Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mama Trójki wrote:Umowę o pracę na czas określony jeszcze rok. Ja mam trudniejsze warunki pracy.
Mama Trójki lubi tę wiadomość
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🧑🏻❤️18.01.2020r
5tc 💔
-
nick nieaktualny
-
Mama Trójki wrote:Dziewczyny, czy Wasi pracodawcy wiedzą już o ciąży? Moi wiedzą, bo poszłam na L4 do czasu wizyty. Ale nie rozmawialam jeszcze oficjalnie z dyrekcją, bo nawet USG jeszcze nie miałam, karty ciąży tez nie mam, ale już widzę, że szukają kogoś na moje stanowisko.
I sie zastanawiam, czy będą chcieli mnie wywalić czy szukają zastępstwa, tylko, że tak już?
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Marghe wrote:Czyli chodzisz co tydzień do lekarza????👀
Nie, co 2 tygodnie póki co
A nawet jeśli wizyty wypadną co tydzień to nie widzę w tym nic złego jeśli ma mnie to uspokoić ☺️ -
Każda moja ciąża była zagrożona, jedną straciłam, o tą bardzo długo się starałam, jednocześnie korzystając z pomocy lekarzy i kończąc na in vitro. Więc wydaje mi się, że moje obawy mogą być uzasadnione jeśli chodzi o to czy wszystko jest ok z maleństwem..
-
Ulaa wrote:Każda moja ciąża była zagrożona, jedną straciłam, o tą bardzo długo się starałam, jednocześnie korzystając z pomocy lekarzy i kończąc na in vitro. Więc wydaje mi się, że moje obawy mogą być uzasadnione jeśli chodzi o to czy wszystko jest ok z maleństwem..1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Hej hej u mnie jest 6 tydzień. 6lat temu też we wrześniu urodziłam. Tu według moich obliczeń wychodzi końcówka. 16.02 kontrola czy będzie zarodek i echo serca. Trzymajcie kciuki.
KaaiaN, Magu, Marianka@87, Beza87, martuśka737, Marcelina85 lubią tę wiadomość
-
Marianka@87 wrote:Jeśli dobrze pamiętam, to zgodnie z polskim prawem pracy, do czasu porodu twoje zatrudnienie jest bezpiecznie, później jeszcze przedłużone o urlop macierzyński, ale jeżeli nie dostaniesz umowy na czas nieokreślony to stosunek pracy wygasa po urlopie macierzyński. Natomiast podczas ciąży bądź urlopu macierzyńskiego mogą Cię zwolnić jedynie dyscyplinarnie bądź gdy ogłoszą upadłość. Nie wiem czy coś się pozmienialo przez ostatnie 10 lat, więc poprawcie mnie jak się mylę
A mi się coś kojarzy ze do 3 miesiąca ciąży można pracownice zwolnić. Po trzecim miesiącu jest chroniona. -
nick nieaktualnyBeza nietolerancja laktozy to niestety co innego co alergia na bialka mleka krowiego i nie łapię się na produkty bez laktozy ☹️ najgorsze że nie mogę nawet czekolady mlecznej i innych słodyczy z serwatką 😵
Marge zalapiesz się na becikowe czy kosiniakowe, 1000 zł co miesiąc na macierzyńskim.Beza87 lubi tę wiadomość
-
Ulaa wrote:Nie, co 2 tygodnie póki co
A nawet jeśli wizyty wypadną co tydzień to nie widzę w tym nic złego jeśli ma mnie to uspokoić ☺️
Zgadzam się z tym w zupełności. Ja mam wizyty co prawda co 3 tygodnie, ale gdybym miała jakieś obawy to uważam że po to jest swobodny dostęp do lekarzy aby korzystać. Każda z Nas ma za sobą inne przeżycia, ja w pierwszej ciąży także byłam nad wyraz spokojna i chodziłam na wizyty co miesiąc a nieraz co 6 tygodni.Ale to się zmieniło i teraz niestety potrzebuję kontrolować czy jest ok częściej.
Moje piersi chyba dopiero się obudziły, chętnie skoczyłabym gdzieś do galerii kupić stanik bez koronek, bo te cholera strasznie drażnią ;-( a tu lipa-wszystko zamknięte, jak tu żyć? staniki po karmieniu wszystkie do wymiany, przez częste pranie strasznie się wyszmaciły
-
Dreamer wrote:A mi się coś kojarzy ze do 3 miesiąca ciąży można pracownice zwolnić. Po trzecim miesiącu jest chroniona.
Co do macierzyńskiego to nawet gdy się któraś nie łapie to wówczas jest kosiniakowe(1000zł brutto, to daje jakieś niecałe 700 netto)
wiem wiem-śmiech na sali, ale zawsze to coś
Ja na DG korzystam z Ulgi na staranie płace więc składek społecznych więc mi macierzyński nie przysługuje.W sumie to nic mi nie przysługuje ale ja nigdy nie liczę na ZUS,nie wierze w tą instytucję i tyle. Moja księgowa mnie namawiała co prawda aby nie korzystać z ulgi i płacić wyższe składki bo potem będę mogła pobrać większy zasiłek ale ja nie uważam tego za słuszne.Jak mam potem się spowiadać przed Zusem i mieć stres jak moje niektóre znajome to dziękuję.Przeżyję bez macierzyńskiego, a teraz praca mnie ratuje, mniej myślę o głupotach jak pracujęMarghe lubi tę wiadomość
-
Co do ochrony to z tego ja pamiętam to jeśli umowa na czas określony kończy się przed upływem 3 miesiaca ciąży to wtedy nie ulega przedłużeniu do dnia porodu. Ale to jedyne "zmniejszenie" ochrony. No i ta ochrona dotyczącą automatycznego przedłużenia umowy do dnia porodu nie dotyczy umowy na zastępstwo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 10:26
-
Kania od jutra galerie otwarte
Kania85 lubi tę wiadomość
Starania od 6.2017
2xHSG - niedrożność jajowodów
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
25.03.2019 - transfer 4.2.2
1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane
24.09.2019 - transfer 4.2.2
8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔 -
Nalia wrote:Kosiniakowe to 1000zl netto. Śmieszna kwota mimo wszystko, ale zawsze lepszy 1000 niż 0.
Marghe lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny