Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej hej.
U mnie brzuch też już baaardzo widoczny. Nawet obce osoby to zauważają a co mówić o znajomych. 🙈
Mój apetyt też jest nie do okiełznania. Mogę jeść co chwilę. Do słodyczy jakoś nigdy mnie nie ciągnęło , a teraz ciasta, ciasteczka jadlabym cały czas. I takie ciężkie jedzenie, za którym wcześniej się nie oglądałam. Babka ziemniaczana albo placki. Już 3 kg na plusie
Dziewczyny nie wariujcie z tymi detektorami. Może jestem "starej daty" i wcześniej nie było takich gadżetów. Ale więcej chyba sobie stresów robicie co chwilę sprawdzając, niż gdybyście sobie odpuściły zamartwianie. Dzieciom też nie potrzebna zestresowana mama, która przeżywa skoki ciśnienia co chwilę bawiąc się detektorem. 😅
Ja ja bym chciała nie mieć żadnych objawów ciążowych. U mnie to 11 tydzień, mdłości jakby mniejsze, zmęczenie też już nie aż tak ogarniające , ale wzdęcia dramat . I po pracy nadal padam. Wysypało mi twarz,szyję i dekolt jak u nastolatki. Aż mąż zwrócil uwagę że może to córka bo cała urodę mamie zabiera.
I też was tak piersi bolą?
Co do chwalenia się rodzinie. Rodzice wiedzieli koło 6-7 tygodnia, dalsza rodzina nie wie, tzn od strony męża nie wie. Chce poczekać do prenatalnych właśnie.
Za to moja matka rozpaplała w swojej rodzinie. Prosiłam ja o dyskrecję. Ale przecież "co ona takiego powiedziała i myślała że wszyscy wiedzą". Wściekła na nią jestem. Ogólnie jest mi przykro że mamy takie słabe relacje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2022, 10:20
-
Luuusia,Elza - a ile przyjmujecie? Jak będziecie schodzić? O 2,5 ?
Babka ziemniaczana... Ale mi smaku Konieczynka narobiłaś Mnie piersi nic nie bolą... Trochę bym chciała- chociaż z drugiej strony wiem że to nie wyznacznik, bo to wszystko może być od leków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2022, 10:27
Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA) -
Co do detektora, to tez mam. Kupiłam, jak zaczęły się problemy w poprzedniej ciąży i z mężem co kilka dni słuchaliśmy póki nie zaczęłam czuć ruchow. Pewnie gdyby wszystko było wtedy Ok, to bym nie kupiła. Nie wiem czy w tej będę używać, ale leży w szafie. Na razie mnie nie ciągnie Ja mysle, ze sytuacje są różne i ludzie są różni, każdy kupuje lub nie wg swoich potrzeb. I na pewno nie uważam, ze to zabawka, po prostu czasami są trudne ciąże.
Dziś mam wizytę o 13.40 dziewczyny, wiec proszę o kciuki i pozytywne myśli, żebym wyszła z dobrymi wieściami i planuje dziś po południu umówić się tez na prenatalne w końcu, bo dzis już u mnie 9+3 a ciagle tego nie zrobiłam 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2022, 10:27
Jusia 82, Ulaa, Mikaaa92 lubią tę wiadomość
-
Konieczynka myśle ze to wszystko zależy od charakteru i od doświadczeń dziewczynk. Każda z nas na pewno ma inne podejście. Wiadomo, ze nie można dac się zwariować, ale No ja na pewno będę używać. W poprzedniej ciąży na początku używałam z ciekawości, później jak były już ruchy to nie używałam bo dziecko latało sobie po całym brzuchu, a na końcu w ostatnim miesiacu używałam ze stresu/strachu bo miałyśmy dziewczynę na grupie której dziecko zmarło bodajże w 38 tc. Po prostu przestała czuc ruchy. Wiec niestety różne są przypadki.
Oczywiście dziewczyny żeby nie było, ja nie chce nikogo straszyć czy coś takim pisaniem 🙈 po prostu wymieniamy się tutaj swoimi doświadczeniami, przeżyciami i myslami 😊
Gusia kciuki i daj znac po! 🥰
Ktoś jeszcze wizytuje dziś?☀️Gusia_, Ulaa lubią tę wiadomość
-
Wylosowali mnie z belly i zalogowanie od nowa było nie lada wyczynem 🙈 kto by tam pamiętał hasło jakie sobie ustawił
Co do detektora tez mam, ale u mnie w poprzednich ciążach było słuchanie max raz na tydzień, nie potrzebowałam robić tego częściej.
