X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Magu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:
    Gdzie można wykorzystać bon 500+? Czy na atrakcje bez noclegu lub w restauracji można? Co polecacie w okolicach Władysławowa lub Trójmiasta?
    Z tego co czytałam to można, ale nie wiem gdzie konkretnie, bo my wykorzystamy całość w hotelu.

majóweczka83 lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Kama91 Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2021, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) mnie jeszcze nikt nie przepuścił Ale za to mój mąż kiedyś w szpitalu stał w kolejce do takiego automatu do rejestracji. I przed nim kobieta już tam wybiera na wyświetlaczu do jakiego lekarza itd. Po czym mój mąż zaczyna jej tłumaczyć, że rejestracja dla kobiet w ciazy jest "tu i tu"... ona się odwraca i z rykiem do niego "czy ja wyglądam jakbym była w ciazy??!!" Chciał dobrze, ale od tamtej pory 4 razy się upewnia czy na pewno Pani jest w ciąży:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2021, 09:18

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej ☀️

Magu aaa ok! Niestety nie orientuję się gdzie jest dobra, wegańska knajpka, ale na pewno są takie na terenie Trójmiasta 😉

Mnie często przepuszczają w kolejce więc chyba widać już mocno, że to ciąża, a nie otyłość 😄 zresztą, u mnie tylko brzuch i cycki urosły, z tyłu nie wyglądam w ogóle jakbym była w ciąży 🙉

Ja już po zakupach w Lidlu, później za gorąco by mi było więc z rana staram się zrobić wszystko co konieczne, a teraz delektuję się okropnie niezdrową oranżadą 🤭 ale miałam taką ogromną ochotę, że mówię sobie trudno, raz można sobie pozwolić 😊

Magu lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, zadzwoniłam rano do przychodni, żeby zarezerwować sobie wizytę u lekarza. No i u nas jest teraz tak, że najpierw lekarz dzwoni do każdego i wtedy chyba podejmuje decyzję czy wystarczy teleporada czy mam iść do przychodni i ustala godzinę. Jest teraz taki jeden problem, że ja w tej chwili praktycznie straciłam głos i nie wiem czy cokolwiek będę w stanie powiedzieć przez telefon. :D Mąż będzie w pracy, a córka raczej nie będzie w stanie przekazać. Już rano jak dzwoniłam to miałam problem, żeby podać PESEL.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    Magu tak jak napisała Naila, a oprócz mola i Monciaka w Sopocie zapraszam do nas na pyszną i świeżą rybkę - Bar Przystań Sopot 🐟

To Wasza restauracja ? Jeśli Tak to zapisuje namiar na przyszłość. Polecasz jeszcze jakieś dobre restauracje w okolicach Gdańska ? Chodzi o świeże rybki głównie

• Marcia86 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o wegańskie knajpki to na pewno Falla i Mięsny/niemiesny w Gdańsku. Polecam też ul Wajdeloty w Gdańsku, fajny klimat się tam zrobił a tam knajpka Avovado Vegan Bistro i FuKafe -weganska kawiarnia ;)

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj wróciliśmy z tygodniowego zaplanowanego urlopu na mazurach. Pogoda nam dopisała, była aż trochę za gorąco ale fajnie. Nawet się kąpałam w jeziorze. Nie pomyślałam że mi się to uda po problemach z szyjka w pierwszej ciąży :) teraz czas na ogarnianie wyprawki.
    Kontrolę z USG mam w piątek ale lekarka coś mówiła.ze za wcześnie na badanie trzeciego trymestru... To będzie końcówka 30tyg. 29 tydz i 6 dzień. No zobaczymy.

Magu, majóweczka83 lubią tę wiadomość

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2021, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczytuje Was cały weekend ale nie miałam czasu nic napisać - bardzo intensywne 2 dni. Dziś odsypiałam i dopiero wstałam :)
    Bardzo współczuję chorób, jeszcze w takim upale. Patrzę na męża z zazdrościa jak sobie pije wode prosto z lodówki i chociaż chwile mniej mu gorąco, ja się boje, zaraz by mnie gardło złapało.
    Rozmawiałam ostatnio ze znajomą, która mówi, że przez lockdown nastąpiło przesunięcie tych sezonowych przeziębień i to by się zgadzało, bo od końca maja i córki w przedszkolu już drugi wirus atakujący wszystkie dzieci, po 5 ich chodzi w grupie. Najpierw rota a teraz jakiś kaszel z gorączką.

Dalej myślę nad tym krztuścem, moge miec nawet 10 tygodni przerwy między covid a kolejnym sczepieniem, przedszkolak w domu mocno przemawia za. Podpytam jeszcze profesora 14.07 na wizycie.
    Na USG III trym ide w 30 tygodniu, dostostowalam sie do dostepnosci specjalisty.
    Kupilismy w sobote szafke do salonu, musze tam przeniesc rzeczy z komody z sypialni, zeby ja zwolnic dla Małego. Skręcaliśmy ją wczoraj wieczorem Czekałam na to tyle czasu, a teraz mi się nie chce, gorąco mi i chyba jednak za długo spałam.
    Nie mogę już na wode mineralną patrzec 2-3 butelki na dzień pije i już mi smakować przestała a pić dalej mi się chce, kupie chyba elektrolity w aptece, może tym w końcu się nawodnie.

