X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamy z rocznika 91
Odpowiedz

Mamy z rocznika 91

Oceń ten wątek:
  • Marzena1991 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    O rany a ten pępek taki brzydki ;p
    W ciąży miałam taki wystający guzik a nie pępek i miał normalny kolor.
    Dziewczyny zobaczyłam dzisiaj 5 z przodu na wadze :D i wcisnelam się w najluzniejsze dżinsowe spodenki! Waga równo 59,9.

Tym Janek pewnie brzuch masz wysoko to obwód się zwiększył, też tak miałam.

Marzena i dobrze i źle.. miękka szyjka jest podatna na skracanie ale jak nadal długa to nie masz co się martwić. Jak zacznie sie skracac pewnie lekar da Ci luteine albo duphaston. Ja 2 tygodnie miałam miękka, a że skurczy nie było to skończyło się na cc. I nic mi miękka i podatna szyjka nie pomogła :(
    Trochę mnie to wszystko martwi bo bardzo długo staraliśmy się o dziecko a teraz jeszcze takie coś :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 12:26

przegroda macicy :(

11.02.2017r. 1 IUI :( 15.03.3017r 2 IUI :( 14.04.2017r 3 iui :(
    1 ivf :10dpt bhcg 92,64, 12dpt bhcg

LENKA 28.10.2018r 3170 55 cm
    LIWIA 25.12.2020r 3640 59 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey ja jestem mamą z rocznika 91 pierwsza córka urodzona 10.11.2013r druga 08.11.2015r natomiast czy trzecia będzie nie wiem ale na 89%jestem przekonana że bd majowy maluch testować będę 30.08

Marta..a, PLPaulina, mala_misia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama dwojki wrote:
    Hey ja jestem mamą z rocznika 91 pierwsza córka urodzona 10.11.2013r druga 08.11.2015r natomiast czy trzecia będzie nie wiem ale na 89%jestem przekonana że bd majowy maluch testować będę 30.08

Fajna gromadka będzie :).

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe no się okaże jeszcze :)

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam wyniki bety, przyrost prawidłowy, uff :)
    Ale progesteron spadł :/ z 48 na 32 a to już trochę gorzej. Ale taka wartość jeszcze chyba nie wymaga suplementowania?

Marta..a lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Dostałam wyniki bety, przyrost prawidłowy, uff :)
    Ale progesteron spadł :/ z 48 na 32 a to już trochę gorzej. Ale taka wartość jeszcze chyba nie wymaga suplementowania?

32 to dobry wynik. Ja bym się na Twoim miejscu więcej nie stresowała badaniem progesteronu, bo jego wartość może mieć spore wahania, a to tylko wprowadza w błąd.

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam ostatni raz sprawdzić przed wizytą w razie gdyby bardzo spadło i potrzebne byłyby leki. Więcej już nie będę sprawdzać :)

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile dni przed miesiączką lub ile dni po owulacji robiliście betę?? We wtorek mam wolne będę 10dpo a 3 dni przed @ myślicie że już coś wyjdzie?? Jakiś wzrost bety będzie?? Nigdy nie robiłam przed miesiączką dlatego pytam??

• darika Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsza betę robiłam 27go dnia cyklu. Była wtedy coś ponad 30. Test też pozytywny wyszedł (dlatego właśnie poleciałam na betę). Ponieważ to był piątek, powtórzyłam w poniedziałek i przyrost prawidłowy. Więcej nie robiłam.

Ci tam słychać Mamusie? Jak dobie radzicie? Jak kp? Kolki macie? Maluchy juz bardziej aktywne?
    Ja sprzedałam właśnie dziecko teściowej i relaksuje się, leżąc i pijąc piwo :-D.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My karmienie mamy mieszane. Po wizycie doradcy laktacyjnego wielkich efektów nie widze. Laktacja nie chce sie rozkręcić. :/

Hania gdy tylko minął 3 tyg ożyla. Aktywna. Teraz jak krzyczy to wszyscy sąsiedzi wiedzą ze mamy dziecko. Hehe. :D

I niestety kolki tez sie pojawiły. :( w okolicach 4 tygodnia!
    straszna sprawa dla psychiki rodzica..
    Gdy nie za wiele mozna zrobic by pomoc. :(

Wczoraj Hania miała swój pierwszy świadomy usmiech. I niestety nie do mamy. :( do naszej suczki.. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 20:15

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy tylko na kp, chyba zaczyna się normowac bo już nie napelniaja mi się tak piersi mocno :)

Kolek odpukac nie mamy. Jedynie trądzik i luszczaca skórę na raczkach, stopach i brzuszku. Mały coraz mniej spi w dzień.
    Od środy będę z nim sama od 7 do 17 zobaczymy jak wtedy sobie poradzimy. Na razie mamy tatusia w domu :)

Ja testowałam dzień po spodziewanej miesiące, a bete robiłam w najbliższą sobotę, a powtarzałam w kolejna bo na tygodniu nie miałam jak podjechać.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • darika Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina świadome uśmiechy są cudowne! Amelka teraz śmieje się dodatkowo w głos to czasami aż mi się płakać z radości chce ;-).
    Kolek szczerze współczuję. My nie mieliśmy ale wiem jak to jest jak dziecko płaczę a ty nie możesz tak naprawdę nic zrobić. Z Amelki ogólnie placzliwa istota. Próbowałaś metody 5S? Jak Amela była młodsza i nie mogła się wyciszyć to nam bardzo pomagało. Teraz już na to niestety nie reaguje choć dalej śpimy przy Szumisiu ;-).

