Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziekuje Dziewczyny, jestescie na prawde przekochane! ❤️❤️❤️ Ta grupa wlewa miod na moje skolatane serduszko.
Niech u kazdej ktora tego chce plynie rzeka mleka.
I zycze Wam tez moje wszystkie kochane jeszcze-ciężarówki, zeby Wasze porody byly sprawne jak moje cc 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2023, 09:31
Hermiona5, Roksi, Mikaaa92, Ulaa, dafney lubią tę wiadomość
14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Cześć dziewczyny, super wszystko napisałyście odnośnie karmienia piersią, każda z nas sobie poradzi na pewno 💪💪💪
Ja dzień zaczęłam od paniki, pojechałam do laboratorium zrobić badania w kierunku cholestazy ciążowej... Od kilku dni sporadycznie swędziało mnie całe ciało, a wczoraj wieczorem także podeszwy stóp i wnętrza dłoni, w nocy nawet jak się przebudziłam to tak swędziały mnie stopy, kostki i łydki, że musiałam się mocno skupić, żeby o tym już nie myśleć, przestać się drapać i zasnąć 🙄 mam tendencję do panikowania, więc pojechałam do laboratorium zrobić AST, ALT, bilirubinę i kwasy żółciowe. Wszystko oprócz kwasów ma być dzisiaj i w zależności od wyników to albo będę jeszcze dziś jechać na izbę przyjęć albo nie... Jak już jest ciąża donoszona, a cholestaza się potwierdzi to wtedy co robią? Wywołują poród? -
Jeszcze jak jesteśmy przy kp to chciałabym dodać coś odnosnie tego, że nie ma diety dla matki karmiącej. Nie ma, ale dla tych, których dzieci nie mają alergii......
Z każdej strony atakują z tym kp, jedz wszystko, nie przejmuj się, daj spokój, co ty gadasz za głupoty, jaka dieta, nic nie uczula... Gówno prawda. Są problemy brzuszkowe od nierozwiniętego jeszcze układu pokarmowego a są problemy, które mówią o alergii. Nikt mi tego nie powiedział, nikt się nie chciał tym od początku zająć a dziecko wyglądało jakby wpadło do wrzątku. Nie spaliśmy bo się ciągle darła, kolki, ulewanie, niespokojna. Wystarczylo, że ugryzlam czekoladę lub zjadłam coś z mlekiem. Dopiero jak otworzyły się rany na klatce piersiowej potraktowali mnie poważnie i zaczęliśmy diagnozę i dietę matki karmiącej.
Na listopadowych mamach chyba poruszyły dziewczyny ten problem bo się okazało, że wyszły alergie.
Pisze o tym, bo były to trudne chwile, nerwowe, można było połowy tych nerwów uniknac. -
Gusia_ wrote:Lucy u nas tez alergia na bmk ciężki temat… U Was przeszło? U nas 2 lata i nic nie jest lepiej
Gusia albumina bydlęca wyszła.... Ale to tak działa, że nie muszę wszystkiego zabrać tylko musimy obserwować co wywołuje zmiany. I jak wieprzowina powinna ja uczulać mocno tak na nią nie reaguje. Na mleko krowie nie wyszło nic a jak podam cokolwiek z nabialem przez 3 tygodnie nie możemy wyleczyć zmian. Do tego doszły cytrusy, sezam, jajko ( nie chce ich jeść, ale dodaje gdzie się da bo musi coś jeść) i na nie nie reaguje. Dodatkowo wyszły alergie wziewne. Czekolady nie może jeść. Jej alergia głównie polega na naszej wnikliwej obserwacji, bo tam się krzyżuje i wyniki sobie a objawy sobie. W 1 szpitalu wyszła silna alergia na naskórek zwierząt a w 2 miana były zerowe. Lekarze patrzą i nie wiedzą dlaczego.
Mała ma teraz 4 i pół roku i jest lepiej niż było 🙂 mogę dodać gdzieś mleko. W sensie do naleśników lub plackow. Za to nigdzie nie mogę dodać masła. Nawet poddane obróbce termicznej powoduje silne zmiany. A najgorsze zło to jak ugryzie gdzieś Kinder jajko.
