Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, czy na początku przygody z rd mogę w zamian za warzywo podać owoc? Czy lepiej jechać z warzywami codziennie a owoc dodatkowo w innej porze dnia? czy w ogóle nie ma to znaczenia i szukam problemu tam gdzie go nie ma?🤪
Kiedy podać pierwszą kaszkę? Wiem, że najlepiej rano, ale wszędzie czytam, że najpierw 2 tyg same warzywa, później owoce, a dopiero później kaszka... 🤨 i jakieś mi się to wydaje dziwne. -
jane789 wrote:Dziewczyny, czy na początku przygody z rd mogę w zamian za warzywo podać owoc? Czy lepiej jechać z warzywami codziennie a owoc dodatkowo w innej porze dnia? czy w ogóle nie ma to znaczenia i szukam problemu tam gdzie go nie ma?🤪
Kiedy podać pierwszą kaszkę? Wiem, że najlepiej rano, ale wszędzie czytam, że najpierw 2 tyg same warzywa, później owoce, a dopiero później kaszka... 🤨 i jakieś mi się to wydaje dziwne.
Nie ma znaczenia co będziesz podawała pierwsze, mówią, że najpierw warzywa, bo owoce są słodkie i "dziecko się przyzwyczai do słodkiego" i nie będzie chciało warzyw, ale to jest powtarzany mit, bo dziecko jest przyzwyczajone do SŁODKIEGO mleka 😉
Teraz wg najnowszych wytycznych nie ma znaczenia czy podasz pierwszego ziemniaczka brokuła czy marchewkę, a może jabłko, śliwkę czy gruszkę.. Po prostu zdroworozsądkowo trzeba do tego podejść i jednak zwracać uwagę na dziecko i podążać za nim 😃
Jeśli chodzi o kaszkę to zależy jaką masz na myśli, jeśli ryżową czy manną to możesz podać właściwie od początku rd, u nas jest zawsze na drugie śniadanie, chyba później dopiero wchodzą te inne typu orkiszowa, wielozbozowa itp 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2022, 12:31
jane789 lubi tę wiadomość
-
Ulaa wrote:Nie ma znaczenia co będziesz podawała pierwsze, mówią, że najpierw warzywa, bo owoce są słodkie i "dziecko się przyzwyczai do słodkiego" i nie będzie chciało warzyw, ale to jest powtarzany mit, bo dziecko jest przyzwyczajone do SŁODKIEGO mleka 😉
Teraz wg najnowszych wytycznych nie ma znaczenia czy podasz pierwszego ziemniaczka brokuła czy marchewkę, a może jabłko, śliwkę czy gruszkę.. Po prostu zdroworozsądkowo trzeba do tego podejść i jednak zwracać uwagę na dziecko i podążać za nim 😃
Jeśli chodzi o kaszkę to zależy jaką masz na myśli, jeśli ryżową czy manną to możesz podać właściwie od początku rd, u nas jest zawsze na drugie śniadanie, chyba później dopiero wchodzą te inne typu orkiszowa, wielozbozowa itp 😉
Ja na śniadanie małemu daje kaszkę jaglana z musem owocowym, jak się skończy to spróbujemy kukurydzianej kaszki.jane789 lubi tę wiadomość
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
05.01.2021 r. - transfer 8A
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
4.03 - 3.79 cm 💗
13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤ -
Swatka wrote:Manna od razu? Mi pediatra dopiero teraz kazała wprowadzać kaszkę mannę bo ma gluten i to według tabeli a nie od razu cala porcje glutenu.
Ja na śniadanie małemu daje kaszkę jaglana z musem owocowym, jak się skończy to spróbujemy kukurydzianej kaszki.
