Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też patrzymy za fotelikiem RWF i obrotowy byłby super opcją, ale jest do 18kg, a nasze dziecko dobrze przybiera na wadze, więc zastanawiamy się czy jednak nie lepiej od razu kupić taki do 25 kg.
    Na basenie byliśmy w SPA, więc to raczej pływanie w brodziku było, ale Mały był zadowolony. Samego czasu w wodzie było może z 15 minut i jak na pierwszy raz uważam, że całkiem dobrze.

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lesta, dajesz mi wiarę, że to moje dziecko się nie głodzi. U Hani mniejszy apetyt przekłada się jednak na niską wagę.

Jane, polubiłam za synchronizację naszych dzieci, ale jednocześnie też nie lubię, bo uważam że za częste te pobudki😉.

My mamy dla starszej córki ten sam fotelik o którym wspomniała Marcia. Uwielbiam go za możliwość obrotu. W czerwcu jedziemy na urlop, przed wyjazdem Hania przejmie fotelik siostry, a dla Zosi kupimy nowy.
    Po roczku dzieci już znacznie wolniej przybierają na wadze, mimo że córka bardzo lubi jeść, je wszystko i całkiem sporo waży 15kg. Na roczek ważyła ok. 10kg. Początki rozszerzania diety wyglądały równie słabo jak u Hani, jedynie mleko chętniej piła, a zaraz po roczku odstawiłam ją od piersi bez konieczności wprowadzania w zamian mm. Dreamer, wszystko przed Wami🙂.

Jeśli chodzi o miejsce zakupu fotelika polecam specjalistyczne sklepy, które oferują dobór fotelika do dziecka i samochodu rodziców oraz przymierzają ten fotelik, np. https://fotelik.info/ albo sklepy osiem gwiazdek.

Za nami udany dzień. Hania zjadła ponad 200g papek co jest jej rekordem oraz nabyła dwie nowe umiejętności: robi noski-eskimoski (przysuwa buzię, marszczy nos i kręci głową, z subtelnością czołgu🤣) oraz naśladuje jak robi ryba (rytmiczne otwieranie i zamykanie buzi), bardzo ją to cieszy, zaczepiała mnie nawet podczas usypiania aby robić tak razem z nią. Pocieszne są takie maluchy w drugim półroczu😊.

jane789 lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2022, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy fotelik maxi cosi mica z bazą i jest super. Wprost przeciwnie do cybexa😅

P.S. Ja oczywiście chciałabym odszczekać moje pochwały wczorajsze na temat ładnego jedzenia krzyska bo zapewne dzisiaj tego pożałuję😂

Mała Matylda, tez uważam ze to za często😔

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2022, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lestaa wrote:
    My też patrzymy za fotelikiem RWF i obrotowy byłby super opcją, ale jest do 18kg, a nasze dziecko dobrze przybiera na wadze, więc zastanawiamy się czy jednak nie lepiej od razu kupić taki do 25 kg.
    Na basenie byliśmy w SPA, więc to raczej pływanie w brodziku było, ale Mały był zadowolony. Samego czasu w wodzie było może z 15 minut i jak na pierwszy raz uważam, że całkiem dobrze.

My mamy jakiś obrotowy jolie. Jest do 4 roku życia. Fajnie się sprawdza. Syn będzie miał 3 lata i wazy 13 kg. W pewnym momencie waga zaczyna wolno rosnąć. Syn np przez pół roku ważył 10 kg. Nie przybierał nic. I potem powolutku leci do góry. Zupełnie inaczej niż teraz. Wiec wez to pod uwagę. Ale pamietam jak miał pół roku i widziałam jak szybko rośnie to kupowałam ubrania na wyrost żebym nie musiała co chwile dokupować.

