X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etolika tak Adaś ostatnio świętował trzecie urodzinki ☺️ to widzę że mamy podobnie z garderobą dla dzieci 😁

Etoilka lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola87 wrote:
    Dziewczyny a co myślicie o kokonie niemowlęcym? Przy synku nie miałam, a teraz się zastanawiam. Dużo pozytywnych opinii czytam. Może by się przydał jako zabezpieczenie jak będzie trzeba też starszego ogarniać.
    Ja byłam bardzo przeciwna, ale dostałam w prezencie i pokochaliśmy od razu! W dzień leżał w nim w salonie jak było trzeba a w nocy czasem między nami (maz się bał że małego zgniecie) a synek spał lepiej między nami niz w dostawce na początku.

Cola87 lubi tę wiadomość

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kokonu nie mieliśmy i raczej nie planujemy. Do salonu chyba kupię kosz Mojżesza - tylko szkoda, że to też opcja na kilka miesięcy.

Mimi__ lubi tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 01:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No naprawdę, koleżanka trochę przeszarżowała. Chyba nie do końca zdaje sobie sprawę z tego że zająć się trójka to nie jest taka prosta sprawa, zwłaszcza jak jedno jest niemowlakiem. A jeszcze jedno więcej? I to nie swoje? Jak czasami pilnuje brata dzieci (wpadną się pobawić) to nie mam w co rak włożyć, a oczy trzeba mieć dookoła głowy. A mają 3,5 i 6 lat więc to nie są maluszki. I nie dwoje dzieci pilnuje się jak oka w głowie, a swoje zawsze idą na boczny tor niestety.
    Moja też się nie dostała do państwowego żłobka jak kończył mi się macierzyński i poszła do prywatnego. Płaciłam między 950-1050 zł miesięcznie, w zależności od liczby dni i to już z dofinansowaniem z miasta, które wynosiło 100 zł. Wtedy nie było jeszcze 500+ więc połowę swojej wypłaty oddawałam do żłobka, ale co miałam robić, musiałam wrócić do pracy bo z czego bym żyła. Na opiekunkę nie było mnie stać, bo babki chciały koło 1700 zł w tamtym czasie, a to już było o wiele za dużo.
    Myślę że ta twoja koleżanka trochę tak palnela bezmyślnie i tyle. Przemyśli sprawę i pewnie będziecie się z tego jeszcze śmiać.
    Ja po brata dzieciach też dostałam mnóstwo rzeczy dla córki i jestem mu mega wdzięczna, bo kupować to wszystko na miesiąc, dwa, gdy dziecko wyrasta w chwilę to są mega koszty. Tym razem on też spodziewa się kolejnego malucha więc będą sami korzystali, ale przynajmniej wiem, czy jest mi niezbędne i muszę kupić, a co olać.

Beza87 lubi tę wiadomość

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:
    Krzywa wyszła fajnie 76-134-106.
    Super ja się boję, że zwymiotuje. Pomimo 22tygodnia dalej mam mdłości i wymioty 😭😭

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej ja już po wizycie, mały ma się dobrze waży prawie 1 kg😱 noe wiem czy to duzo( dla mnie tak) szyjka mam3.8 co chyba jest dość dobrym wynikiem. Doktor powiedział ze dziecko jest długie ale nie powiedział ile ma🥺

Oczywiście okrzan za wagę🤣ale to już się domyslalam.

Za półtora miesiąca będę umawiać się z anestezjologiem by zrobić wszystkie badania pod znieczulenie.
    28 tydz zaś czeka mnie krzywa 🤣🤣🤣🤣a już myslalam ze mi odpuści 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Co do szczepień jednak kazał mi zaczekać po urodzeniu 🤷🏻‍♀️

Nalia, Tusianka, opóźniona, Magu, Kama91 lubią tę wiadomość

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marghe wrote:
    Hej hej ja już po wizycie, mały ma się dobrze waży prawie 1 kg😱 noe wiem czy to duzo( dla mnie tak) szyjka mam3.8 co chyba jest dość dobrym wynikiem. Doktor powiedział ze dziecko jest długie ale nie powiedział ile ma🥺

Oczywiście okrzan za wagę🤣ale to już się domyslalam.

