X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa,
    Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że wcześniaki mogą mieć inne preferencje co do butli. Chyba miększe smoczki i łatwiejszy przepływ, ale głowy nie dam. Tylko nakieruje, może jakiś CDL pomoże.
    Ja Ciebie rozumiem z tym mętlikiem w głowie. Też bym pewnie próbowała z dokarmianiem.

Ulaa lub Elza,
    Orientujecie się może czy w UCK mają poduszki do karmienia dostępne?

Mirka,
    Ja bym chciała aby wszystko zaczęło się w domu. Chciałabym doświadczyć tego zaskoczenia, odrobiny niepewności, zobaczyć reakcję męża.
    Pierwszy poród zaczął się na patologii ciąży.
    Nie chce iść do szpitala na długo, nie chce zostawiać 2latki na dłużej niż te 2 noce… ale jak będzie trzeba to i na 2 tygodnie się położę.

Ulaa lubi tę wiadomość

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Madzixon Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicaloca a szpital Ci nie robi testów?
    A te nakazy /zakazy na jutrzejsza cesarkę masz że względu na Covid czy po prostu Ci przedstawili zasady dla CC? Jest tam coś ciekawego? Trzymam kciuki za jutro 🍀🍀

Ja jestem na oddziale, leżałam tu w styczniu więc nie czuje się obco. Mam rozwarcie na opuszek palca więc spokojnie powinnam dotrwać do planowanego cięcia które mam wyznaczone na czwartek /piątek ale bardziej z naciskiem na piątek. Ciśnienie od rana w granicach 140 /90 więc chyba stres działa, jak mam wyższe ciśnienie to mi jest cieplej więc na izbie zmierzyli mi 37° i już dopytywali czy jestem zdrowa a ja przecież nie wychodziłam z domu bo miałam nakaz leżenia i mąż pracuje z domu na home office ale myślę że to wszystko to stres 😳🥺już wielkie odliczanie

Mvada, Roksi lubią tę wiadomość

Starania od 12.2019
    Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
    29.01.2022 1 IUI ❌
    (leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
    01.03.2022 2 IUI - ❌
    (leki: Aromek + Ovitrelle)
    ➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
    Leki : od 21 dc Estrofen💊
    Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
    Wychodowalam 13 pęcherzyków.
    Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
    1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
    USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
    USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
    USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
    10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka, ja tez bym poszla do domu, gdybym za drugim razem rodzila choc te 2h… a tak to sie mega boje. Powiem wam, ze jest to dla mnie mega trudna sytuacja, i niekomfortowa… tym bardziej jak juz mnie zaczepiaja na korytarzu i inne pacjentki, i personel ze ja “jeszcze spaceruje”. Psychicznie jest mi mega trudno, ale tez wiem ze jak bym wyszla do domu, to kazdy skurcz by mnie stresowal. No trudno wytrzymam te kilka dni a jak sie nic nie wydarzy przez tydzien to bede naciskac na wywolanie. W zyciu bym sie nie spodziewala takiej sytuacji. Ta ciaza jest dla mniennieustajacym pasmem stresow i trudnosci i nie moge sie doczekac, az sie szczesiwie zakonczy.

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BoboBolek wrote:
    Ulaa,
    Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że wcześniaki mogą mieć inne preferencje co do butli. Chyba miększe smoczki i łatwiejszy przepływ, ale głowy nie dam. Tylko nakieruje, może jakiś CDL pomoże.
    Ja Ciebie rozumiem z tym mętlikiem w głowie. Też bym pewnie próbowała z dokarmianiem.

Ulaa lub Elza,
    Orientujecie się może czy w UCK mają poduszki do karmienia dostępne?

Mirka,
    Ja bym chciała aby wszystko zaczęło się w domu. Chciałabym doświadczyć tego zaskoczenia, odrobiny niepewności, zobaczyć reakcję męża.
    Pierwszy poród zaczął się na patologii ciąży.
    Nie chce iść do szpitala na długo, nie chce zostawiać 2latki na dłużej niż te 2 noce… ale jak będzie trzeba to i na 2 tygodnie się położę.

