Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejsza nocka taka sama jak poprzednia 😃
    Od 19.30 do 4 po spaliśmy i od 4 do teraz 🤭

Podoba mi się to i chyba pomysł z przeniesieniem kawalera do jego łóżeczka był strzałem w dziesiątkę!

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    Wiem, tzn mówiła mi, chciałam ją poprosić, aby wzięła udział w jednej z naszych uroczystości rodzinnych jako fotograf, to zaśpiewała nam taką cenę, że z butów wyszłam i z mężem stwierdziliśmy, że no nie warto. Jednak nie jest aż tak świetną fotografką, aby taką cenę proponować. Jestem przekonana, że powiedziała cenę zaporową żebyśmy jednak się nie zdecydowali..
    Na szczęście znaleźliśmy supee fotografkę, która zaproponowała cenę 3 razy niższą,a nie ukrywam, że zdjęcia robi takie same lub nawet lepsze 😃
    A ciekawa jestem ile ;) możesz napisać :) możliwe że miała taki cel ;) moja siostra jeszcze miała na oku dwie dziewczyny z Warszawy , swoje znajome , więc tam cena też nie do końca niska ;)

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia86 wrote:
    A ciekawa jestem ile ;) możesz napisać :) możliwe że miała taki cel ;) moja siostra jeszcze miała na oku dwie dziewczyny z Warszawy , swoje znajome , więc tam cena też nie do końca niska ;)

1300 zł
    Dodam, że to była praca na około 1,5 godziny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2022, 13:28

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W piątek to ja miałam wieczór po babskim wyjściu ;)
    Do domu wróciłam przed 23. Mały już od 3 godzin spał. Mąż sobie jeszcze coś robił. Chwilkę pogadaliśmy i poszłam spać. Budzę się o 2, ale w domu cisza. Idę do Małego, a on śpi. Zasnęłam. Budzę się o 3:40. Mały za 2 minuty się obudził. Okazało się, że od 20 spał do 3:40 ciągiem.
    Dzisiaj w nocy pobudki o 24, 3, 5, a też zasnął o 20.
    Czyli muszę częściej wychodzić :)

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania od niedawna robi papa, żegna w ten sposób rano tatę i siostrę, a także wiele razy w ciągu dnia swoje odbicie w lustrze 😜. Daje również buziaki, z dala od twarzy pięknie cmoka, ale gdy jest blisko jest to po prostu czułe liźnięcie🤣. Tak właśnie całują najmłodsi 😊.
    Uważam, że jeszcze za wcześnie na świadomą mowę, ale w ciągu ostatnich dwóch tygodni "mama" pojawia się tak adekwatnie że zaczęłam się zastanawiać czy może Hania jednak rozumie, że mama to ja.

Marcia, piękne zdjęcia, Aniela ślicznotka do schrupania, a interakcja bobasów zupełnie mnie rozczuliła😊.

Ula, pięknie Julek sypia. Zazdroszczę, ja nieprędko doczekam przespanej nocy. U nas typowa noc oznacza zaśnięcie ok. 19, a następnie pobudki 22-23, 1, 3, 4-5, po piątej zdarza się już rozpocząć dzień, na zmianę ze spaniem do szóstej lub siódmej.

Gosiak, jak Twoje samopoczucie?

Swatka, spojrzałam na Twój suwaczek, nie mogłam uwierzyć że to już drugi trymestr. Cudze ciąże szybko lecą😉.

Lesta, chyba rzeczywiście synek dał Ci do zrozumienia że możesz wychodzić 😁.

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile Wasze dzieci w ciągu dnia wypijają mleka i zjadają pokarmów stałych?
    Hania aktualnie pije 800-850ml mleka, kaszki i obiadku zjada łącznie ok. 150g. Dostaje też danie w formie blw gdy my jemy obiad, ale aktualnie mało trafia do brzuszka. Kiedyś ładnie jadła samodzielnie, teraz ledwie dostanie swoją porcję, a natychmiast zaczyna zrzucać kawałki na podłogę i co chwilę wychyla się z krzesełka aby sprawdzić czy leżą 🙈. Dopiero po pewnym czasie coś tam zjada, ale to niewielka ilość.

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda wrote:
    Ile Wasze dzieci w ciągu dnia wypijają mleka i zjadają pokarmów stałych?
    Hania aktualnie pije 800-850ml mleka, kaszki i obiadku zjada łącznie ok. 150g. Dostaje też danie w formie blw gdy my jemy obiad, ale aktualnie mało trafia do brzuszka. Kiedyś ładnie jadła samodzielnie, teraz ledwie dostanie swoją porcję, a natychmiast zaczyna zrzucać kawałki na podłogę i co chwilę wychyla się z krzesełka aby sprawdzić czy leżą 🙈. Dopiero po pewnym czasie coś tam zjada, ale to niewielka ilość.