Tak manna ma gluten i tak jak wszystko trzeba wprowadzać stopniowo, najpierw małymi porcjami, ale nie ma co się bać tego glutenu -
Ulaa wrote:Tak manna ma gluten i tak jak wszystko trzeba wprowadzać stopniowo, najpierw małymi porcjami, ale nie ma co się bać tego glutenu
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
Swatka wrote:Ja to znalazlam w necie taki długi schemat wprowadzania glutenu...pół łyżeczki przez 2 mc i dopiero można cala porcję kaszki z glutenem. Nie wiem czy nie przesada
Wiesz, nie będę mówiła Ci jak masz karmić swojego malucha, to Ty jesteś mamą i decydujesz 😘
I wcale nie twierdzę, że to jak ja postępuje jest dobre dla każdego dziecka i jedyne słuszne. Ale myślę, że 2 miesiące to długo bardzo, u nas trwało to 2 tygodnie 😉 -
Ulaa wrote:Wiesz, nie będę mówiła Ci jak masz karmić swojego malucha, to Ty jesteś mamą i decydujesz 😘
I wcale nie twierdzę, że to jak ja postępuje jest dobre dla każdego dziecka i jedyne słuszne. Ale myślę, że 2 miesiące to długo bardzo, u nas trwało to 2 tygodnie 😉Ulaa lubi tę wiadomość
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
nick nieaktualnyJa przy córce bardzo demonizowalam gluten, bałam się jak nie wiem. Teraz wg najnowszych wytyczonych gluten winien być traktowany jak każdy inny produkt. Jankowi najpierw dawałam kaszkę orkiszowa i tak wprowadzałam gluten, najpierw do deserku dałam na czubku łyżeczki, potem ciut więcej, potem pół dużej łyżki do kaszki bezglutenowej, w końcu pół na pół aż do całej porcji.
Ale dziś nazamawialam wspaniałości z helpy, świetnie,że są takie rzeczy dostępneSwatka lubi tę wiadomość
-
Ta helpa to była największa porażka rd z synem. Nakupiłam jak dla wojska Bo się obczytalam jakie to super i miałam w planie dawać codziennie na śniadanie i na kolacje. Syn dwa razy zjadł po kilka łyżeczek i się nie tknął więcej. Z reszta to jest tak wstrętne ze mu się nie dziwie. Jakie można jeszcZe kupić kaszki które miałyby jakiś smak ? Bo te z helpy to jakby mąkę z woda wymieszać. Takie miałam skojarzenia. Wyrzuciłam niedawno bo straciły ważność.
Dla mnie ta ,ekspozycja na gluten’ to podanie bułki
Mamy problem z nietrzymajacymi pieluchami w nocy. Rano plecy mokre bo wiadomo jaka dziewczynka sika to mocz leci na dół no i podmakaja mi Body. Są jakieś sposoby ? Czy większa Pielucha da radę ? -
Dreamer wrote:Ta helpa to była największa porażka rd z synem. Nakupiłam jak dla wojska Bo się obczytalam jakie to super i miałam w planie dawać codziennie na śniadanie i na kolacje. Syn dwa razy zjadł po kilka łyżeczek i się nie tknął więcej. Z reszta to jest tak wstrętne ze mu się nie dziwie. Jakie można jeszcZe kupić kaszki które miałyby jakiś smak ? Bo te z helpy to jakby mąkę z woda wymieszać. Takie miałam skojarzenia. Wyrzuciłam niedawno bo straciły ważność.
Mamy problem z nietrzymajacymi pieluchami w nocy. Rano plecy mokre bo wiadomo jaka dziewczynka sika to mocz leci na dół no i podmakaja mi Body. Są jakieś sposoby ? Czy większa Pielucha da radę ?
Ja używam kaszek z holle ale na wodzie wiadomo ze nie zbyt smaczne, jaglana jak jaglana smakuje,taka troche bez smaku, ale mlody wcina bo robie na mm I do tego musik.
U nas za to już chyba 3 czy 4 dzień akcje przy karmieniu butelka, płacz, wyginanie się i potrafi po 30-80ml z całej porcji zjesc. Wczoraj na noc mi tak zrobil i o 24 wstał zamiast o 3 bo glodny. Nie wiem czy to skok czy zęby. Bo na noc kaszkę pieknie zjadl (eksperymentuje czy dluzej pospi bo tak to rano kaszkę daje).Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2022, 21:48
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
nick nieaktualnyDreamer wrote:Ta helpa to była największa porażka rd z synem. Nakupiłam jak dla wojska Bo się obczytalam jakie to super i miałam w planie dawać codziennie na śniadanie i na kolacje. Syn dwa razy zjadł po kilka łyżeczek i się nie tknął więcej. Z reszta to jest tak wstrętne ze mu się nie dziwie. Jakie można jeszcZe kupić kaszki które miałyby jakiś smak ? Bo te z helpy to jakby mąkę z woda wymieszać. Takie miałam skojarzenia. Wyrzuciłam niedawno bo straciły ważność.
