X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Tyśka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia a zamierzasz robić powtórkę prania i prasowania bliżej porodu? Mnie się nie uśmiecha zaczynać wszystko od nowa 🙈
    Na feriach planuję ogarnąć całe mieszkanie i przygotować szafy starszaków, poukładać wszystko tak żeby było przejrzyście dla każdego na kogo spadnie opieka jak ja pojadę rodzic 😂

preg.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę! To ja jeszcze nie zaczęłam nawet, jakoś tak mi się wydawało, ze te ubranka nie będą takie „świeże”… ale może faktycznie powinnam zacząć to ogarniać

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha spoko ja też jeszcze nie zaczęłam 🙈 ale obiecuję, że niedługo zacznę pierwsze prania! xd

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • Tyśka Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2023, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie to myślałam że przy trzecim to już prasować nawet nie będę 🤣😉

preg.png
  • Twilight Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2023, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asha, Hermiona, też jeszcze nie zaczęłam 🙌 jakoś nie mam weny.. ale u mnie termin na koniec marca to jeszcze trochę czasu jest. Myślę, że w lutym zacznę 🙈

Czytając Wasze opisy nocek to boję się co mnie czeka, póki co śpię jak kamień od 22 do 7-8 ale jestem parę tygodni za Wami więc wszystko przede mną. Tak samo jeśli chodzi o Wasze starszaki, coraz poważniej zastanawiam się czy będzie u nas drugie dziecko 🤪

👧+🧑+👶+🐻‍❄️
    2023 - synek ❤️
    31.12.2024 ⏸️ beta 33
    2.01.2025 beta 123

preg.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry jeszcze raz.
    Co za masakra z tym spaniem.
    O 6 już miałam naleśniki usmażone na śniadanie, taka zachcianka ciążowa i dzieci lubią. Jak mąż z nimi wyszedł do pracy i szkoły, to wróciłam spać i jeszcze 4h spałam. Ale nie da się ta funkcjonować.
    Dziś miałam jechać na morfologie, ale z głodu bym padła. I nie wiem jaki byłby cukier na czczo bo takiego stanu dziś nie było 🤷

Roksi, nie masz na co czekać. Już Twoja krzywa wyszła źle, teraz na czczo ponad 100. I tu co byś nie zrobiła nie przeskoczysz tego. Mam tak samo, kombinuje z tym późnym posiłkiem a cukier raz 89, raz 92. I zwiększam te insuline. A jeśli Twój ginekolog to bagatelizuje to idź do rodzinnego. Szczególnie że masz kilka czynników ryzyka w związku z cukrzyca ciążowa. W poradni diabetologicznej w ciągu tygodnia powinni Cię przyjąć. Jakby nie patrzeć najszybciej po weekendzie dostaniesz się do diabetologa.

Ja ubranka uprałam i włożyłam w komodę. Tyska u mnie trzecie i nie prasowalam po suszarce 🫢
    Wózek jeszcze pod Warszawą u znajomego, a prania kocyków itd nie zaczęłam. I ja mam w głowie ten termin lutowy więc jestem jedną z pierwszych z ciąża donoszona.

I trochę zapomniałam że to już ferie wkrótce. 🙈 Znowu dzieci w domu

Wczoraj też pomyślałam że muszę przejrzeć ubrania starszaków. Z córki komody wyjęłam rozmiar 92, zrobiło się pusto. Muszę jej trochę ubrań dokupić bo już wszystkie te bluzeczki takie krótkie się zrobiły .
    Ps. Może ktoś chce odkupić jakieś ubrania 😅
    https://www.vinted.pl/dzieci/ubrania-dla-dziewczynek/paki-ubran/1862626139-komplet-body-z-dlugim-rekawem-r92

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyska co Ty, nie piorę drugi raz ;) Zamknięte w komodzie i się nie będą kurzyć. I tak się podziwiam za to, ze to wszystko uprasowalam. Potem już raczej nie bede. Przynajmniej tych rzeczy po domu ;)