Julek jeśli z butelki je mm to na jedną porcję zje 200ml, 4-5 razy pierś tutaj nie wiem ile zjada, ale obstawiam, że podobna ilość co mm. Rano je kaszkę z 60ml dosyć gęstą, do południa po pierwszej drzemce zjada tubkę owoców 90g no i obiadek 190g. Dań stricte blw (np kanapeczka rano) nie liczę, bo część ląduje w brzuszku, a część tak jak u Was na podłodze 😃

Mała Matylda lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeeezu u nas w końcu wyszła druga górna dwójka. Cała noc niespana, cały dzień w nosidle i te jojczenie 😵 ale mamy ją, jestem wykończona i zwątpiłam dziś w drugie dziecko 🥴

U nas po skończeniu kp bardzo mało je mm. Na noc duża kaszka na mm ok. 200, w nocy jakieś 180 i na pierwsze śniadanie też wypije jakieś 150. Później już kaszka na gęsto z owocami, dalej owoce w musie, obiadek i jak proponuje mm koło 16 to już nie chce i dopiero zje nocną kaszkę z mega smakiem. Proponuję jej cały czas wodę ale więcej wyleje niż wypije i kupka ostatnio mega zbita. Na szczęście bezbólowa. Oj ciężki to był weekend.

• Benus@191 Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dałam wczoraj Jankowi pierwszy raz rybę, jeszcze nigdy nie widziałam, żeby tak dziecko pluło, aż go otrzepalo :D ręką sobie potem próbował jezorek wyczyścić z tego posmaku. Na razie odpuszczam, podam za jakiś czas.

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julek bardzo lubi rybę, szczególnie łososia i mintaja 😃

U nas po chorobie nie ma już śladu, Julianek wyzdrowiał 🙏 co prawda antybiotyk będę podawała do piątku, ale najważniejsze, że leczenie szybko przyniosło efekt.

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas młody dostaje pierś na żądanie więc nie potrafię powiedzieć jak często i jak dużo bo to zależy od dnia. Na śniadanie zjada ok 60 ml kaszy plus owoce albo jogurt. Obiadek różnie, zazwyczaj mały słoiczek. Zjada chętnie rybę i drób na szczęście. Ale pluje kawałkami, czy to gruszka czy borówka wyczuwa w buzi i od razu robi tak aby ją wypluć albo wykaslac 🥵 jest śmiesznie.
    Póki co nic nie smażę, bo nie chce obciążać młodemu wątroby. Nie podaje też innych zbędnych rzeczy typu naleśniki czy gofry lub chleb. Na to jeszcze ma czas.

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała.matylda czuję się już bardzo dobrze. To był jakiś dziwny wirus. Na szczęście minął a młody ma się świetnie.

Zaraz idziemy pierwszy raz na basen 🙂 czuję niezdrowa ekscytację 🤣

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za napisanie ile jedzą Wasze dzieci, jeśli jeszcze ktoś się wypowie też z ciekawością przeczytam.
    Na mm które dostaje Hania jest określona zalecana porcja: 2-3 razy na dobę 210(230)ml. To dla wieku 6-12 miesięcy czyli szeroki przedział od początków rozszerzania diety po czas gdy można myśleć o zakończeniu podawania mleka z butelki. Zastanawiałam się ile realnie piją i jedzą takie maluchy jak nasze, bo moja Hania to niejadek. Widzę że do porcji pałaszowanych przez Wasze dzieci jej daleko. 190g obiadku? Nie wiem kiedy u nas wydarzy się coś takiego🙈, ale ostatnio jest progres więc się cieszę. Może po okresie choroby i bolesnego ząbkowania nadchodzi ten dobry czas🙂

Benus, to czyszczenie języczka musiało być rozbrajające 😋. Hania kilka dni temu dostała po raz pierwszy łososia. Smakowało, dzisiaj też był w planach, ale upuściłam słoiczek na podłogę gdy wyjmowałam go z podgrzewacza🤦. Nastąpiła więc zmiana menu, a najpierw staranne mycie podłogi. Mam nadzieję że niczego nie przeoczyłam.

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Benus@191 Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janek dużo je z tego, co tu czytam na śniadanie i kolację po 230 ml, obiadu 190 g albo więcej, za godzinę po obiedzie mleko ma - zje 230 albo nie zje całego, różnie. do tego kasza z 200 ml na podwieczorek, z owocem.
    Dania blw do tego np w sobotę zjadł 6 kopytek ale autentycznie zjadł, nie odpuscil nawet kawałka. Wtedy mleka już mu nie dałam.