Mamy butelki polecane przez cdl szpitalną, dr browns i mała sobie super radziła, ale nie tylko z tą, avent natural też był ok dla niej. Po prostu ona wybrała pierś ☺️

Nie widziałam nigdzie poduszek do karmienia na położnictwie

Mvada, Ciążowa_Gapsy lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa- ja bardzo chciałabym żeby udało się małego dokarmiać. Mam wizję, że wtedy nie byłabym taka uwiązana. No ale wizja sobie a życie sobie :D Zobaczymy czy w ogóle się uda mi karmić.
    Zaczynam się stresować ;)

Madzixon- ja też od wczoraj mam podwyższone ciśnienie i to w domu, więc nie wiem czy doczekam tego poniedziałku ;) A czemu Ty jesteś tak wcześnie w tym szpitalu skoro cc dopiero na piątek?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2023, 17:47

Mvada lubi tę wiadomość

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018,
    2 ICSI sierpień 2019,
    3 ICSI kwiecień 2021
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 ?!
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wróciłam z KTG, skurcze się pisały, ale nie bardziej niż ostatnio, Mała w między czasie chyba zaliczyła drzemkę, położna już zaczęła panikować, ale zmieniłam pozycje i się obudziła. Stwierdziła potem, że wg niej powinnam już rodzić, no też tak uważam 😅 tym bardziej że dzisiaj już naprawdę ledwo chodzę, chyba Młoda jest niżej, tylko ani czop nie odpadł, ani nie ma regularnych skurczy... pojadę na IP i mnie odeślą do domu 🤷‍♀️
    W środę rano mam ostatnią wizytę u gina, na razie chyba przeczekam to w domu.

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Aasha Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika, och jak ja Ciebie rozumiem. Jak nic sie nie dzieje to z IP Cie odesla, Chyba ze powiesz ze slabo ruchy czujesz czy cos. U mnie to nawet skurcze sie nie pisza… zrobilam dzis 10 tys krokow po szpitalu (ponad 7km!!), i Jedyne co mnie boli to stopy. Zaczelam rozkminiac ze kurde nie dosc ze moze przenosze to jeszcze ten 3 porod wcale nie bedzie taki szybki jak drugi. Moja psychika juz jest w slabym stanie… no ale z OM w sr 39 tyg, wg lekarzy w czw 40. To naprawde juz nie byloby sensu isc do domu. Ja juz nie mam pomyslu jak to przyspieszyc naprawde. Niech sie zacznie…

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicaloca powodzenia jutro! 😍

Aasha ja robiłam w szpitalu non stop przysiady, może stymulacja sutków Ci pomoże? Ja nie wiem czy przysiady czy masaz szyjki mi pomógł ale jakos się wtedy samo zaczęło a ja nawet rozwarcia nie miałam porządnego 🤔

Dziś miałam ktg, i to co mi się napina brzuch i myślałam ze chociaż coś się zapisze na ktg to nic z tego 😆 także cisza jak makiem zasiał, czekam do 38+0 i zaczynam robic wszystko żeby urodzić 😆 chociaż dziś mowilam położnej ze ja nadal nie jestem gotowa i jakos tak boje się cokolwiek robic co by mogło wywołać porod, ale to tylko ze względu na to ze od rana do wieczora jestem z córka 🫣 nie chce żeby sie zaczęło jak bedziemy same 🫣 czy to nie może sie jakos taka uderzyć ze to dziecko już po prostu będzie? 😅

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, rozumiem wszystkie niecierpliwe historie, ja też czekam i czekam aż mi w ogóle brzuch opadnie.

Dziś z terminu USG 39+2. Dobra wiadomość po wizycie u ginekologa jest taka, że szyjka jest pięknie gotowa, skrócona, miękka, jest rozwarcie. Trudniejsze info - że Synek wisi sobie wysoko. Zastanawiam się, czy któraś z Was ma takie doświadczenie, że główka wstawia się dopiero w czasie porodu. U mnie przy pierwszym Synku 3 tygodnie przed porodem główka napierała już na szyjkę.

