X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja krzywa planuje zrobić jak najwcześniej. Jak tylko dostanę skierowanie. Gdyby wyszła cukrzyca to wole od razu wdrożyć dietę. Także ja bym robiła przed wyjazdem.
    Ważne leki skonsultujcie z lekarzem ale euthyroksem nie ma się co przejmować. Ja często pomijam jakaś tabletkę i mam cały czas w normie. Zawsze można zaraz po pobraniu łyknąć. Zanim wrócicie do domu coś tam się Zawsxe wchłonie

Ulaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie wracam z laba, Eutyroxu dzis nie bralam, bo ledwo dojechalam w ogole na pobranie bez kawy i sniadania. Od razu weszlam do kawiarni po jedzenie i kawe, jeden dzień jak sie opusci to nic wielkiego sie nie stanie.
    Obrzydliwe u mnie zimno 11 stopni i leje non stop, rano corka sie obraziła, ze jej kupiłam tyle sukienek a dalej chodzi w kurtce do przedszkola - no co ja dziecku poradzę. Nie pamiętam maja takiego brzydkiego.
    Jutro mam wizyte, mialam okropnie dziwne sny i jakos mi tak dziś zle, chociaz wiem, ze glupie i realistyczne sny zdarzaja sie w ciąży często

• Nalia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, zgrałam z mężem kalendarze i idę na krzywą 28.05, to będzie 24+5.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, co się ze mną dzieje w tej ciąży, ale ciągle o czymś zapominam i nie mogę się skupić, naprawdę ciężko byłoby mi teraz pracować... wczoraj, rozpakowując zakupy, z roztargnienia włożyłam ziemniaki do zamrażarki i potem wszędzie ich szukałam 🤷

Mimi__, Apple Lady lubią tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff anemia się poprawiła, całe szczęście, bo myślałam, że kolejne tabletki nie działają - teraz biorę sorbifer i podniosła się hemoglobina o 0.1. Niedużo ale u mnie to sukces, poprzednią ciążę skończyłam z hemoglobiną 7 mimo suplementacji non stop. Podbudowałam się, bo biorę żelazo od listopada cały czas i caly czas lecialo w dol. Hematokryt to już w ogole o 2 lepszy. Może mi mąż pozwoli w nagrodę małą miseczkę czipsów :D od grudnia mam ochotę i jeszcze nie pozwolil :(

Nalia lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Uff anemia się poprawiła, całe szczęście, bo myślałam, że kolejne tabletki nie działają - teraz biorę sorbifer i podniosła się hemoglobina o 0.1. Niedużo ale u mnie to sukces, poprzednią ciążę skończyłam z hemoglobiną 7 mimo suplementacji non stop. Podbudowałam się, bo biorę żelazo od listopada cały czas i caly czas lecialo w dol. Hematokryt to już w ogole o 2 lepszy. Może mi mąż pozwoli w nagrodę małą miseczkę czipsów :D od grudnia mam ochotę i jeszcze nie pozwolil :(
    A czemu nie pozwolił?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a orientujecie się czy jak robiłam krzywa w 16 tc i wyszła mi cukrzyca, jestem pod opieką diabetologa to muszę powtarzać krzywa? Zapomniałam ostatnio zapytać i gina i diabetolog.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A czemu nie pozwolił?

Cytuje - "żeby mu dziecka syfem nie truć" on też nie je w ramach solidarności ale nigdy za mną tak nie chodziły czipsy jak teraz. raz na rok jadłam i tyle było,a teraz codziennie o nich myślę.

Cola87 krzywej sie juz nie powtarza jak raz wyszła cukrzyca

Cola87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Nie wiem, co się ze mną dzieje w tej ciąży, ale ciągle o czymś zapominam i nie mogę się skupić, naprawdę ciężko byłoby mi teraz pracować... wczoraj, rozpakowując zakupy, z roztargnienia włożyłam ziemniaki do zamrażarki i potem wszędzie ich szukałam 🤷

Ja schowałam solniczkę do lodówki i byłam bardzo zdziwiona jak ją zobaczyłam. Albo idę do pokoju, staje na środku i nie wiem po co przyszłam 😁 masakra

Marcelina85 lubi tę wiadomość

• martuśka737 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zrobiłam już krzywą. Miałam do następnej wizyty zrobić (będzie w 28tc), ale w tym tygodniu mam wolne więc nie będę czekała ponad 2 tygodniefo wizyty żeby brać wolne na krzywa 😂 Wyniki będą jutro u lekarki więc jak jutro nie zadzwoni znaczy że są okej 😊
    Ja eurhyrox dzisiaj wzięłam. Biorę od 5 miesięcy, więc we krwi i tak jest, a jedna tabletka tutaj nic nie zmieni.
    Powodzenia na waszych wizytach!