Konieczynka, to nasze dziewczyny podobne rozmiarowo. Tez wyniosłam ostatnio 92 i nakupowalam 98/104 na promocjach. Mysle, ze do jesieni będą okej :)

Ja pozdrawiam znad książki dziewczyny :) kiedyś w drzemkach młodej to obiad, sprzątanie, a teraz zupa z wczoraj, przez te konieczność odpoczywania mam wreszcie jakiś czas na swoje małe przyjemności, wiec cieszę się ciszą w domu i czytam ❤️

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. W sumie niby wszystko ok, lekarz przebadał dziecko wzdłuż i wszerz, ale nie podobała mu się „przegroda między komorowa serca”, coś tam mi tłumaczył ze nietak w jednym momencie było ale potem sprawdził jeszcze raz i jeszcze inna metoda i ze było już ok i ze jego zdaniem to jakieś chwilowe zakłócenie. Tylko ze on jest taki ze dopóki nie sprawdzi 5 razy tego samego i nie będzie pewny na 100% to mi tego nie powie. Wiec zaleca za 5 tyg sprawdzic to jeszcze raz plus przepływy ze względu na te cukrzyce.
    Ale na ten moment dziecko ma 1450 g, ilosc wód dobra, przepływy tez wiec myśli ze wszystko jest ok.
    Do tego moja szyjka ma 4cm wiec w porównaniu do niektórych z Was wydaje się ogromna…na ten moment niby dobrze, ale patrząc na to ze pewnie czeka mnie wywołanie to nie widze tego 🫣
    Powiedział ze widzi włosy na potylicy 😂 u corki tez mi tak mówili i miała mnóstwo wlosow wiec ciekawe 😂

No i u nas standard pół twarzy wciśnięte w łożysko i ręce na twarzy 😂

df63b021c821.jpg

Ja jeszcze nic nie poparłam, na razie chyba większość mam kupione i w weekend mam zamiar się za to zabrac 🤭

Konieczynka tez moim zdaniem dziwne jej podejście, w tym tyg nie ma mojego rodzinnego ale umówię się w poniedziałek albo napisze do tej ginekolog a w międzyczasie musze poszukać w Poznaniu jakiejś poradni bo u nas to nie ma porządnego diabetologa 😣

Zniechecona, Jusia 82 lubią tę wiadomość

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wam zazdroszczę tych zdjęć, ja nie mam żadnego takiego 😶
    Roksi daj mi trochę tej swojej szyjki 🙈 fajnie że wizyta udana!
    Ja możliwe że jutro wyjdę, w weekend przyjeżdżają moi rodzice więc chciałabym poprać wszystko z mamą, ma mi też pomóc w porządkach, trzeba sobie jakoś radzić 🤷‍♀️

Konieczynka narobiłaś mi ochoty na naleśniki, a wcześniej chodziły za mną pączki 😆 po wyjściu jadę do cukierni!

Jusia kciuki 🤞

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2023, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miałyście coś takiego lub wiecie co to może być? Pobolewa mnie dzisiaj nad wzgórkiem łonowym. Nie jest to ani uciążliwe ani mocne, ale raz na jakiś czas tak delikatnie pobolewa. Zastanawiam się czy dzwonić do lekarza pytać czy po prostu to jest normalne?

• Roksi Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope ja nie miałam, ale ogólnie bóle takie są chyba przy rozejściu spojenia łonowego? Chociaż myśle ze to by musiały być bardzo silne żeby to było to 🤔 byłaś u fizjo uro?
    Może po prostu dziecko uciska gdzieś główka/stopa/ręką?