Marta my też mieliśmy trądzik i łuszczyca się skórę. Na trądzik dostaliśmy u pediatry maść bo zrobił się straszny, a luszczaca się skóra sama przeszła jak się zluszczyla ;-). Super, że udało się kp! Na pewno sobie poradzicie choć nie powiem, jak jest ktoś w domu to duże odciazenie w tych pierwszych tygodniach. Ja mam tę wygodę, że mąż pracuje po drugiej stronie podwórka, ma własną działalność i nawet jak wrócił do pracy to i tak był na każde moje zawołanie :-P.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie slyszalam o 5s. Poczytam. :) :D

I u nas tez sa wieczory nie tyle co płaczu to chęci wiszenia na cycku. Bliskosci przez dłuższy czas. :)

Na początku miałyśmy skore ktora schodziła. Trądzik na brodzie. I dupkę odparzoną.

Moj mąż byl tylko kilka dni w domu. Potem 12h jestesmy same. Nie jest tak źle. Mąż robi co innego by mnie wyreczyc. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 20:20

• darika Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam książkę Najszczesliwsze niemowlę w okolicy ;-).
    My pierwszy raz się odparzylysmy dopiero niedawno, ze 2 tyg temu jak były te upały. Maka ziemniaczana poszła w ruch i dużo, dużo wierzenia i przeszło ;-). Za to, jeszcze w szpitalu, po porodzie Mala dostala uczulenia na Pampersy te Premium Care i musialysmy zmienić na Dade i teraz tylko tych używamy. A jak już tematy zszedł na pieluchy to powiem wam szczerze, że Pampers moim zdaniem są do bani. Strasznie szybko nam przemakaly. Po nocy pajac mokry. A na Dady nigdy nam się to nie zdarzyło. A Ty Marta używasz pieluch czy pampersow? Bo pamiętam, że chciałaś używać zwykłych pieluch :-)

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiesz ze u Nas to tez było przez pampersy premium care. :/ gdy tylko Hania sie zsikala to ta siateczka wewnatrz odchodziła i do ciała sie przyklejala. I oczywiście przeciekaly.. :/

Tez kupiłam dade. Bylo wietrzenie. Przy każdym przebraniu suszenie suszarką. :) i juz jest dobrze.. chociaż moja tyle kup dziennie robi ze masakra.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 20:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, melduję się po wczorajszej wizycie. Lekarz był w pracy pierwszy dzień po urlopie, pacjentek miał całą masę, więc wizyta trwało króciutko. Na szczęście błyskawiczne USG udało się zrobić. Chwilę popatrzyliśmy jak dziecko wymachuje kończynami i posłuchaliśmy serducha - bardzo uspokajający dźwięk :).

Cierpię trochę z powodu rwy kulszowej. Myślałam, że lekarz coś na to zaradzi, ale powiedział, że muszę to jakoś znosić, bo nic nie da się zrobić :(. No i wraz z rosnącym brzuchem lepiej nie będzie. Także nie mam wyjścia, muszę dać radę :).

Któraś z Was miała rwę kulszową w ciąży?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2018, 08:53

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam podejrzenie. Okazalo sie ze to spojenie tak dawalo sie we znaki.
    I byłam u fizjoterapeuty.

Ale srednio z takimi rzeczami cos mozna ztobic.
    Bo to iest ucisk.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania dzis konczy miesiąc! Ale zlecialo ! <3

We wtorek ważyła 3970g. <3
    Juz czuc siłę w tym malym ciele. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2018, 09:49

malami91, darika, Marta..a, mala_misia, malutka_mycha lubią tę wiadomość

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie poloznej, mlody juz wazy 4,8kg :) mam wiecej jesc i pic żeby go wykarmic. Pupa lekko odparzona, chociaż ja tego nie widzę. Z trądzikiem nic nie robimy sam ma minąć :) I agresywniej myć pępek.

Darika jeszcze nie używam wielorwzowych bo on tyle sika i kupy robi że bym nie ogarnęła... Na pewno tetra sama odpada przy tym sikaczu.

PLPaulina, malutka_mycha lubią tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • darika Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leżałam w 20tc w szpitalu na kręgosłup. Ogólnie przyjęli mnie z podejrzeniem kolki nerkowej (to podobno częsta przypadłość). Okazało sie, że to nie kolka a ucisk macicy. Ból niesamowity. Przez tydzień leżałam, nie spałam i wylam tak mnie bolało. Nie mogłam dojść nawet do toalety. Paracetamol nie pomagał a dostawałam 3xdziennie dwie kroplowki. Przeszło samo po jakiś 2-3 tygodniach. I już na szczęście nie wróciło. A zaczęło się nagle, wieczorem. Cała noc nie mogłam spać, płakałam z bólu. Rano napisałam do mojej gin i kazała mi przyjechać na oddział. To było straszne... Bałam się, że do końca ciąży będę przywiazana do łóżka. Na szczęście po wyjściu ze szpitala (leżałam tydzień) ból zaczął ustępować. Miałam też konsultacje u neurochirurga i to faktycznie był ucisk ale z tym się nic nie robi. Trzeba było przetrwać.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