Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Aasha miało być 69 😂 mnóstwo jest jak wpisze w google ale często brak rozmiarowek, ja miałam z mileo dla corki ale jakos meeega kiepska…już po jednym praniu się kulkowaly, gdzie np mam pełno ciuszków w hm i innych sieciówek i nie są w ogóle zniszczone..
Mikaa pd mamyginekolog tez mam zestaw taki czarno biały Body kopertowe plus pół śpiochy i tez jakość dramat…może mam za duże wymagania 😂 ale jak ja prałam ciuszki w 40 stopniach a już przed założeniem spodnie były całe w kulkach to dla mnie słabo 😣Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2023, 18:05
-
Oj ja tez się cieszę, ze mam zakupy ubraniowe dla małej na dwa lata zrobione, bo te ceny rosną lawinowo… Pierwszych ubranek mam sporo właśnie z sieciówek, choć z małych firm tez się zdarzały. Ale najwiecej kupowałam wielopakow, zeby było szybko Next, hm, zara i smyk. Trochę ubranek dobrej jakości z colorstories for kids, rośnij pieknie i mamaiti. Ale tez prawda jest taka, ze zevy wspierać polski przemysł trzeba wydać więcej…
Ja akurat od mamygienkolog dostałam 3 pak pajacyków i koszule nocna na prezent od bliskiej osoby. I tak, jak pajacyki uważam za spoko, tak koszula beznadziejna, wyrzuciłam ją. Oderwały się guziki, a materiał się zle układał. Także nie rozumiem akurat zachwytów nad jej ubraniami, dla mnie średnie…
A teraz czekam na zamówienie z colorstories for kids właśnie, bo słuchajcie wypralam pokrowiec do gondoli wózka, mąż wrzucił do suszarki i sie skurczyl 🤯 mam jedno prześcieradło do gondoli po córce, wiec zamówiłam drugie, zeby dać na ten materacyk bez firmowego pokrowca. Powtarzam sobie, ze jak sie nigdy nie zdecydujemy na 3 to sprzedam te rzeczy i sie trochę zwróci 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2023, 18:37
-
Ja akurat od mamyginekolog nie mam nic 🤣 większość ubranek mam z HM, Smyka i pojedyncze z innych firm C&A,Coccodrilo, Next i jakieś no name, na razie po praniu jest ze wszystkim OK. Dzisiaj doszedł mi jeszcze otulacz i drugi ręcznik, trzeba będzie doprać i na razie chyba robię pauzę w zakupach 😉 mam tego sporo, jak coś to się dokupi, a pewnie i tak wszystkiego nie założę.💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Ja na wyjście dla chłopaków mam takie dresiki ładne. Rozpinane bluzy (beż kaptura) I spodnie dresowe. Ogólnie w śpiochy/pajac ubieram dzieci zawsze na noc a w dzień wolę żeby byli jakoś tak "normalniej" ubrani 😉
Mam też dwa komplety z h&m body z długim rekawem+spodnie+czapki w myszkę miki ale to października chyba po domu. Większość dzieci urodzonych wcześniej ma problemy z utrzymaniem temperatury więc pewnie jakoś ciepłej będę musiała ich ubierać.
Hermiona tak ja później też czytałam, że naciskanie brzucha jest bardzo złe zarówno dla mamy jak i dziecka, i że ogólnie nie stosuje się tej praktyki... ale 12 lat temu jak błagałam o zmianę pozycji to powiedzieli, że nie ma takiej możliwości. Wiadomo teraz jestem starsza i takie gadanie by mnie tylko wyprowadziło z równowagi. Po 1 to kobieta rodzi a nie lekarz, po 2 jak nic złego się nie dzieje to nic mu do tego w jakiej pozycji ona rodzi, po 3 oni są żeby pomóc a nie przeszkadzać.
Tamten poród w ogóle wspominam tragicznie bo jeszcze dodatkowo nacięli mnie poza skórczem, i jak położna przyszła ściągać mi szwy sama powiedziała, że jakiś rzeźnik mnie szył.
Dobrze, że pozniej powstaly te wszystkie kampanie rodzić po ludzki itp.
Przynajmniej takich historii jak moja jest coraz mniej i kobiety są świadome swoich praw.
