WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 8 października 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka To może czasem tylko podaj trochę mm nie rezygnuj z karmienia piersią.

• majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 8 października 2021, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu super że drugi synek spokojniejszy🥰🥰🥰. Mój też przynajmniej narazie. Pierwszy był wymagający i nieodkladalny. A jak u innych macie dzieci wymagające czy spokojne?

Ania95 lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 8 października 2021, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    A u nas tragedia. Młody ma dalej zoltaczke. Wysyłają nas na oddział gastroenterologii ze względu na zoltaczke, ale z drugiej strony inni mówią by odstawić się od cycka i przejść do niedzieli na mm. I sprawdzić mu poziom żółtaczki wtedy. A tak ładnie zaczął chwytać pierś i jeść cycka 😭😭😭
    U nas też zoltaczka nadal. Mieliśmy dziś pobierają krew, jutro wyniki. Czemu Was wysyłają do szpitala? Nam lekarka mówiła, że to jest raczej zoltaczka fizjologiczna, ale u nas Pola ładnie przybiera na wadze i wybudza się na jedzenie. Dzisiaj rozebrałam Polę do pieluszki i leżała na słońcu w ciepłe, słyszałam, że to może pomóc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2021, 20:18

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Swatka Autorytet

Wysłany: 8 października 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majóweczka83 wrote:
    Swatka z czasem laktacja unormuje się dobrze że proponujesz obie piersi i a koniec dokarmiasz mm. Spróbuj między karmieniami stymulować laktatorem może też pomoże femaltiker kilka razy dziennie i piulatte raczej rano bo możesz mieć nawał. Może z doradcą laktacyjnym skontaktuj się to coś podpowie. Ja przy pierwszym też niestety musiałam dokarmiać na początku a później karmiłam ponad 2 lata. Teraz jest łatwiej. Trzymam kciuki, powodzenia 💪💪💪
    Nie słyszałam o tym piulatte, spróbuję, femaltiker biore już 3 opakowanie, kupiłam też słod jeczmienny, ale na tym femaltiker napisane że można 2 razy dziennie tylko. Dla mnie najważniejsze było żeby zaczął w końcu przybierać i chyba się udaje bo od poniedziałku juz 180g przybrał i więcej widac ze chce jeść. Daje sobie jeszcze tydzień z laktacja i chyba skontaktuje się z doradcą.

majóweczka83 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    05.01.2021 r. - transfer 8A
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
    4.03 - 3.79 cm 💗
    13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
    16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 8 października 2021, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj na szybko załatwiliśmy wizytę prywatnie u pediatry, bo to zachowanie dzisiejsze Julka mnie zaniepokoiło.. Już w głowie miałam myśli, że coś z płucami i znowu czeka nas szpital.

Ale na szczęście wszystko jest dobrze, mały jest zdrowy, a jego zły humor w nocy i w dzień, nieodkładalność i płacz to po prostu przekarmienie 😐
    Serio.. Nie wiedziałam, że piersią można przekarmić dziecko 😯

Julek w 3 tygodnie przytył równo 1 kg 😄🤦‍♀️
    Obwód klatki piersiowej jest o 0,5cm większy niż główki, co na tym etapie życia dziecka powinno być na odwrót - głowa większa od klatki piersiowej powinna być 😄
    Żarłok jeden. Mam pilnować karmień co 2,5 - 3 godziny..

Nie dziwię się teraz dlaczego on mi tak szybko wyrasta z ubranek 🤣

No i w związku z tym, że lubi sobie pojeść, nasz sympatyczny kolega cierpi na ból brzuszka 🤷‍♀️

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    U nas też zoltaczka nadal. Mieliśmy dziś pobierają krew, jutro wyniki. Czemu Was wysyłają do szpitala? Nam lekarka mówiła, że to jest raczej zoltaczka fizjologiczna, ale u nas Pola ładnie przybiera na wadze i wybudza się na jedzenie. Dzisiaj rozebrałam Polę do pieluszki i leżała na słońcu w ciepłe, słyszałam, że to może pomóc.
    Bo się boją bo wysoka jest i chcą sprawdź czy aby innych chorób nie ma.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    I jak wyniki żółtaczki?no u nas poziom 14 a była na 9 więc wzrosła