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😊
    Ja dzisiaj też dzień zaczęłam od pobrania krwi w labie 😄
    Morfologia, mocz, tarczyca i dodatkowo zrobiłam przeciwciała covid ile jeszcze mam po chorobie, jak będzie sporo to trochę kamień z serca mi spadnie, że młody dostanie tych przeciwciał ode mnie w ciąży.
    Postanowiliśmy po kolejnych konsultacjach, że nie zaszczepię się w ciąży jednak. Latem jest spokojniej jeśli chodzi o covid. A od razu po porodzie przyjmę szczepionkę i Julek dostanie przeciwciała z pokarmem 😊

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martuśka737 wrote:
    Ja dzisiaj zrobiłam już krzywą. Miałam do następnej wizyty zrobić (będzie w 28tc), ale w tym tygodniu mam wolne więc nie będę czekała ponad 2 tygodniefo wizyty żeby brać wolne na krzywa 😂 Wyniki będą jutro u lekarki więc jak jutro nie zadzwoni znaczy że są okej 😊
    Ja eurhyrox dzisiaj wzięłam. Biorę od 5 miesięcy, więc we krwi i tak jest, a jedna tabletka tutaj nic nie zmieni.
    Powodzenia na waszych wizytach!

Martuśka, a czemu wolne miała byś brać? Przecież jak jesteś w ciąży, to pracodawca musi cię zwolnić z obowiązku świadczenia pracy w czasie wykonywania badań, a krzywej nie da się inaczej zrobić.

Ja niedawno chciałam jajka na twardo ugotować. Wlałam wodę do garnka, wsadziłam jajka i wstawiłam.... do mikrofalówki. Po 30 sekundach się zorientowałam i wyjęłam i już normalnie ugotowałam :D

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pod koniec ciąży morfologia się poprawia. Pytałam o to lekarkę dlaczego tak mi się hemoglobina podnosi im bliżej porodu. To mi tłumaczyła ze to normalne bo organizm przygotowuje się do porodu i do utraty krwi. Także cierpliwości. Będzie lepiej.

Z tymi chipsami to nawet się nie zastanawiaj. Kup, zjedz i będziesz miała z głowy. Przestaniesz o tum myśleć. Ja tak zrobiłam i więcej mnie ochota nie naszła. A inna sprawa ze kobiecie w ciąży się odmawia. Zachcianki to świętość. Świat się od kilku chipsów nie zawali.

Mózg ciążowy działa inaczej. To się się nazywa chyba budyń ciążowy. Wiec spokojnie. Minie.

U nas tez pada. Tyle dobrze ze młodemu się dobrze śpi w wózeczku.

Ula kiedy miałaś covida ? Daj znać jaki wynik. Myślisz ze jak mamy przeciwciała np sprzed ciąży to dziecko je otrzyma ?

Ulaa lubi tę wiadomość

• Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawa jestem jak to jest z tymi przeciwciałami z mleka matki. Podobno przekazuje się śladowe ilości, które nie uchronią dziecka tak jak szczepienie w trakcie ciąży. Tak mi mówili lekarze.

Dzisiaj byłam zapisac się do dermatologa na NFZ, pani mówiła żebym przyszła w dniu jak przyjmuje lekarz i poprosiła go aby mnie przyjął. Powiedziałam, że jestem w ciąży dodatkowo zasłużonym honorowym dawcą, znam swoje prawa i jak mnie nie zapisze to złoże skargę 😅 magiczne słowo, zaraz znalazła termin na za tydzień 😊 i życie stało się piękniejsze.

