X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napis a podejrzewasz jaka może być przyczyna? Jak teraz karmisz piersią, co ile, jak długo ect.

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skutki po rota podobno do 10 dni moga sie utrzymywac. Nas Jasiu tez zaraził, w sobotę ja spędziłam sporo czasu w toalecie, wczoraj maz. Nikt nie mówił nam, żeby go nie całować po szczepieniu ale w sumie i tak byśmy go wycalowali :)
    Właśnie od nas wyszła fizjoterapeutka, mamy lekka asymetrie ulozeniowa i rozejście miesni brzuszka. Pokazala duzo rzeczy jakie można z nim robic, mamy kupic też poduszke head care, na spłaszczenie glowki.nosidlo mamy dobre i pozycja w nim okej, więc możemy sie ratować
    Na koniec go spowila w dwie pieluchy, tak naprawdę mocno i pierwszy raz od miesiaca kolega sympatyczny ma drzemke w łóżeczku,zamiast na rękach, w nosidle czy w wozku.
    Chyba nie będę umiala go tak zawinac, czy stosowała ktoras z Was tulika? Mialam przy corce ale szybciej go sprzedałam niz kupiłam, moze tym razem by sie nadal. Macie w tym temacie doświadczenia?

• Nalia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaak wrote:
    Napis a podejrzewasz jaka może być przyczyna? Jak teraz karmisz piersią, co ile, jak długo ect.
    Nie wiem. Mam wrażenie, że ona często źle chwyta pierś. Za płytko. Staram się karmić co 2h, ale nie zawsze chce co te 2h jeść. Często się wtedy odrywa od piersi, stęka, rozgląda, je nerwowo.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Nie wiem. Mam wrażenie, że ona często źle chwyta pierś. Za płytko. Staram się karmić co 2h, ale nie zawsze chce co te 2h jeść. Często się wtedy odrywa od piersi, stęka, rozgląda, je nerwowo.
    Nalia, a wędzidełko Pola miała sprawdzane?
    Mój Młody od podcięcia wędzidełka zaczął mocno przybierać na wadze, co pokazuje mi wyraźnie aplikacja Child Growth. Urodził się ciut poniżej 50 centyla, po porodzie spadł na 25 centyl i dopiero po podcięciu wędzidełka po miesiącu wrócił na okolice 50 centyla.

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lestaa wrote:
    Nalia, a wędzidełko Pola miała sprawdzane?
    Mój Młody od podcięcia wędzidełka zaczął mocno przybierać na wadze, co pokazuje mi wyraźnie aplikacja Child Growth. Urodził się ciut poniżej 50 centyla, po porodzie spadł na 25 centyl i dopiero po podcięciu wędzidełka po miesiącu wrócił na okolice 50 centyla.
    Nie wiem... gdy przyjdzie cdl to sprawdzi. :(

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy umie ktoś opisać jak się spowija dziecko w taka duża pieluchę ? Moja zawsze śpi z rączkami nad głowa. Chyba ciężko by mo było ja tak związać.

• Menina Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My przy małych przyrostach wagi na razie mamy zalecenie karmienia z obu piersi przy każdym karmieniu. Za tydzień idziemy do neurologopedy.
    Dziś byliśmy u fizjo. Powiedziała, że Franek ma nadwrażliwość dotykową, stąd tak dużo płaczu przy zmianach pozycji. Ma też trochę problem z dystrybucją napięcia. Ale mówiła też, że fajnie skupia wzrok, macha nogami, często otwiera piąstki i że tamte rzeczy są do wyprowadzenia. Zwróciła uwagę na pielęgnację, pokazała jak się z nim bawić. Jako że Franio nie lubi leżeć na brzuszku, mamy zacząć od leżenia na piłce. Według niej te trudności mogą wynikać z porodu (nagłe CC, ryzyko zamartwicy). I ogólnie podchodzi jej pod high-need baby...
    Pytałam, czy osteopata to dobry pomysł i powiedziała, że jak najbardziej.
    Zalecała nosidło Kavka Handy. Benus, Ty jakie masz?
    Co ciekawe bardzo odradzała rożek - powiedziała, że według najnowszych badań powoduje spłycenie oddechu i też mniej efektywne jedzenie... No i nie widać odruchu Moro, gdyby się dziecko zachłysnęło (choć u nas rączki i tak wystawały z rożka). A my go zawijaliśmy go w rożek, bo nie umiem go zawinąć w kocyk ani pieluchę tak, żeby się nie odkopał. Więc zostaje nam sam śpiworek. Tulik próbowaliśmy, ale Franek musi mieć ręce na wierzchu - inaczej bardzo się wkurza i u nas się nie sprawdził.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 18:12