Jak była na piersi to najsilniej reagowała jak zjadłam nabiał i czekoladę (na kakao alergia nie wyszła). Nawet piernik w czekoladzie zjedzony przeze mnie powodował otwieranie się ran. A miana tych alergii wcale nie są wysokie, więc mam nadzieję, że z czasem reakcje będą jeszcze lżejsze. Bo szkoda mi jej..... Dostaje codziennie dawkę leku a non stop się drapie. Ja bym się wściekła jakby mnie coś ciągle swedzialo. -
Lucy, oczywiscie, w 100% sie zgadzam. Trzeba obserwowac dziecko, i miec to z tylu glowy. Jednak rowniez trzeba pamietac, ze u wiekszosci kolki to jednak wlasnie oznaka niedojrzalego ukladu pokarmowego i tutaj dieta eliminacyjna nie jest wskazana. Z tego, co kojarze jednak alergie czesto daja objawy skorne, wiec po tym mozna sobie znac sprawl ze cos jest nie tak. Ale tu tez latwo o pomylke 🙈i nas jk corka miala tradzik niemowlecy to stara pediatra kazala wyeliminowac nabial. Oczywiscie niezle sie nagimnastykowalam, nie dawalo to nic, Młoda pediatra obejrzala i mowi ze to tradzik 🙈 no te poczatki zdecydowanie nie sa latwe, tym bardziej ze czesto alergie nie wychodza z testow z krwi u dzieci ponizej 3rz. Najwazniejsze obserwacja, i jak cos nas niepokoi - dobry pediatra, a pozniej ewentualjie alergolog dzieciach ktory zna sie na temacie.
-
Zniechęcona głowa do góry! Wdech, wydech. Tylko spokój Cię uratuje
O karmieniu dziewczyny napisały już chyba wszystko więc nie będę powtarzać… powiem tylko tyle przystawiaj jak najczęściej a to zaprocentuje. Ja po drugiej cesarce rozkręcilam super laktację tylko przez to, że dali mi do pokoju chrapiacą okrutnie sąsiadkę 😂 stwierdziłam, że skoro i tak nie ma szans żebym zmrużyła oko to wykorzystam ten czas i mały nie dostał już mm a co chwile siedział na cycu, dosłownie było to średnio co godzinę…. Byłam wykończona ale dzięki temu hormony zadziałały i laktacja ruszyła na całego.Zniechecona lubi tę wiadomość
-
Byłam dziś u flebologa bo zaczęły mi mocno już puchnąć nogi i bolec, do tego więcej żył mi wyszło niż miałam. No i w sumie potwierdziło mi się ze mam do wycięcia jedna żyłę w lewej nodze. Ale to nie wcześniej niż za rok, na razie objawowo cyclo3fort i rajstopy uciskowe. Jeśli za 2 tyg nadal będą mocno bolec nogi wtedy wdroży mi mała dawke clexane..oby nie! 😣
Potem byłam u ginekologa sprawdzic serduszko i na szczęście wszystko ok 😊 lekarz uważa ze przez moja wage i łożysko na przedniej ścianie sa „zakłócenia na usg”, ale jak mocniej się wciskał głowica go wszystko ok. Mogę po porodzie udać się jeszcze do kardiologa dla pewnosci i pewnie tak zrobimy
Co mnie bardziej „martwi” to masa dziecka..brzuch już kilka tyg do przodu wychodzi. Około 2800gram, wiem ze zdarzają się pomyłki itp ale z córka miałam dokładnie to samo, ze głowa kości itp a brzuch kilka tyg do przodu i to się sprawdziło 🫣 ostatnio byl 60 centyl a teraz 90, wiec moja lekarka ma monitorować..zobaczymy wizytę mam 28.02 ciekawe co powie..chyba musze wykurzyć dziecko w 38+ a nie czekać na 39+0 i szpital 🫣 a No i szyjka 4 cm wiec nawet się nie skraca o milimetr🫣 -
Lucy u nas tez tych alergii jest dużo. Tez na ryby, jajko, pomidory, cytrusy, truskawki… Ciężki temat. Ale najgorzej po cielęcinę albo wieprzowinie było, wymioty U nas objawy były skórne i refluks. Zastanawiam sie, czy to kiedykolwiek jej minie 😅
Roksi a starsza sie duża urodziła? -
Gusia_ wrote:Roksi a starsza sie duża urodziła?