Jutro przychodzi do mnie położna i w zasadzie nie wiem o co mam się jej zapytać 🤷♀️ chyba jak przeżyć te ostatnie kilka tygodni.
Co do ktg, to zalecenia to jedno a rzeczywistość to drugie. Ogólnie to w przychodni gdzie chodzę do ginekologa to nie mają aparatu do ktg bliźniąt, tak samo u mojej położnej. Jedynie w szpitalu mają. Więc wychodzi na to, że ktg w ogóle nie będą mi robili przed przyjęciem do szpitala.
Co do snów, to ja też dzisiaj w nocy miałam jakiś dziwny ale już go nie pamiętam. Dzieciaki to co chwilę mi się śnią.
Ogólnie dzisiaj slabo czuje ruchy dzieci. Ale u mnie wiem że są takie dni kiedy obi kopią jak szaleni i są dni kiedy są mega spokojni. Tylko nie wiem od czego to zależy. -
Hmmmm…
Z tymi ubrankami to widać, że opinie różne na temat tych samych firm 😜
Pierwsze ubranka mam z różnych firm:
H&M, Zara, Kappahl, Next, Carters, Petit Bateau, Mamaginekolog + merino od Engel i Huttelihut.
W moim odczuciu najlepsze materiałowo jest Petit Bateau, później Next i Zara, ale tu można się przejechać, bo są używane różne jakości…
Od roczku wzwyż córka chodzi ubrana w Zarze - 90%.
Najbardziej mi leży ta stylistyka. Tylko zawsze, ale to zawsze patrzę na skład materiałowy.
Pozostałe 10% to rzeczy sezonowe kurtki, kombinezony, czapki i stroje kąpielowe.
Ja pierwsze KTG będę miała w 37 tygodniu, kolejne w 40 tygodniu… Później tylko w szpitalu. Wyglada na to, że to trochę mało…
Elza, orientujesz się może jak wygląda kwestia wizyt w Gdańskich szpitalach?
Jak twój wózek? Kolor przypadł Ci do gustu?⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Ooo Ja tez swojego czasu czesto kupowalam dzieciom w Zarze, ale jakos ostatnio sie przerzucilam na Smyk. Moje dzieci same wybieraja sobie to co I’m sie podoba, nie Zawsze to samo podoba sie I mi, ale juz nie raz zdarzylo sie ze kupilam cos co mi sie podobalo i lezalo nieuzywane. Np starsza corka to ewidentnie chlopczyca i juz przestalam jej kupowac sukienki, bo wiem ze nie zalozy. Mlodsza z kolei chodzila by tylko w kieckach:D nie znosza spodni bo in niewygodnie, ani zadnych materialow gryzacych, swetrow, cekinow itd. Sukienkeczki na lato za to tylko w hm bo sa w Dobrej cenie, zwykla bawelna I duzo wzorow. Ale dla maluchow zwykle kupowalam HM i Pinokie. Jak widac kazdemu pasuje co innego teraz kupilam jeden pajacyk z pinokio, bo chcialam cos od siebie, a mamy tego tyle od moich przyjaciolek ze wiecej nie mialo sensu. Podejrzewam ze dopiero wieksze rozmiary od 74 w gore czekaja mnie zakupy.
-
U mnie ubranka zazwyczaj z zary, hm, next, lindex, Pinokio i lump 😁 ale tu musza się wpisywać w mój gust. Większość w drugiej ręki.
U mojego 3,5 latka od jakiegoś czasu sporo ubrań od strojmisie 🔥 i mashmnie . Super jakość i fajny klimacik mają te ciuchy
Zaopatrzyłam się w rozmiar 56 i kilka 62. Nie chce kupować nic do przodu, bo nie wiadomo jak będą rosnąć i jaki rozmiar będą mieć w danej porze roku. Nie chce nakupowac Np 74 zimowych, a oni dopiero wskoczą w ten rozmiar latem.