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
    A. ur. październik 2023 ❤️
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer ciężko opisać jak spowijać dziecko, ale podeślę Ci link jak położna tłumaczy i pokazuje krok po kroku, ja przy starszych dzieciach się właśnie tak uczyłam 😊

https://youtu.be/XCM6B2-MH2Y

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie u wszystkich dzieci sprawdza się takie spowijanie, ale niektóre to bardzo uspokaja (np mojego Juliana).
    Warto spróbować 😊

Julek ze względu na to, że leżał długo w szpitalu ma nadwrażliwość na dotyk, trzeba podchodzić do niego delikatnie płynnymi ruchami np zmieniać pampersa, zawsze mieć ciepłe dłonie, nie lubi np zimnych chusteczek nawilżanych, nie lubi jak kremuje mu ciałko po kąpieli, nie za bardzo przepada za masażami 🤷‍♀️ wszystko przez to, że kilka razy dziennie dotykało go, badało itp wielu lekarzy i położnych 😔
    Ale powoli przyzwyczaja się do mojego dotyku, koniecznie jak próbuję cokolwiek z nim robić to mówię do niego, inaczej jest w szoku i wpada w histerię

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Menina Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    Nie u wszystkich dzieci sprawdza się takie spowijanie, ale niektóre to bardzo uspokaja (np mojego Juliana).
    Warto spróbować 😊

Julek ze względu na to, że leżał długo w szpitalu ma nadwrażliwość na dotyk, trzeba podchodzić do niego delikatnie płynnymi ruchami np zmieniać pampersa, zawsze mieć ciepłe dłonie, nie lubi np zimnych chusteczek nawilżanych, nie lubi jak kremuje mu ciałko po kąpieli, nie za bardzo przepada za masażami 🤷‍♀️ wszystko przez to, że kilka razy dziennie dotykało go, badało itp wielu lekarzy i położnych 😔
    Ale powoli przyzwyczaja się do mojego dotyku, koniecznie jak próbuję cokolwiek z nim robić to mówię do niego, inaczej jest w szoku i wpada w histerię

U nas trochę podobnie... Najbardziej zmiany pozycji - trzeba je robić bardzo delikatnie, a i tak często wywołują płacz. Podobnie z masażami. Próbowaliśmy z masażem Shantala, ale nie sprawia mu to przyjemności. Z chusteczek nawilżanych zrezygnowaliśmy - używany wacików i ciepłej wody ... Zastanawiam się, czy też poza CC mógł na to wpłynąć brak kontaktu z nami po porodzie, brak kangurowania. Najpierw wzięli go na godzinę obserwacji,a potem dali nam go opatulonego na 15 minut i znów zabrali na całą noc...

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
    A. ur. październik 2023 ❤️
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menina wrote:
    U nas trochę podobnie... Najbardziej zmiany pozycji - trzeba je robić bardzo delikatnie, a i tak często wywołują płacz. Podobnie z masażami. Próbowaliśmy z masażem Shantala, ale nie sprawia mu to przyjemności. Z chusteczek nawilżanych zrezygnowaliśmy - używany wacików i ciepłej wody ... Zastanawiam się, czy też poza CC mógł na to wpłynąć brak kontaktu z nami po porodzie, brak kangurowania. Najpierw wzięli go na godzinę obserwacji,a potem dali nam go opatulonego na 15 minut i znów zabrali na całą noc...