To prawda, ze wszyscy boją się kobiet w ciąży - w pierwszej przeciełam palec, tak, że nadawał się tylko do szycia, krew się lała niesamowicie, bo brałam jeszcze wtedy fraxiparine. Kilka godzin dzwoniłam po chirurgach, zeby mi to ktoś zeszył. Starsi lekarze odmawiali, w koncu jeden młody facet się zgodził założyć te szwy ale bez znieczulenia :D potem mu tak żal mnie było, że mnie z drugiego końca krakowa chciał do domu odwieźć. Mówię mu, że nie ma potrzeby, bo to było owszem obrzydliwie nieprzyjemne ale wcale nie bolało. Stwierdził, ze kobiety są niesamowite.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2021, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie w upalny dzień :) Chociaż dzisiaj ma padać u nas popołudniu. Wczoraj po gorącym weekendzie czułam się jak słoń taka ociężała.
    A synuś nadzwyczaj spokojny, chyba korzysta też z upałów i odpoczywa :D

Miłego dnia Wam życzę :)

A właśnie miałam zapytać. Jakimi filtrami przeciwsłonecznymi się smarujecie?

• Magu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Trójki wrote:
    Witajcie w upalny dzień :) Chociaż dzisiaj ma padać u nas popołudniu. Wczoraj po gorącym weekendzie czułam się jak słoń taka ociężała.
    A synuś nadzwyczaj spokojny, chyba korzysta też z upałów i odpoczywa :D

Miłego dnia Wam życzę :)

A właśnie miałam zapytać. Jakimi filtrami przeciwsłonecznymi się smarujecie?
    To kupiłam.
    https://e-melissa.pl/produkt/mustela-sun-mleczko-przeciwsloneczne-spf50-100-ml,5947.html?gclid=EAIaIQobChMIiqvMu7Ko8QIVjp-yCh3RhgYAEAQYAiABEgLwIfD_BwE
    Na działce mamy chyba z Rossmana, ale też filtr 50. Ja ogólnie ze względu na liczne znamiona powinnam unikać słońca. No i łatwo dostaje oparzeń, więc zawsze wysoki filtr.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2021, 11:20

Mama Trójki lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2021, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uzywam rosmannowskiego dla dzieci w sprayu a nie w kremie, filtr 50 tez, bo ja sie nie opalam tylko od razu jestem poparzona. lubię go, bo nie zostawia bialych sladow, nawet na ubraniach i mega szybko sie wchlania.

• Magu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarka dzwoniła, nawet się lekko przejęła. Mam przyjść na wizytę na 16.20. Może da coś skutecznego.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo kremów z filtrami nie lubię. Dla syna mam 50 to ciężko to wetrzeć w skore taka gęsta pasta. Chodzi jak młynarz. Może spróbuje tego z rossmana. Ogólnie kosmetyki z rossmana są tanie i maja dobre opinie. Już się nawet zastanawiałam czy to nie są jakieś opłacone opinie specjalistów bo każdy produkt dobry.

Magu daj znać co Ci powie na wizycie. Ja się chyba wstrzymam chociaz wydzielina z gardła żółta wiec mogą być bakterie. A już z doświadczenia wiem ze z antybiotykiem nie warto zwlekać nawet w ciąży. Ale czuje się odrobine lepiej. Chociaz przyznaje wzięłam ibuprom zatoki choć wiem ze nie powinnam. Ale od razu się lepiej poczułam.

Ja dostałam jakiegoś szału ze sprzątaniem. Chowaniem rzeczy zimowych. Już poprasowalam nowe ubranka dla maleństwa. Jakie to wszystko maleńkie i piękne. Z ciekawostek spodenki z hm w rozmiarze 56 są dokładnie takiej samej wielkości jak 68 z sinsay. Mogli by się Ci producenci ogarnąć.

U nas tez zaduch. Marzy mi się jakaś burza. Oby się sprawdziło.

• Magu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Ja bardzo kremów z filtrami nie lubię. Dla syna mam 50 to ciężko to wetrzeć w skore taka gęsta pasta. Chodzi jak młynarz. Może spróbuje tego z rossmana. Ogólnie kosmetyki z rossmana są tanie i maja dobre opinie. Już się nawet zastanawiałam czy to nie są jakieś opłacone opinie specjalistów bo każdy produkt dobry.

Magu daj znać co Ci powie na wizycie. Ja się chyba wstrzymam chociaz wydzielina z gardła żółta wiec mogą być bakterie. A już z doświadczenia wiem ze z antybiotykiem nie warto zwlekać nawet w ciąży. Ale czuje się odrobine lepiej. Chociaz przyznaje wzięłam ibuprom zatoki choć wiem ze nie powinnam. Ale od razu się lepiej poczułam.