Marzy mi się jakaś piękna chusta 🙈 typowo noworodziowa. Pewnie jak się urodzą to pęknę i kupię. Przyjaciółka trzyma dla mnie swoją, ja mam trochę grubszą dla większych bobasów. Ale wiadomo. Co własne to własne 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2023, 20:56
-
Właśnie dzisiaj prałam nowego pajaca od mamyginekolog z myślą o pierwszym ubranku po porodzie. Miałam dla starszego też kilka i jak dla mnie są ok, mięciutka ta bawełna. Tylko jakaś mała rozmiarówka w porównaniu do innych.
Mam dla małej tyle ciuszków od koleżanki, że sama mało co kupiłam. Też jakoś nie nastawiałam się na szczególne ubranie na wyjście ze szpitala, wybiorę po prostu coś ładnego z tego co mam.
Dla mojego 3,5 latka ostatnio boję się wydać jakąkolwiek większą kasę na ubranie bo zaczął starsznie wybrzydzać🙈 chodziłby tylko w dwóch koszulkach, koniecznie z krótkim rękawem😂
Dziewczyny polecicie jakieś prześcieradełka na przewijak? Tylko takie nieprześwitujące, kiedyś kładłam podkład albo pieluszkę a teraz mi kolor przewijaka nie pasuje😅
Dzisiaj solidnie się wzięłam za pakowanie walizki 💪 w 90% gotowe. -
Dziewczyny jestem po wizycie.
Moje dziecko od zeszłego poniedziałku , czyli w 10dni, schudło o 100g.
Było 3100, jest 2990.
Także w doopke mogę sobie wsadzić te pomiary i widać jak są dokładne. Oczywiście można się przejąć że teraz jest mniej niż było. Pomiar u tego samego lekarza, na tym samym sprzęcie. 🤣
Nadal lekarz utrzymał wersję że w terminie będzie 4kg. (Ale może już nie 4,5)
Poza tym infekcje jak była tak jest, zmiana leku i nadal bawimy się w zakładanie globulek.
Swoją drogą mam jakoś mega wysoko szyjkę bo zupełnie jej nie czuje przy aplikacji.
Ponarzekałam na nienarodzone dziecko, że spać nie daje. Że już zaczynam się obawiać że coś mu jest, że tak się rozpycha. To lekarz mi powiedzial że jest dużo wód płodowych AFI 15.8 - norma pod koniec ciąży 16, a wcześniej 20. Więc ma mnóstwo miejsca na fikołki.
A położna to mi powiedziała że wyglądam jakbym piłkę lekarską połknęła, bo biodra wystają i taka piłka z przodu. Milusio...
I skoro piszemy o różnych śluzach, 💩🚽itd...
Sezon na golenie Szanownej z lusterkiem w pełni, więc przed wizytą, pod prysznicem, próbowałam ogarnąć temat. I co prawda rzadko, jak nie właściwie nigdy, nie widzę się z tej strony, ale wydało mi się że moje narządy przybrały jakiś dziwny kolor, bordowy/brązowy/czarny. Chyba tak nie było 🤔 macie tak? Jakoś mnie ten widok zniesmaczył.
U mnie komoda pełna ubranek, ale wszystkie są w spadku. A mam ich całe mnóstwo. Różnych firm i sama dokupiłam tylko z hm bo mi się spodobały.
A na wyjście przyszykuje 56 i 62.
Raczej body, pajacyk plus to co na wierz.
A w cenę 99zl jestem w stanie uwierzyć. Jak oglądam zabawki i coś ma dopisek Montessori to cena X10. 🤣
Andzelina ja też tak stekam, sapie, zipie jak parowóz. 🚂
A sesje noworodkowa mamy kupiona od Mikołaja. To był nasz taki wspólny prezent- mój i męża. Robilismy córce i uwielbiam te fotki.
Elza ja też pierwszy poród miałam z naciskiem na brzuch. To tzw chwyt Kristellera , prawnie zabroniony. Ale po 2h parcia było mi wtedy wszystko jedno. Skraj wyczerpania, a wcześniej próby w różnych pozycjach, też wertykalnych. Ostatecznie urodziłam na półleżąco.
Drugi poród poszedł duuuzo lepiej. Parte 13min i pozycja ta sama.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2023, 22:23
Zniechecona lubi tę wiadomość
-
Konieczynka ja ostatnio jak ogarnialam swoją to tez miała dziwny kolor 🙈kojarzę tez, ze w pierwszej ciazy było to samo, bo tez mnie ta zmiana zdziwiła. Potem wróciła do normalności.
