Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
guerretenshi wrote:Herbata z kopru wzmaga wzdęcia. Dlatego też się nie poleca jej dzieciom na kolki bo może tylko krzywdę zrobić. Pokrzywa, mięta, melisa, może Espumisan ?1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Marianka@87 wrote:Dziewczyny A jak wasze przeczucia co do płci? Ja przy pierwszej ciazy czułam od razu że będzie chłopczyk a teraz nie A pojęcia...1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Ja tez juz po pierwszej wizycie. Malo co było widać bo słaby sprzęt do USG ale jest zarodek z bijącym ❤ Kamień z serca bo juz nie wyrabiałam z tego stresu za tydzien kolejne USG juz na lepszym sprzęcie.Gratuluje Waszych wizyt serduszkowych i trzymam kciuki za reszte dziewczyn które jeszcze czekają :*
Menina, Magu, Nalia, Norka01, Moni**, Kania85, Mama Trójki lubią tę wiadomość
06.2020 poronienie 6 tydz
31.12 blade dwie kreski
04.01 beta 88 -
Dziewczyny powiecie mi jak to jest z tymi lekami w ciąży za darmo? Czy taką receptę może wystawić tylko lekarz podczas wizyty na NFZ czy na prywatnej także? Na razie mam jedno opakowanie to nie żadna tragedia, ale jeśli będę przyjmować całą ciążę to po co mam płacić jeśli mogę mieć za darmo.
-
Hej. Recepta musi być od lekarza z NFZ.
Możesz wziąć od ginekologa prywatnego i zanieść do gina na NFZ albo rodzinnego.
Źródło: (wywiad z dr strusem-zajebisty ginekolog)
https://zycie.hellozdrowie.pl/opublikowano-liste-lekow-refundowanych-w-ramach-programu-ciaza-wedlug-dr-strusa-haslo-bezplatne-leki-dla-wszystkich-kobiet-w-ciazy-nie-jest-prawda/31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
Kania85 wrote:Ja pierwsze ataki miałam jako dziecko w podstawówce, ale nikt tego nie diagnozował, psycholog określił mnie jako "nadwrażliwca" w okresie dorastania to się nasiliło, ale w tym czasie zawsze byłam na jakiejś diecie(jak to nastolatka).Jako studentka zaczęłam szukać pomocy bo straciłam kontrolę. Stres nasilał lęki.Najgorzej było gdy rozstawałam się z ojcem mojej pierworodnej, a tak naprawdę uciekłam od niego w nocy z malutką na rękach po tym jak mnie pobił.Okres samotnego macierzyństwa był pełen obaw o przyszłość co sprawiło że dokopała się także nerwica natręctw.Dopiero po wielu latach gdy byłam już w nowym szczęśliwym związku i zaczęłam się diagnozować pod kierunkiem zaburzeń metabolicznych doszłam do wniosku, że to jest mocno związane z nerwicą. Spadki cukru powodują wyrzuty hormonów stresu a te powodują napady lękowe. Błędne koło. Teraz gdy mam poczucie lęku staram się coś zjeść i odczekać ale często to tylko łagodzi efekty.
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Mam pytanko czym różnią się testy genetyczne od prenatalnych oraz ich koszt? Bo mam 36 lat i lekarz pow. Ze prenatalne mam za darmo. Czy robiliście jeszcze jakieś inne testy? Dodam ze nigdy nie poroniłam to nasze pierwsze i jak narazie wszystko wychodzi idealnie na wynikach.1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Badania prenatalne na NFZ to USG wykonywane przez dobrego specjaliste polaczone z badaniem z krwi (tzw. Pappa). Opiera się na statystyce, powyżej 35 roku życia często wychodzi "źle". Może wskazywać też np. na problemy z łożyskiem w przyszłości.
Badania genetyczne, o których ja i ktoś jeszcze wspomniał to badania płatne, polegają na pobraniu próbki krwi od matki, w której jest wolne DNA płodu i ono jest badane pod kątem chorób genetycznych. Daje bardziej dokładne wyniki, na życzenie podają też płeć dziecka. Wykonuje się je od 10 tygodnia ciąży. Koszt ok. 2000 zł. -
Magu wrote:Dziewczyny powiecie mi jak to jest z tymi lekami w ciąży za darmo? Czy taką receptę może wystawić tylko lekarz podczas wizyty na NFZ czy na prywatnej także? Na razie mam jedno opakowanie to nie żadna tragedia, ale jeśli będę przyjmować całą ciążę to po co mam płacić jeśli mogę mieć za darmo.
Ja ostatnio zapomnialam wziac od gina neoparin i na teleporadzie wystawila mi lekarka z kodem C czyli ciaza wiec za darmo.