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, bilirubina nam spada! Powoli, ale idzie w dół. 15.09 była 11.1, teraz 8.7. Jest lepiej. Próby wątrobowe są w normie, crp też, morfo też. Więc ewidentnie jest to zoltaczka pokarmu kobiecego, która może trwać 12tyg. Polozna mówi, że trzymamy rękę na pulsie, ale możemy odetchnąć z ulgą, bo najważniejsze, że jest spadek i wartość poniżej 12, a w ogóle że poniżej 10 to też jest super.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    My dzisiaj na szybko załatwiliśmy wizytę prywatnie u pediatry, bo to zachowanie dzisiejsze Julka mnie zaniepokoiło.. Już w głowie miałam myśli, że coś z płucami i znowu czeka nas szpital.

Ale na szczęście wszystko jest dobrze, mały jest zdrowy, a jego zły humor w nocy i w dzień, nieodkładalność i płacz to po prostu przekarmienie 😐

Obwód klatki piersiowej jest o 0,5cm większy niż główki, co na tym etapie życia dziecka powinno być na odwrót - głowa większa od klatki piersiowej powinna być 😄

No i w związku z tym, że lubi sobie pojeść, nasz sympatyczny kolega cierpi na ból brzuszka 🤷‍♀️

No to mnie zaskoczyłaś. Ale ciekawa jestem jak oni takie diagnozy stawiają. Moja ciagle ryczy. Ciagle jest na cycu. Wszyscy trąbią za uchem ze głodna. Przybiera tez bardzo szybko. Sama widzę ze jest poprostu gruba. Wyszły nam krostki na szyjce i dekolcie. Wiec może tez być alergia. Ale jak pytamy położna i lekarza to oni nie ukrywają ze nie wiedza czemu ona płacze. To jak wróżenie z fusów.

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:

A ile przybiera dziennie? Moja średnio 36g przez ostatnie 3 tygodnie i objawy podobne jak u Twojego Julka. Może też ją przekarmiam, wychodzi częściej niż co 3h, ale ona zawsze mnie dziobie i szuka cyca gdy jest u mnie na rękach. Błędne koło - ulewa, więc ją biorę, a jest głodna bo ulala, ja mam szybki wypływ, więc łyka dużo powietrza i znów ulewa...

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    No to mnie zaskoczyłaś. Ale ciekawa jestem jak oni takie diagnozy stawiają. Moja ciagle ryczy. Ciagle jest na cycu. Wszyscy trąbią za uchem ze głodna. Przybiera tez bardzo szybko. Sama widzę ze jest poprostu gruba. Wyszły nam krostki na szyjce i dekolcie. Wiec może tez być alergia. Ale jak pytamy położna i lekarza to oni nie ukrywają ze nie wiedza czemu ona płacze. To jak wróżenie z fusów.

Mój Mały też bardzo dużo/ciągle płacze. Jest najedzony, sucha pielucha, nie pręży się, kupa/gazy/odbeknięcie w porządku, a potrafi leżeć i wyć czy na rękach czy w łóżeczku. Np nie mam kiedy kłaść go na brzuchu, bo najedzony nie powinien, bo mu się uleje, a momentów, że sobie leży i nie płacze jak na lekarstwo. Wyszukałam, że może to być coś w literaturze obcojęzycznej nazywane "purple crying". Że to jakiś etap rozwoju, okazywanie emocji itd. Podobno koło 3-4 miesiąca powinno się zmienić.

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też dużo ryku, najlepiej na rękach. Trochę polezy, trochę popatrzy na zabawki czy książeczki kontrastowe i już koniec.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    A ile przybiera dziennie? Moja średnio 36g przez ostatnie 3 tygodnie i objawy podobne jak u Twojego Julka. Może też ją przekarmiam, wychodzi częściej niż co 3h, ale ona zawsze mnie dziobie i szuka cyca gdy jest u mnie na rękach. Błędne koło - ulewa, więc ją biorę, a jest głodna bo ulala, ja mam szybki wypływ, więc łyka dużo powietrza i znów ulewa...