Ogolnie nie mogę na nią patrzeć, ma takie jakby „bebechy wywalone.” Obrzydliwe. 🫣nie wiem z czego to wynika. Może z ciężaru, który na nią napiera.
Teraz mam tak wielki brzuch ze nawet nie mam jak jej ogolić, bo brakuje mi ręki po długości. Nawet umycie się tam jest dla mnie ciężkie 🤯
Ps mam nadzieje, ze Was nie obrzydziłamWiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2023, 22:36
-
Ja z goleniem tez mam problem, ogolnie mysle o laserowym usuwaniu wlosow w przyszlosci m, ale robilam pachy i tak mega mnie to bolalo, ze ciagle odwlekam…i pewnie tez zdecyduje sie na labioplastyke, mam przerosniete wargi sromowe I abstrahujac juz od estetyki, to mecza mnie nawracajace infekcje i rowniez dyskomfort w trakcie fitnessu. Stwierdzilam, ze po 3 dziecku w koncu sie troche odrestauruje
A i jeszcze w temacie- ile po porodzie wybieracie sie do Fizjoterapeuty uro-gin na przeglad? Ja po poprzednich porodsch nie bylam, ale teraz czuje ze bede musiala sie wybrac, 3 porody to duze obciazenie dla dna miednicy. Tylko dumam kiedy - po pologu??
-
Chickaloca wiem o czym mówisz aż za dobrze... tam mam wszystko jakby wywalone na wierzch od jednej i drugiej strony. U mnie jest to nacisk główki. Generalnie nikt nie jest w stanie dobrze jej zmierzyć bo jest cała wciśnięta pod kosc łonową... swoją drogą jestem ciekawa czy takie wciśnięcie jest bezpieczne? Czy później nie będą potrzebne jakieś rehabilitacje?
Ja już nie jestem też w stanie się ogolić, choćbym nie wiem jak się wyginała.
Moja fizjo uroginekologiczna mówiła, że już do niej mogę przyjść po 3 tygodniach, a z brzuchem ćwiczyć nawet od razu. Pokazała mi jakie ćwiczenia wykonywać. -
Elza No u mnie głowy tam nie ma, za to czasem dostaje w to miejsce takie kopniaki, że zwijam się z bólu. W poprzedniej ciąży te ruchy nie były tak bolesne jak teraz.
Witam się w piątek
Słaba noc za mną. Chłopcy chyba próbowali się przekręcić, tak się rozpychali, że ledwo zasnęłam, a już się budziłam. W dodatku miałam jakieś zle przeczucia. Pierwszy raz w tej ciąży. Ze może ten poród zaraz nastąpi, a ja taka niegotowa 🥴Nawet zapaliłam światło podczas nocnej wizyty w toalecie, żeby sprawdzić czy jest okej. Oczywiście było, ale przeczucie zostało. Zaraz wrzucam ubranka do pralki 🙈 może to jakiś znak. -
Jeny z tym goleniem to jest tragedia 🙈 przerasta mnie to, w ogóle kąpiel, wyjście z tej wanny i wytarcie się powoduje u mnie taką zadyszkę!
A Mała jak czasami walnie główką czy rączką w dół to brrrr 😬
Konieczynka z tą wagą to są przeboje 😜 ciekawa ile moja przybrała w tydzień, może już z 2,5kg będzie💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Dzień dobry! 😉
U mnie kolor normalny… raczej… ale te bebechy na zewnątrz mam też i takie rozpulchnienie.
I to prawie od początku ciąży. Gdzie na początku nie było mowy o napierającemu główce.
Ginekolog powiedział, że ukrwienie się zmienia i hormony tak wpływają na wygląd.
Urofizjoterapeutka wspomniała o ukrwieniu i wpływie relaksyny na gorsze trzymanie dna miednicy.
Po porodzie powinno być lepiej, ale w moim przypadku pare wizyt u uro będzie potrzebne.
Wczoraj byłam u niej. Doradziła mi wizyty 2, 4 i 7 tydzień po. Aczkolwiek zaznaczyła, że pracę można zacząć już na 3dni po porodzie.