Mamy problem z nietrzymajacymi pieluchami w nocy. Rano plecy mokre bo wiadomo jaka dziewczynka sika to mocz leci na dół no i podmakaja mi Body. Są jakieś sposoby ? Czy większa Pielucha da radę ?
Może spróbuj na noc pantsy, mają szeroki pas. Młoda mega dużo sika nad ranem i dają radę -
Dreamer wrote:Ta helpa to była największa porażka rd z synem. Nakupiłam jak dla wojska Bo się obczytalam jakie to super i miałam w planie dawać codziennie na śniadanie i na kolacje. Syn dwa razy zjadł po kilka łyżeczek i się nie tknął więcej. Z reszta to jest tak wstrętne ze mu się nie dziwie. Jakie można jeszcZe kupić kaszki które miałyby jakiś smak ? Bo te z helpy to jakby mąkę z woda wymieszać. Takie miałam skojarzenia. Wyrzuciłam niedawno bo straciły ważność.
Weź nie strasz z tymi kaszkami, bo wczoraj kupiłam na próbę 😃
Ale myślę że jak dodam owoców czy tych sproszkowanych, które też kupiłam z helpy to będzie dobre w smaku,bo sama kaszka to faktycznie niezbyt może smakować 😉 -
nick nieaktualnyJa mam kilka opakowań jeszcze kaszek Nominal, są tanie i dla mnie pachną pięknie zbożem. Smakują nawet 5latce.
Córka je jadla też tylko, że jej robiłam na nutramigenie to naprawdę szło zwymiotować przy karmieniu, tak mi jej szkoda było ale jadła.
Teraz to pachnące pyszne kaszki są, kaszka niekoniecznie musi być na wodzie,można tez na roślinnym mleku, na pewno będzie smaczniejsza. -
U nas kaszka z.helpy drugi dzień nadaje się tylko do plucia. Także nasz syn nie koniecznie jest za kaszką. I też żałuję wydanych pieniędzy 😭🤣
Ostatnio co noc o 22/23 młody budzi się z krzykiem i ciul wie o co chodzi. Musimy go wybudzić mocno żeby przestał płakać i na nowo zasypianie. Ale dalszą część nocy jest super. Nie wiem o co chodzi. Czy to nie brzuszek na nowo.
Dziewczyny w piątek miałam ostatni raz fizjo dla młodego. I wyobraźcie sobie że wszedł w czworaki i już robi rocking czy jak to się nazywa (giba się przod tył). A jeszcze młody nie ma pół roku 🙈 także powoli zamawiamy barierki do schodów 😂31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
nick nieaktualnyDreamer wrote:Sorki pomyliłam z tymi kaczkami. Miałam holle. Bo wszędzie pisali ze najlepsze. No ale nie pyklo. Wiec teraz kupie jednorazówki.
Pieluchy mamy dada albo te eko z rossmana. No to te z rossmana lepiej trzymają ale i tak są niespodzianki
Holle Janek też teraz dokańcza i jemu pasuje ale na pewno jest różnica w smaku między kasza na wodzie a na mleku mm lub roślinnym.
Za to nigdzie nie moge znaleźć kaszki dyniowej holle, była ukochaną córki, jakby mogła to by ją jadła codziennie po 2 razy, a teraz nie ma. Na pewno za trochę napiszą,że szkodliwa była -
Julek na początku rd też pluł kaszką, w ogóle mu nie smakowała i nie odpowiadała konsystencja, ale ja codziennie mu proponowałam, nie złamałam się i po 7 czy 8 dniach przyzwyczaił się i polubił 💪
-
A jakie można używać napoje roślinne? Bo ja robię małemu na nutramigenie to może na roślinnym bedzie lepsza.
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
nick nieaktualnyKokosowe, migdałowe, owsiane i sojowe można gotować albo podgrzewac mocno. Na sojowe przy alergii trzeba uważać.
No i nie łam się tym nutramigenem, on co prawda pachnie jak trutka jakas ale dzieci przyzwyczajone to im smakuje nutramigen 3 po 2 roku życia ma już waniliowy smak, córka jak dostała to skończyła się nasza przygoda z mlekiem, bo tamto było "pysne" a to nie