Ja to bym zjadła placki ziemniaczane… jej teraz będę musiała zrobić je na obiad 🙈 -
Zgodzę się z tym, że decyzja o używaniu detektora zależy od charakteru i doświadczeń danej kobiety ( lub pary, bo przecież to może być wspólna decyzja).
W pierwszej ciąży nawet mi przez myśl nie przeszło kupowanie takiego wynalazku.
Teraz już mam takie myśli. Właśnie przez to, że miałam krwiste plamienia.
Stresuje się, wizyta jutro. Gdybym mogła posłuchać serca to byłabym spokojniejsza.
W takim przypadku detektor uspokaja, a nie powoduje zbędny stres.
😉⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Co do zachcianek. Identyczne jak w pierwszej ciąży.
Słodycze mógłby nie istnieć.
Ostre i wszystko w panierce wchodzi jak złoto.
Dodam, że nie będąc w ciąży słodycze umiarkowanie, ostre lubię (ale nie codziennie), mięs w panierkach z bułki tartej nie toleruje 😜
Placki, babki ziemniaczane czy pierogi i wszystkie mączne rzeczy mnie odrzucają.
Wczoraj po raz pierwszy od jakiś 6tygodni zjadłam z chęcią czekoladkę. I już sobie wkręciłam, że coś jest nie tak jak powinno.⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
BoboBolek ale nie masz już plamien?
Nie przejmuj się tą zachcianka na słodkie, ja tez nie mam ochoty na słodycze a ostatnio u mamy zjadłam dwa kawałki sernika, bo mnie naszło, chociaż serników nie lubię… każdy dzień to coś nowego 😅 -
Już nie mam.
Z piątku na sobotę miałam to mocniejsze. Dzień kolejny już tylko takie brązowe, jakby resztki wychodziły.
Czekam na wizytę. Jutro mam na szczęście stosunkowo wcześnie, przed 11.
Gusia, dawaj znać jak tam u Ciebie 😉
Jak dobrze pamietam to już miałaś okazje słyszeć serduszko na poprzedniej wizycie. Prawda?Jusia 82 lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
To pewnie zmierza wszystko ku dobremu u Ciebie ❤️ Chociaż wiem jaki to stres jak sama miałam plamienia, potem każda wizyta w toalecie to niepewność czy nic nie będzie…
Dzięki za kciuki ❤️ U mnie ostatnio tylko lekarz pokazywał jak bije serduszko na usg, nie słuchaliśmy, ale może dziś już da posłuchać próbuje się właśnie umówić na te prenatalne, ale co dzwonię to zajęte. Znów mnie to zniechęca, ale nie chce mi się już tego odkładać 😓 miałam dzwonić po wizycie, żeby mieć pewność, ze wszystko nadal jest Ok, ale mąż mówił, ze mam nie panikować i dzwonić teraz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2022, 11:46
-
Bobobolek dobrze ze już lepiej, może faktycznie był jakiś krwiak..🤔 czasami podobno ciężko je znaleźć, a czasami tez czytałam ze te krwawienia/plamienia biorą się niewiadomo skąd i nagle ustają. Trzymam kciuki za jutrzejsza wizytę.
Co do słodyczy to przed pierwsza ciąża byłam team słone, ale nagle jak mi się odmieniło to mogłabym tonami pożerać słodycze 🤯 teraz na szczęście jeszcze tak nie mam..😅
Dziś coś pobolewa brzuch na dole i częste parcie na siku🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2022, 11:55
-
Kciuki za wszystkie wizytujące dziś i jutro ☺️
Ja jutro z rana jadę na badania, krew, mocz, glukoza na czczo i pakiet tarczycowy. Mam nadzieję, że będą dobre 🙏
Co do detektora to nie będę się tłumaczyć ze swojej decyzji, mimo, że to moje czwarte dziecko, to mam swoje powody, aby go używać i nie jako zachciankę, a właśnie po to żeby uspokoić się, bo w przeszłości bywało różnie z moimi ciążami.