4190 miała 🫣 na usg u prowadzącego 4 dni przed porodem 4210…
-
Aasha pewnie że tak, wszystko się zgadza 🙂 te początki są różne. U każdego inaczej.
Ja zjadłam 2 paczki bez kawy. Więc dokupilam 3 żeby zjeść go z kawą. A kawę ominelam, bo zgubiłam kartę ciąży i wszystkie wyniki, ogólnie cała ciążowa teczkę 😱 Wczoraj. Dziś się zorientowałam.
Poleciałam na miasto, zlazlam się, zasapałam, ale znalazłam. Więc teraz już na spokojnie kawa i pączek. -
A ja zamiast pączka zjadłam właśnie kwaśną i przepyszną tartę wiśniową🙈 jakoś mi się dziś pączka nie chce bo pewnie zgaga by mnie znów dopadła.
Byłam chwilkę u lekarza- szyjka na razie bez zmian a mały dalej na pupie siedzi…
Dzięku za wszystkie cenne rady odnosnie laktacji😘
P.s. Popsuł mi się generator pary a cała sterta rzeczy małego do prasowania🙈🙈🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2023, 14:23
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152 -
Z tym karmieniem to jest różnie, każda ma inną historię.
Sporadycznie zdarzają się kobiety którym od początku super szło.
Ja bym radziła znaleźć swój złoty środek.
Jakieś takie wypośrodkowanie aby nakarmić dziecko, rozkręcić laktację a jednocześnie nie zwariować 😜
Jedne z nas będą wolały cały czas mieć dziecko „wiszące” na piersi, inne będą przystawiać tzw minimum, czyli co 3h.
Tak samo z laktatorem, jedne będą odciągać co 3h, inne w ogóle.
Wszystkim życzę powodzenie.
Początki są trudne zazwyczaj. Nie oszukujmy się 🤷🏽♀️
Odnośnie diety matki karmiącej.
Mam podobne doświadczenia.
Wszystkie nowoczesne szkoły rodzenia, położne itd cały czas trąbią o tym, że alergenów w mleku nie ma itd…
Jak córka miała 4-5mc to wyskoczyły jej okropne zmiany skórne.
Pediatra, kobieta po 50, skierowała nas do alergologa. Sama zaproponowała abym odstawiła najbardziej powszechne alergeny.
Pierwsza moja myśl „starsza kobieta, głupoty gada, w szkole rodzenia mówili, że nie ma diety matki karmiącej”. Zwyczajnie myślałam, że ma nieaktualną wiedzę.
O jakie było moje zaskoczenia jak po wykluczeniu 4-5 produktów z mojej diety, zmiany u córki minęły.
Po stopniowym wprowadzaniu wróciły. Alergia na jajka. W testach z krwi też wyszło jajko.
Alergia minęła chyba jakoś na 1,5 roku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2023, 14:39
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Dziewczyny u mnie po USG Kacper waży szacunkowo 4kg!
Teraz o 17.00 wizyta z Ktg u prowadzącego. Zaciskam zęby żeby się nie popłakać. Niby się tego spodziewałam, ale eh jak ja urodzę (?) 😭
A on jeszcze nie ma planu. Wysoko jest, daleko do wstawienia w kanałWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2023, 04:29
Jusia 82, Ulaa, Zniechecona lubią tę wiadomość
-
Konieczynka- dobrze że środkowego nie pokazał
Hermiona5, Mikaaa92, Zniechecona lubią tę wiadomość
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152