Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Elza super że się odezwałaś, każda z nas byka ciekawa co u naszej pierwszej rodzącej 🙂 ale historia, dobrze że pojechaliście do szpitala i że wszystko się udało. Gratulacje, teraz oby szybko do domu🥰
Ja jestem w końcu po szczepieniu na krztusiec, w sumie to ta szczepionka 3 w 1 krztusiec, błonica, tężec Boostrix. Jedynie 2 tygodnie to załatwiałam z moim Poz 🤯 dziewczyny które się szczepiły, jak się czułyście, wszystko było ok?Starania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼 -
Ja się szxzepilam w piątek też Boostrixem i wszystko było ok. W sobotę trochę ręka bolała i nic więcej
Czytam Was na bieżąco tylko weny brak żeby pisać 🙈 od poniedziałku zaczęłam pranie i prasowanie i jeszcze nie skończyłam 🥴 jutro mam nadzieję, że skończę, a w piątek może walizkę w końcu spakuję.
Dziś byłam na wizycie, wszystko ok, bez USG. Szyjka dalej długa i zamknięta, jak nie chcę robić masażu szyjki to mam się częściej z mężem przytulać. Tylko taki mam zjazd formy ostatnio, że tylko bym spała 🥴
Elza, fajnie usłyszeć co u Was szybkiego powrotu do domku 😊Madzixon lubi tę wiadomość
👧+🧑+👶+🐻❄️
2023 - synek ❤️
31.12.2024 ⏸️ beta 33
2.01.2025 beta 123
23.01 - wizyta -
Elza gratulacje jeszcze raz 😊😊 a pamietam jeszcze jak kilka dni wcześniej pisalas ze nic się nie zapowiada, wiec tak naprawdę nigdy nic nie wiadomo! Najwazniejsze ze dobrze wszystko u Was już i niedługo będziecie razem cała rodzinka 😊 a jak waga chlopakow? Sprawdziła sie? Bo kojarzę ze tez pisalas ze dosyć spora na bliźniaki??
Kurczę właśnie miałam Was pytać o ten krztusiec bo widze ze ciagle piszecie ze takie zawirowania z tym żeby w ogóle wykonać te szczepionkę a ja receptę dostane dopiero na kolejnej wizycie za 3tyg…🫣🫣 mi ginekolog powiedziała ze polozna mi może zrobić to szczepienie? Faktycznie tak jest? Albo teściowa jeśli jest pielęgniarka?? Czy musze chodzić i to gdzieś zgłaszac? Ile płaciliście ? Bo coś kojarzę ze między 100-200 zł? -
Roksi wrote:
Kurczę właśnie miałam Was pytać o ten krztusiec bo widze ze ciagle piszecie ze takie zawirowania z tym żeby w ogóle wykonać te szczepionkę a ja receptę dostane dopiero na kolejnej wizycie za 3tyg…🫣🫣 mi ginekolog powiedziała ze polozna mi może zrobić to szczepienie? Faktycznie tak jest? Albo teściowa jeśli jest pielęgniarka?? Czy musze chodzić i to gdzieś zgłaszac? Ile płaciliście ? Bo coś kojarzę ze między 100-200 zł?
Ja dostałam receptę od mojej lekarki poz, dzwnonilam do niej i bez problemu mi wypisała. Wykupiłam receptę za 113zl i poszłam do niej 2 dni później, osluchala mnie tylko i poszłam do zabiegowego na zastrzyk.
Roksi lubi tę wiadomość
👧+🧑+👶+🐻❄️
2023 - synek ❤️
31.12.2024 ⏸️ beta 33
2.01.2025 beta 123
23.01 - wizyta -
nick nieaktualnyElza ja również gratuluję jeszcze raz najważniejsze, że maluchy zdrowe! niech teraz rosną i żebyście jak najszybciej wyszli ze szpitala!