Ja dostałam jakiegoś szału ze sprzątaniem. Chowaniem rzeczy zimowych. Już poprasowalam nowe ubranka dla maleństwa. Jakie to wszystko maleńkie i piękne. Z ciekawostek spodenki z hm w rozmiarze 56 są dokładnie takiej samej wielkości jak 68 z sinsay. Mogli by się Ci producenci ogarnąć.

Szczerze mówiąc liczę na antybiotyk, ale niewykluczone, że powie, że jeszcze za wcześnie. Ja mam niestety tak, że jeśli organizm nie zwalczy przeziębienia to zawsze robi się z tego takie zapalenie krtani, że tracę głos. Prawdopodobnie efekt tego, że kiedyś miałam przewlekłe zapalenie tchawicy i krtani, którego kilku lekarzy nie rozpoznało, bo ja praktycznie nie gorączkuję.
    Normalnie ibuprom zatoki ratuje mi życie. Czytałam o pseudoefedrynie i jest podobno dopuszczalna w ciąży. Ibuprom też słyszałam, że lekarze czasami zalecają. No i przede wszystkim myślę, że na tym etapie już jest w miarę bezpiecznie jeśli chodzi o leki. No zobaczymy.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czekam na niższą temperaturę 😊 jakoś będzie przyjemniej wychodzić z domu 😛 trochę współczuję tym które teraz muszą rodzic a później latać przy dziecku w połogu w taki ukrop. Chyba wolę poczekać w pakiecie do września 🤪

Jutro mam wizytę 😊 takze fajnie bo zobaczymy co tam u małego. Dziisja jest bardzo aktywny.

Dziś cudowne lenistwo i zimny arbuz. Miłego dnia 😊

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na dzisiejszych wizytach :)

Ja stosowałam Anthyllis spf 50, bardzo dobry filtr, prawie nie bieli, ale już go nie ma w sprzedaży. Kupiłam też Derma Sun, bo pani mi poleciła w drogerii i jest też fajny, ale to filtr chemiczny. Plus, że nie bieli i nie ma zapachu.

I właśnie dlatego pytałam co kupiłyście bo zastanawiam się, co kupić teraz. Myślałam o Alphanova, ale podobno bardzo bieli. Miałam kiedyś Weleda i też bardzo bielił. Mam na oku też Toofruit, ale podobno zapachowy, a mnie zapachy drażnią.
    Ja stosuję bardzo dużo filtrów, bo mam tendencję do brzydkich znamion (czarne, czasem czerwone, rozlane, ale na szczęście nie rakowe), zwłaszcza w ciąży. Smaruję się, a i tak wychodzą. Staram się nie opalać, ale i tak zawsze mnie gdzieś słońce złapie. Za miesiąc idę znowu do dermatologa bo mam kilka nowych znamion, które chciałabym, aby oceniła.

• omii Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2021, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej :) mnie bardzo często przepuszczaja w kolejce i jest mi trochę głupio, nie lubię być w centrum uwagi :O

Co do szyjki to zbadala ponad tydzień temu i stwierdziła że się skraca bo z 3,1 (prywatnie) na 2,7 (W szpitalu, nie widziałam na monitorze)
    Na drugi dzień pobrala wymaz i stwierdziła że jest ok i że zakładamy pessar. Na pytanie czy zbadamy szyjke przed założeniem to mówiła że tak. Mamy zakładać w środę i powiedziała że ona to nie będzie już szyjki badac tylko zakłada pessar.. co mnie bardzo dziwi 😯
    Wolala bym skontrolować i jak jest w miejscu to nie rozumiem po co od razu zakladać. Co o tym myślicie?

Oliwier ♥
    22.07.2017 pierwszy kopniak

Lilianna ❤
    16.04.2021 pierwszy kopniak
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    To Wasza restauracja ? Jeśli Tak to zapisuje namiar na przyszłość. Polecasz jeszcze jakieś dobre restauracje w okolicach Gdańska ? Chodzi o świeże rybki głównie

Tak, to nasza 😍
    I nieśmiało muszę powiedzieć, że mamy klientów, którzy przyjeżdżają do nas z odległych miast już prawie od początku istnienia firmy 😊
    Mogę polecić jeszcze w Gdyni restaurację Róża Wiatrów oraz w Gdańsku restauracja Rybakówka 👍

Marcia86 lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A filtru używam z Ziaja dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia i to jest 30 SPF. Chłopców też nim smaruję. Niestety młodszy synek ma na wiele innych uczulenie więc ten nam się sprawdza i nie zmieniam na żaden inny

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2021, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:

Mnie tez sie marzy burza ale nie widzę w prognozie deszczu do soboty.

Ten z rosmanna ma jeszcze jedna zalete, nie klei sie do niego piasek , jak popsikam corke i poleci na plac zabaw to nie wyglada potem jak kotlecik. Dalam go jej do przedszkola i tez go lubi, bo mowi ze psik psik i moze leciec sie bawic, a dzieci sie smaruja i smaruja ;)

Odebralam sobie ostatnio w rosmannie za 1 gr oliwke dla kobiet w ciazy z babydream i chyba lepiej dziala na moja skore niz palmers, no tylko to oliwka, wiec jest tlusta i sie lepi.

‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