MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej hej!
My mieliśmy wczoraj chrzest. Wszystko się udało, mamy wspaniałe zdjęcia z pradziadkami chłopaków, Antoś zniósł wszystko super. Uff, odetchnęłam.
Nie nadrobiłam jeszcze wszystkiego ale odniosę się tylko do Patuniek- niestety te obroty z brzuszka na plecki nie są prawidłowe. Najpierw dziecko uczy się przewrotów z pleców na brzuch, dopiero potem odwrotnie. Teraz prawdopodobnie odgina ją wzmożone napięcie w pleckach Przerabialiśmy to samo z Antkiem. Odkąd się inaczej nosimy, podnosimy i masujemy przestał tak robić, za to ładnie się już obraca z pleców na boki. Kupki wcześniej były co 2 dni, teraz 2-3 dziennie plus przestał już ulewać. Zdarza mu się to naprawdę rzadko. Jest dużo pogodniejszy, ciagle się śmieje i lepiej śpi. U nas ewidentnie przeszkadzało mu to napięcie. A w 6 tygodniu życia badał go neurolog i powiedział, że wszystko ok- gdybym wcześniej udała się do fizjo oszczędzilibyśmy sobie kilku trudnych tygodni. Uważam, że wizyta u fizjoterapeuty powinna być obowiązkowa dla maluchów, choćby po to aby nauczyć się odpowiednio nosić. -
Super, że już macie chrzest za sobą, my robimy za 2 tygodnie. Ayleen masz rację z tymi obrotami, córcia miala skończone 5 miesięcy jak wykonała obrót z pleców na brzuszek, coś pokrecialam, dobrze, że mam książkę w którą wszystko wpisywałam Poczytałam fajny blog i dużo o tym pisza http://mamafizjoterapeuta.pl/2018/01/22/obroty-krok-po-kroku/
Butterfly 83 lubi tę wiadomość
Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Kochane moje dziękuję Wam za wsparcie i troskę! Przepraszam, że nie dałam znać, ale miałam problem się zalogować 😠
Wg Pani neurolog Zosia zdrowo się rozwija, nie widzi żadnych napięć, sprawdzała jej konkretne odruchy i jak to ujęła "Zosia przeszła ten test wzorowo". Języka na wizycie, trwającej około 45 min nie wystawiła ani razu, więc mamy ja zostawić, bo często dzieci tak łapią równowagę, albo po prostu tak mają. Co do kręcenia główką- dzieci tak się usypiaja, co świadczy dobrze o CUN dziecka, bo to świadczy o tzw samoregulacji.
Zosia odezwała się co nieco do Pani doktor, pośmiała się, pięknie się jej przyglądała i wodzila wzrokiem .
Co do główki, wg tej neurolog, Zosia wcale nie ma małej główki, bo jest w 50 centylu, i urosła jej w cm od porodu, idealnie. Neurolog myśli że pediatra mogła się obawiać tej główki że względu na jej kształt- Zosia ma niskie czoło, ale dużo miejsca z tylu na rozwój mózgu (słowa tej neurolog). A co do kształtu główki pediatra powinna wziąć pod uwagę, że Zosia jest dzieckiem mieszanym, w tym jedno z rodziców nie jest rasy białej, co może rzutowac na chociażby kształt czaszki.
Także wg niej Zosia rozwija się prawidłowo , wręcz wybiega rozwojem, po którego ocenie uważałaby, że Zosia jest starsza aniżeli 2.5 msc
Dodała, że to co mogła ocenić podczas wizyty wyklucza wszystkie wątpliwości pediatry, ale za ktoś miał niepewność co do główki, to w przeciągu 2 tyg mamy zrobić usg główki, no i jeśli będzie ok to pójść do niej na kontrolę za 6 tyg, a gdyby nie daj Boże coś tam, to dzwonić. Ale absolutnie nie ma żadnych zastrzeżeń na te chwilę.