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2023, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tak też wyczytałam w internetach. Teraz już cisza i spokój, będę obserwować i w razie gdyby się nasiliło to będę kontaktować się z doktorem, ale może tak jak piszesz dziecko się odwróciło i stresuje matkę :)

• dafney Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roksi ja też walczę z cukrami dietą już od miesiąca i lekarz uparcie nie chce włączać insuliny, bo ponoć to wcale nie jest dobre dla dziecka. Najlepiej regulować dietą. U mnie z różnym skutkiem. Podpowiem Ci tylko, ze dietetyk zabronił mi jedzenia owoców, nabiału i czerwonych warzyw po godz. 16. Na cukry na czczo ma wpływ wszystko co jemy w ciągu poprzedniego dnia, wię np tłusty obiad wywli cukier nie po 1 h a po wielu. Mega to skomplikowany temat.

Powiem Wam, że byłam dziś u fizjo uroginekologicznej i naprawdę polecam taką wizytę, jeśli macie możliwość!
    U mnie termin porodu na 1 marca ( z ostatniego usg na 21 lutego), a nie mam nic wypranego. Dopiero paczki przychodzą.
    Zazdroszczę, że już tyle zrobiłyście z tym praniem i prasowanie!
    Czy pierzecie też poszycie nowych wózków i fotelików, czy tylko tych z drugiej ręki?
    Zastanawiam się też czy przy prognozowanym dużym dziecku (70 centyl)warto kupować ciuszki w rozmiarze 56? W sumie mam wszystko od rozmiaru 62 i niby z tego nie wypadnie, ale czy to będzie wygodne dla niego?

Roksi, Jusia 82 lubią tę wiadomość

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha, Hermiona, Twilight,
    Ja też nie mam nic popakowane! 😅
    W szufladę młodego wrzuciłam całe zakupy higieniczne i oooo tyle.
    Ubrania leżą niewyprane w plastikowym pudełku… Nawet nie wiem gdzie 😂
    Czekam na rożki i koszulę porodową. Jak one przyjdą to wypiorę wszystko razem.
    Spakuje torbę do szpitala i poukładam ubranka gdzie ich miejsce.

Elza,
    Mój wózek dzisiaj przyszedł do mamaija. Jestem ciekawa jak będzie wyglądać Stormy Blue na żywo 😜
    Coral nie pasuje na adaptery 🤦🏽‍♀️
    Ale chyba i tak go wezmę.

Ulaa,
    To może się spotkamy w UCK. Będę tam próbować tym razem. Już zdecydowałam.
    Wiesz może czy podejrzenie hipotrofii płodu daje Ci jakieś pierwszeństwo? Musisz wtedy rodzić w 3ref?
    I jakie badania ekstra robią?
    Mój młody to 11centyl… Także może mój lekarz też by mi jakiś papierek dodatkowo wypisał?

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafney ja przy pierwszym dziecku nie prałam tapicerki fotelika ani nie prałam materiału z dostawki. Ale teraz, gdy będziemy używać drugi raz to wiadomo, piorę :) co do ciuszkow to nie podpowiem, bo u mnie raczej „średniaki”

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Andzelina Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2023, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, przeczytałam wszystkie wypowiedzi ale już nie będę się cofać 😊

Co do prania ubranek to ja ich nawet jeszcze nie kupiłam 😱

Hope mi zdarzają się takie bóle ale nie mam rozejścia spojenia

Teraz się pochwalę, wczoraj byliśmy na USG III trymestru i Pani doktor powiedziała, że wszystko jest super, nie ma się do czego przyczepić i "ładna fizjologiczna ciąża"(pewnie wszystkim tak mówi jak nie ma problemów)😜
    Marcelina waży około 1500g i jest na 42 centylu.