Myślę, że jak najbardziej mogło to też wpłynąć na to jaki jest teraz Franio.

My mamy podgrzewacz do chusteczek nawilżanych i używamy water wipes, chusteczki są zawsze ciepłe mają około 40-45st, sprawdza się super. Na początku mieliśmy wodę w zwykłym podgrzewaczu do butelek i maczalismy w niej waciki

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Skutki po rota podobno do 10 dni moga sie utrzymywac. Nas Jasiu tez zaraził, w sobotę ja spędziłam sporo czasu w toalecie, wczoraj maz. Nikt nie mówił nam, żeby go nie całować po szczepieniu ale w sumie i tak byśmy go wycalowali :)
    Właśnie od nas wyszła fizjoterapeutka, mamy lekka asymetrie ulozeniowa i rozejście miesni brzuszka. Pokazala duzo rzeczy jakie można z nim robic, mamy kupic też poduszke head care, na spłaszczenie glowki.nosidlo mamy dobre i pozycja w nim okej, więc możemy sie ratować
    Na koniec go spowila w dwie pieluchy, tak naprawdę mocno i pierwszy raz od miesiaca kolega sympatyczny ma drzemke w łóżeczku,zamiast na rękach, w nosidle czy w wozku.
    Chyba nie będę umiala go tak zawinac, czy stosowała ktoras z Was tulika? Mialam przy corce ale szybciej go sprzedałam niz kupiłam, moze tym razem by sie nadal. Macie w tym temacie doświadczenia?
    Jakie nosidlo macie?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosidlo mam cybex Maria tie.
    Jak odwiedzałam jasia na intensywnej terapii to bardzo mi panie pielęgniarki zwracały uwagę, żeby go nie głaskać. Położyć rękę i trzymać, żeby rozróżniał dotyk lekarzy i pielęgniarek od dotyku mamy. Przez pierwszy czas w domu też mieliśmy tak robić, nadwrażliwość się nie rozwinęła.
    Jasiek miał w brzuchu koszmarnie ciasno, juz ktoras osoba mi to mowi, dlatego lubi rozek, nosidlo, dużo tulenia, wozek itp. W łóżeczku za dużo przestrzeni, dlatego nie chce spać tam w dzień, jak będzie mocno spowity to powinno się udac. Dziś mi go fizjoterapeutka spowila i położyła do lozeczka, przespał od 12.30 do 17.00 z przerwa na jedno jedzonko. Od razu inny dzidziuś

• Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba zrobił mi się hemoroidek😭 kiedyś przewinęła mi się tu nazwa maści sprawdzonej na to cudo. Możecie mi podać nazwę?

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Nosidlo mam cybex Maria tie.
    Jak odwiedzałam jasia na intensywnej terapii to bardzo mi panie pielęgniarki zwracały uwagę, żeby go nie głaskać. Położyć rękę i trzymać, żeby rozróżniał dotyk lekarzy i pielęgniarek od dotyku mamy. Przez pierwszy czas w domu też mieliśmy tak robić, nadwrażliwość się nie rozwinęła.
    Jasiek miał w brzuchu koszmarnie ciasno, juz ktoras osoba mi to mowi, dlatego lubi rozek, nosidlo, dużo tulenia, wozek itp. W łóżeczku za dużo przestrzeni, dlatego nie chce spać tam w dzień, jak będzie mocno spowity to powinno się udac. Dziś mi go fizjoterapeutka spowila i położyła do lozeczka, przespał od 12.30 do 17.00 z przerwa na jedno jedzonko. Od razu inny dzidziuś