No i ja jakoś bardzo się zafiksowałam, że nie chcę indukcji. Mój lekarz prowadzący mnie w tym wspiera, mówi, żeby na KTG w przyszpitalnej przychodni (w końcu będę rodzić na Siemiradzkiego w Krakowie, nie w Gdańsku) podawać termin z miesiączki, późniejszy o cztery dni (15.03) i kategorycznie dopytywać, jeśli będą mnie chcieli taśmowo hospitalować. Bo ten szpital niestety ma takie tendencje.

• Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    Mika, och jak ja Ciebie rozumiem. Jak nic sie nie dzieje to z IP Cie odesla, Chyba ze powiesz ze slabo ruchy czujesz czy cos. U mnie to nawet skurcze sie nie pisza…

Aasha Mała robi takie fikołki od 19 że nikt mi nie uwierzy w brak ruchów 😂 U mnie skurcze się piszą na każdym ktg, czynność skurczowa jest ewidentnie, tylko czekam na regularność 🤞 Oby u Ciebie też się ruszyło, może trzeba odpuścić w głowie i dzieciaki nas zaskoczą 😄

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym odpuszczaniem w głowie to jest taki paradoks jak przy zachodzeniu w ciażę - "nie myśl, nie chciej tego, odpuść, to się uda...". Ale jak to zrobić w praktyce? Jak można udawać, że się nie chce? Według mnie można tylko ćwiczyć puszczanie kontroli, ale to przychodzi falami, ja codziennie o to walczę, a potem budzę się w nocy/rano i myślę: czy to dziś? czy to dziś? I sprawdzam, kto sławny urodził się danego dnia :D Dziś był Tomasz Lis, a w niedzielę Krzywy z De Mono :D :D :D

A z innej beczki - jutro pełnia :D

Mikaaa92 lubi tę wiadomość

• BoboBolek Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaaa,
    W Gdańsku żaden szpital nie przyjmuje szybciej niż 10dni po terminie. Chyba, że coś się dzieje: brak ruchów, krwawienie, ciśnienie itd…

Przypuszczam, że w większości miast jest podobnie.
    Dają dziecku minimalnie to 10 dni ekstra na samodzielną ewakuację.

Ja miałam chociaż tą nadzieję, że w drugiej ciąży jakoś szybciej pójdzie.
    Przestaje już ją mieć.
    Z USG termin 08.03, z OM 09.03…

Dzisiaj miałam jakieś takie dziwne dwa ukłucia, pociągnięcia w środku. Może coś tam się skróciło 😜
    Jutro mam lekarza i jak mi powie, że szyjka dalej ma około 4cm, jest twarda i zamknięta to będę musiała powstrzymywać łzy 😂

Aasha,
    Ty to już siedź w tym szpitalu 😜 Przypuszczam, że jak zaczną indukcję w czwartek to tego samego dnia urodzisz. Wypadałoby przy tak krótkiej szyjce 😅

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha zasada na wywołanie to 3xS. Schody i spacery masz zaliczone, teraz trzeba męża z wizytą 😉
    I ogólnie to rozumiem twój strach że pójdzie mega szybko i nie zdążysz do szpitala. Po prosta ja sama wiem że na mnie szpital działa depresyjnie, głównie dlatego że nie śpię. Teraz po porodzie dostałam izolatkę to był luksus.

Ulaa a może kup wagę dla niemowląt, waz mała przed i po karmieniu, w przybliżeniu ta różnica to będzie ilość wypitego z piersi mleka. Ja się tak z córką miesiąc bujalam, tyle że u nas waga rosła bardzo bardzo wolno , a ona się urodzila 4000.

Bobolek trzymam kciuki za poród z zaskoczenia 🎉 najlepiej skurcze rano gdy się wyśpisz, wody już na partych w szpitalu. 😅 I szybko, sprawnie sn . 🫶

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Mirka1990 Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2023, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten wątek, to siedzenie nab bombie, jak nie swojej, to czyjejś :D. Ej dziewczyny, dziś mama mówi, że mi się obniżył brzuch, patrzę i rzeczywiście, wcześniej piłka, a teraz jakiś taki smutny, pępek nisko ku dołowi, no coś się dzieje. I rozpieranie w kroczu.