Za półtora miesiąca będę umawiać się z anestezjologiem by zrobić wszystkie badania pod znieczulenie.
    28 tydz zaś czeka mnie krzywa 🤣🤣🤣🤣a już myslalam ze mi odpuści 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ale duży bobasek już, super!
    Mój maluch na następnej wizycie pewnie też będzie tyle ważył, bo jestem jednak te 3 tygodnie za Tobą ;)

A wagą się nie przejmuj, dzidziuś rośnie więc i mamusia też musi :D

Ja mam weekend bez dzieci, wczoraj zawiozłam ich do babci. Tam mają ogródek i kawał miejsca do biegania, poza tym babcia też stęskniona :)
    Wybieram się dzisiaj do Ikei z przyjaciółką i boję się, że przepadnę jak zwykle haha :D

Życzę Wam miłego dnia :)

Marghe lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko. 1 kg to już brzmi mega poważnie. Ale to dobrze. Bo ja mam takie rozumowanie ze jak już jest kilogram to w przypadku porodu większe szanse dla dziecka. Robi wrażenie.

Ja przy pierwszym dziecku marzyłam o wszystkim nowym i pięknym jak na insta. Dostałam dużo rzeczy. Wiele zbędnych i nieładnych. Dużo z tych nieładnych sprawdziło się najlepiej. Ale teraz nie wiem co z tym zrobić. Mam tez kokon. Sama bym nie kupiła. Siostrze się mega sprawdził. Noworodek czuje się w nim bardziej otulony. Ale tez ze względów bezpieczeństwa nie jest szczególnie polecany. Mnie kusi kosz Mojżesza. Ale fakt krótko się go używa. Wolałabym pożyczyć. Ale racEj nie mam od kogo.

Strasznie mi ręce drętwieją w nocy. Budzę się co chwile. Dzisiaj to nawet palce u stop.

Marghe, Cola87 lubią tę wiadomość

• Magu Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u nas pogoda dzisiaj się zepsuła. Deszcz pada praktycznie od rana. Byłyśmy z córką w teatrze na spektaklu Pinokio. Bardzo jej się podobało, chociaż na początku odrobinę za głośno. Przed pandemią chodziłyśmy często, ale to były jeszcze spektakle dla maluszków.
    A zaraz zabieram się za przygotowania, bo jak to moja córka stwierdziła "jeszcze tylko przez chwilę mam 35 lat" i z tej okazji jutro przychodzą goście. :)

Marghe lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dla mnie tez ze ma ju 1 kg brzmi poważnie, mam nadzieje ze nie za dużo urośnie 😱🤣moj mąż urodził się 5 kg😱😱😱😱
    Jedynie co dobre ze dostałam w końcu leki na stawiający się brzuch bo mam ciagle twardy🥰

U nas pogoda dopisuje, mąż zaszczepił się dzisiaj druga porcja miejmy nadzieje ze i tym razem będzie się czuł dobrze

Magu lubi tę wiadomość

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marghe wrote:

To ciekawe Marghe! A mowil czemu?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marghe wrote:
    No dla mnie tez ze ma ju 1 kg brzmi poważnie, mam nadzieje ze nie za dużo urośnie 😱🤣moj mąż urodził się 5 kg😱😱😱😱
    Jedynie co dobre ze dostałam w końcu leki na stawiający się brzuch bo mam ciagle twardy🥰

U nas pogoda dopisuje, mąż zaszczepił się dzisiaj druga porcja miejmy nadzieje ze i tym razem będzie się czuł dobrze

A co to za leki na stawianie macicy ? Ja mam te skurcze braxtona. Codziennie po kilka ale spokojnie do tego podchodzę

• Marghe Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    To ciekawe Marghe! A mowil czemu?