U nas bylo bardzo podobnie, od wczoraj pilnuję tych 3 godzin mniej więcej i jest duża poprawa, nie ulewa (ulewal, bo już mu się w żołądku nic nie mieściło), lepiej śpi, nie pręży się tak mocno i dzięki temu nie wybudza się. No zobaczymy jak to będzie dalej.
    Dziennie przybiera 45g około 🤷‍♀️

No i ściągam laktatorem tak z 10 ml pierwszej fazy mleka, wtedy tak szybko ono nie wypływa z piersi już potem i dzięki temu Julek też nie zapowietrza się. Mam wrażenie, że to też pomaga

Marcelina85, majóweczka83 lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szczęście na spacerach jest super 💪
    Dzisiaj pogoda piękna, 3 godzinki z nim chodziłam i cały czas spał 🤭

IMG-20211009-143919.jpg

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy orientujecie się, która ze szczepionek skojarzonych jest aktualnie łatwo dostępna w aptekach i w perspektywie czasu nadal będzie? Mam receptę na zaległą czwartą dawkę Infanrix ipv + hib dla starszej i właśnie się zreflektowałam, że jest niedostępna, braki w aptekach i hurtowniach 😕 Miałyście kiedyś taką sytuację? Można wtedy dać Infanrix 6w1 (o ile też jej nie brakuje)? Dla młodszej będę musiała wybrać jakąś inną...

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak miałam ze szczepionka tylko my szczepilismy hexą. Zabrakło na ostatnia dawkę. Kupiliśmy jakiś odpowiednik. Lekarz mówił ze ok. Trzeba pediatrę pytać. W końcu on wystawia receptę. I oni doskonale wiedza czego brakuje w aptekach.

Marcelina85 lubi tę wiadomość

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Ja tak miałam ze szczepionka tylko my szczepilismy hexą. Zabrakło na ostatnia dawkę. Kupiliśmy jakiś odpowiednik. Lekarz mówił ze ok. Trzeba pediatrę pytać. W końcu on wystawia receptę. I oni doskonale wiedza czego brakuje w aptekach.

Tak mi się zawsze wydawało, a jednak pediatra wystawiła receptę i nic nie wspominała, jakby nie miała pojęcia...

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    U nas bylo bardzo podobnie, od wczoraj pilnuję tych 3 godzin mniej więcej i jest duża poprawa, nie ulewa (ulewal, bo już mu się w żołądku nic nie mieściło), lepiej śpi, nie pręży się tak mocno i dzięki temu nie wybudza się. No zobaczymy jak to będzie dalej.
    Dziennie przybiera 45g około 🤷‍♀️

No i ściągam laktatorem tak z 10 ml pierwszej fazy mleka, wtedy tak szybko ono nie wypływa z piersi już potem i dzięki temu Julek też nie zapowietrza się. Mam wrażenie, że to też pomaga

Ja też powinnam zastanowić się czy nie przekarmiam, od wagi spadkowej po urodzeniu wychodzi przyrost 44g/dziennie, a miał sporą żółtaczkę która jeszcze mu nie zeszła.
    Mam sporo mleczka i szybki wypływ, aż po brodzie mu leci. Jak otwiera oczy to karmię😀😀😀. Czasem kupa go męczy ze dwie godziny i raz dziennie lub dwa sporo ulewa.

Tez korzystaliśmy dzisiaj z pogody, ale wyszliśmy na godzinkę, bo zaczął marudzić.

Ulaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2021, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janek to tez jest straszna jeczybula, w dzień nie spi, tyle co na spacerze. Jak nie spi to jęczy, non stop. Tylko jakoś mnie to nie drazni, nosze, tule i tak dzień za dniem.
    Jestem teraz z nim zamknięta na połowie mieszkania, a cora z mężem na drugiej. Paskudny wirus krtaniowy jakiś przyniosla z przedszkola, mily początek jesieni.
    Mlody 43g dziennie przybiera, juz ma 4 kg

• majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 9 października 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jednak nie jest tak źle z tym przyrostem wagi, pediatra nie powiedział że dużo, widocznie tyle potrzebuje.🥰🥰🥰🥰

‹‹ 666 667 668 669 670 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