Prywatny gin moim zdaniem tez moze wystawic z refundacja jesli np. pracuje w szpitalu/przychodni nfzWiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2021, 07:40
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Marghe wrote:Mam pytanko czym różnią się testy genetyczne od prenatalnych oraz ich koszt? Bo mam 36 lat i lekarz pow. Ze prenatalne mam za darmo. Czy robiliście jeszcze jakieś inne testy? Dodam ze nigdy nie poroniłam to nasze pierwsze i jak narazie wszystko wychodzi idealnie na wynikach.
https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego/
https://mamaginekolog.pl/nipt-czyli-badania-wolnego-plodowego-dna-z-krwi-matki/💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Akira wrote:Przepraszam ze sie wcinam. Jestem z watku kwietniowek i czasem podczytuje inne. Moja przyjaciolka dlugo czula sie zle, zostala przebadana od stop po glowe a lekarze i tak nic nie znalezli. No i psycha tez jej siadla bo czula ze cos jest nie tak a nikt nie wiedzial co jej jest. Dopiero po 3 czy 4!!! latach znalazla przyczyne. Moge wiedziec jakie masz objawy?
Cześć. Jeśli możesz to napisz na priv. -
Hej dziewczyny! Miłego dnia wam dzisiaj życzę! W ogóle jestem w szoku,ze mozecie wchodzić na badania z partnerami w tym czasie. U mnie nie ma takiej możliwości, wchodzę sama i koniec. Nikogo więcej nie wpuszczają, a pytałam już kilkukrotnie. Super sprawa.
I mam pytanie, ile u was kosztują prenatalne? W tamtym tygodniu dzwoniłam się umówić i zaśpiewali mi 450 zł. 3 lata temu płaciłam 200 zł. Nie powiem że nie jestem w szoku. To normalna cena?
13.03.2018 córeczka
27.08.2021 syneczek -
martuśka737 wrote:Hej dziewczyny! Miłego dnia wam dzisiaj życzę! W ogóle jestem w szoku,ze mozecie wchodzić na badania z partnerami w tym czasie. U mnie nie ma takiej możliwości, wchodzę sama i koniec. Nikogo więcej nie wpuszczają, a pytałam już kilkukrotnie. Super sprawa.
I mam pytanie, ile u was kosztują prenatalne? W tamtym tygodniu dzwoniłam się umówić i zaśpiewali mi 450 zł. 3 lata temu płaciłam 200 zł. Nie powiem że nie jestem w szoku. To normalna cena?
Ja w Krakowie raz płaciłam 250, a potem poszłam do najbardziej polecanego miejsca w Krakowie - 300 zł. Więc 450 wydaje mi się ceną z kosmosu..
Starania od 6.2017
2xHSG - niedrożność jajowodów
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
25.03.2019 - transfer 4.2.2
1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane
24.09.2019 - transfer 4.2.2
8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔 -
martuśka737 wrote:Hej dziewczyny! Miłego dnia wam dzisiaj życzę! W ogóle jestem w szoku,ze mozecie wchodzić na badania z partnerami w tym czasie. U mnie nie ma takiej możliwości, wchodzę sama i koniec. Nikogo więcej nie wpuszczają, a pytałam już kilkukrotnie. Super sprawa.
I mam pytanie, ile u was kosztują prenatalne? W tamtym tygodniu dzwoniłam się umówić i zaśpiewali mi 450 zł. 3 lata temu płaciłam 200 zł. Nie powiem że nie jestem w szoku. To normalna cena? -
Słuszna uwaga. Jak z pappa, to taka cena mogłaby być.
Starania od 6.2017
2xHSG - niedrożność jajowodów
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
25.03.2019 - transfer 4.2.2
1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane
24.09.2019 - transfer 4.2.2
8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔 -
Marianka@87 wrote:Dzielna z Ciebie kobieta, mam nadzieję, że jesteś teraz szczęśliwa a przede wszystkim bezpieczna i pamiętaj że proszenie o pomoc to nie oznaka słabości a dojrzałości i odpowiedzialności😘
To było 12lat temu, poznałam ojca Wiktorii i nic nie wskazywało na to z kim się wiążę, odwaliło u dopiero jak zaszłam w ciążę, tak jakby poczuł się, że ma mnie w garści bo będę się bała odejść.A ja zrobiłam zupełnie na odwrót.To była najlepsza z moich życiowych decyzji, samotne macierzyństwo dawało mi się we znaki głównie ze względu na córkę,bałam się że brak ojca(w ogóle nie uczestniczył w wychowaniu)odbije się na niej.Od rozstania nie dopuszczałam niego do siebie długi czas, zakładałam,że nigdy się nie zwiąże bo bałam się kolejnej porażki.Mojego obecnego partnera poznałam gdy Wiki miała 5lat,długo musiał się nachodzić abym się przełamała.Warto byłoby w końcu mogę powiedzieć, że jestem szczęśliwa i mam rodzinę o jakiej niegdyś marzyłam.Nigdy nie sądziłam że w kolejną ciążę nie będę mogła zajść i zaliczę 3 straty.Fakt że cierpienie nas uszlachetnia i powoduje że bardziej doceniamy to co mamy.
Co do wizyt i cen to ja także widzę różnicę.Dwa lata temu za wizytę z usg w naszej poradni płaciłam 25o zł max, teraz płacę 400.