mi teraz pracować... wczoraj, rozpakowując zakupy, z roztargnienia włożyłam ziemniaki do zamrażarki i potem wszędzie ich szukałam 🤷

Ja schowałam solniczkę do lodówki i byłam bardzo zdziwiona jak ją zobaczyłam. Albo idę do pokoju, staje na środku i nie wiem po co przyszłam 😁 masakra

Marcelina85 lubi tę wiadomość

• martuśka737 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zrobiłam już krzywą. Miałam do następnej wizyty zrobić (będzie w 28tc), ale w tym tygodniu mam wolne więc nie będę czekała ponad 2 tygodniefo wizyty żeby brać wolne na krzywa 😂 Wyniki będą jutro u lekarki więc jak jutro nie zadzwoni znaczy że są okej 😊
    Ja eurhyrox dzisiaj wzięłam. Biorę od 5 miesięcy, więc we krwi i tak jest, a jedna tabletka tutaj nic nie zmieni.
    Powodzenia na waszych wizytach!

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😊
    Ja dzisiaj też dzień zaczęłam od pobrania krwi w labie 😄
    Morfologia, mocz, tarczyca i dodatkowo zrobiłam przeciwciała covid ile jeszcze mam po chorobie, jak będzie sporo to trochę kamień z serca mi spadnie, że młody dostanie tych przeciwciał ode mnie w ciąży.
    Postanowiliśmy po kolejnych konsultacjach, że nie zaszczepię się w ciąży jednak. Latem jest spokojniej jeśli chodzi o covid. A od razu po porodzie przyjmę szczepionkę i Julek dostanie przeciwciała z pokarmem 😊

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martuśka737 wrote:
    Ja dzisiaj zrobiłam już krzywą. Miałam do następnej wizyty zrobić (będzie w 28tc), ale w tym tygodniu mam wolne więc nie będę czekała ponad 2 tygodniefo wizyty żeby brać wolne na krzywa 😂 Wyniki będą jutro u lekarki więc jak jutro nie zadzwoni znaczy że są okej 😊
    Ja eurhyrox dzisiaj wzięłam. Biorę od 5 miesięcy, więc we krwi i tak jest, a jedna tabletka tutaj nic nie zmieni.
    Powodzenia na waszych wizytach!

Martuśka, a czemu wolne miała byś brać? Przecież jak jesteś w ciąży, to pracodawca musi cię zwolnić z obowiązku świadczenia pracy w czasie wykonywania badań, a krzywej nie da się inaczej zrobić.

Ja niedawno chciałam jajka na twardo ugotować. Wlałam wodę do garnka, wsadziłam jajka i wstawiłam.... do mikrofalówki. Po 30 sekundach się zorientowałam i wyjęłam i już normalnie ugotowałam :D

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pod koniec ciąży morfologia się poprawia. Pytałam o to lekarkę dlaczego tak mi się hemoglobina podnosi im bliżej porodu. To mi tłumaczyła ze to normalne bo organizm przygotowuje się do porodu i do utraty krwi. Także cierpliwości. Będzie lepiej.

Z tymi chipsami to nawet się nie zastanawiaj. Kup, zjedz i będziesz miała z głowy. Przestaniesz o tum myśleć. Ja tak zrobiłam i więcej mnie ochota nie naszła. A inna sprawa ze kobiecie w ciąży się odmawia. Zachcianki to świętość. Świat się od kilku chipsów nie zawali.

Mózg ciążowy działa inaczej. To się się nazywa chyba budyń ciążowy. Wiec spokojnie. Minie.

U nas tez pada. Tyle dobrze ze młodemu się dobrze śpi w wózeczku.

Ula kiedy miałaś covida ? Daj znać jaki wynik. Myślisz ze jak mamy przeciwciała np sprzed ciąży to dziecko je otrzyma ?

Ulaa lubi tę wiadomość

• Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawa jestem jak to jest z tymi przeciwciałami z mleka matki. Podobno przekazuje się śladowe ilości, które nie uchronią dziecka tak jak szczepienie w trakcie ciąży. Tak mi mówili lekarze.

Dzisiaj byłam zapisac się do dermatologa na NFZ, pani mówiła żebym przyszła w dniu jak przyjmuje lekarz i poprosiła go aby mnie przyjął. Powiedziałam, że jestem w ciąży dodatkowo zasłużonym honorowym dawcą, znam swoje prawa i jak mnie nie zapisze to złoże skargę 😅 magiczne słowo, zaraz znalazła termin na za tydzień 😊 i życie stało się piękniejsze.