Elza,
Ja jestem bardzo zadowolona ze Stormy Blue. Wzięłam sobie do serca uwagi Chicaloca i zrezygnowałam z czarnej bazy, mam całość granatową. Faktycznie dużo egzemplarzy Donkey na OLX było wyblakłych, raczej wcześniejsze wersje 1 i 2, ale chyba niewartego ryzykować 😜Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2023, 08:17
Aasha lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Hej, Chicaloca myśle ze już teraz tak może być w nocy… ja tez dziś sie budziłam, trochę mnie ćmiło podbrzusze, i tez oczywiście sobie myśle @no nieee jeszcze za wczesnie… ale przeszło samo. Myśle, ze macica już sobie trenuje, zostało mało czasu. Ja mam teraz 33+3 na liczniku, i naprawdę chciałabym za 4-4.5 tyg już urodzić. Nie wcześniej, ale nie za bardzo również później.
Ogólnie to idealnie byłoby dotrwać w 2-paku do 37tc, ogarnąć chatę „po mojemu” i pójść rodzic. Dziewczynki już od ferii (połowa lutego) zostawiam w domu, zeby żadnej zarazy nie zniosły, i będziemy czekać. One są przeszczesliwe, lubia przedszkole, ale jeszcze bardziej lubia swoje towarzystwo i zabawy w domu. W ogole mega mi brakuje slonca… tak sie ciesze ze jeszcze z 1.5 miesiaca i bedzie go coraz wiecej…☀️
Kurcze, mojemu mezowi z badan wyszedl wysoki cholesterol… to Chyba genetyczne, plus nadwaga. Ogolnie nie jemy tlusto (w koncu mamy catering dietetyczny!), ale brak ruchu i geny Chyba zrobily swoje. Tylko jego tak ciezko zmotywowac do ruchu , mam wrazenie ze totalnie sie nie przejal a ja mowie- tylko 30 min dziennie cokolwiek. Nawet nie probuje… coz, robie podstep - zamowilam mu fajne nowe buty do biegania, bluze I spodenki. Moze to go zmobilizuje 🙏
-
Aasha oby podtekst zadziałał haha 😁 zrobi się cieplej, zaświeci słońce to i chęci wrócą
Bo jak na razie to prognozy na przyszły tydzień pokazują śnieg, ale na delikatnym plusie + niskie ciśnienie więc zapowiada się szaro, buro i ponuro.
Ja muszę zadzwonić do uro fizjo i dopytać kiedy najlepiej przyjść. Zastanawiam się w sumie czy w mojej sytuacji zagrożenia porodem przedwczesnym mogę robić sobie te masaże krocza itp.? 🤔 Bo piłki mi zabronili na razie...
Ogólnie dzisiaj mam tel.konsultację z moim ginem bo wyjeżdża na ferie i chcę go dopytać kiedy mam zacząć odstawiać leki, ogólnie następną wizytę mam mieć 6 lutego, co wydaje mi się jakoś późno...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2023, 08:29
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Mikaa no ciekawe czy u Ciebie masaż krocza będzie wchodził w grę, może być raczej niewskazany...
O, mi też na dole zaczęło wystawać 😆 i też dosyć szybko, bo coś około 20tygodnia z tego co pamiętam
Aasha super, że Twoje dziewczyny się tak lubią! Przypomnij jaka jest różnica wieku między nimi ☺?
Trzymam kciuki za nas wszystkie żeby każda dotrwała w dwupaku do tego 37tyg 💪💪💪 już niewiele zostało ❤ -
Hermiona, rok i 5 miesiecy sa mega zzyte.
Mikaa, ja mam 07.02 wizyte (to bedzie 35tc), a ostatnia mialam 16.01. W sumie nie wiem czy szybsza wizyta cos by zmienila? Juz koncowka, wiec jak cos sie dzieje niepokojacego w nadzieje sytuacji to i tak juz tylko Szpital (w sensie odejscie wod, albo plamienie, albo skurcze regularne).
Mnie jednak dzis podbrzusze troche pobolewa, jednak nie czuje w tym zadnej regularnosci. Wzielam nospe. Czuje ze te ostatnie tygodnie beda stresujace
Hermiona5 lubi tę wiadomość