Ja jestem też po wizycie dodatkowej i dzięki Bogu dobre wieści. Nasza malutka przybrała przez tydzień ponad 220g i waży już 1840g. Brzuszek dalej odstaje od normy i jest mniejszy (4 centyl) , ale rośnie a to jest najważniejsze. Przepływy są ok. Doktor mówi, że po prostu będzie to raczej mniejsza dziewczynka i rośnie w swoim tempie, ale ma szanse do porodu ważyć ok 3 kg. Za tydzień mam już wizytę u swojego lekarza, zobaczymy co on powie. Ale trochę odetchnęłamTwilight, Mikaaa92, Roksi, Zniechecona, Jusia 82, Tyśka , Niewidzialnaa, Luusia lubią tę wiadomość
-
Kurczę nie rozumiem, czemu macie takie problemy z ta szczepionka na krztusiec… ja po prostu poszłam do swojego poz, lekarz wypisał receptę, kupiłam szczepionkę, poszłam do zabiegowego z kwalifikacja od lekarza, zrobili i w ciągu 2h miałam to załatwione. Ja nie miałam żadnych skutków ubocznych poza lekkim bólem ramienia.
Ja już jestem w domu, teraz oby do 22.02 dopiero na wypisie widziałam ze młody miał 2350 tydzień temu, wiec teraz pewnie już coś koło 2.5. W pt mam wizytę ubprowadzacej to się dowiem.
W domu na spokojnie mogłam się tez załatwić, Boże co za ulga. Ja mam straszny problem w miejscach publicznych 🙈 i w szpitalu miałam swoją łazienkę, ale co z tego … jakiś problem z głowa chyba mam
Nacieszyłam się trochę dziewczynami, ale jak oglądały dobranockę to padłam na drzemkę. Teraz czekam aż tatuś wykąpie i pójdę im czytać
Elza mega gratulacje, super ze chłopaki tak krótko potrzebowali wspomagania i już możesz być z nimi jak na bliźniaki to i tak naprawę długo wytrzymałas!!!
Ja mam jak najszybciej udać się do szpitala w razie regularnych boli miesiączkowych/plamienia/odejścia wód - ze względu na ekspresowy poród i konieczność podania antybiotyku.
A w ogóle zdziwiła mnie moja hemoglobina ponad 12 (nie biorę żelaza). Wyjątkowo się trzyma w tej ciąży, w pierwszej musiałam brać żelazo już od połowy.
Och czuje ze niedługo zacznie na naszym forum być naprawdę ciekawie ja jeszcze lezing, ale jeszcze kilka dni i zacznę sobie pozwalać na coraz wiecej. Cieszy mnie to niezmiernie
-
Elza gratulacje jeszcze raz ❤️ już zaraz do domku, zawsze to lepiej u siebie.
I ta niepewność czy to już skurcze czy nie, jechać czy jeszcze, co to za ból..obawiam się tego że nie będę wiedziała co robić.
U mnie trochę zawirowań było ze szczepionką na krztusiec ale to głównie dlatego, że lekarze w poz nie mieli pojęcia kiedy, jaką szczepionką..pytali pielęgniarki od dzieci 😄 A jeszcze w kilku aptekach ceny Boostrixa sięgały 160zł, ale znalazłam za 100.
Mi się nic nie działo, tylko trochę bolesny obrzęk w miejscu wkłucia.
Ja miałam ostatnio hemoglobinę 12,8 i położna mnie pochwaliła😅 nie brałam w ogóle żelaza.
Ostatnio gdzieś przeczytałam, że teraz dziecko 'wchłania' żelazo z organizmu matki, jak jakiś alien haha. -
super Elza cieszę się ze jesteście już razem jeszcze raz zdrówka
u mnie tez bezproblemowo ze szczepionka, kupiłam za 100 zł po podaniu przez dwa dni lekko bolała mnie ręka ale do zniesienia.
Dziewczyny rozumiem ze jak mam gbs dodatni to muszę zaraz wraz z pierwszymi symptomami porodu udać się do szpitala żeby zdążyli mi podać antybiotyk ?