A teraz żeby nie było tak kolorowo, kiedyś pisałam tu o mojej ósemce do usunięcia i kazali mi czekać z tym aż urodzę to do kompletu pękł mi wczoraj ząb, górna 5tka😔 i okazało się, że pękł pionowo wraz z korzeniem, nie ma co ratować, należy usunąć. Oczywiście po porodzie 😔 także będę bez zęba i muszę się modlić żeby nie zaczął boleć

• Aniamania Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzelina ale historia z tymi zębami..akurat w ciąży :/ super wieści z wizyty 👍

Ja też już ciuszki wyprane i wyprasowane, 56 i 62 poukładane w szufladach 😊 tyle tego mam, że chyba na bliźniaczki by starczyło😅 Pewnie lepiej by było później żeby były swieższe ale ja się coraz słabiej czuję, a mi to daje psychiczny spokój.

Została mi do wyprania tapicerka z fotelika, otulacz i co tam jeszcze ewentualnie kupię.

Roksi rzeczywiście duże te cukry 🤔 kurcze niewykluczone, że skończy się insuliną. Strasznie zróżnicowane to podejście lekarzy do cukrzycy. A co to za fajna aplikacja?
    Ja najwięcej na czczo jak mierzę miałam 88, po posiłkach nigdy nie przekroczyłam i powiem szczerze, że przez to ostatnio przestałam tak solidnie mierzyć w ciągu dnia, muszę bardziej tego przypilnować.

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BoboBolek wrote:
    Aasha, Hermiona, Twilight,
    Ja też nie mam nic popakowane! 😅
    W szufladę młodego wrzuciłam całe zakupy higieniczne i oooo tyle.
    Ubrania leżą niewyprane w plastikowym pudełku… Nawet nie wiem gdzie 😂
    Czekam na rożki i koszulę porodową. Jak one przyjdą to wypiorę wszystko razem.
    Spakuje torbę do szpitala i poukładam ubranka gdzie ich miejsce.

Elza,
    Mój wózek dzisiaj przyszedł do mamaija. Jestem ciekawa jak będzie wyglądać Stormy Blue na żywo 😜
    Coral nie pasuje na adaptery 🤦🏽‍♀️
    Ale chyba i tak go wezmę.

Ulaa,
    To może się spotkamy w UCK. Będę tam próbować tym razem. Już zdecydowałam.
    Wiesz może czy podejrzenie hipotrofii płodu daje Ci jakieś pierwszeństwo? Musisz wtedy rodzić w 3ref?
    I jakie badania ekstra robią?
    Mój młody to 11centyl… Także może mój lekarz też by mi jakiś papierek dodatkowo wypisał?

No ja mam od 22 tygodnia na każdym badaniu wpisywane FGR I stopnia. I to podobno daje mi pierwszeństwo, natomiast mój lekarz mówił, że to, że będę pod opieką poradni patologii ciąży w UCK właśnie, sprawia, że automatycznie będę tam rodziła. Zobaczymy 😃

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania dla mnie cukrzyca to jakiś kosmos, nie ma idealnego środka dla każdej osoby. Jak czytam to każdemu co innego służy (do jedzenia), jedne kobiety dostają od razu insulinę, inne nie..nie ogarniam 😂
    To jest aplikacja NFZ Sweet pregna, ogólnie mogę tez ja sparować z moim glukometrem, żeby wyniki były od razu w telefonie ale coś nie mogę tego ogarnac..

Ja nie prałam materiału z fotelika ani wozka, jedynie jakieś prześcieradła itp pierwsze pranie prasowaliśmy przy córce potem to już różnie 😂 teraz pewnie tez wyprasujemy przed a potem się zobaczy 😂

age.png
    23.03.2023 💙
    👧🏻 24.04.21
  • Zniechecona Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyglada na to, ze ja jestem jakims monster praczem, piore jak leci, absolutnie wszystko, a oprocz wiekszosci ciuszkow to wszystko mam nowe 🤣 nawet maskotki z pozytywkami wczoraj pojechałam na ostro parą z żelazka, zebym miala spokojna glowe, bo przeciez nie wiadomo kto i ile razy to w sklepue macał i puszczał 😅

Andzelina, Mikaaa92, Hermiona5, Aniamania lubią tę wiadomość

14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
‹‹ 265 266 267 268 269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