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak z mleka matki, ale po w miarę łagodnym przechorowaniu (bez konieczności hospitalizacji) ilość przeciwciał jest na tyle niewielka w porównaniu do szczepienia, że raczej niezbyt wiele dostaje ich dziecko z krwi pępowinowej. Na grupie fb lekarka, która szczepiła się w ciąży opublikowała screen z wynikiem badania krwi swojego nowonarodzonego synka i dzięki szczepieniu Mamy, Maluszek miał przeciwciała przeciwko białku S na poziomie 793 BAU/ml, czyli naprawdę wysoko.

Marcia86 lubi tę wiadomość

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, budyń ciążowy! Teraz jeszcze nie mam ale w pierwszej ciąży robiłam tartę i nagrzałam pierkanik, miałam ją włożyć ale zaniosłam ja na komodę do sypialni a do piekarnika wsadziłam portfel. Zorientowałam się jak zaczęło w domu pachnieć skóra. Ciekwe czy mi się teraz też tak porobi. Większy wysiłek intelektualny niby mam teraz niż wtedy to mozg ma trning, moze nie usmaże portfela.

A kupie sobie te czipsy, wyniki mam piekne wszystkie i na dodatek mam dzis imieniny, nie obchodze ale jakis powod musi byc :)

Marcelina85, Mimi__, Magu, Menina, opóźniona lubią tę wiadomość

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Cytuje - "żeby mu dziecka syfem nie truć" on też nie je w ramach solidarności ale nigdy za mną tak nie chodziły czipsy jak teraz. raz na rok jadłam i tyle było,a teraz codziennie o nich myślę.

Cola87 krzywej sie juz nie powtarza jak raz wyszła cukrzyca

Postrasz Męża, że go zjedzą myszy 😝 ja tak mojego przekonuję gdy mi próbuje czegoś odmówić 😂 u mnie wystarczyło kilka chipsów i sama poczułam, że jednak nie miałam na nie tak wielkiej ochoty jak mi się wydawało 😉

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja muszę się ograniczać, bo mogłabym jeść chipsy codziennie. 🙈

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Dziewczyny pod koniec ciąży morfologia się poprawia. Pytałam o to lekarkę dlaczego tak mi się hemoglobina podnosi im bliżej porodu. To mi tłumaczyła ze to normalne bo organizm przygotowuje się do porodu i do utraty krwi. Także cierpliwości. Będzie lepiej.

Z tymi chipsami to nawet się nie zastanawiaj. Kup, zjedz i będziesz miała z głowy. Przestaniesz o tum myśleć. Ja tak zrobiłam i więcej mnie ochota nie naszła. A inna sprawa ze kobiecie w ciąży się odmawia. Zachcianki to świętość. Świat się od kilku chipsów nie zawali.

Mózg ciążowy działa inaczej. To się się nazywa chyba budyń ciążowy. Wiec spokojnie. Minie.

U nas tez pada. Tyle dobrze ze młodemu się dobrze śpi w wózeczku.

Ula kiedy miałaś covida ? Daj znać jaki wynik. Myślisz ze jak mamy przeciwciała np sprzed ciąży to dziecko je otrzyma ?
    Ja na to wymyśliłam swoją własną nazwę - mózgowe zaćmienie ciążowe. Chociaż u mnie występuje bardziej na początku ciąży. Albo może już przywykłam. :D

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Tak, budyń ciążowy! Teraz jeszcze nie mam ale w pierwszej ciąży robiłam tartę i nagrzałam pierkanik, miałam ją włożyć ale zaniosłam ja na komodę do sypialni a do piekarnika wsadziłam portfel. Zorientowałam się jak zaczęło w domu pachnieć skóra. Ciekwe czy mi się teraz też tak porobi. Większy wysiłek intelektualny niby mam teraz niż wtedy to mozg ma trning, moze nie usmaże portfela.

A kupie sobie te czipsy, wyniki mam piekne wszystkie i na dodatek mam dzis imieniny, nie obchodze ale jakis powod musi byc :)
    Wszystkiego najlepszego! :) Ja od czasu do czasu sobie kupuję. Uważam, że ze zdrowym rozsądkiem wszystko można od czasu do czasu poza alkoholem, papierosami i narkotykami. :)

3jgxvfxmmo60rzi2.png
‹‹ 391 392 393 394 395 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