Nasze rodziny nie wiedzą o ciąży, jedynie moja siostra i przyjaciółka ❤️
Reszcie chcemy powiedzieć po prenatalnych i wtedy chyba też kupimy chłopakom koszulki "starszy brat" czy coś w tym stylu, jeszcze o tym nie myślałam -
Ulaa patent z koszulkami jest super, ja tez chce małej kupić. U nas grono osób, które wiedza powoli się powiększa. Przedwczoraj byłam u babci i akurat była ciotka, coś gadały o ciąży kuzynki to już powiedziałam im, ze my się tez spodziewamy dziecka, bo akurat kuzynka tez termin na marzec
Kciuki za wyniki! Ja właśnie wydrukowałam swoje przed wizyta, ale poza tarczyca wsyzstko jest OkWiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2022, 12:05
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Gusia daj znać po wizycie, co nowego udało Ci się dowiedzieć.
Ja miałam nie mówić o ciąży, ale w szoku po tej ostatniej wizycie zadzwoniłam do rodziców i siostry na FaceTime, żeby podzielić moje zdziwienia i te wszystkie emocje. Oczywiście wieczorem miałam już tysiąc telefonów z gratulacjami. Nie mam żalu, bo spodziewałam się, że tak zrobią. Poprosiłam tylko, żeby nie wspominali, że to ciąża wielopłodowa, bo nie wiadomo jak to wszystko się potoczy. Całe szczęście udało im się zachować to w tajemnicy. Mój tata się w ogóle popłakał. Chłop jak dąb, zazwyczaj mało emocjonalny się tak wzruszył, że zaczęły mu lecieć łzy. Co to był za widok
Generalnie czuje się koszmarnie, całe dnie mogłabym leżeć. Tak mnie mdli i jest mi słabo, że szok. Dzisiaj duże bóle macicy i już stres milion, że może coś nie tak...
Jeśli chodzi o wyniki krwi, to u mnie wszystko w normach. Dziś jeszcze zaniosłam mocz, bo w czwartek o nim zapomniałam. Jestem gotowa na jutro, które mogłoby być dzisiaj. BTW wydałam w labie na te wszystkie badania 600 zł bez paru groszy. Co za kwoty to są olbrzymie....
Co do detektora - z synem nie miałam. Teraz myślę o nim. Czy w ogóle taki laik jak ja będzie potrafił się nim posługiwać przy dwójce dzieci w brzuchu? hmmm...? patrzyłam na olx i pewnie odkupiłabym coś używanego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2022, 12:34
-
Chciałam jeszcze dodać, że po Waszych wpisach o "dużym brzuchu" poobserwowałam swój. Serio jest jakby większy... aż weszłam na wagę, bo myślę sobie, że może to od tego słodkiego, które podjadam, ale waga niższa niż ostatnio, a ten brzuch taki "napęczniały". Strasznie szybko.
-
Ja po poprzedniej ciąży na szczęście nie muszę powtarzać wszystkich badań typu cytomegalia, różyczka itp tylko mam jej przynieść wyniki. Wgl powiedziala ze mogę sobie rozbić te wyniki na kilka razy, tylko tak żeby zrobić je w ciągu 2 miesięcy..Ale w pierwszej pamietam ze tez lekko koło 500 zł zostawiłam..
Co do detektora to miałam z alie, ale nie wytrzymał do końca i na ostanie 3 tyg miałam wypożyczony taki fajny co pokazywał jakby wykres jak na ktg z ostatniej hmmm minuty może i moznabylo sobie zobaczyć jak tętno się „zapisuje”, wiec celowałbym znowu w ten, ale tez właśnie może uzywany. Nie wiem jak jest z szukaniem tego tętna przy ciążach wieloplodowych bo jak ułożą się dzieci jedno obok drugiego to jeszcze spoko, ale jak jedno za drugim to chyba ciężko może być ze znalezieniem..ale to już raczej w wysokiej ciążyWiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2022, 12:51
-
Trochę jestem zdziwiona z tymi badaniami, że nie musisz powtarzać. Ja miałam wszystkie robione tuż przed ostatnim transferem (koniec kwietnia) a lekarz powiedział że, mimo wszystko, w ciąży muszę powtórzyć.
Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)