Acha... dodala że bujaczki, leżaczki i huśtawki tylko na chwilę. Kazała kupić matę, i nie te edukacyjną, ale piankowa na podłogę, zeby dac Zosi przestrzeń do rozwoju, bo trzymając dzieci w małych i ciasnych "urządzeniach" czy ograniczamy przestrzeń, hamujemy dziecka rozwoju.
Wspomniała również że jak nosze Zosie brzuszek do brzuszka, to mam zawrócić uwagę, zeby rozstawiać Zosi nóżki, jak do szerokiego pieluchowania, bo wtedy nawet jeśli mięśnie są spięte,to ładnie puszczą.
Zosia właśnie wypila butlę i poszła spać. Ja chyba wypije kawę bo u mnie już po spaniu.
A tak żebyście nie myślały, że Zosia jest jak kosmitka z ta jej główka he he
To tylko z medycznego punktu widzenia jest jakby inna, bo z estetycznego, niekoniecznie
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b70636745783.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/aa029ed2768d.jpg
Madziakk, Lenonki, Marza89, teverde, 83xxx, patuniek86, Anet85, Makowe Szczęście, Sana, Izziee, Salsefia, iNso87, klamka lubią tę wiadomość
Norbi- 16.08.2003
Aniołek(7tc)- luty 2016 *
Lilianka(19tc)- 10.01.2018 * -
Aaaa zapomniałam, kazała kłaść Zosie na brzuchu, bo już delikatnie robi się jej asymetria na potylicy.
No to co do tych mat, ktoś posiada te piankowe, ktoś coś poleca?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 07:10
Norbi- 16.08.2003
Cześć dziewczyny! Wieki się nie odzywałam ale czytam was.
Butterfly cieszę się że z Zosia wszystko w porządku. Najważniejsze że sprawdziłasi się upewnilas że nic złego się z nią nie dzieje.
Ja z dzieciakami już 3 tydzień siedzę u moich rodziców. Pogoda nas nie rozpieszczala lało cały czas prawie... dopiero od soboty wyszło słoneczko ale co z tego jak od dzisiaj ma znowu lać... Mąż jutro przyjeżdża do nas i wracamy razem w sobotę. Tak szybko to zleciało. Filip przez ten czas bardzo się zmienił, łapie pięknie zabawki i nawet je do buzi wkłada. Śmieje się od ucha do ucha, gaworzy i jest bardzo kontaktowy. Jedynie nie przepada za leżenie na brzuszku polezy 5 minut i płacze. Ale główkę pięknie trzyma chociaż tyle hehe. Zaczął też ssać kciuka, wypluwa smoczek i woli kciuka.
Co do kupek to u nas też ostatnio pojawiają się rzadziej, czasem nie robi 2-3 dni.
Chrzest mamy w pierwsza niedzielę lipca więc trochę czasu jeszcze mam. Muszę sobie jakąś sukienkę kupić A łatwo nie jest bo został mi ogromny brzuch...
-
Super Madziakk że się odezwałaś, Filipek to już duży chłopak❤
Dzis przeglądałam listę naszych rozpakowanych i myślałam ,ze szkoda ,ze tyle z nas przestało tu zaglądać. Jestem ciekawa co słychać u wielu z nich. Z wieloma przez codzienny kontakt czlowiek się "zżył" i jak długo się już nie odzywają to tak robi sie nieswojo.
Np jak ostatnio Patuniek86, Reniferra. Ty Lwie jak mniej zagladalas to zachodziłam w glowe co u Ciebie i Julka. To samo Makowe i Cornelka.