Powiedział ze jeśli nie mam problemów zdrowotnych przy których powinnam być zaszczepiona to lepiej zaczekać i zrobić to karmiąc małego 🤷🏻‍♀️Mojego męża zaś pochwalił ze dzisiaj miał druga dawkę.

Co do skurczów to to nie jest chyba lek na to bo ja nie mam ich pare i przejdzie, tylko od dwóch tygodni mam ciagle napięty do max brzuch ze aż mnie skóra boli,( a te twardnienia to ja wam pisałam zaczęły się już po 16 tyg). Poprostu teraz jest on ciagle twardy byłam nawet w szpitalu ale tam pow ze jest ok z dzieckiem.

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz tez ten lekarz potwierdził ze maluch rozwija się w swoim tempie, jedynie ci ma długie nogi ( o 2 tyg różnicy 28 tydz) reszta jest ok no i ze wazy 1 kg. Wszystko sprawdzał aż 1 h tak jakby nasze połówkowe to on mi robi co 5 tyg.

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak macie te skorcze brzucha to na całym brzuchu? Bo ja częściej czuje takie wypinanie się jakby dziecka. Albo głową albo tyłkiem. Jak go chwilę posmyram to zmienia pozycję. I jest tak kilka razy dziennie. Ale wtedy czuć taka mała kuleczkę, a nie spięcie na całym brzuchu. Dlatego wolę się upewnić jak to wygląda 😅

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaak wrote:
    A jak macie te skorcze brzucha to na całym brzuchu? Bo ja częściej czuje takie wypinanie się jakby dziecka. Albo głową albo tyłkiem. Jak go chwilę posmyram to zmienia pozycję. I jest tak kilka razy dziennie. Ale wtedy czuć taka mała kuleczkę, a nie spięcie na całym brzuchu. Dlatego wolę się upewnić jak to wygląda 😅

Ja to miałam pare razy ale wlasnie tak jakby 1 min spięcie i uczycie jak na okres.
    Co do główki i wypychania to nawet nagrałam malucha jak słuchał muzyki i się przesuwał 🤣🤣

W pon wykupie ten lek na twardość brzucha i zobaczę co to jest. No. Teraz mam spięty i tweedy brzuch już 3 godzinę 🥺

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaak wrote:
    Mój też się tak wypina. Zazwyczaj w jednym miejscu. Aż zdjęcia zrobiłam. We wtorek na wizycie zapytam dr co w tym miejscu ma mój bobas. 😁

majóweczka83 lubi tę wiadomość

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj się obudziłam, a tam podłużna plama, jakby wody na prześcieradle, ale raczej wilgotna niż mokra. 😐 Poszłam do łazienki i zrobiłam sobie test ph z pochwy, ale wyszedł niski, czyli to raczej nie wody.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Dzisiaj się obudziłam, a tam podłużna plama, jakby wody na prześcieradle, ale raczej wilgotna niż mokra. 😐 Poszłam do łazienki i zrobiłam sobie test ph z pochwy, ale wyszedł niski, czyli to raczej nie wody.
    Nalia co to za testy?zwykle lakmusowe papierki ?
    Ja także ostatnio mam rzadszą wydzielinę,taką wodnistą,może to przez probiotyki które biorę teraz regularnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 09:23

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania85 wrote:
    Nalia co to za testy?zwykle lakmusowe papierki ?
    Ja także ostatnio mam rzadszą wydzielinę,taką wodnistą,może to przez probiotyki które biorę teraz regularnie
    Tak, zwykły papierek lakmusowy. Pokazywał mi wg skali ph ok 4.5. A wody chyba miały by coś koło 7? Badalam sobie bezpośrednio w pochwie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 09:33

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
‹‹ 399 400 401 402 403 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