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak z mleka matki, ale po w miarę łagodnym przechorowaniu (bez konieczności hospitalizacji) ilość przeciwciał jest na tyle niewielka w porównaniu do szczepienia, że raczej niezbyt wiele dostaje ich dziecko z krwi pępowinowej. Na grupie fb lekarka, która szczepiła się w ciąży opublikowała screen z wynikiem badania krwi swojego nowonarodzonego synka i dzięki szczepieniu Mamy, Maluszek miał przeciwciała przeciwko białku S na poziomie 793 BAU/ml, czyli naprawdę wysoko.

Marcia86 lubi tę wiadomość

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, budyń ciążowy! Teraz jeszcze nie mam ale w pierwszej ciąży robiłam tartę i nagrzałam pierkanik, miałam ją włożyć ale zaniosłam ja na komodę do sypialni a do piekarnika wsadziłam portfel. Zorientowałam się jak zaczęło w domu pachnieć skóra. Ciekwe czy mi się teraz też tak porobi. Większy wysiłek intelektualny niby mam teraz niż wtedy to mozg ma trning, moze nie usmaże portfela.

A kupie sobie te czipsy, wyniki mam piekne wszystkie i na dodatek mam dzis imieniny, nie obchodze ale jakis powod musi byc :)

Marcelina85, Mimi__, Magu, Menina, opóźniona lubią tę wiadomość

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Cytuje - "żeby mu dziecka syfem nie truć" on też nie je w ramach solidarności ale nigdy za mną tak nie chodziły czipsy jak teraz. raz na rok jadłam i tyle było,a teraz codziennie o nich myślę.

Cola87 krzywej sie juz nie powtarza jak raz wyszła cukrzyca

Postrasz Męża, że go zjedzą myszy 😝 ja tak mojego przekonuję gdy mi próbuje czegoś odmówić 😂 u mnie wystarczyło kilka chipsów i sama poczułam, że jednak nie miałam na nie tak wielkiej ochoty jak mi się wydawało 😉

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja muszę się ograniczać, bo mogłabym jeść chipsy codziennie. 🙈

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Dziewczyny pod koniec ciąży morfologia się poprawia. Pytałam o to lekarkę dlaczego tak mi się hemoglobina podnosi im bliżej porodu. To mi tłumaczyła ze to normalne bo organizm przygotowuje się do porodu i do utraty krwi. Także cierpliwości. Będzie lepiej.

Z tymi chipsami to nawet się nie zastanawiaj. Kup, zjedz i będziesz miała z głowy. Przestaniesz o tum myśleć. Ja tak zrobiłam i więcej mnie ochota nie naszła. A inna sprawa ze kobiecie w ciąży się odmawia. Zachcianki to świętość. Świat się od kilku chipsów nie zawali.

Mózg ciążowy działa inaczej. To się się nazywa chyba budyń ciążowy. Wiec spokojnie. Minie.

U nas tez pada. Tyle dobrze ze młodemu się dobrze śpi w wózeczku.

Ula kiedy miałaś covida ? Daj znać jaki wynik. Myślisz ze jak mamy przeciwciała np sprzed ciąży to dziecko je otrzyma ?
    Ja na to wymyśliłam swoją własną nazwę - mózgowe zaćmienie ciążowe. Chociaż u mnie występuje bardziej na początku ciąży. Albo może już przywykłam. :D

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Tak, budyń ciążowy! Teraz jeszcze nie mam ale w pierwszej ciąży robiłam tartę i nagrzałam pierkanik, miałam ją włożyć ale zaniosłam ja na komodę do sypialni a do piekarnika wsadziłam portfel. Zorientowałam się jak zaczęło w domu pachnieć skóra. Ciekwe czy mi się teraz też tak porobi. Większy wysiłek intelektualny niby mam teraz niż wtedy to mozg ma trning, moze nie usmaże portfela.

A kupie sobie te czipsy, wyniki mam piekne wszystkie i na dodatek mam dzis imieniny, nie obchodze ale jakis powod musi byc :)
    Wszystkiego najlepszego! :) Ja od czasu do czasu sobie kupuję. Uważam, że ze zdrowym rozsądkiem wszystko można od czasu do czasu poza alkoholem, papierosami i narkotykami. :)

3jgxvfxmmo60rzi2.png
‹‹ 391 392 393 394 395 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