Kurczę, fajnie,ze jesteście. Wszystkie bez wyjatku! ❤Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 07:35
83xxx, Lenonki lubią tę wiadomość
Norbi- 16.08.2003
Butterfly świetne wieści! Śliczna dziewczynka😍 Dzielna mama z Ciebie ❤️ super że tyle opisalas, kilka rzeczy mi się przyda 😉
Co do maty piankowej - puzzle, to ja wczoraj zamówiłam tą, koleżanka ma i bardzo poleca bo ma 1.5 cm grubości a większość jest 0.9 cm 😉 dam znać jak przyjdzie 😉 to mój bujaczek też idzie w kont, a mate mam edukacjna i jeszcze basen z niej robię 😂 to w ogóle ograniczyłam jej przestrzeń...
https://allegro.pl/oferta/gruba-mata-piankowa-puzzle-180-x-120-cm-gruba-150m-6996966815?utm_source
I chyba też dla pewność wybiorę się do fizjoterapeuty, na pewno nie zaszkodzi a mogę się zdziwić 😉Butterfly 83, Ulv15 lubią tę wiadomość
-
butterfly, cudownie Z całym szacunkiem dla Twojej pediatry, ale powinna ważyć takie słowa jak "autyzm". Zobacz ile stresu niepotrzebnego. Bardzo się cieszę, tak czułam, że Laura okaże się okazem zdrowia I jak pięknie łączy rączki w linii środkowej! Julek dopiero na 3 miesiące połączył
Ja mam jeszcze po córce puzzle piankowe, ale myślę, żeby wymienić Julkowi, bo trochę się pod nim rozjeżdżają. Myślałam żeby to zamówić https://allegro.pl/oferta/mata-kontrastowa-piankowa-120x180x1-szachownica-7663894807?item=7663894807&fbclid=IwAR30tKTXsEDLoT9N0qTQGt7MxF37q1aICu8WTwFtAq0rq32FgU4cAS_e5z4Butterfly 83 lubi tę wiadomość
Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.
-
Butterfly, ale ulga, że z Zosią wszystko dobrze! Do tego jest prześliczna! ❤️
I też się cieszę, że Was tu wszystkie mam. Niezliczoną ilość razy przytaczam Wasze historie i rady najbliższym. Albo tłumaczę sobie "spoko, nie tylko Twoje dziecko świruje w wózku jak się zatrzymasz na 3 sekundy, jest ok". 😉Butterfly 83 lubi tę wiadomość
-
Cześć. Ja też mało piszę ale to już tak było za czasów ciąży 😉 Jednak cały czas czytam. 26 maja świętowałam razem z Oliwią - ona skończyła 2 miesiące a ja pierwszy dzień matki 😉 Jak kończyła miesiąc ja miałam imieniny 😁
Baterfly83 cieszę się, że u Was dobrze i Zosia rozwija się prawidłowo.
Chciałam podpytać Was czy szczepienie Wasze dzieci na meningokoki?Butterfly 83, teverde lubią tę wiadomość
-
Butterfly, wiedziałam ❤ I chociaż wiedziałam, to i tak kamień z serca ❤❤❤
A Zosia jest prześliczna-i te ogromne oczka ❤❤❤
Polcia też do tej pory tylko na rękach,.w łóżeczku lub na łóżku Czasami na macie edukacyjnej, ale kiedy ta leży na dywanie, jest zbyt miękko-i boję się, że się udusi
Dzisiaj przychodzi piankowa z humbi. Ze względu na brak miejsca w domu, mata musi być składana. A te rolowane powinny w sumie ciągle leżeć, żeby sienpotem same na dziecku nie składały A na puzzle to ja nie mam siły 😂😂😂Butterfly 83 lubi tę wiadomość
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
Butterfly cieszę się ,że wszystko jest Dobrze- śliczna córcia . Ja też stresowałam się wizyta u neurologa na szczęście okazało się, że synek ma napięcie mięśniowe ale bez innych zaburzeń neurologicznych. Muszę bardziej uważać na to, aby centralizował swoje rączki do środka bo ma tendencję do ssania jednej. Trochę się martwię, bo on słabo wyciąga rączki po wiszące zabawki, ale też ślicznie się śmieje gaworzy, kopię nogami. Usypia na brzuchu, ale wtedy też przekłada głowę na prawo i lewo. Córcia usypiała na wznak i jak zaczynala kręcić główka to wiedziałam,że jest zmęczona...
Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Butterfly super że z Zosia wszystko dobrze, śliczna dziewczyna
Moja mała za to ostatnio całkiem obraziła się na wózek...max 45min w nim wytrzyma, za to w chuście możemy spacerować po 3 godziny...juz chyba całkiem się przerzuce na chustę, zwłaszcza że teraz jak jest ładna pogoda synek najchętniej w ogóle by nie wracał z placu zabaw
Co do maty piankowe ja mam skip hop i bardzo polecamButterfly 83 lubi tę wiadomość
-
U nas wszystko dobrze. Laura się pięknie rozwija, super śpi, rośnie jak na drożdżach. Zakochana jest w Julce - tylko ją zobaczy i się uśmiecha 🙂 Jula nie pozostaje jej dłużna - przynosi pampki, ubranka, ciągle mówi jak ją kocha, wozi w wózku... No bajka, uwielbiam obserwować ich relację 😍 zaraz idziemy na spacer 🙂
Aa, dziewczyny. Polecam zarejestrować się w Klubie Malucha Pampers 🙂 co miesiąc fajne testy. Ja się teraz załapałam na test pieluszek Premium Care, dzisiaj ma przyjść paczka 😉Butterfly 83 lubi tę wiadomość
Julia 07.2015 -
Butterfly 83 Jeju kamień z serca Widzisz wszystko dobrze! Zosieńka jest przesłodka! I zdrowa jak rybka
My polecamy matę mata skip hop, ma spokojne kolory i jest polecana przez fizjo. Cornelka bardzo ją lubi i ja też, bo przecież cały dzień na niej spędzamy we dwie.
Co do formum to Mąż wie, która to która i zawsze mówię, a wiesz bo "moje Dziewczyny pisały"
mamakropka. to tak jak u nas chusta ratuje mi życie
Dziś moja Córeczka kończy 3 miesiące!
Izziee, Sana, Butterfly 83, Lenonki, iNso87, teverde lubią tę wiadomość
. -
Butterfly ale ona jest śliczna. I te oczka 😍 super że wszystko ok. Z tego co piszesz widać że profesjonalista ten lekarz
Ja mam wizytę u fizjo w piątek bo Oli się trochę wygina na jedna stronę i też się zaczęła przerzucić z brzuszka na plecy a wiem że to świadczy o wzmozonym napięciu.
Mate mam jakieś puzzle po chlopcach ale polecana jest skip hop.
Ogólnie u nas ok. Młoda grzeczna, ładnie śpi, jest kontaktowa itp. Dziś szczepienie. Ja nie szxzepie na meningokoki, głównie dlatego że starszych też nie szczepilam a idę tym samym sprawdzonym torem ;p83xxx, Butterfly 83 lubią tę wiadomość
-
Butterfly tak czułam, że będzie wszystko dobrze, a Zosieńka śliczna!
Ja szczepiłam dwa tygodnie temu na menigokoki B, a dzisiaj idziemy na drugą turę 5w1 i rota.
Wklejam artykuł o chorobie meningokokowej. To rzadka choroba, ale ja wolę zaszczepić i spać spokojnie.
http://mamapediatra.pl/2017/06/02/budzace-strach-meningokoki/Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 09:59
83xxx lubi tę wiadomość
Laura
-
Ja na meningokoki też szczepię, typ B zaraz jak skończy 3 miesiące (po 3mc jest mniej wkłuć niż jak się zacznie przed) a na resztę typów jak będzie miała roczek też się panicznie boję choroby meningokokowej...
Macie jakiś sprawdzony sposób na ciemieniuche? Z synkiem nie miałam tego problemu, małej zrobiła się paskudna83xxx lubi tę wiadomość