Marcia86 lubi tę wiadomość

• lestaa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    My mamy jakiś obrotowy jolie. Jest do 4 roku życia. Fajnie się sprawdza. Syn będzie miał 3 lata i wazy 13 kg. W pewnym momencie waga zaczyna wolno rosnąć. Syn np przez pół roku ważył 10 kg. Nie przybierał nic. I potem powolutku leci do góry. Zupełnie inaczej niż teraz. Wiec wez to pod uwagę. Ale pamietam jak miał pół roku i widziałam jak szybko rośnie to kupowałam ubrania na wyrost żebym nie musiała co chwile dokupować.
    Jasne, wiem że dzieciaki zwalniają, po prostu patrzę jak idzie siatka centylowa jakby się utrzymał na tym samym centylu (75)to około 18 kg osiągnie koło 3,3 lat, a jakby szedł 50 centylem to właśnie koło 4 lat.

• Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2022, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą waga to ja mam duży dystans. Mój mały miał być największym grubasem na forum, nie wiem czy pamiętacie. A obecnie waży 7.5 kg 🤣 natomiast bratanek 9 miesięcy 12 kilogramów (które utrzymuje od dwóch miesięcy). I to jest trochę różnica między nimi 🥵 ale mimo wszystko widzę dzięki temu jak dzieci mogą być różne.

Co do rozszerzania diety to u nas regularnie są śniadania, obiad staram się podać ale jak się nie uda to trudno. Nie mam schizy na tym punkcie.

BASEN wypadł super. Cały był dla nas (byliśmy w Kartuzach w Hotelu Miłosz). Dzięki temu że nikogo nie było mały spokojnie się oswoił z miejscem, później z wodą 🙂 dobre rady? Na spokojnie wejść z dzieckiem do wody, mieć ręcznik w zanadrzu jakby dziecko zmarzło, s poza tym dobrze się bawić! Młody miał pampersa z Rossmana, nic innego mu nie nakladalismy. Dobrze jak jest dwójka rodziców bo łatwiej logistycznie ogarnąć dziecko i siebie.

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2022, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam że u Jezuitów jest fajny basen w.Gdyni. Ale nigdy nie byłam. Dla mnie ważne było to aby nie było tłumów. Bo później jak mąż skoczył do wody i był huk to młody się przestraszył. Także obawiam się że jakby było dużo ludzi na basenie mógłby czuć panikę mała.

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy pamiętacie, ale my z Julkiem byliśmy w aquaparku już w lutym, były to ferie zimowe, a my byliśmy w termach Chochołowskich 😃 ludzi full, ale młody był tak zaciekawiony wszystkim, że biegał w miejscu i jakby mógł to szalałby non stop w wodzie 😂

Moje dziecko to dzik, nie boi się ludzi ani nowych doświadczeń 😃 chyba to zasługa starszych braci też, bo wiele mu pokazują i wcale nie są cicho przy Julku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2022, 06:28

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaak wrote:
    Słyszałam że u Jezuitów jest fajny basen w.Gdyni. Ale nigdy nie byłam. Dla mnie ważne było to aby nie było tłumów. Bo później jak mąż skoczył do wody i był huk to młody się przestraszył. Także obawiam się że jakby było dużo ludzi na basenie mógłby czuć panikę mała.

Też słyszałam o tym basenie w Gdyni dobre opinie, mój znajomy jeździł tam z synkiem

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zaczęło się wstawanie. Tylko patrzy żeby się złapać np za ramę łóżka i się podciągnąć do góry. Ale nogi dobę jeszcze. Trzęsie się jak galareta i spada. Wiec już na moment jej nie zostawię. No i pluje okropnie. Cieszy ja ta umiejetność. Wiec o piciu wody nie ma mowy obecnie. No i wkurza mnie okropnie bo mnie strasznie szarpie za włosy i drapie. Zwłaszcza jak się obudzi to przylazi i drapie żebym wstała. Ehhh. No i strasznie się przytula. Zarzuca się na szyje i tuli 🥰🥰🥰

• Benus@191 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę,że z 1/3 włosów mi młody już wytargal :)
    Byłam wczoraj na stand upiec ze znajomymi, mąż dzieci ogarniał. Wróciłam po 23, dzieci spały, kolacja czekała, cisza, spokój, jeszcze książkę zdążyłam poczytać, tak można żyć :)

• lestaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj te włosy - ja mam je prawie ciągle związane, aby coś zostało.
    Młody drapie mi jedną pierś jak je, że mam aż żółte siniaki - tylko na lewej. Na prawej tego nie robi.