orientujecie się może co z porodem naturalnym w przypadku kiedy główka jest mniejsza od brzuszka ? -
Kaczka wydaje mi się ze to nie tak od razu przy pierwszych skurczach, tzn chodzi mi o to ze to może być tak ze masz skurcze kilka godzin ale bardzo nieregularne i one wcale nie zwiastują jeszcze porodu. Może się on zacząć za 2/3 dni..zazwyczaj wydaje mi się ze do szpitala jedzie się przy skurczach około 5/7 min. Mi polozna mówiła ze jeśli to mój drugi porod i do szpitala nam 30 km to będzie mi zalecała w razie co jechac przy skurczach co 10 min, a jeśli Ty masz dodatni gbs i antybiotyk trzeba przyjac około 4 h przed porodem to ja bym zaczęła się zbierac przy skurczach co 15 min..u mnie od takich skurczy do trafienia na porodówkę minęło tak naprawdę 7h..ALE! Na pewno nie ma reguły..u jednych potrwa to kilka godzin a u innych i dobe…strasznie to skompilowane moim zdaniem żeby wycelować..
Ja bym poprostu pojechała przy regularnych skurczach np co 15 min które by nie przeszły po nospie czy prysznicu..ale może niech napisze ktoś kto ma większe doświadczenie w tej kwestii 🫣
Jeśli chodzi o wiekszy brzuszek od glowki to zależy ile to jest, jest to tzw dystocja barkowa i diagnozuje się ją bodajże przy różnicy 4 cm. Ja miałam w ciąży z córka właśnie niby z tego co pamietam około 2.5 cm różnicy, wiec lekarz po terminie kazał mi jechac do szpitala żeby oni to jeszcze sprawdzili..oczywiście olali temat 😵💫 ostatecznie główka miała 35 cm a brzuszek 35.5 cm wiec roznica niewielka..ale jeśli faktycznie jest podejrzenie to może być problem i chyba jest to wskazanie do CC?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2023, 20:23
Kaczka lubi tę wiadomość
-
Elza,
Raz jeszcze gratulacje!
Niech maluszki zdrowo rosną!
Zdradź nam jeszcze imiona i wagę chłopców 😉
Proponuje pod listą z terminami tworzyć kolejną. Tym razem numerowaną według daty urodzenia.
Tylko pytanie czy wtedy usuwać tą osoby z listy pierwszej czy ma być widoczna na obu.
1. Luusia 01.03.2023💖
2. Dafney 01.03.2023💙
3. Natija 02.03.2023 💖
4. Magdalenka90 02.03.2023 💙
…
Na świecie:
1. Elza CC 02.02.2023 💙 Imię, waga💙 Imię, waga // PTP 12.03.2023
Co wy na to?Roksi, Jusia 82, Mikaaa92, Zniechecona, Lucy010, Aniamania lubią tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Elza- cudownie że powoli dochodzicie do siebie. My tu się niektóre będziemy dopiero rozpakowywać a Ty już sporych kawalerów będziesz miała w domu
U mnie po Boostrix też tylko delikatny ból ręki.
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152 -
Szczepionka na krztusiec.
Też się dziwie, że macie takie problemy z nią.
Ja się w ogóle szczepiłam u pediatry mojej córki.
Byłam szczepić młodą na ospę i się spytałam czy mogą mnie zaszczepić za jednym zamachem.
Pediatra mnie osłuchała i dała zielone światło.
Użyto szczepionki Adacel, ręka mnie bolała tego samego dnia i następnego.
Dodatni GBS
Najlepiej spytaj się lekarza kiedy jechać do szpitala. Zarówno przy scenariuszu „skurcze” jak i „odejście wód”.
Porody trwają bardzo długo. Kiedyś mi się obiła o uszy statystyka, że cały poród trwa średnio 16h u pierworódek, 8h u wieloródek. Od pierwszego skurczu.
Gdyby twój poród był ekspresowy, co się nieczęsto zdarza to zawsze mogą podać antybiotyk dziecku. Dobrze myślę?
Nie jestem specjalistką, miałam ujemny w pierwszej ciąży. Powtarzam tylko to co gdzieś kiedyś usłyszałam od znajomych z dodatnim.
Kaczka lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Mam dodatni GBS.
Przy pierwszym porodzie zaczęło się od odejścia wód, wtedy trzeba jechać od razu do szpitala.