Ciążowa_Gapsy, Hermiona5 lubią tę wiadomość

• Aniamania Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka trzymaj i za mój, też taki chcę 😅

Gapsy, za pierwszym razem u mnie główka wstawiała się w kanał w trakcie porodu.

Jakoś straciłam motywację do tych wszystkich sposobów wywołania, nic to nie działa. Z wielkim brzuchem jestem taka fit, że nawet przysiadów nie za wiele zrobię. Podobnie tracę nadzieję, wczoraj i dzisiaj nawet nie miałam skurczów.
    Termin z USG 7.03, z om 10.03, aż się prosi żeby w tym tyg urodzić 😄
    Dzisiaj jakas kobieta urodziła w samochodzie na parkingu mojego szpitala, tata odebrał poród. Tak blisko 😅

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirka baby is coming :D

Madzixon- finalnie zrobili mi test covidowy szpitalny i wyszedł negatywny. Rano sobie zrobiłam z apteki i był pozytywny 😂. No nic, w szpitalu uważają mnie za ozdrowieńca. Nie marudzę ☺️
    Te zakazy/ nakazy to takie podstawowe- do kiedy jeść/ pic i tak dalej. Najgorsze było ogarnięcie golenia 🫣 dobrze, ze golarka robiła za przedłużenie dłoni 🙈

Miałam konsultacje z anestezjologiem. Będą jeszcze jutro mi krew pobierać z samego rana i na podstawie wyników podejmą decyzje jaki rodzaj znieczulenia otrzymam. Mam sporą maloplytkowość i musza mieć pewność, czy nie potrzebuję znieczulenia ogólnego. Mam nadzieję, ze jednak nie 🥹

W moim szpitalu bez problemu przyjmują w dniu, na kiedy ma się termin. Ciąże zazwyczaj indukują w 41 tc, a do tego czasu obserwują, podłączają pod ktg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2023, 21:01

Madzixon lubi tę wiadomość

cmllp2.png
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posiadam dwa opakowania zamkniętych kropli sab simplex zainteresowanych zapraszam na priv

• Mirka1990 Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2023, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicaloka - a miałaś kiedyś ogólne? I jeśli tak, to bardzo źle zniosłaś?

Aniamania- no słyszałam. Swoją drogą, trochę straszne, a trochę fajne tak urodzić szybko (jeśli wszystko jest bez komplikacji oczywiscie).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2023, 22:03

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania wrote:
    Konieczynka trzymaj i za mój, też taki chcę 😅

Trzymam ✊
    Trzymam kciuki za was wszystkie, i ja i Kacper też. ✊✊✊
    Wszystkie ciążę już donoszone, teraz oby nikt za bardzo nie przenosił. I oby statystyki się odwróciły w stronę sn. Co to się porobiło żeby większość porodów kończyła się cięciem. 🙈

Chicaloca już tylko noc i obyś do południa najpóźniej miała swoje skarby na rękach.

A my jutro mamy sesje zdjęciowa, trochę rodzinna a trochę niemowlęca. Liczę na fajne fotki, szczególnie w 5tke.

Aniamania lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 03:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podsyłam foteczkę mojej małpeczki kochanej 😍

[url=https://ibb.co/2cr3N43IMG-20230307-025210.jpg[/url]

Konieczynka super taka sesja rodzinna w domku! Piękna pamiątka 🥰

Chicaloca kciuki za dzisiaj 🍀 pewnie jesteś tak podekscytowana, że nie śpisz 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2023, 06:58

Roksi, Ulaa, Jusia 82, Konieczynka, Aniamania, Twilight, Mikaaa92, Pralinka, Lucy010, Ciążowa_Gapsy, Niewidzialnaa lubią tę wiadomość

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
‹‹ 370 371 372 373 374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