My też nie głaskaliśmy Julka jak leżał na OITN, było to dla nas bardzo trudne, bo jak tu nie głaskać dzidziusia, który leży tak sam, ale no niestety, te 18 dni bez bliskości mamy zrobiły swoje 😔

Chociaż teraz jest duży postęp, bo Julek zasypia sam, bez spowijania, co prawda musi być mocno okryty kołderką i być na boczku, ale zasypia sam w dostawce, bez kołysania i lulania zarówno w nocy jak i w dzień. Nocki mamy już naprawdę super opanowane, zwykle 2 karmienia, czasami zdarza się trzecie, to zależy ile zjadł w ciągu dnia, jak mało, bo miał dużo drzemek, to wtedy budzi się ten trzeci raz.

Zresztą, mój drugi synek urodzony w terminie, mały grubasek, ciąża bez powikłań tak samo poród, pobyt w szpitalu 1,5 doby i cały czas ze mną, też ma nadwrażliwość sensoryczną i właśnie dotyk. Nie lubi metek, sztywnych spodni, koszulek z kołnierzykiem, który przylega do szyi no i zasypia zasłonięty kołdrą po same uszy 🤭

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2021, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaak wrote:
    Dziewczyny chyba zrobił mi się hemoroidek😭 kiedyś przewinęła mi się tu nazwa maści sprawdzonej na to cudo. Możecie mi podać nazwę?

Wydaje mi się że chodzi o Posterisan bez recepty

• Marcia86 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Wiesz co, to ja mam podobnie z tym że Aniela zrezygnowała z piersi.. od środy używałam nakładek, szło super. Potem w dzień zaczęła grymasić więc po placzkach dawałam butelkę z odciągnięty mlekiem, w nocy jadła ładnie z nakladek.. od wczoraj je tylko z butelki moje mleko. Cały czas z laktatorem. Widzę że je ładnie i spokojnie. Sama jest spokojniejsza więc obawiam się że już coś było nie tak wcześniej. Może tez wędzidełko. W przyszłym tygodniu mamy fizjo, pediatrę i doradcę chciałam już wołać ale od dzisiaj córka ma kwarantannę że szkoły.
    Staram się myślec pozytywnie i przystawiać do piersi co jakiś czas ale boje się że na samym laktatorze mleko mi się skończy.
    Aniela raczej jest kluseczka więc problem słabego przybierania raczej jej nie dotyczy.
    Ile Pola teraz waży ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 23:44

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas teraz do spania spowijam Aniele. Jeśli zniliza się czas drzemki u staje się marudna albo ziewa to idziemy do pokoju, spowijam w kokon, daje smoczka i oczka się od razu zamykają :) zastanawiam się jak długo tak robić i jak długo będzie jej się to podobało.

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamiast spać to czytam o tym wędzidełku.. no objawy się zgadzają kurcze , może to to a ja już się żegnam z kp. Od jutra szukam pomocy .

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 02:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia86 wrote:
    Wiesz co, to ja mam podobnie z tym że Aniela zrezygnowała z piersi.. od środy używałam nakładek, szło super. Potem w dzień zaczęła grymasić więc po placzkach dawałam butelkę z odciągnięty mlekiem, w nocy jadła ładnie z nakladek.. od wczoraj je tylko z butelki moje mleko. Cały czas z laktatorem. Widzę że je ładnie i spokojnie. Sama jest spokojniejsza więc obawiam się że już coś było nie tak wcześniej. Może tez wędzidełko. W przyszłym tygodniu mamy fizjo, pediatrę i doradcę chciałam już wołać ale od dzisiaj córka ma kwarantannę że szkoły.
    Staram się myślec pozytywnie i przystawiać do piersi co jakiś czas ale boje się że na samym laktatorze mleko mi się skończy.
    Aniela raczej jest kluseczka więc problem słabego przybierania raczej jej nie dotyczy.
    Ile Pola teraz waży ?
    Pola dzisiaj 4820g

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
‹‹ 694 695 696 697 698 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: