Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja miałam wczoraj KTG, a raczej nazwałabym to "KG", bo odbywało się na takim sprzęcie, który miał tylko jeden czujnik, rejestrujący jedynie pracę serca dziecka, bez tokografu 🤔 Zapis to tylko jeden wykres - kardiograf, więc niestety nie wiem jak nasilona jest u mnie czynność skurczowa macicy. Ale wynik ok, a i tak żadnych skurczy wczoraj nie czułam.
Wieczorem miałam jeszcze wizytę z USG, Mała ma 3300g, wszystkie parametry w samym środku normy. Ułożyła się już główkowo twarzą do mojego kręgosłupa, jedną rączkę ma przy twarzy, drugą wzdłuż tułowia i szykuje się do wstawienia w kanał, stąd te bolesne ruchy, napieranie i kłucie. Szyjkę mam zamkniętą, ale te moje ostatnie skurcze przepowiadające mogą zwiastować nadchodzący poród, więc mam pilnować czy się nie nasilają i nawet w razie wątpliwości pędzić do szpitala. Jeśli nic się nie wydarzy, we wtorek kolejne KTG i o 15 badania krwi, a w środę cięcie. Staram się jeść lekkostrawnie, nie mam jakoś specjalnie apetytu, przybrałam 9kg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2021, 16:59
majóweczka83 lubi tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Dzisiaj po wizycie wszystko Ok. Młody nie spieszy się na świat i chce doczekać swojego terminu CC. Szyjka krótka, ale zamknięta, przepływy OK. Ale ja jakoś nie mogę dla siebie miejsca znaleźć i czas mi się dłuży. Lekcja cierpliwości09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka
-
Blama ja pracuję na Wyspiańskiego i tam przyjecie jest dzień przed cc, wojewódzki tak samo. Ja mam mieć w wojewódzkim cc 20.09 a stawić się mam 19.09. Chyba że umówisz się z lekarzem inaczej ale raczej to taki standard u nas. A gdzie chcesz rodzic?
-
Cola87 wrote:Blama ja pracuję na Wyspiańskiego i tam przyjecie jest dzień przed cc, wojewódzki tak samo. Ja mam mieć w wojewódzkim cc 20.09 a stawić się mam 19.09. Chyba że umówisz się z lekarzem inaczej ale raczej to taki standard u nas. A gdzie chcesz rodzic?
-
nick nieaktualnyCałą ciążę smaruje codziennie brzuch, tak się cieszyłam że nie mam rozstępów a tu na końcówce się pojawiają 😭 macie coś sprawdzonego żeby je zahamować? Dołożyłam do kremu na noc olej ze słodkich migdałów na dzień ale widzę jak codziennie jest gorzej 😭
-
Mimi__ wrote:Całą ciążę smaruje codziennie brzuch, tak się cieszyłam że nie mam rozstępów a tu na końcówce się pojawiają 😭 macie coś sprawdzonego żeby je zahamować? Dołożyłam do kremu na noc olej ze słodkich migdałów na dzień ale widzę jak codziennie jest gorzej 😭
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Cola87 wrote:Blamw mamy bardzo podobny termin z om to może się nawet spotkamy na miejscu
Cola87 lubi tę wiadomość
-
Mimi, niestety wiem o czym mówisz. Zawsze miałam płaski piękny brzuch, w ciąży zaczął rosnąć dopiero po 25 tygodniu, nigdzie nie przybralam tylko w brzuchu...i tydzień temu (38 tydzień ciazy) wyszły mi pod pępkiem pierwsze rozstępy.
Źle to wzniosłam, zastanawiam się jak będzie to wyglądać gdy brzuch zacznie spadać. Jak nie urok to sraczka 😭31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
Mi tak koło 34 tygodnia wyszły lekkie rozstępy na dole po lewej stronie brzucha i minimalne po prawej, ale co ciekawe ich ilość się nie zwiększa mimo zaawansowania ciąży. W sumie nie zmartwiłam się jakoś, bo są symboliczne, gorzej znoszę pojawienie się brodawek łojotokowych na skórze: brzuch, piersi, plecy, ramiona, szyja w ilości około 30. Jedne są malutkie, a inne to nawet wielkości jednogroszówki i podobno na NFZ nie usuwają bo kosmetyczne.09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka
-
Ja dziś zarwałam noc. Najpierw do 2 była impreza u sąsiadów, córcia się budziła, potem zaczęły mi się regularne 2-minutowe skurcze i poszłam pod prysznic. Nic to nie dało i od 3 do 6 rano powtarzały się co 10-15 minut, Mała się dużo ruszała, potem przysnęłam na godzinę i kiedy wstałam zauważyłam różowe plamienie. Właśnie się zbieram do szpitala, bo jestem 12h na czczo i wolę to sprawdzić zanim zjem śniadanie... Jak na złość teraz skurcze ucichły, pewnie mnie odeślą do domu 😕"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
7t1d (*) -
U mnie od wieczora mocne skurcze przepowiadające (poczułam chyba namiastkę tego, co się będzie działo...). Dalej trwają mdłości, brak apetytu, a do tego wymioty. Samopoczucie jak w pierwszym trymestrze, tylko z dodatkiem wielkiego brzucha i skurczy10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Mimi__ wrote:Całą ciążę smaruje codziennie brzuch, tak się cieszyłam że nie mam rozstępów a tu na końcówce się pojawiają 😭 macie coś sprawdzonego żeby je zahamować? Dołożyłam do kremu na noc olej ze słodkich migdałów na dzień ale widzę jak codziennie jest gorzej 😭
Jak mają się pojawić to i tak się pojawią 😕 ja pół roku przed ciążą zaczęłam szczotkować brzuch codziennie, w ciąży kontynuowałam, nie miałam ani dnia przerwy. Do tego każdego dnia peeling i na koniec smarowanie kremem przeciw rozstępom. A tydzień temu i tak zrobiły mi się 3 nowe 😉 bo mam jeszcze stare, które pojawiły się w poprzedniej ciąży, też w 9 miesiącu.
Ale na pewno szczotkowanie bardzo mi pomogło na rozjaśnienie rozstępów. Nie są tak widoczne jak były. No i pomogło też na nadmiar skóry, który miałam po porodzie. Więc polecam 🙂 -
Nalia wrote:Ja też się wybieram na IP. W.nocy miałam skurcze i jakaś dziwna wydzieline wodnista. Nie był to śluz, konsystencja jak woda. Jadę sprawdzić, czy się nie sączą czasem.
Gosiaak niestety to prawda,jeżeli maja być rozstępy to żadne smarowanie nie uchroni przed tym,jedynie złagodzi efekt.Ja jestem po 3 ciążach i żadnych rozstępów nie miałam,jedynie bardzo lekkie na piersiach(które są teraz podczas laktacji ogromne)natomiast moja siostra wystarczy ze za szybko przytyje i już pojawiają sie nowe rozstępy.Moja skora tez jest rozciągnięta i nie wyglada to fajnie,ale ja nie dobiłam do tego ostatniego etapu kiedy dziecko głównie gromadzi tłuszcz,może wiec szybciej dojdę do siebie.
Gosia pisałaś ze jesteś aktywna i dużo ćwiczysz,jak szybko planujesz wrócić do ćwiczeń ?ja po CC mam szlaban na większość ćwiczeń ale myśle żeby za niedługo pochodzić na rower ze starszą córką,jakies łatwe krótkie trasy po lesie.Myślisz że to nie zaszkodzi?
Kilka dziewczyn przestało w ogóle sie odzywać.Mam nadzieje że jest u nich wszystko Ok.Miracle,Beza,Mana Trójki ??? -
U mnie piszą się skurcze co 10 minut, ale nie spowodowały rozwarcia, Dzidzia ma się dobrze i na razie wracam do domu. Obym nie musiała zaraz jechać z powrotem. Stresujące takie akcje, córcia się uparła żeby ze mną wejść do szpitala i nie chciała zostać... ucieszy się, że jednak wracam 😊 Taka próba generalna 😉
Kania85 lubi tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
7t1d (*) -
Ja jestem ciekawa co u Marghe, czy w końcu potwierdziła się ta cholestaza 🤔
Też mam po ciążach mnóstwo tych brodawek tłuszczowych, całe cycki piegowate 😉 dermatolog je widziała i mówi, że tylko do kontroli za rok."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
7t1d (*) -
Hej dziewczyny!
Odkąd wyszłam ze szpitala, to nie mam czasu na nic. Najpierw przytulnie i cieszenie się sobą ze starszymi synkami ❤️ boziu jak oni tęsknili, na krok mnie nie odstępowali 🤭
Cieszę się, że moja mama mogła być w tych trudnych dniach tutaj z nimi, kiedy ja byłam w szpitalu, dało mi to ogromne poczucie, że chłopcy są zaopiekowani, a Damian w ten czas może spokojnie zająć się pracą i ogarnianiem odwiedzin u nas, spraw urzędowych itp.
Od wczoraj mamy oficjalnie nowego obywatela Polski i z urodzenia gdańszczanina 🥰
A z aktualnych informacji o stanie Julka:
Mały od ponad doby jest wybudzony 🥰
Super sobie radzi oddechowo, całkiem samodzielnie 🙏❤️
przebierałam Juliankowi wczoraj pierwszy raz pieluszkę 😍 zrobił kupkę! Pięknie i głośno płakał, jestem ogromnie wzruszona, bo Synek jest taki cudowny i dzielny ❤️
Byłam też podczas karmienia, jeszcze je narazie tylko 3-4 ml mojego mleczka ze smoczka, ale już co 3 godziny. Ma super saturację i inne parametry życiowe 😍
Najważniejsze teraz żeby ładnie jadł, przybrał na wadze i nabierał sił 🙏
Jak wszystko będzie dalej tak pięknie szło, to przeniosą go jutro lub w poniedziałek na neonatologię, a stamtąd już kwestia 2,3 max 4 dni i wypiszą go do domu ❤️Emma_, Magu, Tusianka, Marianka@87, lestaa, Marcelina85, Kania85, Menina, Mum2b, Marcia86, Etoilka, Swatka, majóweczka83 lubią tę wiadomość