U nas nie ma plucia na szczęście, ale Młody lubi sobie tak jakby parskać (jara go to :D)
    Wczoraj byłam u koleżanki, która ma dzieciaki 3 i 6 lat, to siedział wpatrzony w dzieciaki. Dostał jakieś zabawki do zabawy, a wolał patrzeć jak 3latek skacze po kanapie.
    Widzę jaki pozytywny wpływ na małego człowieka ma starsze rodzeństwo!

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lestaa wrote:
    Oj te włosy - ja mam je prawie ciągle związane, aby coś zostało.
    Młody drapie mi jedną pierś jak je, że mam aż żółte siniaki - tylko na lewej. Na prawej tego nie robi.

U nas nie ma plucia na szczęście, ale Młody lubi sobie tak jakby parskać (jara go to :D)
    Wczoraj byłam u koleżanki, która ma dzieciaki 3 i 6 lat, to siedział wpatrzony w dzieciaki. Dostał jakieś zabawki do zabawy, a wolał patrzeć jak 3latek skacze po kanapie.
    Widzę jaki pozytywny wpływ na małego człowieka ma starsze rodzeństwo!

Oj tak, Julek zapatrzony jest w starszych braci, nikt go tak nie rozśmiesza jak oni 😃

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam się do tych beż włosów 😁 ja mam problem w odwrotną stronę że starszakiem. Waży dużo. 4 lata 112 cm i 24 kg. Nie je prawie w ogóle słodyczy, nie pije soków tylko wodę i gorzka herbatę. Ale jest cały czas głodny. Po prostu je dużo i jest ogolnie duży. Wychodzi poza siatki centylowe. Gadałam z dr ale twierdzi że nie ma objawów chorób tarczycy, po prostu takie geny. Ale jakoś nie daje mi to spokoju i chyba mu porobię badania.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ostatnio byliśmy na weselu i powiem Wam że bałam się jak to będzie ale Alicja super zniosła tlum ludzi i głośna muzykę :) moje dzieci 🥰
    b2ad495ef998.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2022, 08:48

Ulaa, Marcia86 lubią tę wiadomość

• Marcia86 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też jestem zachwycona relacja moich dzieci . Wpatrzone obie w siebie bardzo :)

Bardzo zależało mi żeby Maja miała rodzeństwo i teraz jestem spełniona :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2022, 11:06

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny. Nas niestety na dniach czeka szpital, wyniki hormonów mała ma bardzo złe. Musimy szukać przyczyny. Będzie mieć też rezonans głowy, żeby zobaczyć jak wygląda przysadka... Przyznam, że jestem w rozsypce.

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma_ wrote:
    Hej, dziewczyny. Nas niestety na dniach czeka szpital, wyniki hormonów mała ma bardzo złe. Musimy szukać przyczyny. Będzie mieć też rezonans głowy, żeby zobaczyć jak wygląda przysadka... Przyznam, że jestem w rozsypce.

Emma, strasznie mi przykro, ale mam nadzieję, że to nic złego.
    A jakie ma objawy, że robiłyście badania na hormony?
    Trzymam kciuki

• Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieliśmy dziś kontrolę nerek. Z jednej zniknęły złogi w drugiej się pojawiły. Nie wiadomo o co kaman. I pęcherz ma wielkości 3latka. Tak jakby nie sikał chociaż sika non stop. W maju kontrola u nefrologa.

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dużo zdrówka dla maluszków. Emma trzymam kciuki żeby to nie było nic poważnego i udało się okiełznać poziom hormonów.

‹‹ 819 820 821 822 823 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