Drugi poród zaczął się skurczami, bardzo nie regularnymi. Były co 5-7-10min. Tzn raz przerwa wynosiła 10min a następny skurcz był po 3. Tak od 5 rano, zajechalam koło 8.30 do szpitala po tym jak odwieźliśmy syna do przedszkola. I na porodówce coś pomylili, nie dali mi antybiotyku, ja się dopytalam dopiero po fakcie, choć w trakcie też zagadywalam o to. No ale coś poszło nie tak.
Córka miała posiew zrobiony, nie dostała antybiotyku bo wyszło że się nie zaraziła. Ale przez to została zaszczepiona dobę później i byłyśmy 3 dni w szpitalu.
Teraz plan mam taki żeby jechać później jak wcześniej. Tzn przy silnych bólach, chyba że będzie się coś działo niepokojącego. A nastawiam się pozytywnie i mimo wielkich obaw mam nadzieję że pójdzie sprawnie.
To co mnie dręczy to myśl że urodzę w domu. Poprzednie porody nie były expresowe. Syn 13h od odejścia wód, córka 9h od pierwszych skurczy.
A teraz mam takie sny że rodzę w domu.
Czy ktoś wie co zrobić jeśli sie urodzi w domu 🤣
Tzn jeśli by się tak wydarzyło nie chciałabym od razu jechać do szpitala, ale jak odciąć pępowinę? Jakbym była sama to będę dzwonić po karetkę, ale jak będzie mąż ... Chyba wolałabym położyć się w swoim łóżku ...Kaczka lubi tę wiadomość
-
Konieczynka wez nie strasz mnie nawet takimi myślami to jest mój największy strach obecnie, poród w domu lub w aucie… nie wiem czy pamiętacie ale u mnie od odejścia wód do urodzenia dziecka osstatni poród 50 minut… fakt miałam jakieś skurcze już przed tym odejściem wód, ale to był ból okresowy, totalnie nie myślałam ze to poród.
Ja mam cicha nadzieje, ze tak jak i w 1 porodzie, i w 2, jak szyjka zacznie się rozwierac to zacznę plamić. Dzieci rodziłam jakieś 2 doby po tym. Wiec od razu bym pojechała do szpitala i na spokojnie oczekiwała zanim zastanawiać się czy zdążę. Czy nie. Tez mam GbS +. Przy drugim porodzie dali tylko jedna dawkę, ale dziecko się nie zaraziło.
-
Mam koleżankę, która urodziła w domu to była jej trzecia ciąża.
Mieszkali w wynajmowanej kawalerce (to jest ważne w tej opowieści) z dwójka synów, a miała się urodzić jeszcze córka. Wszyscy w jednym pokoju, bo akurat byli między jednym mieszkaniem, a własnym.
Dzieci rodziła naturalnie, ale bez „asysty” męża, bo on się brzydził porodem 🙈zaczęła czuć rano lekkie skurcze, nieregularne 😂 stwierdziła, że weźmie prysznic i pojadą do szpitala. Podczas prysznica woła męża, że chyba rodzi, bo tak czuje. A ten mąż w panice „ No kurwa oczywiście, że rodzisz bo widzę głowę” 😂😂😂 jak to ona mówi karma wróciła i jak nie chciał być przy porodach, to ten ostatni musiał odebrać 😁
Zadzwonili po karetkę, która zabrała ją do szpitala.
A teraz smutna cześć tej historii. Zanim ją zabrali to zerkneli na mieszkanie i pierwsze pytanie jakie padło nie brzmiało jak się czuje, tylko czy spożywali alkohol lub inne używki 😬laska pracuje jako farmaceutka i była grubo oburzona tym zachowaniem. W szpitalu kazali jej dmuchać nawet i powiedzieli ze takie porody W TAKICH mieszkaniach często wynikają z patologii i takich tam..
Jestem na fb na grupie chustowej, to jak są opisy porodów domowych to zawsze pojawia się położna, z którą taki poród jest ustalony. Pewnie jej byś musiała podpytać co i jak -
Cześć dziewczyny, mam do Was pytanie, przed chwilą przy podcieraniu zobaczyłam kilka plamek krwi świeżej, wczoraj miałam pobierany wymaz gbs, myślicie, że to może być po tym?👧+🧑+👶+🐻❄️
2023 - synek ❤️
31.12.2024 ⏸️ beta 33
2.01.2025 beta 123
23.01 - wizyta