• lestaa Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas większość mleka oprócz kolacji to nadal KP, więc ciężko powiedzieć ile zjada. Na kolacje wypija około 150 ml mm. Czasem dostanie 1 porcję wcześniej i wtedy wypija jakieś 120 ml.
    Z rozszerzania diety, to na śniadanie dostaje jakieś 110g-120g kaszki z owocami lub musem . Na obiad pewnie około 125-150 g słoiczek lub domową zupkę, ale to też orientacyjnie. Do tego to co podamy BLW, ale to raczej niewielkie ilości. No chyba, że to banan, bo te to uwielbia.
    Ja przyznaję, że jeszcze nie podawałam ryb, ani jajka, ale mam to w planach na najbliższe dni. Widzę, że w porównaniu z innymi dziećmi, to nie są ogromne porcje, ale mi to nie przeszkadza, bo widzę, że i tak jest okrąglutki, że zaraz w łupinie przestanie mi się mieścić w barkach.

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas właśnie też łupina wygląda na za mała i powoli myślimy o zmianie. Macie do polecenia jakieś następne foteliki? Zupełnie nie mam pojęcia czym się kierować ale na pewno chce jeszcze ją wozić tyłem do kierunku jazdy.

• Benus@191 Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi najlepiej podjechać i przymierzyć fotelik do dziecka i do samochodów. Ja u siebie mam centrum fotelików z fachowym doradztwem. Polecam poszukać czegoś podobnego w okolicy.
    Też się przymierzam do zmiany fotelika, napewno też rwf.

No Janek je dużo, córka tez ogromne ilości jadła i je dalej, w przedszkolu zawsze korona za obiad jest. Z tego jedzenia w wieku 6 lat waży 16 kg.. także niech sobie wcinają ile chcą.

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja chyba je najmniej z całego towarzystwa. Słoiczków i wszystkich ciapek nie akceptuje. Czasem polize trochę jogurtu naturalnego. Chętnie zje borówki, banana, naleśnika. Mięso, rybę tez ale w kawałku i to na zasadzie próbowania a nie zastępowania posiłku. Nadal nie zastępujemy mleka żadnym posiłkiem. Karnie ja średnio co trzy godziny. Nie wiem ile zjada ale najadą się w trzy minuty. Lubi chlebek i makaron. Ale to chyba zabawa a nie jedzenie. I mnie to nie spina bo wiem ze mleko to podstawa do roku ale czas nam ucieka a młodej daleko do bycia niezależna od matki:p a koło roku chciałabym żeby sama jadła

• jane789 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas calkowity zwrot akcji z jedzeniem.. mały jak poczuje konsystencję papki to ryczy. Jak podam mu owsiankę bez blendowania- zje prawie całą. Ja na śniadanie praktycznie nie daję kaszek. Podaję albo owsiankę z rozgniecionym bananem i posypane amarantusem albo płatki jaglane z utartym jabłkiem itp.
    Obiady zaskakują mnie coraz bardziej. Wczoraj zjadł rozgniecionego mielonego z piekarnika z puree ziemniaczanym, wczoraj makaron z sosem pomidorowym🙆‍♀️ Jak dam coś ze słoiczka to dwie łyżeczki i koniec a takie „zwykle” obiady zajada aż miło. Wodę pije na razie tylko z B.boxa. Z kubeczka nie chce. Nie podaję tez na razie nic typu naleśniki, chleb itd bo chyba jeszcze tego nie ogarnie. Poczekam jeszcze „chwilę”.
    Mleka nie wiem ile pije bo nadal karmię, ale średnio karmię co 3-4h za dnia a w nocy pobudki godzinowo idento jak u Małej Matyldy🙈

Gosiaaak, daj znać jak po basenie🙂 i czy masz jakieś złote rady bo czeka nas basen w weekend🙂

• Marcia86 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini, Aniela od lutego jeździ w britax romer dualfix m i-size. Zmieniliśmy bo płakała w swoim cybexie. W tym foteliku rewelacja. Zależało mi na foteliku obrotowym, z dużym pochyleniem i oczywiście jazda tyłem.

Aniela je wszystko, wszystko jej pasuje co daje ale ilości nie są strasznie duże. Rano jest kaszka z musem, albo mus z owsianka +o dziwo bardzo zasmakowała), obiadek to często zupka mojej roboty, a na końcu kolacja . Jak jemy obiad to też coś zawsze dostanie do łapki, po drodze jakiś owoc. Także chętnie zajada, oo trochu, najważniejsze że buzie otwiera i nie pluje jedzeniem ;)

O też bym się wybrała na basen, tylko bez żadnej lekcji. Ktoś wie gdzie można w Trójmieście z takim maluchem ?

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
‹‹ 818 819 820 821 822 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